Međunarodni dan bijelog štapa

Međunarodni dan bijelog štapa

15. listopada 2019.Kategorije: Novosti

Međunarodni dan bijelog štapa

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, 15. listopada, u Zagrebu je u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih održan cjelodnevni program. U Osijeku je u organizaciji Športske udruge Svjetlost Osijek i Volonterskog Centra-Tenja provedena akcija „Prošetajmo zajedno“.

Međunarodni dan bijelog štapa u Hrvatskoj se obilježava od 1996. godine, te se na taj način Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je ovaj dan prerastao u Međunarodni dan slijepih, a koji obilježava s ciljem da se najšira javnost upoznaje sa specifičnostima i izazovima slijepih osoba kao iznimno osjetljive skupine društva.

U Zagrebu je raznoliki program obilježavanja bio podijeljen na tematske cjeline koje su obuhvatile područje digitalne pristupačnosti, završnu konferenciju projekta „Budi promjena“ mladih s oštećenjem vida, panel raspravu o životu slijepih osoba u 21. stoljeću, javnu tribinu o slijepima u prometu, kao i demonstracijski poligon i praktični prikaz kretanja slijepe osobe kroz unutarnji i vanjski prostor.

Prilikom početka programa posebna je pažnja uvodno posvećena digitalnoj pristupačnosti koja je u današnjem digitaliziranom vremenu potrebna za sve, a posebno je važna i potrebna za slijepe osobe. Više je puta naglašeno kako je osobama s invaliditetom, pa tako i osobama s oštećenjem vida, zbog kvalitete života i njihovog funkcioniranja u svakodnevnici važna pristupačnost, kako ona fizička, ali isto tako i ona komunikacijska i informacijska, jer tko ima informaciju može vladati situacijom. Kako bi slijepa osoba došla do informacije mora se prethodno uskladiti niz čimbenika počevši od tehnologije, te djelomične ili potpune prilagodbe.

Cjelokupni program je organiziran kako bi se građanima prezentirala postignuća slijepih osoba u različitim područjima, ali i problemi s kojima se suočava oko 5.900 slijepih osoba koje žive u Republici Hrvatskoj. Hrvatski savez slijepih radi i djeluje s misijom da se promicanjem i provedbom antidiskriminacije, jednakih mogućnosti i univerzalnog dizajna pridonese afirmaciji slijepih osoba u Republici Hrvatskoj.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Zagrebu je na događajima obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa sudjelovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

U Osijeku desetu godinu za redom Športska udruga Svjetlost, zajedno sa partnerima organizira obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa provodeći akciju „Prošetajmo zajedno“. Akcija se provodi s ciljem ukazivanja na probleme i prepreke s kojima se svakodnevno susreću osobe s oštećenjem vida. Ove godine, kao i u prijašnjih devet akcija, uz članove udruge Svjetlost i Volonterskog Centra-Tenja sudjelovali su brojni građani Osijeka, od djece predškolske i školske dobi, srednjoškolaca, studenata, predstavnika Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije te svih ostalih zainteresiranih građana. Tijekom akcije svi sudionici su imali priliku prošetati užim središtem grada Osijeka sa povezom na očima uz pomoć bijelog štapa te tako barem na kratko osjetiti s kojim sve preprekama i teškoćama se susreću osobe s oštećenjem vida prilikom kretanja na otvorenom prostoru. Također, kroz druženje i razgovor sa članovima udruge Svjetlost okupljeni su bili u prilici upoznati se s njihovim iskustvima i specifičnostima koje proizlaze iz ove vrste oštećenja te vidjeti pomagala koja slijepe osobe koriste u svakodnevnom životu (za obrazovanje, društvene igre, sport i rekreaciju).
Sve navedene aktivnosti trebale bi doprinijeti podizanju svijesti društva o različitostima koje nas okružuju i uklanjanju predrasuda koje društvo ima prema osobama s invaliditetom, a posebno je značajno znanje i iskustvo koje su sudionici akcije stekli i s kojim će svatko pojedinačno moći doprinijeti uklanjanju prepreka i olakšanju svakodnevice osoba s oštećenjem vida.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku u akciji sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.

Podijelite ovu objavu s drugima: