Konferencija: „Izazovi obiteljskog života osoba s invaliditetom, Hrvatska i EU praksa“

Konferencija: „Izazovi obiteljskog života osoba s invaliditetom, Hrvatska i EU praksa“

4. prosinca 2020.Kategorije: Novosti

Konferencija: „Izazovi obiteljskog života osoba s invaliditetom, Hrvatska i EU praksa“

Završna (peta) konferencija projekta Udruge ZAMISLI “Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom” održana je online putem platforme ZOOM 2. prosinca 2020. godine o temi „Izazovi obiteljskog života osoba s invaliditetom, Hrvatska i EU praksa“.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom konferenciji su prisustvovali zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić i savjetnica pravobraniteljice Sunčica Pivčević Grbavac.
Projektom “Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom” Udruga ZAMISLI želi promovirati mogućnosti osoba s invaliditetom za neovisan život. Tijekom pet održanih konferencija otvarale su se rasprave o temama ključnim za svakodnevni život osoba s invaliditetom, a to su bile: asistencija, prilagodba kulturnih sadržaja, aktivno sudjelovanje, obiteljski život i zapošljavanje. Cilj projekta je potaknuti osobe s invaliditetom na aktivan i neovisan život u skladu s njihovim željama i sposobnostima te potaknuti institucije na unapređenje postojećih sustava podrške osobama s invaliditetom. Projekt financira Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.
Na ovoj završnoj konferenciji, koja je okupila više od 30 sudionika, sudionici su imali prilike čuti pozdravne riječi i prezentacije Svjetlane Marijon, predsjednice Udruge ZAMISLI, prof. dr. sc. Kristine Urbanc iz Studijskog centra socijalnog rada, Romane Galić, pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Anke Slonjšak, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.
Kada je u pitanju obiteljski život osoba s invaliditetom, dvojbe počinju već pri osiguravanju uvjeta za zaštitu reproduktivnog zdravlja. Zdravstveno osoblje nedovoljno je educirano za pristup trudnicama s invaliditetom, a niti infrastruktura nije prilagođena. Osim toga, žene i muškarci s invaliditetom nemaju se gdje savjetovati o dugoročnom utjecaju invaliditeta na kvalitetu obiteljskog života. U procesu zasnivanja vlastite obitelji, roditelji s invaliditetom susreću se sa strahom od budućnosti te predrasudama kako članova obitelji tako i društva u cjelini.
U nastavku konferencije svoja iznimno zanimljiva izlaganja o osobnim iskustvima i izazovima svakodnevnog obiteljskog života, gledano s pozicije roditelja koji su osobe s invaliditetom, predstavili su Ana Bulat Križić, Ivana Pašić, Denis Marijon, Maja Mihelčić, Maria Tomić Preiner i Gordana Glibo. Zaključaka će biti puno, ali neki od važnijih su da je bespredmetno danas raspravljati o tome trebaju li osobe s invaliditetom biti roditelji, odgovor je i preporuka svih današnjih izlagačica i izlagača da trebaju i mogu. Nažalost, sustavi podrške u pravom smislu, posebice tijekom prvih godina djetetovog života ne postoje i to je nešto što treba razvijati i što može učiniti razliku.
Tijekom završne rasprave zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić istaknuo je kako u životu roditelja s invaliditetom sreća ima preveliki utjecaj. Naime, puno mogućnosti za obitelji u kojima su roditelji s invaliditetom ovisi o tome koliku podršku oni imaju i mogu imati od svoje najbliže okoline, obitelji, prijatelja i poznanika, budući da razvijene i ciljane sustavne podrške nema. Svi koji su roditelji znaju koliko je roditeljstvo samo po sebi izazovno, a za roditelje s invaliditetom, posebno ako su samohrani roditelji s invaliditetom, dodatnih izazova je znatno više, kao i zahtjeva za potrebnom svakodnevnom podrškom.

Podijelite ovu objavu s drugima: