Kako digitalne sadržaje učiniti pristupačnima osobama s invaliditetom

Kako digitalne sadržaje učiniti pristupačnima osobama s invaliditetom

19. siječnja 2023.Kategorije: Novosti

Kako digitalne sadržaje učiniti pristupačnima osobama s invaliditetom

Europska mreža tijela za jednakost (Equinet) organizirala je edukaciju na temu: „Inkluzivni dizajn u komunikaciji – poboljšanje pristupačnosti informacija koje pružaju tijela za jednakost“. Dvodnevna edukacija za djelatnike i predstavnike europskih tijela za jednakost održana je putem online platforme ZOOM dana 17. i 19. siječnja 2023. godine, a iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na istoj je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.
Tijela za jednakost javne su organizacije koje provode aktivnosti usmjerene na sprječavanje diskriminacije i osiguravanje jednakosti i ravnopravnosti svih društvenih skupina, a članstvo u Equinet-u podrazumijeva, između ostaloga i aktivnosti kojima se jačaju kapaciteti članica. Upravo s tim ciljem organizirana je edukacija kojom se željelo osigurati da informacije koje pružaju tijela za jednakost budu dizajnirane inkluzivnim pristupom, kako bi bile dostupne što većem broju ljudi, odnosno kako bi i osobe s invaliditetom neovisno o vrsti oštećenja tim informacijama mogle pristupiti i lako ih obraditi.
Tijekom prvog dana edukacije stručnjaci iz Europskog foruma za osobe s invaliditetom podijelili su svoja znanja i praktična iskustva o tome kako digitalne materijale učiniti pristupačnim osobama s invaliditetom. Uz teoretski dio sudionici su kroz praktične vježbe upoznati sa načinima kako različite oblike dokumenata (npr. Word, PDF, PPT prezentacije) kreirati tako da budu pristupačni osobama s invaliditetom te kompatibilni sa asistivnom tehnologijom (npr. čitačima teksta) koju osobe s invaliditetom koriste.
Prije svega, istaknuto je kako se o pristupačnosti mora voditi računa od samog početka kreiranja sadržaja, a navedeno, između ostaloga znači odabir i korištenje vrste i veličine fonta koji je primjeren i pristupačan, odabir prikladnog kontrasta boja, uređivanje naslova i strukture sadržaja dokumenta, a posebno je ukazano na važnost korištenja zamjenskog teksta i primjerenog načina isticanja poveznica na web stranice.
S obzirom na važnost osiguranja pristupačnosti digitalnih sadržaja i informacija, ne samo onih koje pružaju tijela za jednakost, nego i svih ostalih digitalnih sadržaja, principe inkluzivnog dizajna trebaju primjenjivati svi, a korisne informacije i alati dostupni su putem sljedećih poveznica.
Informacije o edukaciji i prezentacija o kreiranju pristupačnih digitalnih sadržaja u kojoj se nalazi konkretni savjeti i poveznice za korisne i praktične web alate za osiguranje i provjeru pristupačnosti:
https://equineteurope.org/training-inclusive-design-in-communication-improving-the-accessibility-of-equality-bodies-outputs/
Smjernice za osiguranje pristupačnosti web sadržaja:
https://www.w3.org/WAI/standards-guidelines/
Drugi dan edukacije stručnjaci iz partnerskih organizacija (Inclusion Europe, Povjerenik za prava osoba s invaliditetom iz Malte) predstavili su načine i alate pomoću kojih se stvaraju lako razumljivi materijali (easy-to-read materijali).
Lako razumljivi materijali (easy-to-read) su iznimno važni kako bi i osobe s intelektualnim teškoćama, ali i osobe koje iz različitih razloga imaju poteškoće s razumijevanjem i čitanjem mogle ostvariti svoje pravo na pristup informacijama. Zahvaljujući lako razumljivim materijalima osobe s intelektualnim teškoćama lakše se uključuju u život zajednice, prije svega zbog toga što im informacije koje na taj način dobiju pomažu u donošenju vlastitih odluka i izbora.
Tijekom edukacije polaznici su dobili niz praktičnih savjeta i primjera iz prakse pomoću kojih će u svom daljnjem radu moći stvarati lako razumljive materijale, a o značaju i važnosti pružanja informacija na ovaj način posvjedočile su pojedine osobe s intelektualnim teškoćama iznoseći svoja iskustva vezana za stvaranje i čitanje lako razumljivih materijala. Istaknule su važnost tako dostupnih informacija u svim životnim područjima (npr. obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo), a navedeno posebno dolazi do izražaja u kriznim situacijama.
Također, ukazano je na alate koji se mogu koristiti prilikom stvaranja lako razumljivih sadržaja, a posebno su zanimljivi i korisni Europski standardi za izradu informacija lakih za čitanje i razumijevanje kojima se može pristupiti putem poveznice:
https://www.inclusion-europe.eu/easy-to-read-standards-guidelines/
Stečena znanja i vještine, kao i alati pruženi tijekom edukacije pomoći će tijelima za jednakost da informacije o načinu ostvarivanja i zaštite prava, informacije o zaštiti od diskriminacije i općenito korisne informacije za zaštitu temeljnih ljudskih prava budu jasne, pristupačne i dostupne svim osobama s invaliditetom, neovisno o vrsti oštećenja.

Podijelite ovu objavu s drugima: