Održana online rasprava “Univerzalni periodični pregled UN-a – Provedba preporuka za Hrvatsku”

Održana online rasprava “Univerzalni periodični pregled UN-a – Provedba preporuka za Hrvatsku”

20. listopada 2021.Kategorije: Novosti

Održana online rasprava “Univerzalni periodični pregled UN-a – Provedba preporuka za Hrvatsku”

19. listopada 2021. održana je online rasprava o Univerzalnom periodičnom pregledu UN-a koju je pratila i savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Online raspravu je pratilo gotovo 100 sudionika. Hrvatska je u trećem ciklusu pregleda dobila oko 200 preporuka. One daju priliku državi i međunarodnoj zajednici da fokusiranije rade na rješavanju kršenja ljudskih prava kako bi se neki od problema istaknuti u raspravi u UN-u riješili. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom dala je svoje preporuke u objedinjenom paralelnom izvješću svih pravobraniteljskih ureda u RH.

Kuća ljudskih prava također je poslala izvješće u sjeni. Uz programskog direktora Kuće ljudskih prava u raspravi su govorili Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica, Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora, Boris Milošević, potpredsjednik Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava, Matthew Jones, iz Zaklade Kuća ljudskih prava iz Ženeve, Romana Kuzmanić Oluić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Anja Mihajlović iz Udruge B.a.B.e te Sara Lalić iz Centra za mirovne studije.
Online raspravi “Univerzalni periodični pregled UN-a – Provedba preporuka za Hrvatsku“ iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovali su savjetnik Mario Burek iz Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku, savjetnica Tea Rubeša i stručna suradnica Klara Senčanin iz Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Rijeci te Branka Meić-Salie, savjetnica pravobraniteljice iz ureda u Zagrebu.

Istaknuto je kako proces implementacije preporuka treba biti sustavan. Državne institucije trebaju razmotriti na koji način ih mogu pretočiti u aktivnosti koje provide. Trebaju biti posvećeni razgovoru o najboljem načinu implementacije i uključenost svih dionika kao što je primjerice uključivanje udruga osoba s invaliditetom kad se radi o provedbi preporuka vezanih uz osobe s invaliditetom.
Uz Vijeće za ljudska prava važnu ulogu u Univerzalnom pregledu imaju same države članice. Fokus nije na pojedinačnim konvencijama i stručnjacima već države daju komentare drugim državama koje imaju priliku predstaviti što su poduzele na unaprjeđenju ljudskih prava. Predstavnik Vlade obavijestio je sudionike kako se razvija metodologija praćenja implementacije u okviru Vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a razmatra se i osnivanje Savjeta za ljudska prava Vlade RH kao međuresornog tijela koje bi imalo ulogu operacionalizacije i provedbe.
U cijelom ciklusu se naglasak iz Geneve prebacio na implementaciju i države su osnovale cijeli niz mehanizama kako bi se provele preporuke. Izrazito je važna uključenost civilnog društva u svim fazama procesa. Važna je i uloga pravobraniteljstva.
Ambasadorica Japana govorila je o uspjehu paraolimpijaca u Japanu i pitala koje su mjere koje se poduzimaju na unaprjeđenju položaja djece s teškoćama u razvoju.
Darko Tot iz Ministarstva znanosti i obrazovanja referirao se na pitanje ambasadorice, a pripremit će i opsežan odgovor. Značajan dio preporuka odnosio se na pitanja djece s teškoćama u razvoju. Osim inkluzije u redovni sustav, RH značajna sredstva izdvaja za osiguranje pomoćnika u nastavi 146 mil. iz ESf-a i kroz lutrijska sredstva 30 mil. kn za prijevoz i didaktičku opremu. U budućnosti će se usmjeriti na osiguravanje asistivne tehnologije.

Podijelite ovu objavu s drugima: