„Je li osobama s invaliditetom primjereno stanovanje u Republici Hrvatskoj lutrija?“

„Je li osobama s invaliditetom primjereno stanovanje u Republici Hrvatskoj lutrija?“

27. listopada 2021.Kategorije: Novosti

„Je li osobama s invaliditetom primjereno stanovanje u Republici Hrvatskoj lutrija?“

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH organizira je 27. listopada u okviru Foruma virtualnog učenja o Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom online edukaciju pod nazivom „Je li osobama s invaliditetom primjereno stanovanje u Republici Hrvatskoj lutrija?“. Edukacija je okupila oko 80 sudionika predstavnika organizacija, saveza i udruga, s ciljem predstavljanja pokrenute inicijative za donošenje propisa vezanih za socijalno stanovanje.
U Republici Hrvatskoj ne postoji niti zakon niti sustav ili sustavni pristup temi socijalnog stanovanja. Zbog toga pokret osoba s invaliditetom dugi niz godina zagovara inicijativu za donošenje Zakona o socijalnom stanovanju. U međuvremenu, u pojedinim gradovima sporadično se rješavaju pitanja stanovanja određenog broja osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, ponekad dodjelom prilagođenog stana, međutim najčešće dodjelom djelomično prilagođenog ili neprilagođenog stambenog prostora. Uz to osobe s invaliditetom uglavnom nemaju mogućnosti unajmiti odgovarajući stan zbog postojećih predrasuda. Kako je cijena stanova zadnjih godina rapidno rasla najveći broj osoba s invaliditetom ne može si priuštiti stan prema tržišnoj cijeni, a to ne može niti velik broj građana Republike Hrvatske kao što su mladi, osobe starije životne dobi i ostale društveno ranjive skupine.
Tijekom edukacije, gospođa Marica Mirić – dopredsjednica SOIH-a, istaknula je kako 8. centar znanja, kojeg čini 13 nacionalnih saveza, zagovara osiguravanje dovoljnog broja primjerenih i pristupačnih socijalnih stanova za zadovoljavanje stambenih potreba svih pojedinaca i skupina koji si stanovanje ne mogu osigurati po tržišnim uvjetima. Također, u planu je pozvati Vladu Republike Hrvatske, kao i regionalnu i lokalnu samoupravu, da prepoznaju, podrže i financiraju stambena rješenja za osiguravanje socijalnog stanovanja. Edukacijom je prikazano što je to socijalno stanovanje i kako je ono regulirano europskim dokumentima te na koji je način to ono uređeno u nekim zemljama Europske unije i Jugoistočne Europe.
Na edukaciji i raspravama koje su uslijedile sudjelovao je zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić. Govoreći o temi socijalnog stanovanja, istaknuo je kako pravobraniteljica za osobe s invaliditetom godinama u svojim preporukama i izvješćima o radu koja se podnosi Hrvatskom saboru, zagovara donošenje Zakona o socijalnom stanovanju i uređenje sustava socijalnog stanovanja koji sada ne postoji. Na taj će se način osobe koje si zbog vlastitih materijalnih i ekonomskih uvjeta ne mogu samostalno riješiti pitanje stanovanja moći obratiti sustavu koji će im u tome moći na odgovarajući način pomoći. Također, zamjenik je istaknuo važnost univerzalnog dizajna čijom se primjenom posebno kod planiranja i gradnje stambenih objekata osobe s invaliditetom može učiniti ravnopravnim kada govorimo o stanovanju i pristupu mjestu stanovanja.

Podijelite ovu objavu s drugima: