Obilazak Udruge osoba s invaliditetom „Izvor“ , Mali Lošinj

Svojim radom i djelovanjem na području otoka Malog i Velog Lošinja te otoka Cresa Udruga osoba s invaliditetom „Izvor“ usmjerila se na  poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom, povećanju njihove uključenosti u lokalnu zajednicu i senzibiliziranje javnosti za njihovu problematiku.

Dana 6. ožujka 2024. godine savjetnice Pravobranitelja za osobe s invaliditetom održale su sastanak s predstavnicima Udruge osoba s invaliditetom „Izvor“, Mali Lošinj i upoznale se s aktivnostima koje Udruga provodi.

Udruga osoba s invaliditetom „Izvor“, Mali Lošinj osnovana je 2019. godine te se članovi sastaju u prostorijama Kluba pomoraca ili Gradske knjižnice i čitaonice Mali Lošinj budući da Udruga nema svoj prostor. Druženja se održavaju srijedom kao i potrebna savjetovanja i okupacione terapije. U udruzi nema zaposlenih, angažmani su na volonterskoj osnovi.

Savjetnice Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, upoznale su okupljene s djelokrugom i načinom rada Pravobranitelja za osobe s invaliditetom i predstavile dosadašnje aktivnosti. Kroz Područni ured u Rijeci koji je nadležan za područje Primorsko-goranske županije nastoji se osobama s invaliditetom približiti instituciju Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, doprinijeti njihovoj informiranosti o pravima i osnažiti ih u njihovoj borbi za unaprjeđivanje položaja i većoj uključenosti u život zajednice, što je i bio povod za iniciranje predmetnog sastanka.

Zainteresirani članovi Udruge imali su prilike postaviti pitanja koja su se najčešće odnosila na arhitektonske barijere, problematiku nepropisnog parkiranja na označenim parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom kao i provođenje nadzora nad zloupotrebom tog prava, prava iz sustava socijalne skrbi te ukazali na problem pristupačnog socijalnog stanovanja.

Udruga djeluje u cilju ostvarivanja zajedničkih interesa i prava u područjima socijalne skrbi, zdravstva, rehabilitacije, uklanjanja arhitektonskih barijera, pristupačnosti itd. Sastanak je iniciran sa željom jačanja međusobne suradnje, razmjenom informacija te upoznavanjem s poteškoćama na koje članovi Udruge osoba s invaliditetom „Izvor“, Mali Lošinj  nailaze u svojoj zajednici.