Održan sastanak radne skupine za komunikacijske strategije i prakse Equineta

Održan sastanak radne skupine za komunikacijske strategije i prakse Equineta

5. studenog 2020. godine putem videokonferencije održan je redovni polugodišnji sastanak radne skupine Equineta zadužene za razvoj komunikacijske strategije i prakse. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na sastanku su kao članovi radne skupine sudjelovali savjetnica pravobraniteljice Branka Meić Salie i savjetnik Mario Burek.
U sklopu grupe priređen je Priručnik za unaprjeđivanje komunikacije nezavisnih tijela za ravnopravnost s mladima. U Priručniku su obrađene teme o tome kako uključiti mlade, kako učinkovito komunicirati s njima, zakonska regulativa na području EU-a, istraživanja i podaci, organizacije mladih, te studije slučajeva iz pojedinih tijela.
Jedna od tema sastanka bilo je i organiziranje uspješnih online skupova. Istaknuto je kako prilikom online skupova svi problemi s fizičkih sastanaka budu još veći pa je ključna dobra priprema. Pristupačnost je teže ostvariva i treba utvrditi imaju li sudionici potrebe za pristupačnim materijalima koje treba poslati unaprijed.
Predstavnik tijela iz Albanije govorio je o komunikaciji kroz umjetnost odnosno inkluzivno kazalište. Organizacijom kazališne predstave i uključivanjem osoba s intelektualnim teškoćama došlo je do povećanja samopouzdanja koje je potrebno da bi se ljudi zalagali za svoja prava.
Tijelo za ravnopravnost Velike Britanije objavilo je publikaciju Kako je koronavirus utjecao na ravnopravnost i ljudska prava u Velikoj Britaniji. Socijalna zaštita i njega bile su najzanimljivije teme, a zaključak izvješća je da je došlo do nazadovanja u pravima. Neki od nalaza su kako mladi nemaju prilike za zapošljavanje, a posebno su ugrožene osobe u ustanovama, gotovo 50 % smrti odnosilo se na ustanove. Neravnopravnost se povećala. Priručnik se može pronaći na https://www.equalityhumanrights.com/en/our-work/news/equality-body-scrutinise-racial-inequality-workers-health-and-social-care
Belgijsko tijelo govorilo je o komunikaciji u vrijeme pandemije korone. Nastojali su davati konkretne odgovore i slušati ljude. Osobe s invaliditetom nisu mogle nabavljati namirnice tijekom zaključavanja. Komunikacija je trebala biti brza. Osobe s invaliditetom su bile najvažnija tema. U kriznim situacijama važnije je poslati poruku nego da ona bude savršena.
S obzirom na teškoće u osiguravanju pristupačne komunikacije, organizirat će se posebna edukacija.
U 2021. godini radit će se i na temi postupanja s govorom mržnje usmjerenog protiv nezavisnih tijela za ravnopravnost, a održat će se i trening iz uvjerljivog pisanja.