Konferencija Mentalno zdravlje! Modeli oporavka u zajednici. Gdje smo?

Konferencija Mentalno zdravlje! Modeli oporavka u zajednici. Gdje smo?

10. listopada 2019.Kategorije: Novosti

Konferencija Mentalno zdravlje! Modeli oporavka u zajednici. Gdje smo?

U organizaciji Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Udruge za psihosocijalnu pomoć Susret i Udruge Ludruga, 10. listopada 2019. u Zagrebu je održana konferencija kojom je obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja. Cilj Konferencije je uspostava platforme za umrežavanje različitih dionika neophodnih za međusektorsku suradnju u području mentalnog zdravlja u Republici Hrvatskoj i na taj način promicanje ciljeva definiranih Twinning projektom „Osiguravanje optimalne skrbi za osobe s poremećajima mentalnog zdravlja“ (2016.-2017.)– unapređenje zaštite mentalnog zdravlja kroz jačanje kapaciteta u zajednici i unapređenje javnog znanja o problemima mentalnog zdravlja.

U pozdravnom govoru prisutnima se obratila Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Marinka Bakula Anđelić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u ime gradonačelnika Grada Zagreba, te Vlatka Ročić Petak, predsjednica udruge Ludruga u ime udruga Susret i Ludruga.
Saborska zastupnica Ljubica Lukačić pozdravila je prisutne u ime predsjednice saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. Ines Strenja kao i u svoje osobno.

U prvom dijelu Konferencije s primjerima dobre prakse iz Italije i Nizozemske, prezentacije su održali dr. Stana Stanić, spec.psihijatrije (Italija), Annette Furnemont (Nizozemska). Zajedničku prezentaciju održali su dr. Hugo Koetsier (voditelj Twinning projekta iz Trimbos Instituta, Nizozemska) i prof.dr.sc. Danijela Štimac Grbić (HZJZ), Radmila Stojanović Babić je predstavila socijalnu uslugu organizirnog stanovanja koju provodi udruga Susret, a Ksenija Kapelj je govorila o mobilnom peer timu i peer podršci u zajednici koju provodi udruga Ludruga.

Potom je slijedila panel rasprava o aktivnostima ključnih dionika, potrebi usvajanja već pripremljene Nacionalne strategije zaštite mentalnog zdravlja (2019.-2030.) kao temeljnog dokumenta za provođenje mjera i aktivnosti za širenje usluga u zajednici, sporosti promjene i/ili nedostatka zakonske i podzakonske regulative, financiranju, itd.

U panel raspravi sudjelovali su predstavnici ključnih dionika: Ministarstvo zdravstva (dr. Dunja Skoko Poljak, načelnica Sektora, Uprava za medicinsku djelatnost), Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (Tatjana Katkić Stanić, načelnica Sektora, Uprava za socijalnu politiku), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (Hrvoje Šušković, pomoćnik ravnatelja za zdravstvenu zaštitu), Hrvatski zavod za javno zdravstvo (prof.dr.sc. Danijela Štimac Grbić, voditeljica odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti), KBC Zagreb (doc.dr.sc. Martina Rojnić, voditeljica projekta recover-e za Hrvatsku), Klinika za psihijatriju Vrapče (prof.dr.sc. Slađana Štrkalj Ivezić), Ministarstvo rada i mirovinskog sustava (Marija Kajari Knežević, pomoćnica ministra); Ministarstvo pravosuđa (prof.dr.sc. Jasnica Garašić, predsjednica Povjerenstva za zaštitu osoba s duševnim smetnjama), te udruge Susret i Ludruga, Vlatka Ročić Petak, predsjednica udruge Ludruga.

U zaključku panel rasprave, svi dionici su izrazili nužnost međusektorske suradnje na uspostavi i razvoju usluga u zajednici za osobe s teškoćama mentalnog zdravlja. Kako ta suradnja ne bi ostala samo deklaratorna, potpisom Izjave o suradnji dionici će preuzeti odgovornost za osiguravanje uvjeta za sveobuhvatnu, pristupačnu i pravovremenu intervenciju i podršku prilagođenu potrebama korisnika.

U popodnevnom dijelu održana je radionica Suradnja stručnjaka po iskustvu i stručnjaka po profesiji – peer rad u području mentalnog zdravlja koju je moderirala Ksenija Kapelj iz udruge Ludruga. U prvom dijelu radionice su stručnjaci po profesiji i stručnjaci po iskustvu (peer osobe) podijelili svoje doživljaje i spoznaje proizašle iz uključenosti u grupe podrške i radu u mobilnim timovima, te načinima na koji je to promijenilo njihovo razmišljanje i život. Drugi dio radionice bio je rezerviran za odgovore na brojna pitanja sudionika o načinima financiranja i rada mobilnih timova u Nizozemskoj, te preprekama s kojima su se susretali u radu.
Zaključak je radionice da sustav mora biti usmjeren na potrebe osoba sa psihosocijalnim teškoćama i pronaći mogućnost sustavnog financiranja uspostave i razvoja mobilnih timova kao i širenja usluga u zajednici na području cijele Republike Hrvatske.

Konferenciju je suvereno moderirala novinarka Blaženka Leib.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave