Konferencija o predstavljanju mogućnosti zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba Udruge slijepih Zagreb

Konferencija o predstavljanju mogućnosti zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba
Udruge slijepih Zagreb

U organizaciji tvrtke Apriori World na tiskovnoj konferenciji 27. kolovoza u Zagrebu predstavljene su mogućnosti zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba Udruge slijepih Zagreb u sklopu provedbe Direktive o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora (Direktiva (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. listopada 2016.). Navedena Direktiva, čije se stupanje na snagu očekuje 23. rujna 2018. godine, odnositi će se na državne institucije i tvrtke u većinskom vlasništvu države. U sklopu provedbe Direktive, ideja je pokretanje projekta certificiranja internetskih stranica u koji će aktivno biti uključene slijepe i slabovidne osobe koje su u Udruzi slijepih Zagreb završile odgovarajući edukacijski program. Program certificiranja omogućit će potencijalno zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba koje će za svoj rad primati honorar. Osim zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba, cilj projekta je potaknuti javni i privatni sektor na implementaciju pristupačnih internetskih stranica i mobilnih aplikacija s željom da Hrvatska u sljedeće dvije godine bude među prvim europskim državama koje će uskladiti digitalne platforme prema ovoj europskoj Direktivi te tako podići razinu društvene odgovornosti. Inicijativa za pokretanje projekta certificiranja internetskih stranica nastala je u suradnji tvrtke Apriori Worlda iz Hrvatske i Taktika iz Slovenije, koja je ovaj proces započela prije godinu dana.

Tijekom konferencije je najavljeno da će radi sudjelovanja na natječajima europskih fondova i ostvarivanja međunarodne suradnje biti osnovan Institut za digitalnu transformaciju.

Na konferenciji predstavljanju projekta iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovao je zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.[print_button]