Nacionalni dan invalida rada Hrvatske

U Dugoj Resi je 21. ožujka raspravom „Zaštita invalida rada starije životne dobi i kako poboljšati njihov položaj u društvu“ obilježen Nacionalni dan invalida rada Hrvatske. Hrvatski savez udruga invalida rada (HSUIR) ovogodišnji Nacionalni dan obilježio je u suradnji s udrugama članicama: Udrugom invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom Grada Duga Resa, Udrugom invalida rada Grada Karlovca, Udrugom invalida rada Karlovačke županije i Udrugom invalida rada Grada Slunja. Raspravu su pratili članovi i predstavnici udruga invalida rada i osoba s invaliditetom, predstavnici jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te predstavnici javnih ustanova s područja Karlovačke županije. Nacionalni dan invalida rada, obilježava se svake godine 21. ožujka povodom rudarske nesreće u Belgiji 1956. godine u kojoj su stradale 262 osobe. Razlozi nesreće bili su zastarjela oprema i slaba osposobljenost za rad osoblja, nakon čega su uvedeni postroženi sigurnosni propisi.

Tema panel rasprave odabrana je povodom izraženog trenda starenja stanovništva i implikacijama koje to ima. U odnosu na ostale kontinente proces starenja stanovništva najizraženiji je upravo u Europi. Hrvatsko društvo, kao i druga europska društva demografski stari. U usporedbi s europskim zemljama Republika Hrvatska se ubraja među zemlje s najstarijom populacijom te se nalazi u skupini od deset europskih zemalja s najvećim udjelom starijih osoba u ukupnom stanovništvu. Procesi starenja stanovništva nose posljedice za socijalne i druge politike koje se trebaju pobrinuti za podmirivanje potreba starijih osoba i njihov aktivan život u društvu.

U prvoj panel raspravi govorili su Marija Borovec iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Luka Bogdan iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Marica Mirić iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH i Darijo Jurišić, pravobranitelj za osobe s invaliditetom.

U svom izlaganju pravobranitelj je istaknuo kako prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Republika Hrvatska ima 88.977 registriranih invalida rada. Diskriminacija osoba s invaliditetom u svijetu rada je potkrijepljena negativnim pretpostavkama i stavovima mnogih poslodavaca i zajednice o produktivnosti i sposobnostima osoba s invaliditetom i netočnoj percepciji da oni predstavljaju veći rizik za zdravlje i sigurnost na radu. Stoga nam je posebno važno istaknuti da invaliditet nije zapreka za rad i da osobe s invaliditetom imaju pravo na podršku u ostvarenju prava na rad. U tu svrhu Republika Hrvatska je osnovala i posebnu instituciju, Zavod za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koja sufinancira troškove prilagodbe i na razne načine subvencionira i potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom kako ono ne bi bilo trošak poslodavca. Pravobranitelj je zaključio kako „Mnoge osobe s invaliditetom imaju preostale radne sposobnosti kojih se kao društvo ne bi smjeli odreći, nego naprotiv sve više postoji potrebama za njihovim iskustvom i vještinama. Činjenice i podaci jasno potvrđuju da kao društvo ne koristimo dovoljno preostale radne sposobnosti osoba s invaliditetom.“

U drugoj panel raspravi o svojim iskustvima, radu i projektima govorile su predstavnice Karlovačke županije, Grada Duge Rese, Grada Sunja, te predstavnice udruga invalida rada i udruga osoba s invaliditetom iz Duge Rese, Sunja i Karlovca.

Ovogodišnje obilježavanje održano je u prostoru InovaDR- Javne ustanova za poticanje lokalnog razvoja. Predstavnica domaćina, dopredsjednica udruge  Josipa Urem predstavila je Udrugu invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom grada Duga Rese. Udruga je osnovana 17. prosinca 2001. godine. Osim s područja grada Duga Rese, okuplja osobe s invaliditetom i iz okolnih općina Netretić, Barilović, Bosiljevo i Generalski Stol. Udruga broji i do 650 članova. Provela je niz vrijednih projekata podržanih od Europskog socijalnog fonda, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Karlovačke županije, Grada Duga Rese, spomenutih Općina…