Konferencija „Pristupačna budućnost“

Konferencija „Pristupačna budućnost“

14. lipnja 2022.Kategorije: Novosti

Konferencija „Pristupačna budućnost“

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – HAKOM organizirala je 14. lipnja 2022. godine u Zagrebu međunarodnu konferenciju „Pristupačna budućnost“ u cilju razmjene iskustava i ideja kako i na koji način poboljšati digitalnu pristupačnost sadržaja za osobe s invaliditetom. Kao jedan od ciljeva konferencije postavljeno je podizanje razine i utjecaj na razvoj svijesti društva kako svi moramo težiti traženju i korištenju univerzalnih rješenja u vidu univerzalnog dizajna te da je tehnologija u mnogim slučajevima rješenje za mnoge izazove s kojima žive osobe s invaliditetom.

Jedna od temeljnih zadaća HAKOM-a, kao nacionalnog regulatora tržišta (elektroničke komunikacije, željezničke i poštanske usluge) je zaštita interesa krajnjih korisnika koja uključuje i odgovarajuću zaštitu ranjive društvene skupine potrošača među kojima su i osobe s invaliditetom. U digitalnom okruženju važno je svima omogućiti pristup uslugama, sadržaju i općenito pristup informacijama.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici udruga za osobe s invaliditetom, predstavnici Međunarodne Telekomunikacijske Unije (ITU), predstavnici europskih regulatornih tijela iz područja elektroničkih komunikacija, profesori Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, profesori Tehničkog Fakulteta Sveučilišta u Rijeci, stručnjaci za tehnologiju i standardizaciju, predstavnici ministarstava te operatora tržišta elektroničkih komunikacijskih usluga.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji je sudjelovao Darijo Jurišić koji je u uvodnom obraćanju istaknuo: „Izazovi današnjeg življenja u digitalnom dobu su sigurno drugačiji od izazova s kojima smo se susretali u prošlosti, ali činjenica je da su oni ovdje i da se će se takvi trendovi daljnjeg tehnološkog razvoja nastaviti. Zbog toga je izuzetno važno upoznati se s konkretnim problemima koje osobe s invaliditetom imaju, tehnologijama i asistivnim tehnologijama koje mogu doprinijeti njihovom rješavanju i planirati daljnji razvoj pristupačnih rješenja. Pri tome je važno imati u vidu i ključne izazove pristupačnosti i potrebne odgovarajuće oblike zaštite osoba s invaliditetom kao korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga te njihovu aktivnu uključenost u izazovnom i rastućem okruženju digitalizacije koje s razlogom danas smatramo društveno pravnom odgovornošću svih nadležnih institucija. U prepoznavanju takvih novih okolnosti vrlo je značajna suradnja s akademskom zajednicom, suradnja sa stručnjacima za tehnologiju i standardizaciju, institucijama i operatorima na tržištu elektroničkih komunikacijskih usluga. Obveza postojanja i razvijanja pristupačnih mrežnih stranica i pokretnih aplikacija već postoji i u Republici Hrvatskoj za sva tijela javnog sektora, ali moramo obratiti pozornost na poštivanje i kvalitetu poštivanja tih obveza. Također, nadamo se kako će i svi ostali u realnom sektoru prepoznati potrebu da pristupačni web može puno bolje i efikasnije svima prenijeti potrebne informacije, sadržaje i poruke koje žele javno komunicirati.“

I ovom konferencijom nastavljeno je jačanje regionalne suradnje nacionalnih regulatornih tijela jugoistočne Europe, a sudionici su imali prilike tijekom izlaganja i panela saznati konkretne probleme osoba s invaliditetom, kao i upoznati se s rješenjima novih tehnologija i planovima budućih pristupačnih rješenja. Izlaganja su se dotakla i teme novog zakonodavnog okvira na području elektroničkih komunikacija, kao što su Direktiva (EU) 2016/2102 o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora i Direktive (EU) 2019/882 o zahtjevima za pristupačnost proizvoda i usluga čije se transponiranje u nacionalno zakonodavstvo Republike Hrvatske tek očekuje.

Zaključci konferencije javno će biti predstavljeni Europskom vijeću, Europskoj komisiji, Tijelu europskih regulatora za elektroničke komunikacije (BEREC), Europskoj radiodifuzijskoj uniji (ITU), kao i nadležnim ministarstvima i drugim institucijama.

Podijelite ovu objavu s drugima: