Održana završna konferencija projekta ADOBE

Održana završna konferencija projekta ADOBE

2. rujna 2022.Kategorije: Novosti

Održana završna konferencija projekta ADOBE

Dana 31. kolovoza 2022. godine održana je završna konferencija projekta ADOBE – Pristupačna turistička odredišta i usluge u pograničnim područjima. Konferencija je održana u skupštinskoj vijećnici Županije Baranja u Pečuhu u Mađarskoj, uz mogućnost praćenja virtualnim putem pomoću online platforme Teams. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek, a virtualnim putem pratila ju je i stručna suradnica Tatjana Kukec.
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom aktivno je sudjelovala u pronalasku i udruživanju partnera za prijavu na natječaj za projekte prekogranične suradnje Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020 raspisan početkom 2019. godine. Preporuku pravobraniteljice upućenu jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u pograničnom području o prijavi na ovu vrstu natječaja, a s ciljem osiguranja pristupačnosti turističkih usluga osobama s invaliditetom, uvažila je Osječko-baranjska županija te je uz podršku pravobraniteljice osmišljen i prijavljen projekt „ADOBE – pristupačna turistička odredišta i usluge u pograničnim područjima“.
Uz Osječko-baranjsku županiju kao glavnog nositelja projekta, u istomu su sudjelovali Županija Baranja kao partner iz Mađarske te Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske i Ministarstvo za ljudske potencijale Mađarske kao podržavajući partneri. Provedbom projekta željelo se poboljšati pristupačnost turističke ponude, odnosno pristupačnost svih proizvoda i usluga koji se nude turistima u pograničnom području Hrvatske i Mađarske, posebno Osječko-baranjske županije i Županije Baranja, te na taj način omogućiti osobama s invaliditetom uživanje u turističkoj ponudi na ravnopravnoj osnovi s drugima. Projekt se provodio od 1. svibnja 2020. do 31. kolovoza 2022. godine, a njegova ukupna vrijednost je 195.000,000 eura (EU sufinanciranje 165.700,00 eura).
Tijekom završne konferencije predstavnici projektnih partnera upoznali su sudionike sa provedenim aktivnostima i ostvarenim rezultatima. Posebno su istaknuli da su unatoč izazovima koji su zbog pandemije koronavirusa otežali provedbu projekta, sve projektne aktivnosti uspješno provedene, a povratne informacije ciljane skupine potvrđuju značaj i važnost ovakvih projekata za osobe s invaliditetom i društvo u cjelini.
U odnosu na projektne aktivnosti u Republici Hrvatskoj, izdvajamo detaljno i stručno istraživanje koje je obuhvatilo stotinu turističkih atrakcija (smještajni objekti, domaćinstva, restorani, muzeji, znamenitosti, sakralni objekti, trgovi, parkovi i dr.) Slavonije i Baranje temeljem kojega je izrađena Analiza pristupačnosti turističkih atrakcija Osječko-baranjske županije. Na taj način dobio se relevantan uvid u stvarnu situaciju na terenu te su prikupljena saznanja koliko su vlasnici senzibilizirani za poboljšanja u pogledu pristupačnosti.
Analiza pristupačnosti dostupna je putem poveznica:
https://adobe-huhr.com/pristupacna-odredista/
https://adobe-huhr.com/wp-content/uploads/2021/05/analiza_pristupacnosti_ADOBE.pdf
Također, izrađene su web stranica i mobilna aplikacija, odnosno digitalni alati s kojima korisnici lako mogu pristupiti Analizi pristupačnosti i provjeriti u kojoj mjeri je pojedina atrakcija pristupačna osoba s invaliditetom, a dostupne su i preporuke za poboljšanje pristupačnosti pojedinih objekata.
Poveznice na web stranice projekta i mobilnu aplikaciju:
https://adobe-huhr.com/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.adobe.huhr&hl=hr&gl=US
Nadalje, kroz projekt su za pojedine objekte u županiji – tamo gdje se to pokazalo potrebnim i gdje su vlasnici željeli – nabavilo prijenosne kosine/rampe, kako bi ti objekti (restorani, opg-ovi, muzeji, kulturni centri) bili pristupačni svim osobama s invaliditetom.
Kroz projekt je nabavljena i vrijedna oprema koja je na raspolaganju turistima i pružateljima turističkih usluga na području Osječko-baranjske županije (motorni skuter i elektromotorni dodatci za invalidska kolica, elektromotorni krevet, lifter za krevet, sklopiva elektromotorna kolica, hodalice, štapovi, prijenosne kosine) koji ju mogu posuditi i besplatno koristiti te tako imati ugodniji i aktivniji boravak na tom području.
Informacije o opremi i načinu iznajmljivanja iste mogu se dobiti putem prethodno navedenih web stranice i mobilne aplikacije, ali i putem video spotova:
https://www.youtube.com/watch?v=It-1gBIgyrA
https://www.youtube.com/watch?v=f5Tk-Gh_Lyc
Tijekom provođenja projekta organizirane su i edukacije dionika u turizmu, a posebno je zanimljiva bila informativna kampanja za povećanje razine svijesti cijeloga društva o važnosti pristupačnog turizma. Medijski tekstovi, intervjui, spotovi i informacije o ostalim promotivnim aktivnostima projekta dostupni su putem web stranice i društvenih mreža projekta:
https://adobe-huhr.com/
https://www.facebook.com/adobehuhr/
https://www.instagram.com/adobe_interreg_hu_hr/
https://www.youtube.com/channel/UCDAaEhYq4Oxw1qYbs1WwMOQ/videos
Tijekom završne konferencije savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održao je izlaganje na temu „Pristupačnost turističkih proizvoda i usluga osobama s invaliditetom“. Na taj način ukazao je na obvezu osiguranja pristupačnosti turističkih usluga s posebnim osvrtom na izazove i prepreke na koje osobe s invaliditetom nailaze kao turisti. Predstavio je primjere dobre prakse i prijedloge kako se postupajući po načelima razumne prilagodbe i univerzalnog dizajna te prepreke mogu ukloniti. Posebno je naglašeno kako osiguranje pristupačnosti turističkih usluga i proizvoda osobama s invaliditetom nije samo obveza svih dionika u društvu, nego je i prilika za pružatelje usluga da iskoriste potencijal koji postoji u tako obogaćenoj ponudi.
Savjetnik pravobraniteljice istaknuo je da je projekt ADOBE primjer dobre prakse koji je pokazao kako otvorena komunikacija, uz osluškivanje i uvažavanje prijedloga osoba s invaliditetom, suradnja institucija, a u ovom slučaju i međunarodna suradnja, mogu dovesti do poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom.
Projekt ADOBE je u tom smislu učinio veliki pomak na bolje, barem za područje Slavonije i Baranje, jer povratne informacija turista, agencija, vodiča i pružatelja usluga u turizmu već su pokazale kako dokumenti poput Analize pristupačnosti, u kombinaciji s mogućnosti najma vrhunske opreme mogu presuditi o dolasku pojedinaca ili skupine turista na određeno područje.
Na kraju konferencije uslijedila je rasprava tijekom koje su predstavnici projektnih partnera, ali i ostali sudionici iskazali zainteresiranost i volju za nastavkom suradnje i provođenju zajedničkih projekata i aktivnosti kojima će se pristupačnost ovih destinacija podići na još višu razinu.

Podijelite ovu objavu s drugima: