Održan sastanak s predstavnicima Hrvatske radiotelevizije

Dana 16.01.2017. godine u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je sastanak na slijedeće teme:analizaprijenosa paraolimpijskih igara iz Rio de Janeira te prijenosa drugih sportskih natjecanja sportaša s invaliditetom, zastupljenost osoba s invaliditetom u svim vrstama programskih sadržaja radija i televizije, osiguravanje jednakih mogućnosti praćenja televizijskih i radijskih sadržaja osobama s invaliditetom,kvotno zapošljavanje osoba s invaliditetom na HRT-u, pristupačnost studija i ostalih prostora te ostalo.
Sastanku su iz HRT-a prisustvovali Blago Markota, v.d. glavnog ravnatelja HRT-a, Božidar Essert, pomoćnik v.d. ravnatelja Poslovne jedinice Program, Nela Gudelj, v.d. rukovoditelja Radne jedinice Upravljanje i razvoj kadrova i organizacijske kulture, Stjepan Balog, urednik sportske redakcije, a iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, pravobraniteljica Anka Slonjšak, zamjenici pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić te savjetnica Natalija Krajnović. U uvodnom dijelu, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom iznijela je pregled tema koje bi trebale biti razmotrene tijekom sastanka, te je na prijedlog g. Markote iznijela i primjerne preporuke koje bi HRT u budućnosti učinile što atraktivnijim poslodavcem za osobe s invaliditetom. Kao primjeri navedeni su: praćenje sportskih aktivnosti sportaša s invaliditetom, zapošljavanje osoba s invaliditetom, korištenje zamjenskih kvoti npr. sklapanja ugovora o poslovnoj suradnji s osobom koja se samozapošljava ili primanja na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa osobe s invaliditetom, stipendiranje te obavljanje stručne prakse učenika i studenata, osiguravanje pristupačnosti svih studija i radnih prostora, uključivanje osoba s invaliditetom u razne programske sadržaje neovisno radi li se o tematici vezanoj uz invaliditet te prepoznavanje važnosti pojedinih tema za osobe s invaliditetom.

G. Markota uvodno je iznio podatak kako je od ukupnog broja zaposlenih na HRT-u, kao velikom sustavu, trenutno 2 % zaposlenih osoba s invaliditetom, a cilj je ostvarivanje kvote od 3 %. Gđa Gudelj, iznijela je podatke kako je na HRT-u trenutno zaposleno 56 osoba s različitim stupnjevima i vrstama tjelesnih oštećenja.

Kako je pravobraniteljica napomenula da je potrebno osobe s invaliditetom uključivati u sve vrste programskih sadržaja, a ne samo one koji se odnose na teme osoba s invaliditetom, dogovoreno je da će Ured sastaviti listu kojom će se preporučiti osobe s invaliditetom iz područja gospodarstva, politike, kulture, sporta i obrazovanja, a koja će se moći kao preporuka poslati urednicima svih redakcija uz sugestiju da osobe s te liste prema potrebama i mogućnostima uključuju u realizaciju programa po različitim temama.

Pravobraniteljica je istaknula i važnost da postojeće emisije koje se bave temama iz područja osoba s invaliditetom idu u primjerenim ili najprimjerenijim terminima i da se ti termini ne mijenjaju. Također, je napomenula kako je dosta važno omogućiti i uključivanje gledatelja putem izravnog javljanja, što onda podrazumijeva program uživo, a sada se uglavnom takvi sadržaju snimaju unaprijed. G. Markota je napomenuo da će to biti moguće s obzirom na to da sada HRT priprema petogodišnji programski plan rada te će se ta preporuka uzeti u obzir.

Također je istaknuta potreba održavanja radionice za djelatnike HRT-a, poput one održane 2010., s ciljem senzibiliziranja o specifičnostima djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.
G. Essert iznio je primjere novih tehnologija na kojima HRT sada radi, a koje se dijelom odnose i na poboljšavanje mogućnosti praćenja radijskih i televizijskih programa za osobe s invaliditetom. Spomenuo je HBBT tehnologiju, tehnologiju koja spaja internet i televiziju. Na upit vezan za znakovno praćenje središnjeg dnevnika, rekao je da isto već sada postoji na 4. programu, pa je zajednički prepoznata potreba da se putem obavijesti na 1. programu (putem trake obavijesti o tome tijekom trajanja središnjeg dnevnika pusti informacija). Također, prepoznata je potreba grupiranja sadržaja koji se odnosi na teme vezane za osobe s invaliditetom na HRTi platformi putem otvaranja specijaliziranog linka. G. Essert je iznio i podatke o velikom broju već sada titlovanog sadržaja koji ide u korak s razvojem tehnologije.

G. Balog izložio je na koji način je bila praćena paraolimpijada iz Rio de Janeira. Također jenapomenuo kako je učinjen značajan iskorak u odnosu na prethodne paraolimpijske igre u Londonu, upravo zahvaljujući sugestijama za to relevantnih tijela i organizacije, prvenstveno Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Također, je izvijestio kako je u suradnji s Hrvatskim paraolimpijskim odborom napravljen plan praćenja sportskih natjecanja osoba s invaliditetom u 2017. godini koji obuhvaća desetak ključnih događaja koje će HRT pratiti. Kao primjer je navedeno Europsko prvenstvo u sjedećoj odbojci koje se 2017. godine održava u Poreču.

Zaključno, sudionici sastanka složili su se da treba:

  • nastaviti s aktivnostima na poboljšavanju programskih, radijskih i televizijskih sadržaja u koje treba uključivati veći broj osoba s invaliditetom;
  • omogućiti zapošljavanje osoba s invaliditetom, kao i koristiti zamjenske kvote;
  • studije i prostore učiniti pristupačnijima osobama s invaliditetom;
  • predložiti dopunu Zakona o elektroničkim medijima u dijelu kojim se određuju prioriteti, a trenutno tamo primjerice nisu događanja u kojima sudjeluju sportaši s invaliditetom
Prilagodba