Održana svečana sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 30. studenog 2023. godine u Zagrebu je  održana svečana sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom.

Tijekom sjednice, članovi Povjerenstva koji su predstavnici saveza, govorili su o dosadašnjim uspjesima svojih organizacija i izložili trenutne izazove. Mnogi od njih su naveli i poslije se složili kako su dva trenutno najveća izazova i problema s kojima se treba suočiti neadekvatan Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima te pomanjkanje sustavnog rješenja prijevoza osoba s invaliditetom, gotovo na cijelom području Republike Hrvatske.

Sjednici su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Andrej Plenković, ministar financija Marko Primorac te državne tajnice Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa i Margareta Mađarić. U ime Pravobranitelja za osobe s invaliditetom sjednici je prisustvovao zamjenik pravobranitelja Darijo Jurišić.

Na sjednici je prisustvovala i prva pravobraniteljica za osobe s invaliditetom kojoj je predsjednik Vlade u ime Vlade Republike Hrvatske zahvalio na dugogodišnjem radu i djelovanju koji je zaista značajno utjecao na način i kvalitetu ostvarivanja prava osoba s invaliditetom u hrvatskom društvu.

Ovom prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako će Vlada i nadalje kontinuirano raditi i provoditi politike za dobrobit osoba s invaliditetom. Naglasio je kako je unatrag nekoliko godina kroz zakonodavne aktivnosti Vlada radila na poboljšanju položaja osoba s invaliditetom – kroz izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, novi Zakon o osobnoj asistenciji i Zakon o inkluzivnom dodatku koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2024. Zaključno je zahvalio članovima Povjerenstva na njihovom doprinosu i suradnji u kreiranju novih zakona koji će osobama s invaliditetom omogućiti ravnopravno sudjelovanje u društvu.