Istraživanje o osobama s invaliditetom i katastrofama

Istraživanje o osobama s invaliditetom i katastrofama

Ured Ujedinjenih naroda za smanjenje rizika od katastrofa (UNDRR) provodi online istraživanje kojim se prikupljaju podaci i razmišljanja osoba s invaliditetom i osoba koje o njima vode brigu vezano za temu života u izvanrednim situacijama/katastrofama. Ovo istraživanje bit će otvoreno za ispunjavanje do petka, 3. ožujka 2023. godine. Istraživanje je dostupno putem online obrasca na engleskom i drugim jezicima (arapskom, kineskom, francuskom, indonezijskom, ruskom i španjolskom) putem poveznice: https://forms.office.com/e/BEZ0WWMsB4
Ovo je nastavak desetogodišnjeg istraživanja započetog 2013. godine koje je proveo isti Ured Ujedinjenih naroda (UNDRR, koji se tada zvao UNISDR), a kako bi se utvrdile potrebe osoba koje žive s invaliditetom i katastrofama. Rezultati ovog istraživanja dostupni su i danas na poveznici: https://www.unisdr.org/2014/iddr/documents/2013DisabilitySurveryReport_030714.pdf
U novom istraživanju UNDRR poziva osobe s invaliditetom i druge članove društva da izraze svoju zabrinutost, potrebe i preporuke. Osnova istraživanja je Okvir iz Sendaija za smanjenje rizika od katastrofa za razdoblje 2015. – 2030. koji je i glavni međunarodni sporazum usmjeren na smanjenje rizika i štete od katastrofa, a kao ključne dionike prepoznaje osobe s invaliditetom.
Svrha istraživanja je preispitati je li milijarda osoba koje danas žive s invaliditetom više uključena u postupke planiranja i donošenja odluka kako bi se smanjili rizici ili izgradila veća otpornost nego što je to bilo 2015. godine kada je usvojen ranije spomenuti Okvir iz Sendaija.
Rezultati ovog istraživanja upotrijebit će se kako bi se utjecalo na preostalih sedam godina provedbe Okvira iz Sendaija do 2030. Konkretno, pomoći će u informiranju o srednjoročnom pregledu koji rade zemlje, regionalne organizacije i Ujedinjeni narodi. Preispitivanje sredinom programskog razdoblja zaključit će se u svibnju 2023. na sastanku visoke razine Opće skupštine Ujedinjenih naroda.