Down sindrom je jedan od najučestalijih genetskih odstupanja koji se pojavljuje kod jedno od 650 novorođene djece, a u Republici Hrvatskoj danas živi oko 1500 djece i osoba sa sindromom Down. Zbog temeljnog obilježja ovog sindroma kojeg karakterizira trisomija na 21. kromosomskom paru, na 21. ožujka svake godine diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan sindroma Down.

Kao posljedica sniženog intelektualnog funkcioniranja koja je tipična za Down sindrom dugo je kroz povijest vladalo  uvjerenje da se djeca i osobe s Down sindromom ne mogu podučavati, samostalno funkcionirati, zaposliti i općenito biti funkcionalni članovi zajednice. Iako su određene predrasude prema njima prisutne i danas, povijest se u zadnjih 20-tak godina sve više okreće u njihovu korist.

Sve više djece i odraslih sa sindromom Down, diljem svijeta pa i kod nas, svakodnevno ruši duboko ukorijenjene predrasude i dokazuju da mogu pohađati redovne vrtiće, da se mogu obrazovati u redovnim školama, da mogu raditi, osamostaliti se od roditelja, imati razvijeni društveni život, ljubavne veze, baviti se sportom, glazbom i sudjelovati u svim aktivnostima kao i njihovi vršnjaci. Činjenica jest da ne mogu svi i ne mogu sve, ali veliki broj može ako za to dobije odgovarajuću priliku i potrebnu podršku.

Stoga je današnji dan prilika da podsjetimo donositelje odluka na svim razinama vlasti, ravnatelje vrtićkih i školskih ustanova, poslodavce, roditelje djece i odraslih sa sindromom Down i sve članove društva da imamo zajedničku dužnost omogućiti im ranu intervenciju i potrebnu rehabilitaciju, odgovarajuću podršku za uključivanje u redovne odgojno- obrazovne programe, dati im priliku za zapošljavanje i rad i općenito im omogućiti potrebne uvjete za puni razvoj njihova potencijala i sudjelovanje u ekonomskom, društvenom i kulturnom životu zajednice u najvećoj mogućoj mjeri.

Prilika je ujedno i da podsjetimo širu javnost, posebno medije, da odrasle osobe sa sindromom Down nisu djeca, kako ih se često, neovisno o uzrastu oslovljava, već osobe sa svojim karakterom, osobnosti, sposobnostima i s urođenim pravom na dostojanstvo i prihvaćanje unatoč različitostima.