Druga međunarodna konferencija „Pristupačna budućnost“

Druga međunarodna konferencija „Pristupačna budućnost“

14. lipnja 2023.Kategorije: Novosti

U  Zagrebu je 14. lipnja 2023. godine održana druga međunarodna konferencija pod nazivom „Pristupačna budućnost“ s ciljem poticanja socijalne i digitalne uključivosti osoba s invaliditetom. Ove godine HAKOM – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti je konferenciju organizirala u suradnji s Poslovnim dnevnikom te je u sklopu konferencije organizirano i završno događanje projekta „Iskustvo zlata vrijedi“. Navedeni projekt Poslovni dnevnik provodi od 2013. godine u suradnji s glavnim partnerom Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI), Udrugom Zamisli te pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, kroz koji projekt se studentima s invaliditetom osigurava praksu u hrvatskim tvrtkama.

HAKOM u okviru nadležnosti utvrđenih Zakonom o elektroničkim sustavno promiče i osigurava pristupačnost korisnicima usluga koji su osobe s invaliditetom da ostvare najveće pogodnosti u pogledu izbora cijene i kakvoće usluga. Osiguranje preduvjeta i poduzimanje aktivnosti u svrhu uključivosti i promicanju uključivosti osoba s invaliditetom u digitalnom društvu od izuzetne je važnosti, a HAKOM zaštitu temelji na suradnji s akademskom zajednicom i civilnim društvom s ciljem ostvarivanja što veće pristupačnosti osoba s invaliditetom u digitalnom društvu i osvještavanja pristupačnosti od najranije dobi. Prioritet HAKOM-a je stvoriti okvir za pristupačnije elektroničke komunikacije što uključuje i usluge operatora te razvoj i primjenu aplikativnih rješenja koja olakšavaju i poboljšavaju svakodnevni život osoba s invaliditetom. Intenzivnu i kontinuiranu suradnju u razvoju aplikaciju imaju i s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu te naravno udrugama osoba s invaliditetom.

Poseban naglasak na ovoj konferenciji stavljen je na interese korisnika željezničkih usluga koji su osobe s invaliditetom, a probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom u mobilnosti te korištenju željezničkih usluga slikovito su svojim iskustvima opisale same osobe s invaliditetom u okviru sesije konferencije pod nazivom „Razmjena iskustava i planova između sudionika radi veće pristupačnosti elektroničkih komunikacijskih usluga i željezničkog prijevoza putnika“.

Konferencija je bila organizirana u tri sesije. Osim već navedene organizirana je sesija s naglaskom na „Pristupačno okruženje i ulogu regulatora“ te sesija u kojoj je predstavljen projekt Poslovnog dnevnika „Iskustvo zlata vrijedi“. U ovoj posljednjoj sesiji prikazana su iskustva  studenata s invaliditetom u praktičnom dijelu nastave kod poslodavaca. Hrvatski telekom i INA kao primjeri poslodavaca kod kojih se organizirala praksa studenata s invaliditetom govorili su o svojim iskustvima te naglasili da osobe s invaliditetom ne obilježava samo invaliditet već imaju sposobnosti i interese te da zamjećuju da u radnom okruženju čak pokazuju veći interes i želju za rad. Navedeno proizlazi iz njihove želje da pokažu upravo to da nisu samo osobe s invaliditetom već da kao i svi ostali imaju određene

interese, znanja, sposobnosti i talente. Zaključno je panel rasprava ukazala da bi sljedeći projekt trebali usmjeriti i na uključivo obrazovanje osoba s invaliditetom.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Međunarodne Telekomunikacijske Unije (ITU), Tijela europskih regulatora za elektroničke komunikacije (BEREC), predstavnici europskih regulatornih tijela, profesori Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, profesori Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, stručnjaci za tehnologiju i standardizaciju, predstavnici ministarstava, predstavnici udruga za osobe s invaliditetom i operatori tržišta elektroničkih komunikacijskih usluga.

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić uvodno se obratio sudionicima konferencije istaknuvši važnost osiguravanja pristupačnosti okruženja osobama s invaliditetom, kako u fizičkom, tako i digitalnom smislu. I u radu Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, pristupačnost je svake godine među najčešćim razlozima zbog kojih nam se obraćaju osobe s invaliditetom, članovi njihovih obitelji, udruge, ali sve češće institucije i drugi osviješteni građani, ukazujući na probleme nepristupačnosti. Zbog svega toga vrlo je važno voditi računa o „prozoru u svijet“ koji ne omogućava samo promatranje i praćenje, nego upravo softverske inovacije i asistivne tehnologije danas u vrlo digitaliziranom životu omogućavaju i olakšavaju sudjelovanje u životu, a što treba i mora biti omogućeno u svim područjima.

Uz zamjenika pravobraniteljice konferenciji je iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovala i savjetnica pravobraniteljice Lidija Pongrac.

Podijelite ovu objavu s drugima: