Održan Okrugli stol „Ljudskopravaški pristup invaliditetu“

Održan Okrugli stol „Ljudskopravaški pristup invaliditetu“

11. prosinca 2021.Kategorije: Novosti

Održan Okrugli stol „Ljudskopravaški pristup invaliditetu“

U organizaciji 8. Centra znanja za društveni razvoj u području unapređenje kvalitete življenja povodom Međunarodnog dana ljudskih prava organiziran je u Zagrebu Okrugli stol na temu: „Ljudskopravaški pristup invaliditetu“. Događaj se prenosio i online putem.

Uz sudjelovanje osoba s invaliditetom, izlagači su bili: Ivan Novosel, Kuća ljudskih prava na temu „ Prava i temeljnih sloboda osoba s invaliditetom“; Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom na temu „Ljudska prava osoba s invaliditetom u obzoru pravobraniteljice za osobe s invaliditetom“; Lorena Vovk, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske na temu „ 8. Centar znanja – najveća ljudskopravaška mreža u Republici Hrvatskoj“ te predstavnici 12 saveza osoba s invaliditetom na temu Diskriminacija osoba s invaliditetom – ključni izazovi u radu saveza.
Nakon izlaganja održana je rasprava.

8. Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom zagovara prava pola milijuna osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Tijekom dugogodišnjeg rada svakog od 13 saveza 8. Centar znanja prepoznat je kao središte ekspertize i kao platforma za zaštitu i promicanje ljudskih prava i temeljnih sloboda osoba s invaliditetom.
U svom izlaganju Anka Slonjšak, pravobraniteljica je između ostalog naglasila kako u RH je prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na dan 02.12.2021., 576 137 osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju koji i dalje nailaze na prepreke u pristupu obrazovanju i zapošljavanju, zdravstvu, kulturi i sportu, pristupačnom stanovanju, i nemaju osigurane neke od temeljnih socijalnih usluga koje bi im omogućile neovisan život u zajednici.

U proteklim godinama, u našem radu svjedočili smo nizu kršenja prava u raznim područjima, od socijalne skrbi, zapošljavanja, rada, obrazovanja, zdravstva,pristupačnosti…
Niz održanih konferencija, stručnih skupova i rasprava na kojima se govorilo o pravima osoba s invaliditetom na uživanje jednakih prava u svim područjima života bile su kvalitetne i dobre za podizanje svijesti o inkluzivnom društvu, međutim, nisu pridonijele potpunijim zakonodavnim promjenama u cilju stvarnog ostvarenja njihovih prava.

Nismo zadovoljni stanjem ljudskih prava osoba s invaliditetom u RH i unatoč prijedlozima i preporukama pravobraniteljstva, kao i pritiscima osoba s invaliditetom i udruga još uvijek imamo značajan prostor i ne možemo čekati da se donesu dugo očekivani Zakon o osobnom asistentu, Zakon o inkluzivnom dodatku, Zakon o sustavnom financiranju saveza i udruga osoba s invaliditetom, novi Zakon o socijalnoj skrbi.
Upozoravali smo i dalje upozoravamo da je potrebno nastaviti s procesom deinstitucionalizacije, razviti sustavnu ranu intervenciju, osigurati zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici… Još uvijek nemamo naknadu za invaliditet koja bi bila neovisna o prihodovnom ili imovinskom cenzusu već temeljena isključivo na vrsti i težini invaliditeta, jer jedino se na taj način može ispuniti svrha tih naknada, a to je uključivanje u život zajednice. Jedino tako možemo omogućiti osobi s invaliditetom ostvarivanje prava na obrazovanje, zapošljavanje i produktivan, uključen život.

Previše je i tijekom proteklog razdoblja bilo potresnih priča onih koji su zbog teškog invaliditeta cijeli život proveli u ustanovi, kao i onih koji su bili okruženi pažnjom obitelji, a onda gubitkom roditelja odlaze u ustanovu jer njihovu podršku nismo nadomjestili potrebnim uslugama.
Nitko od njih nije imao utjecaja na vlastiti život, pravo i mogućnost donošenja izbora o tome gdje će i kako živjeti.
Djeca s teškoćama u razvoju i mnoge osobe s invaliditetom mogle bi uz podršku imati samostalan i ispunjen život među svojim prijateljima i bližnjima u lokalnoj sredini i da žive na uobičajeni način kao i svi mi. Oni ne smiju ostati nevidljivi, izolirani u institucijama ili zatvoreni u svojim domovima. To što je netko osoba s invaliditetom ne znači da nema interese, svoje navike i svoj stav, želje, talente, što se vrlo često zaboravlja i generalizira, a čime se krše prava u raznim područjima života tih osoba…

Više o događanju možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=dNAY3UVlBpQ

Podijelite ovu objavu s drugima: