Održan je osnivački sastanak IV. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Održan je osnivački sastanak IV. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

U Zagrebu je u Maloj kući dječjih prava 28. veljače održan osnivački sastanak IV. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Članovi IV. saziva Stručnog savjeta kao predstavnici saveza, udruga, te inicijativa osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama, kao i predstavnici akademskih ustanova, izabrani su prema javnom pozivu pravobraniteljice raspisanom u prosincu 2019. godine. Članovi i članice izabrani su na vrijeme od 12 mjeseci s trajanjem mandata od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine. Zanimljivo je kako su u ovom sazivu Stručnog savjeta članice i članovi iz Zagreba, Karlovca, Osijeka, Vukovara, Slavonskog Broda, Dubrovnika i Pule. Iz Ureda pravobraniteljice sastanku su prisustvovali pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i zamjenici Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić.

Tijekom osnivačkog sastanka kojem su prisustvovali svi članovi i njihove zamjene, svi nazočni su se imali prilike upoznati s planom i programom rada Stručnog savjeta u 2020. godinu, načinu rada, obvezama članova, te sudjelovati u prvim rasprava o temama važnim za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Svi nazočni članovi Stručnog savjeta potpisali su Sporazum o osnivanju i radu Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Na sastanku je najviše riječi bilo o potrebama i procesima donošenja Zakona o inkluzivnom dodatku, Zakona o osobnim pomagačima i Zakona o asistentima, primjeni Općih komentara UN Odbora za prava osoba s invaliditetom br. 2 i 7, o izazovima u financiranju rada organizacija i udruga osoba s invaliditetom, problemima u obrazovanju djece s teškoćama u razvoju, (ne)pristupačnosti obrazovnih ustanova visokoškolskog obrazovanja, ali i drugim temama na kojima će se raditi tijekom sastanaka u 2020. godine.

Izabranim članovima/cama IV. saziva Stručnog savjeta čestitamo na njihovom izboru i svima želimo puno uspjeha u radu.