Konferencija „Pravni i praktični izazovi u zaštiti prijavitelja nepravilnosti“.

Konferencija „Pravni i praktični izazovi u zaštiti prijavitelja nepravilnosti“.

18. prosinca 2021.Kategorije: Novosti

Konferencija „Pravni i praktični izazovi u zaštiti prijavitelja nepravilnosti“.

U organizaciji Državne škole za javnu upravu i Pučkog pravobranitelja, a u suradnji s Kućom ljudskih prava Zagreb, te pokroviteljstvo Veleposlanstva Francuske Republike i Ministarstva pravosuđa i uprave, u četvrtak, 16. prosinca 2021. godine, kao hibridni događaj održana je konferencija „Pravni i praktični izazovi u zaštiti prijavitelja nepravilnosti“.

Pozdravne riječi sudionicima na početku konferencije uputili su Rudolf Vujević, ravnatelj Državne škole za javnu upravu, Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica, Gaël Veyssière, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj i Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Govoreći slučajevima prijavljivanja nepravilnosti, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, istaknula je kako se ovim pravnim okvirom jamči i ostvaruje zaštita zviždača neovisno o kanalu prijavljivanja kojeg koriste (a postoje uz primarno unutarnje prijavljivanje još i vanjsko prijavljivanje, te javno razotkrivanje), a prijedlogom novog Zakona će se i izričito propisati da osobe koje su anonimno prijavile nepravilnost, ali im je naknadno utvrđen identitet, imaju isti status kao i prijavitelji koji su odmah otkrili identitet.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavio je novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa koji je Vlada usvojila na 91. sjednici. „Zakonom iz 2019. godine formiran je sustav koji potencijalnim prijaviteljima omogućava učinkovito prijavljivanje nepravilnosti te adekvatnu zaštitu. Cilj toga zakona je jačanje etike, integriteta i kulture prijavljivanja nepravilnosti, jačanje svijesti i poticanje građana da prijavljuju nepravilnosti“, rekao je ministar.

U okviru konferencije održane su dvije panel diskusije „Pravni okvir zaštite prijavitelja nepravilnosti u kontekstu nove Direktivne EU“ i „Zaštita prijavitelja nepravilnosti u praksi“.

O iskustvima kako je zaštita prijavitelja osigurana pravno i praktično u Francuskoj govorila je gospođa Sylvie Ramondou, stručnjakinja za zaštitu zviždača, Défenseur des droits Francuske Republike.
Prilikom rasprava istaknuto je kako u svakom demokratskom društvu prijavitelji nepravilnosti „zviždači“ imaju važnu ulogu u očuvanju vladavine prava i stvaranje većeg povjerenja u institucije. Zadaća je države da stvori poticajno okruženje i podigne svijest svih o važnosti prijavljivanja nepravilnosti. Osim zakonom predviđenih oblika zaštite prijavitelji nepravilnosti imaju pravo i na sudsku zaštitu. Pučki pravobranitelj je središnje tijelo za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti. Od predstavnica Pučkog pravobranitelja saznali smo kako su tijekom 2019. i 2020. godine ima više od 80 predmeta vezanih za prijavljivanje nepravilnosti, međutim taj je broj i veći budući da su se isti predmeti ponekad odnosili i na prijave više nepravilnosti.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom konferenciju je pratio zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: