Međunarodna konferencija »Osnaživanje osoba s invaliditetom za potpuno sudjelovanje u društvu povećanjem njihove mobilnosti i pristupačnosti«

Međunarodna konferencija »Osnaživanje osoba s invaliditetom za potpuno sudjelovanje u društvu povećanjem njihove mobilnosti i pristupačnosti«

21. studenoga 2021.Kategorije: Novosti

Međunarodna konferencija »Osnaživanje osoba s invaliditetom za potpuno sudjelovanje u društvu povećanjem njihove mobilnosti i pristupačnosti«

Dana 20. studenoga 2021. godine u organizaciji Republike Slovenije kao predsjedavajuće države članice Europske unije održana je na visokoj razini Međunarodna konferencija »Osnaživanje osoba s invaliditetom za potpuno sudjelovanje u društvu povećanjem njihove mobilnosti i pristupačnosti«. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji je sudjelovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Slovenija je 1. srpnja 2021. godine preuzela od Portugala predsjedavanje Vijećem Europske unije pod sloganom „Zajedno za otpornu Europu”. Slovensko predsjedništvo usmjerilo je svoje aktivnosti na olakšavanje oporavka od posljedica pandemije bolesti COVID-19 i ubrzavanje zelene i digitalne tranzicije s ciljem stvaranja novih radnih mjesta i jačanja otpornosti EU-a. Kao jedna od aktivnosti održana je na ova visokoj razini organizirana međunarodna konferencija s temom osnaživanja osoba s invaliditetom.

Pozdravnim govorima konferenciju su otvorili Janez Cigler Kralj, ministar rada, obitelji, socijalne politike i jednakih mogućnosti Republike Slovenije i Helena Dalli, povjerenica za ravnopravnost Europske komisije. Oni su istaknuli važnost ostvarivanja prava osoba s invaliditetom i posvećenost Europske unije omogućavanju njihovog potpunog sudjelovanju u društvu.

Tijekom konferencije predstavljene su brojne aktivnosti kojima Slovenija radi na ostvarivanju obveza preuzetih Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom kojoj je pristupila među prvim državama potpisnicama na svijetu. Također, Slovenija je u 2021. godini napravila dodatni iskorak uvrštavajući Slovenski znakovni jezik u svoj Ustav. Time je uz Austriju, Finsku, Mađarsku i Portugal postala peta država članica Europske unije koja je na ovaj način priznala identitet svog znakovnog jezika.

Značajan prostor prvog dijela konferencije bio je posvećen temama omogućavanja multimodalne mobilnosti osobama s različitim vrstama invaliditeta, pristupa i mobilnosti osoba s invaliditetom unutar građevina, gradskom pristupačnom prijevozu, ali i izlaganjima kako Europska komisija nastoji unaprijediti prava osoba s invaliditetom prilikom korištenja različitih načina prijevoza. Svoja iskustva o pristupačnim putovanjima osoba s invaliditetom s aspekta korisnika podijelili su i same osobe koje su bili sudionici projekata financiranih sredstvima Europske unije.

U drugom dijelu konferencije govorilo se o (eng.) EU Disability Card te su predstavljena iskustva iz tri države članice koje sudjeluju u pilot projektu (Slovenije, Belgije i Malte). Naime, kako bi se olakšala putovanja osobama s invaliditetom između država članica, Europska unija razvija dobrovoljni sustav međusobnog priznavanja statusa invaliditeta i ostvarivanja prava nekih drugih povezanih povlastica koja se ostvaruju na temelju Europske invalidske iskaznice. Trenutno ne postoji obveza međusobnog priznavanja statusa invaliditeta između pojedinih država članica EU-a što dovodi do teškoća za osobe s invaliditetom, budući da njihove nacionalne iskaznice (koje imaju pojedine države članice) možda neće biti priznate u drugim državama članicama. Invalidska iskaznica EU osigurava jednak pristup postojećim prekograničnim povlasticama za osobe s invaliditetom uglavnom u područjima kulture, slobodnog vremena, sporta i prijevoza. Kartica je obostrano priznata između država članica EU-a koje sudjeluju u ovom pilot projektu na dobrovoljnoj osnovi. Projekt pilot kartica pokrenut je u veljači 2016. godine u osam država članica EU-a (Belgiji, Cipru, Estoniji, Finskoj, Italiji, Malti, Rumunjskoj i Sloveniji). Ova iskaznica neće mijenjati nacionalne kriterije ili pravila samih država članica. Države članice zadržavaju svoje diskrecijsko pravo odlučiti tko sve ima pravo na dobivanje iskaznice koristeći nacionalnu definiciju invaliditeta, te mogu urediti i odrediti vlastiti postupak njihovog izdavanja.

Treći i posljednji dio ove cjelodnevne konferencije bio je posvećen pitanjima deinstitucionalizacija i kvalitete usluga, operacionalizaciji odredbi o invaliditetu nove uredbe o zajedničkim odredbama o EU fondovima te nadama i očekivanjima za novu Strategiju o pravima osoba s invaliditetom 2021.-2030. iz perspektive osoba s invaliditetom te instrumentima za njezinu provedbu.

I ovim putem čestitamo slovenskom predsjedavanju na odražavanju ove međunarodne konferencije visoke razine tijekom koje su se predstavljale teme i na kojoj se raspravljalo o važnim i aktualnim temama za osobe s invaliditetom u Europskoj uniji.

Podijelite ovu objavu s drugima: