Nesmetano kretanje osoba s invaliditetom u gradu Zagrebu

Na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Anke Slonjšak, a nastavno na ranije sastanke održane s gradonačelnikom Grada Zagreba, Milanom Bandićem i njegovim suradnicima, u prostorima Gradske uprave Grada Zagreba održan je danas, 6. ožujka 2017. godine, novi sastanak. Na sastanku su sudjelovali i Marica Mirić iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) te Mira Katalenić iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet. Tijekom sastanka dogovoreno je daljnje unapređenje pristupačnosti autotaksi prijevoza osobama s invaliditetom i to na način da se Gradskoj skupštini Grada Zagreba u proceduru uputi prijedlog izmjene važeće Odluke o autotaksi prijevozu kojom će se odrediti obveza autotaksi vozača da prevezu putnika i psa pomagača (psa vodiča slijepe ili slabovidne osobe, terapijskog i rehabilitacijskog psa) osobe s invaliditetom. Također, najavljeno je kako će se informacije o svim uslugama prijevoza osoba s invaliditetom, radi turista, ali i radi svih drugih osoba s invaliditetom, oglašavati i putem informativnih točaka Turističke zajednice Grada Zagreba (info pultova, mrežnih stranica i sl.). Nadalje, u cilju upoznavanja sa specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom, dogovoren je početak edukacija autotaksi vozača koje će Grad Zagreb pripremiti i organizirati u suradnji sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Održavanje prve takve edukacija očekuje se tijekom mjeseca travnja. Vezano za prijevoz osoba s invaliditetom specijaliziranim kombi vozilima ZET-a, dogovoreno je uvođenje dežurstva takvih kombi vozila. Cilj je da već krajem ožujka 24 sata na raspolaganju budu dva takva vozila, a nakon analize njihovog korištenja u prvih mjesec dana postoji mogućnost i povećavanja toga broja.

Također, na sastanku je razmatrana i prihvaćena mogućnost nabavke tzv. „black taxi“ vozila (poznatijih kao londonskih autotaksi), koji su vozila u potpunosti prilagođena korištenju od strane osoba s invaliditetom i to s različitim vrstama tjelesnih oštećenja. Gradonačelnik Milan Bandić je prihvatio prijedlog i naložio izradu planova za nabavku četiri takva vozila koja bi bila na raspolaganju za područje grada Zagreba. Nadalje, razgovaralo se o mogućnostima sufinanciranja prilagodbe i opremanja sadašnjih autotaksi vozila. U cilju motiviranja autotaksi prijevoznika, Grad Zagreb će pripremiti i omogućiti načine sufinanciranje nabavke takvih vozila koja će biti prilagođena prijevozu osoba s invaliditetom, a istovremeno i na raspolaganju svima. Tijekom sastanka se razgovaralo i o nabavci odgovarajućih rampi kojima bi se omogućio pristup osoba u invalidskim kolicima u tramvaje, kojima bi taj prijevoz bio dostupan svima. Dogovoreno je da će Grad Zagreb poduzeti potrebne radnje kako bi se u postojeća 142 niskopodna tramvaja ugradile pomične rampe za nesmetan ulaz osobama s invaliditetom.
Zaključno, na sastanku je dogovoreno da će se novi sastanak u cilju daljnjeg izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom održati za desetak dana u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sastanku su prisustvovali Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Marko Gotovac, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.