Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Međunarodnog dana ljudskih prava na Sveučilištu u Rijeci

Dana 13. prosinca na Sveučilištu u Rijeci obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom i Međunarodni dan ljudskih prava te su prigodno dodijeljene dvije studentske nagrade  u kategorijama „Akademski uspjeh“ i „Doprinos sveučilišnim vrijednostima otvorenosti, uključivosti i poštivanja različitosti“.

Manifestaciju je otvorila Sandra Nuždić, voditeljica Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci, a pozdravnim govorima okupljene su pozdravili prof. dr. sc. Gordan Jelenić, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Zoran Sušanj, voditelj Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci te izv. prof .dr. sc. Tamara Martinac Dorčić, koordinatorica Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci.

U kategoriji „Akademski uspjeh“ nagrada je dodijeljena studentici Natali Žgomba, vrhunskoj sportašici II. kategorije i parolimpijki koja uz sjajne sportske rezultate postiže i odličan prosjek ocjena na diplomskom studiju fizioterapije pri Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci. U ovo kategoriji dodijeljeno je priznanje i Sari Petrović, studentici Građevinskog fakulteta.

Nina Dujmić nagrađena je u kategoriji „Doprinos sveučilišnim vrijednostima otvorenosti, uključivosti i poštivanja različitosti“. Nina Dujmić se kao alumna Filozofskog fakulteta u Rijeci istaknula u radu u Uredu za studente s invaliditetom te aktivno pružala podršku vršnjacima i kolegama. Također, studentici psihologije Lauri Ivas Jurković je dodijeljeno priznanje u ovoj kategoriji.

Poslije dodjele nagrada održana je Živa knjižnica. Ovaj koncept posudbe knjiga u vidu razgovora s marginaliziram osobama našeg društva razvijen je u Kopenhagenu 2000. godine, a pruža priliku da iz prve ruke upoznamo različite ljude i njihove priče kojima promiču toleranciju i bore se protiv diskriminacije.

U ime Pravobranitelja za osobe s invaliditetom događaju je prisustvovala stručna suradnica Tamara Pavlica iz Područnog ureda u Rijeci.