Godišnja konferencija o ljudskim pravima

Kuća ljudskih prava Zagreb organizirala je od 27. do 29. travnja 2022. godine Godišnju konferenciju o ljudskim pravima. Prvog dana konferencije predstavljen je izvještaj „Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja u 2021. godini“ koji u 423 točke (ili 416 tema) donosi pregled najvažnijih problema, izazova i otvorenih pitanja koji su u prošloj godini negativno utjecala na zaštitu i promociju ljudskih prava u Hrvatskoj. Programski direktor Kuće ljudskih prava Zagreb Ivan Novosel rekao je prilikom predstavljanja izvještaja da je i ovaj izvještaj nastao na temelju sustavnog cjelogodišnjeg praćenja i na osnovi sudjelovanja i doprinosa više od 30 organizacija civilnog društva.

Zaključci izvještaja su između ostalog kako nažalost niti tijekom prošle godine ljudska prava nisu bila visoko na listi političkih prioriteta u Republici Hrvatskoj na što ukazuje i činjenica da niti prošle godine nisu doneseni potrebni dokumenti javnih politika važnih za zaštitu i promociju ljudskih prava i borbu protiv diskriminacije u društvu. Posljedice toga su mnogobrojni problemi i izazovi u ostvarivanju, zaštiti i promociji ljudskih prava u Hrvatskoj koji se sustavno ne rješavaju i koji se ponavljaju iz godine u godinu. I 2021. godinu obilježila je epidemija COVID-19 i posljedice potresa u Zagrebu i na području Sisačko-moslavačke županije. Obnova uništenih, prije svega stambenih objekata, bila je tijekom prošle godine neučinkovita i prespora uz istovremeno postavljanje prevelikih administrativnih zahtjeva i opću sporost postupanja državnih i javnih tijela. Vezano za epidemiju, primjenjivane protuepidemijske mjere su i prošle godine imale negativan utjecaj na društveni život uslijed ograničavanja ljudskih prava na okupljanje, kretanje i obveze korištenja EU-COVID potvrda za pristup svim javnim uslugama. Kada govorimo o pravima osoba s invaliditetom (točke od 290 do 325) istraživanja o kvaliteti života osoba s invaliditetom u Hrvatskoj ukazuju na visoki stupanj nesamostalnosti osoba s invaliditetom u odnosu na obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Porazno je kako čak 83,6% ispitanika smatra da se zakoni koji uređuju položaj osoba s invaliditetom ne provode u praksi, a 83,9% da ih državne institucije ne informiraju dovoljno o njihovim pravima.
Cjelokupni tekst Izvještaja „Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja u 2021. godini“ možete pronaći na poveznici:
https://www.kucaljudskihprava.hr/wp-content/uploads/2022/04/KLJP_GI2021-Online_2704.pdf

U sklopu prvog dana, uživo u Novinarskom domu u Zagrebu, održane su dvije panel rasprave. U prvom panelu “Osvrt i razgovor o stanju ljudskih prava i vladavini prava u Hrvatskoj” sudjelovali su Tatjana Vlašić, zamjenica pučke pravobraniteljica, Đurđica Klancir, novinarka, Ivan Blažević, zaklada Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost i Ivan Novosel, programski direktor Kuće ljudskih prava Zagreb. O temi drugog panela “Suzbijanje širenja lažnih informacija” govorili su Stanislav Bendera iz Agencije za elektroničke medije, Dražen Hoffman iz Gonga te izv.prof.dr.sc. Viktorija Car i dr.sc. Milica Vučković s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Panele je moderira novinarka Ana Krolo Molnar.

Prema najavi drugi dan konferencije održat će u četvrtak, 28. travnja, online, s dvije panel rasprave na temu ljudskih prava u ratom pogođenoj Ukrajini: „Odgovornost za kršenje ljudskih prava i humanitarnog prava u Ukrajini – sprečavanje nekažnjivosti i osiguravanje pravde?“ i „Humanitarni aspekti rata u Ukrajini: izbjeglice i interno raseljene osobe“. Treći dan konferencije će se odviti u petak 29. travnja, uživo u Kući ljudskih prava Zagreb, uz video prijenos panela “Socio-ekonomska prava u Hrvatskoj i borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti”

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji su sudjelovali zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić i savjetnica pravobraniteljice Branka Meić Salie.

Prilagodba