Kampanja za pristupačnost mrežnih stranica

Kampanja za pristupačnost mrežnih stranica

22. rujna 2019.Kategorije: Novosti

Kampanja za pristupačnost mrežnih stranica

U organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, a u suradnji s Uredom povjerenika za informiranje, 22. rujna 2019. godine na Cvjetnom trgu u Zagrebu, održan je događaj pokretanja Kampanje „Za pokret..“, kampanje za promicanje i primjenu Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora.

Digitalna pristupačnost je uključiva praksa koja osigurava da i osobe s invaliditetom nemaju nikakvih prepreka u interakciji ili pristupu digitalnom sadržaju. Digitalne informacije i usluge su pristupačne kada ih svi ljudi mogu lako opažati i razumjeti, uključujući i osobe koje imaju vizualne, slušne, motoričke ili kognitivne poteškoće. S ciljem osiguranja za sve građane jednakog i pod istim uvjetima pristupa sadržajima i uslugama javnog sektora, Europska unija donijela je Direktivu (EU) 2016/2102 o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora. Direktivom se obvezuju sve članice Unije na donošenje nacionalnih propisa, kojima bi se uredilo ovo područje. Zbog toga je i u RH pokrenut proces izrade i donošenja Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora.

Okupljenim građanima i predstavnicama organizacija i udruga osoba s invaliditetom obratili su se saborska zastupnica Ljubica Lukačić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić, povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. U ime pokreta osoba s invaliditetom o važnosti pristupačnosti mrežnih stranica, zahtjevima za ostvarivanjem pristupačnosti osobama s različitim oštećenjima, kao i obvezama država potpisnica sukladno članku 21. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, govorili su dopredsjednica SOIH-a Marica Mirić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić, predsjednica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih Jadranka Krstić i predstavnik Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba „Dodir“ Damir Prevarek.

Bila je to prilika iz prve ruke čuti konkretne i praktične primjere potrebne za osiguravanje pristupačnosti digitalnih sadržaja: da se slijepe osobe ne služe mišom, nego da je za pristupanje mrežnim sadržajima primarna tipkovnica; da je .doc format čitljiv čitačima teksta, a da .pdf format to nije; da je za osobe s intelektualnim teškoćama važno osigurati tekst u formatu jednostavnom za čitanje…i što je najvažnije da se u procesima osiguravanja pristupačnosti mrežnih sadržaja uključe osobe s invaliditetom.

Podijelite ovu objavu s drugima: