Objavljeni rezultati novog istraživanja o diskriminaciji

Objavljeni rezultati novog istraživanja o diskriminaciji

6. veljače 2023.Kategorije: Novosti

Objavljeni rezultati novog istraživanja o diskriminaciji

Pučki pravobranitelj, kao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije, predstavio je 6. veljače 2023. godine u Kući Europe u Zagrebu rezultate novog „Istraživanja o stavovima i razini svijesti o diskriminaciji i pojavnim oblicima diskriminacije 2022.“.

Ovo četvrto po redu izvješće (ranija su bila provedena 2009., 2012. i 2016. godine) izrađeno je uz korištenje iste metodologije omogućavajući na taj način vrlo egzaktno i empirijsko praćenje trendova vezano za diskriminaciju po svih 17 diskriminacijskih osnova, ali i pronalazak odgovara na pitanje koliko je diskriminacija kao negativna društvena pojava zapravo raširena u Hrvatskoj.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimunović Einwalter istaknula je kako ovo istraživanje otkriva koji su svi stereotipi i predrasude najprisutniji u našem društvu i prema kojim manjinskim skupinama (ispitivanje socijalne distance), koliko su građani upoznati s time što je diskriminacija i kako se od nje zaštititi (upoznatost sa zakonodavnim i institucionalnim okvirom za suzbijanje diskriminacije), mišljenje građana o tome tko najčešće diskriminira, koga i u kojim područjima života (percepcija raširenosti diskriminacije), koliko građana smatra da su bili diskriminirani u posljednjih pet godina, na koji način, što su poduzeli te, ukoliko nisu što je bio tome razlog (osobno iskustvo diskriminacije).

Istraživanje je pokazalo kako danas više ljudi zna prepoznati diskriminaciju te da je prema percepciji raširenosti diskriminacije ona najprisutnija u području rada i zapošljavanja (53%), pravosuđu (32%), medijima i postupanjima policije (po 23%) i u sustavu zdravstva (22%). Najveći broj ispitanika od njih ukupno 1.000 koji su sudjelovali u ovom istraživanju provedenim telefonskim putem smatra kako je najviše osoba u Hrvatskoj diskriminirano na temelju nacionalne pripadnosti ili podrijetla (38%), političkog uvjerenja (29%), vjerske pripadnosti (27%), spolne orijentacije (također 27%), te zanimljivo, socijalnog podrijetla i imovinskog stanja (24%). Vezano za invaliditet i osobe s invaliditetom zanimljivo je kako i dalje 21,7% ispitanika smatraju kako je u Hrvatskoj raširena diskriminacija prema osnovi invaliditeta unatoč svemu što je učinjeno i što se danas čini da osobe s invaliditetom imaju jednake mogućnosti.

Nakon predstavljanja rezultata istraživanja održan je okrugli stol na kojem su o različitim iskustvima vezanim za sustav zaštite od diskriminacije u Hrvatskoj govorili Snježana Vasiljević s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i posebna savjetnica potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, Boris Jokić, Institut za društvena istraživanja, Mirjana Matešić, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj – HRPSOR i moderatorica rasprave Tena Šimunović Einwalter, pučka pravobraniteljica.

Cjelovite rezultate istraživanja možete pronaći na mrežnoj stranici Pučkog pravobranitelja putem poveznice:
https://www.ombudsman.hr/hr/download/istrazivanje-o-stavovima-i-razini-svijesti-o-diskriminaciji-i-pojavnim-oblicima-diskriminacije-2022/?wpdmdl=15351&refresh=63e10317a1ca51675690775

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predstavljanju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: