Obilježeno 30 godina rada Doma Sveta Ana, Caritasovog doma za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja

Dana 2. listopada u Velikoj vijećnici ordinarijata Riječke nadbiskupije u Rijeci prigodno je obilježeno 30 godina djelovanja Caritasovog Doma Sv. Ana koji je još od 1993. pružao aktivnosti za potrebe prognanica, izbjeglica, žrtava nasilja s područja bivše Jugoslavije koje je snašao rat i druge neprilike, a od 2000. godine djeluje s današnjom namjenom. Kako je  naglasila ravnateljica Željka Frković, Dom Sv. Ana prva je i najveća ustanova takve namjene na području Republike Hrvatska te danas broji 30 smještajnih kapaciteta. Korisnicima se osigurava svakodnevna pomoć i podrška te ih se potiče i podupire na školovanje i zapošljavanje, a djeci je omogućeno daljnje pohađanje vrtića i škola.

Uvodni govor održao je riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić. Posebno je istaknuo važnost postojanja ove ustanove koja je dugi niz godina pružila utočište i pomoć žrtvama obiteljskog nasilja te im pružila nadu novog početka.

Veliku ulogu u Domu Sv. Ane ima i časna sestra Marija Faustina Kovačević, ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupije. Osim što Caritas financijski pomaže Dom sv. Ane, on prati korisnike i po izlasku iz doma u vidu materijalne pomoći sve dok se žene i njihova djeca ne osamostale.

Dom Sv. Ane dodijelio je i posebne zahvalnice osobama i institucijama koje kroz ovih 30 godina pomažu radu Doma – dugogodišnjoj ravnateljici sestri Suzani Samardžić, Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji, Dječjem vrtiću Rijeka, Osnovnoj školi Podmurvice i drugima.

Od osnutka, u Domu Sv. Ana boravilo je 1.919 korisnika od kojih su dvije trećine bila djeca. Jedini i glavni cilj je osamostaljenje korisnika Doma i to kroz različite savjetodavne, terapijske i kreativne radionice uz osiguranu zdravstvenu skrb, prehranu, higijenu te kroz pružanje drugih oblika potrebne pomoći i podrške.

Svečanosti obilježavanja 30 godina djelovanja Caritasovog Doma Sv. Ana prisustvovale su Tamara Pavlica i Tea Rubeša iz Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Rijeci.