Nasljeđuje li se pravo na obiteljsku mirovinu?

Nasljeđuje li se pravo na obiteljsku mirovinu?

Upit:

Pravo na obiteljsku mirovinu. Koliko mi je poznato (ispravite me ako griješim) prije je bilo da bi osoba s invaliditetom zauvijek izgubila pravo nasljeđivanja mirovine od svojih roditelja ako je imala i samo jedan dan radnog staža u životu. Da li će od sada osoba sa 100% invaliditeta kojoj je invaliditet nastao kao maloljetniku (sa ili bez preostale radne sposobnosti) moći naslijediti mirovinu od roditelja ako je ikada radila makar samo kratko, npr. godinu-dvije ili tri najviše? Inače, ja nisam još nikad bio zaposlen, imam završen fakultet i živim s roditeljima.

Odgovor:

Zakon o mirovinskom osiguranju iznimno daje mogućnost ostvarivanja prava  na  obiteljsku mirovinu i osobi s invaliditetom s preostalom radnom sposobnošću prema propisima o profesionalnoj rehabilitaciji  koja stupi u radni odnos prije smrti roditelja. Shodno tome, kod ove kategorije osoba s invaliditetom ne navodi se uvjet radnog staža ili uzdržavanja od strane roditelja.

Osim toga, ovaj zakon daje mogućnost da dijete i koje je ostvarilo obiteljsku mirovinu na temelju potpunog gubitka radne sposobnosti prema članku 39. stavku 4. ovoga Zakona ne gubi pravo na obiteljsku mirovinu ako se zaposli ili počne obavljati djelatnost po osnovi koje postoji obveza osiguranja prema ovome Zakonu, ali mu se obustavlja isplata mirovine za vrijeme trajanja osiguranja.

Svrha navedenih izmjena i Zakona o socijalnoj skrbi i Zakona o mirovinskom osiguranju motivirati osobe s invaliditetom za zapošljavanje i općenito stimulirati  rad osoba  s invaliditetom iskorištavanjem  preostalih  sposobnosti  i primjenom načela razumne prilagodbe.

Podijelite s drugima: