Obilazak osoba s invaliditetom raseljenih iz Ukrajine na smještaju u Centru za usluge u zajednici Ozalj u Jaškovu

Obilazak osoba s invaliditetom raseljenih iz Ukrajine na smještaju u Centru za usluge u zajednici Ozalj u Jaškovu

10. prosinca 2022.Kategorije: Novosti

Obilazak osoba s invaliditetom raseljenih iz Ukrajine na smještaju u Centru za usluge u zajednici Ozalj u Jaškovu

8. prosinca 2022. savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Branka Meić Salie zajedno sa saborskom zastupnicom Ljubicom Lukačić i predsjednicom Zajednice saveza osoba s invaliditetom Maricom Mirić obišla je devet osoba s invaliditetom raseljenih iz Ukrajine koji su smješteni u prostorima Centra za podršku u zajednici Ozalj u Jaškovu. Prostor u kojem se nalazi 9 osoba s invaliditetom iz Ukrajine ostao je prazan nakon što su u procesu deinstitucionalizacije dotadašnji korisnici odselili u stambene zajednice. Osam žena i jedan muškarac uz koje je iz Ukrajine došlo i dvoje njihovih asistenata članova obitelji izrazili su veliko zadovoljstvo uvjetima u kojima borave u Hrvatskoj i podrškom koja im je osigurana. Ukazali su i na teškoće na koje nailaze i osobe s invaliditetom iz Hrvatske: nepostojanje redovitog javnog prijevoza koji bi bio prilagođen kretanju osoba smanjene pokretljivosti kao i duge liste čekanja na postupke rehabilitacije.

Ravnateljica Centra Dijana Borović – Galović istaknula je da je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike odmah po dolasku osoba iz Ukrajine i njihovog smještavanja u Centar odobrilo novozapošljavanje 6 asistenata, jedne medicinske sestre, čistačice i pomoćne kuharice. Za njih se gotovo svakodnevno organizira prijevoz specijalno prilagođenim kombi vozilom najčešće na zdravstvene preglede u karlovačku bolnicu, ali i na tržnicu i razne izlete kao što će u ovo adventsko vrijeme biti posjet imanju obitelji Salaj. Navela je i da imaju određene specifične zahtjeve vezano uz prehranu zbog čega sredstva koja Ministarstvo daje a koja su jednaka onima koja se izdvajaju za korisnike iz Hrvatske često nisu dostatna za njihovo zadovoljavanje. Osigurani su im i tretmani fizioterapeuta koji provodi uslugu njege u kući odnosno u ustanovi gdje su smješteni kao i učenje hrvatskog jezika.
Kao i drugim korisnicima usluge smještaja isplaćuje im se i naknada za osobne potrebe.

Na poziv predsjednice SOIH-a gđe Mirić dvije žene s invaliditetom iz Ukrajine sudjelovale su u srpnju na Sedmodnevnom treningu žena s invaliditetom u Rovinju, a predsjednica ih je pozvala da sudjeluju na treningu i sljedeće godine iako se one nadaju da će se dosad vratiti svojim domovima.

Iako se sobe nalaze na katu bez dizala i time prostor nije prilagođen kretanju osoba smanjene pokretljivosti, osobe s većim teškoćama u kretanju smještene su u prizemlju tako da prostorni uvjeti uglavnom odgovaraju. S obzirom da su osobe iz Ukrajine postavile pitanje zbog čega im nije odobrena jednokratna novčana pomoć, savjetnica pravobraniteljice o tome je razgovarala s ravnateljicom koja je rekla da im zahtjev nije uvažen, ali je na preporuku pravobraniteljice dogovoreno da će podružnica centra za socijalnu skrb Karlovac u Ozlju ponovno razmotriti njihove zahtjeve za odobravanjem jednokratne pomoći te vjerujem da će se sredstva iznaći. Vezano uz potrebu osoba iz Ukrajine za stacionarnom rehabilitacijom također je dogovorena podrška saborske zastupnice gospođe Lukačić kao i podrška oko prijevoza posredstvom SOIH-a kako bi se za osobe iz Ukrajine osigurala rehabilitacija u bolnici dr. Martin Horvat u Rovinju odnosno boravak u Centru Mare za one osobe koje ne dobiju doznaku. Želja je da se osobama raseljenim iz Ukrajine uz osiguranje rehabilitacije i na taj način pomogne da prevladaju teške posljedice koje je potreba za napuštanjem domovine i svakodnevna strepnja za članove obitelji koji su ostali u domovini ostavila na njih.

Podijelite ovu objavu s drugima: