Hrvatski sabor jednoglasno prihvatio Izvješće o radu pravobranitelja za osobe s invaliditetom za 2020. godinu

Hrvatski sabor jednoglasno prihvatio Izvješće o radu pravobranitelja za osobe s invaliditetom za 2020. godinu

19. srpnja 2021.Kategorije: Novosti

Hrvatski sabor jednoglasno prihvatio Izvješće o radu pravobranitelja za osobe s
invaliditetom za 2020. godinu

Hrvatski sabor je 15. srpnja 2021. godine proljetno zasjedanje završio glasovanjem o raspravljenim temama s dnevnog reda. Između ostalog, jednoglasno je s 119 glasova prihvaćeno Izvješće o radu pravobranitelja za osobe s invaliditetom za 2020. godinu.

Iz izvješća izdvajamo kako je Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom tijekom 2020. godine zaprimio pritužbe od 2.266 fizičkih i pravnih osoba po kojima je postupano 4.538 puta. Od tog broja različitim pravnim osobama iz privatnog i javnog sektora upućene su 424 preporuke i upozorenja. Najveći broj pritužbi stigao je, osim s područja grada Zagreba, s područja Slavonije i Dalmacije, gdje su proteklih godina s radom započeli područni uredi Pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

Iako je u 2020. godini obilježila stagnacija u zakonodavnim promjenama upućena su 23 prijedloga izmjena i dopuna zakonskih i podzakonskih akata, dana su 74 mišljenja na zakone, planove, strategije i druge dokumente, a rezultati dijela naših prijedloga i mišljenja tek su se realizirali u drugom kvartalu 2021. godine. O zakonima od krucijalne važnosti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju koje nestrpljivo očekuju već godinama kao što su Zakon o inkluzivnom dodatku, Zakon o osobnom asistentu i Zakon o socijalnoj skrbi još uvijek se raspravlja u radnim skupinama dok o Zakonu o sustavnom financiranju udruga te implementaciji Nacionalnog okvira za probir i dijagnostiku autizma kao i donošenju Nacionalnog plana za ranu intervenciju još uvijek nije razmatrano.

Utjecaj epidemije COVID-a 19 i potresa, u 2020. godini pokazao je sve nedostatke u sustavu na koje godinama ukazujemo, a koji su u protekloj godini dodatno otežali život osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Svi građani Republike Hrvatske pa tako i osobe s invaliditetom, pokazali su izdržljivost i snagu, ali su bili prisiljeni promijeniti način života, način liječenja (pa i umiranja), način na koji ostvaruju svoja prava ili ih pružaju drugima. Sve što se dogodilo, na posebno se težak način odrazilo na osobe s invaliditetom.

Sadržaj izvješća možete pronaći na poveznici: ttps://posi.hr/izvjesca-o-radu/

Podijelite ovu objavu s drugima: