Europski summit o pristupačnosti

Europski summit o pristupačnosti

2. lipnja 2022.Kategorije: Novosti

Europski summit o pristupačnosti

U organizaciji Europskog foruma osoba s invaliditetom (EDF) i pod pokroviteljstvom Microsofta, 31. svibnja i 1. lipnja 2022. godine iz Bruxellesa je održan online Europski summit o pristupačnosti. Ovaj je događaj organiziran je s ciljem podizanja opće razine svijest o važnosti pristupačne tehnologije u radu, obrazovanju i slobodnom vremenu za osobe s invaliditetom u Europi.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na događanju je sudjelovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Tijekom dva radna dana ključne teme ssummita u bile: (1) Europski zakon o pristupačnosti (EAA) i njegov utjecaj na proizvode i usluge, (2) Uloga nacionalnih dionika u provedbi EAA i (3) Strategija EU-a za prava osoba s invaliditetom i zajednički prioriteti za zapošljavanje i obrazovanje. Konferencija je organizirana na način da je bila u potpunosti dostupna osobama svih vrsta invaliditeta s prijenosom na međunarodnom znakovnom jeziku i titlovanjem uživo.

Europski zakon o pristupačnosti (EAA) punim nazivom Direktiva (EU) 2019/882 o zahtjevima za pristupačnost proizvoda i usluga ima za cilj povećati dostupnost pristupačnih proizvoda i usluga unutar Europske unije (EU) koje koriste osobe s invaliditetom i to kroz uklanjanje različitih pravila specifičnih za pojedine države. Budući da države članice moraju ovu Direktivu transponirati i usvojiti zakone i administrativne odredbe potrebne za usklađivanje do 28. lipnja 2022. te biti spremne za punu primjenu od 2025. godine, EAA će biti i ključna tema sastanka na vrhu, uključujući ulogu nacionalnih dionika u provedbi EAA, kao i kao fokus na strategiju EU-a za prava osoba s invaliditetom i zajedničke prioritete za zapošljavanje i obrazovanje.
Zaključeno je kako različiti EAA pozitivno utječe na različite sektore, ali da ostaju i otvorena pitanja o njegovoj implementaciji kroz suradnju, informacije namijenjene korisnicima o značajkama pristupačnosti, dosljednost, interna svijest i rad s osobama s invaliditetom.

Više o ovoj Direktivi možete pronaći na poveznici:
https://eur-lex.europa.eu/HR/legal-content/summary/accessibility-of-products-and-services.html

Drugog dana događaja glavna su tema bili pametni gradovi kao rezultat napretka i digitalne transformacije. Zaključeno je da to istovremeno ne mora značiti da su takvi gradovi inkluzivniji i pristupačniji za osobe s invaliditetom. Kao primjeri dobrih i najboljih praksi digitalno pristupačnih gradova osobama s invaliditetom u svijetu istaknuti su: Chicago (SAD), Tel Aviv (Izrael) i Rio de Janeiro (Brazil). Više puta tijekom izlaganja pojedinih panelista istaknuta je potreba šire i bolje primjene univerzalnog dizajna koji u najvećoj mjeri svim ljudima omogućava korištenje usluga i/ili proizvoda bez posebnih prilagođavanja.

Podijelite ovu objavu s drugima: