Konferencija o naprednoj tehnologiji za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom

Konferencija o naprednoj tehnologiji za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom

30. rujna 2022.Kategorije: Novosti

Konferencija o naprednoj tehnologiji za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom

Tvrtka E–GLAS u suradnji s Tehničkim fakultetom Rijeka, Sveučilište u Rijeci i Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, Sveučilište u Zagrebu je održala Konferenciju o naprednoj tehnologiji za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Za vrijeme konferencije svi sudionici su imali pristup izložbenom prostoru gdje je bilo moguće isprobati različita pomagala za osobe s invaliditetom, s naglaskom na najnoviju tehnologiju.
U izložbenom prostoru svoje proizvode su predstavili vodeći svjetski proizvođači asistivne tehnologije iz raznih zemalja svijeta. Prezentirala su se različita komunikacijska pomagala, oprema za upravljanje pogledom, edukativne igračke, različite sklopke, oprema za alternativni pristup računalu, pomagala za terapijski rad, edukativni softver, uređaji za upravljanje okolinom i još mnogo toga.

Sama konferencija ukazala je na izuzetno bitan element u osiguravanju pristupačnosti i jednakih mogućnosti za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom korištenjem asistivne tehnologije. Čak i jednostavni izazovi često su mnogo kompleksniji od onoga kakvima se na prvi pogled čine, jer se ne radi samo o tjelesnim, kognitivnim i senzornim vještinama te složenosti zadanih osobnih ciljeva nekog pojedinca, već i o olakšavajućim ili otežavajućim faktorima koje stvara njihova okolina ili osobni faktori, poput kulture i uvjerenja.

Pronalaženje optimalnih rješenja za pristup tehnologiji kod osoba sa značajnim stupnjem invaliditeta nerijetko predstavlja izazov. Korisnici se ne bi trebali bojati upravljanja pogledom kao metode pristupa računalu. Svatko od nas ima svoje specifične interese, koji mogu biti vezani uz naše zanimanje, odnose s drugima ili različite životne faze, a to utječe na internetski sadržaj i aplikacije koje su relevantni za naše (digitalne komunikacijske) potrebe. Bavljenje dobro poznatim i smislenim aktivnostima može umanjiti stres osobama koje tek počinju koristiti upravljanje pogledom te povećati motivaciju i upornost u procesu razvoja vještina upravljanja pogledom. Izlažući osobe koje se tek upoznaju s upravljanjem pogledom poznatom i lokaliziranom web sadržaju uz pomoć jednostavnog ili poznatog sučelja, pridonosimo uspjehu i samopouzdanju korisnika u budućem korištenju i sudjelovanju u digitalnom svijetu.

U svojim izlaganjima izlagači su dijelili praktične savjete i nudili tehnička rješenja prikupljena tijekom godina rada na rješavanju ovih problema. To podrazumijeva procjenu potreba za odgovarajućim sklopkama i alatima za upravljanje pogledom, te razmatranje inovativnih rješenja i metoda pristupa kao što su glas, položaj glave i mogućnosti koje pružaju sučelja mozak-računalo

Asistivna tehnologija, izuzetno je bitna kada govorimo o ravnopravnom sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu, omogućavanju jednakih uvjeta i mogućnosti te pristupačnosti.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sudjelovao je savjetnik pravobraniteljice Marko Gotovac.

Podijelite ovu objavu s drugima: