Konferencija za medije: Osobe s invaliditetom prvi puta mogu se javiti na natječaj za prijam vježbenika u MUP-u

U Ministarstvu unutarnjih poslova je u ponedjeljak, 22. svibnja 2023. godine, održana konferencija za medije, na kojoj su uz potpredsjednika Vlade Božinovića i ravnatelja Uprave za ljudske potencijale u MUP-u Željka Pršu, sudjelovale zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Lukačić, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević, dopredsjednica Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ana Sršen i djelatnica MUP-a, viša upravna referentica u Policijskoj postaji Sesvete, zaposlena na prethodnom natječaju, osoba s invaliditetom Sandra Geri. Konferencija je održana s ciljem poticanja osoba s invaliditetom na ravnopravno sudjelovanje u aktualnim natječajima za zapošljavanje u Ministarstvu.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je natječaj za prijam 123 vježbenika u državnu službu na neodređeno vrijeme. Preciznije, prijam u službu predviđen je za 15 radnih mjesta u sjedištu Ministarstva i 108 radnih mjesta u 19 policijskih uprava. Sva radna mjesta su u liniji rada upravnih poslova. Također je raspisan i natječaj za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme u Ravnateljstvu civilne zaštite. Prijam u službu predviđen je za 79 radnih mjesta za koja je preduvjet određeno radno iskustvo.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar Božinović istaknuo je da je ovaj projekt proizašao iz jasnog opredjeljenja Ministarstva unutarnjih poslova, koje svojom dužnošću smatra da moramo raditi na uklanjanju barijera, prije svega stvoriti uvjete za zapošljavanje naših sugrađana, osoba s invaliditetom, jer kako je poznato, oni nailaze na brojne poteškoće i probleme kad govorimo o njihovom zapošljavanju. „Ovo je već drugi u posljednjih pola godine. Nakon prvog smo pozvali i koristimo i ovu priliku da pozovemo sve institucije i poslodavce da nas slijede, uvjereni smo da je ovo itekako vrijedna društvena inicijativa i da su ljudi koji ulaze u naš sustav itekako vrijedan doprinos cjelokupnoj državnoj, društvenoj zajednici

Zamjenica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Mira Pekeč Knežević, zahvalila je ministru na inicijativi koja je započela prije pola godine i unutar pola godine je urodila značajnim rezultatom. „Ovo je prvi put da se dogodilo da je inicijativa došla od jednog državnoga tijela, i to je vjerujem početak jedne značajne promjene i početak onoga što bi se trebalo događati i u drugim državnim tijelima. Ovo je suradnja koja je trajala nekoliko mjeseci, a u nekoliko mjeseci mi smo postigli izuzetno velike rezultate – 38 osoba već sada nekoliko mjeseci radi u Ministarstvu unutarnjih poslova. Oni svojim primjerom mogu pokazati koliko osobe s invaliditetom mogu biti vrlo produktivni radnici i koliko mogu u pozitivnom smislu mijenjati svoje okruženje i radnu okolinu. U ovom smislu je ovo ministarstvo postalo inkluzivno okruženje za osobe s invaliditetom“.

Zamjenica Pekeč-Knežević zaključno je zahvalila na ovoj inicijativi te pozvala i druge institucije da se pridruže ovoj inicijativi i da zapošljavaju osobe s invaliditetom, jer pravo na rad je jedno od temeljnih ljudskih prava svake osobe, a pogotovo osobe s invaliditetom i pretpostavka za poštivanje svih ostalih ljudskih prava. Osobito je važno za izgradnju samoodređenja i samopoštovanja osoba s invaliditetom – to nije pitanje samo egzistencije, već je to puno, puno više od zarađivanja za život.

Tekst Javnog natječaja je objavljen u Narodnim novinama i može se pronaći OVDJE i na mrežnoj stranici Ministarstva unutarnjih poslova.

Sve informacije o natječaju nalaze se i na Internet stranici MUP-a. Za više informacija kliknite OVDJE.