ARHIVA

20
Sij
Pripreme za početak rada područnog ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Rijeci

U Rijeci je 20. siječnja 2020. godine obavljena primopredaja prostora za budući područni ured Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Rijeci.

13
Sij
Priopćenje povodom tragičnog događaja u Obiteljskom domu u Andraševcu

Izražavam duboko žaljenje obiteljima i bližnjima osoba koje su stradale u tragičnom događaju u Obiteljskom domu Andraševec.

12
Sij
Rezultati Javnog poziva za izbor članova četvrtog saziva Stručnog savjeta

Slijedom Javnog poziva za izbor članova četvrtog saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koji je objavljen 23. prosinca 2019. godine, objavljujemo rezultate izbora prispjelih prijava.

09
Sij
Posljednji sastanak III. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

U Zagrebu je 9. siječnja 2020. godine održan 5. i posljednji sastanak III. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

20
Pro
Medijska konferencija HUPT-a: „Pristupačnost je preduvjet za uključivanje osoba s invaliditetom“

U prostorijama Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT-a) na zagrebačkoj Sloboštini, 20. prosinca 2019. godine je organizirana medijska konferencija „Pristupačnost je preduvjet za uključivanje osoba s invaliditetom“.

19
Pro
Zadar, Wingsfo Life World Run, 3. svibnja 2020.

Sedmi put u Zadru se 3. svibnja 2020. godine održava utrka Wings for Life World Run. Jedan dan i jedna utrka na kojoj se samo u Zadru očekuje 9.000 trkačica i trkača…

18
Pro
Treća konferencija za žene s invaliditetom

U organizaciji SOIH – a i SOIH –Mreža žena s invaliditetom održana je u Zagrebu, 18. prosinca treća konferencija za žene s invaliditetom „Nasilju- NE i NE“. Na Konferenciji su sudjelovale žene s invaliditetom, različitih oštećenja i dobi iz svih krajeva Hrvatske.

17
Pro
25. godina Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir

Povodom 25. godina postojanja i rada Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir u Zagrebu u Hotelu „I“ je 17. prosinca 2019. godine održana svečanost proslave ove velike i lijepe obljetnice.

16
Pro
Godišnje priznanje za poseban doprinos programu socijalizacije

Dana 16. prosinca u Centru za rehabilitaciju Silver dodijeljene suzahvalnice i nagrade volonterima. Nagrada „Godišnje priznanje za poseban doprinos programu socijalizacije“

16
Pro
Predavanje na Studiju Socijalnog rada Pravnog fakulteta Osijek

Na Studiju socijalnog rada Pravnog fakulteta Osijek u okviru kolegija „Socijalni rad s osobama s invaliditetom“ savjetnik pravobraniteljice Mario Burek održao je 16. prosinca 2019. godine predavanje o temi „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom“.

16
Pro
Prijem u Gradskoj skupštini Grada Zagreba povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Tradicionalno druženje s predstavnicima Grada Zagreba povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, održano je 16. prosinca 2019. godine u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

15
Pro
Humanitarna akcija: „Uz nas niste sami: za osmijeh u srcu“

Hrvatska radiotelevizija u suradnji s udrugom Smiješak za sve i sa Savezom društava naša djeca Hrvatske organizirala je završnu emisiju humanitarnog projekta „Uz nas niste sami: za osmjeh u srcu“.

11
Pro
Ranjive skupine u zatvorskom sustavu

Maja Karaman Grbavac, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sudjelovala je na okruglom stolu na temu „Ranjive skupine u zatvorskom sustavu” u organizaciji Pučke pravobraniteljice koji je održan dana 11. prosinca na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

11
Pro
Predstavljanje institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom članovima Udruge gluhoslijepihosoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije

Udruga gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije organizirala je predavanje na temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom“.

10
Pro
Predavanje na Hrvatskim studijima

Na Hrvatskim studijima u Zagrebu u okviru izbornog kolegija „Uvod u psihologiju“ smjera „Psihologija“ zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić održao je 10. prosinca 2019. godine predavanje o temi: Osobe s invaliditetom – specifičnosti i načini ispravnog komuniciranja.

09
Pro
Održan okrugli stol na temu: „Govor mržnje na Internetu i mladi“

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, u organizaciji Pučke pravobraniteljice, na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, održan je 9. prosinca okrugli stol na temu „Govor mržnje na internetu i mladi“.

09
Pro
Stručni skup – Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnosti zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, 9. prosinca 2019. godine, stručni skup za studente Zdravstvenog veleučilišta.

09
Pro
U Osijeku održana radionica za djelatnike i volontere GDCK Osijek i zaposlenice projekta OsnaŽENAna temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom“

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, u suradnji s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom organiziralo je za svoje djelatnike i volontere te za zaposlenice projekta OsnaŽENA, radionicu na temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom“.

06
Pro
U Osijeku održana Međunarodna umjetnička i znanstvena konferencija Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, zajedno sa suorganizatorima i partnerima,organizirala je 1. Međunarodnu umjetničku i znanstvenu konferenciju Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju.

06
Pro
Preventivni projekt „Lily“ predstavljen i u Osijeku

Dana 06. prosinca 2019. godine,u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku predstavljen je nacionalni preventivni program „Lily“, usmjeren na sprječavanje svih oblika nasilja prema ženama.

05
Pro
Obilježavanje 50 godina rada Udruge invalida rada Sisak

Dana 05. prosinca u Sisku je obilježeno 50 godina djelovanja Udruge invalida rada grada Siska.

05
Pro
Panel diskusija: Važnost međuresorne suradnje u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom, Split

Područni ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Splitu organizirao je dana 5. prosinca panel diskusiju na temu „Važnost međuresorne suradnje u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom“ povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom…

05
Pro
Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom akcijom Volim život

Povjerenstvo za osobe s invaliditetom zajedno sa gradom Velika Gorica, obilježio je u sklopu svog programa akcije Volim život, Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici

04
Pro
Radionica: Pristupačnost za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti s primjerima iz prakse

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 4. prosinca 2019. godine u Zagrebu je održana Radionica: Pristupačnost za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti s primjerima iz prakse.

03
Pro
Radionica o antidiskriminaciji u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima

U Državnoj školi za javnu upravu u Zagrebu 3. prosinca 2019. godine održana Radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom…

03
Pro
3. prosinac, Međunarodni danosoba s invaliditetom

Dana 3. prosinca u organizaciji Zajednici saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) u Zagrebu je pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva…

03
Pro
U Osijeku obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Brojne ustanove, institucije i organizacije civilnog društva koje djeluju na području grada Osijeka organizirale su dana 03. prosinca događanja i aktivnosti kojima je obilježenMeđunarodni dan osoba s invaliditetom.

03
Pro
Želim biti vidljiv i prisutan svaki dan

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, održana je 3. prosinca tribina na temu Želim biti vidljiv i prisutan svaki dan.

03
Pro
Osobe s invaliditetom – studiranje i zapošljavanje

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, Sveučilište u Zagrebu organiziralo je tribinu na temu osoba s invaliditetom uključenima u sustav visokog obrazovanja i njihovog zapošljavanja nakon završenoga fakulteta i razdoblja edukacije.

02
Pro
Priopćenje za medije povodom 3.12. Međunarodnog dana osoba s invaliditetom: Osigurajmo stvarno sudjelovanje osoba s invaliditetom u donošenju odluka i kreiranju javnih politika

Potpisivanjem i ratificiranjem Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Republika Hrvatska je usvojim donesenim strategijama, nacionalnim dokumentima i akcijskim planovima, naglasila potrebu i važnost sudjelovanja osoba s invaliditetom u kreiranju javnih politika…

02
Pro
Okrugli stol u Otočcu „Ja i Moj Grad“

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Udruga tjelesnih invalida „Svjetlost“ iz Otočca (UTI „Svjetlost“) organizirala je 2. prosinca u Otočcu okrugli stol…

29
Stu
U Varaždinu održana radionica “Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati”

Nakon održanih radionica u Zagrebu, Osijeku, Splitu iRijeci, u Varaždinu je 29. studenoga 2019. godine održanaradionica “Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati”.

29
Stu
Sastanak s predstavnicima udruga s područja Splitsko-dalmatinske županije i predstavnicima Grada Splita

Na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšaku Splitu su 29. studenoga u prostorima gradske uprave Grada Splita održani odvojeni sastanci s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju…

28
Stu
Sigurne kuće: jučer, danas, sutra

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, održana je 28.studenog 2019., sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora na temu Skloništa: jučer, danas, sutra.

28
Stu
U Osijeku svečano otvorena izložba „Osloni se na dječja prava“

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice UN-ove Konvencije o pravima djeteta, dana 28. studenoga 2019. godine u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek svečano je otvorena izložba radova učenika Škole, pod nazivom „Osloni se na dječja prava“.

28
Stu
70. obljetnica Ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju DES iz Splita

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović i Vlade Republike Hrvatske, u četvrtak, 28. studenoga, uz prigodni kulturno umjetnički program obilježena je 70. obljetnica…

27
Stu
Predavanje na Hrvatskim studijima

Na Hrvatskim studijima u Zagrebu u okviru izbornog kolegija „Uvod u kulturologiju“ smjera „Filozofija i kultura“ zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić održao je predavanje s temom: Osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj – kultura i mediji.

26
Stu
Put do održivog zapošljavanja osoba s invaliditetom

Od 25. do 26. studenoga 2019. godine u Zagrebu je održana prva međunarodna konferencija na temu ˝Put do održivog zapošljavanja osoba s invaliditetom˝

25
Stu
Ljubav nije nasilje

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25.studenog u suradnji Doma „Duga-Zagreb“ i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u zgradi gradske uprave u Zagrebu otvorena je izložba fotografija…

22
Stu
Radionice za volonterke i volontere Udruge „Smješak za sve“

Zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić održao je 21. i 22. studenoga u prostoru Gradske knjižnice „Augusta Cesarca“ u Zagrebu četiri radionice za volonterke i volontere Udruge „Smiješak za sve“…

22
Stu
Preporuka Vijeća Europe CM/Rec (2019)1 Sprječavanje i borba protiv seksizma

Povodom obilježavanja 25. studenoga – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske predstavio je…

22
Stu
U Osijeku održana uvodna konferencija projekta „Osobna asistencija za osobe s invaliditetom UP.02.2.2.09.0049“

Dana 22. studenoga 2019., u Gradskoj četvrti „Gornji grad“ u Osijeku održana je Uvodna konferencija projekta „Osobna asistencija za osobe s invaliditetom UP.02.2.2.09.0049“.

21
Stu
Priopćenje: Obilježavanje Svjetskog dana prevencije dekubitusa

Od 15. do 21. studenog 2019.,kada se diljem svijeta osvještava javnost o važnosti prevencije dekubitusa, upozoravamo da je dekubitus učestali i neželjeni, a često i po smrt opasan pratitelj ne samo osoba s teškim invaliditetom, nego i svih dugotrajno ležećih osoba, zapravo dekubitus je tihi ubojica!

20
Stu
30. godina UN-ove Konvencije o pravima djeteta

Dana 20. studenog 2019. u Hrvatskom saboru održana je svečana sjednica djece, mladih i saborskih zastupnika povodom 30. godina UN-ove Konvencije o pravima djeteta i obilježavanja Međunarodnog dana djeteta.

20
Stu
Svečano obilježavanje pokretanja pilot-projekta Probir rizika u mentalnom zdravlju školske djece

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim društvom za školsku i sveučilišnu medicinu HLZ-a svečano je obilježio pokretanje pilot-projekta Probir rizika u mentalnom zdravlju školske djece.

20
Stu
Sastanak Radne grupe Equineta za istraživanje i obradu podataka

Zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić sudjelovao je u Bruxellesu 19. i 20. studenoga na sastanku Radne grupeEquineta za istraživanje i obradu podataka i na zajedničkom sastanku s Radnom grupom Equineta o formiranju politika.

19
Stu
Radionica sa studentima Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta

Dana 19. studenog pravobraniteljica Anka Slonjšak je održala radionicu sa studentima na obaveznom predmetu Uvod u inkluzivnu edukaciju i rehabilitaciju na prvoj godini preddiplomskog studija Rehabilitacija na Edukacijsko-rehabilitacijskog fakultetu.

19
Stu
U Osijeku održana premijera dokumentarnog filma „Susjedi“

Dana 19. studenoga 2019. godine u osječkom kinu Urania održana je premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Susjedi“, redatelja i producenta Tomislava Žaje.

19
Stu
Obilježavanje 15 godina postojanja Udruge „Svitanje“

Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja „Svitanje“ obilježila je u Kući ljudskih prava 19. studenog, 15 godina svog postojanja i djelovanja na promicanju i zaštiti osoba s mentalnim oštećenjima.

18
Stu
Obilježavanje 140. obljetnice Klinike za psihijatriju Vrapče

Pod visokim pokroviteljstvom u petak, 15.studenog, obilježena je 140.obljetnica osnutka Klinike za psihijatriju Vrapče.

15
Stu
U Osijeku održanokrugli stol na temu “Pravo na djelotvornu pravnu zaštitu kroz sustav podrške žrtvama i svjedocima i primarnu pravnu pomoć”

Dana 15. studenoga 2019. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, u organizaciji Udruge za podršku žrtvama i svjedocimaodržan je okrugli stol na temu “Pravo na djelotvornu pravnu zaštitu kroz sustav podrške žrtvama i svjedocima i primarnu pravnu pomoć”.

15
Stu
Sjednica odbora za praćenje provedbe Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

8. Sjednica Odbora za praćenje provedbe „Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.“ održana je 15. studenoga 2019. godine u Zagrebu.

14
Stu
Obilježavanje 10. godišnjice Kuće ljudskih prava Zagreb i 25. godišnjice Mreže Human Rights House

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, 14. studenoga, proslavom su obilježene 10. godišnjica postojanja Kuće ljudskih prava Zagreb i 25. godišnjica postojanja i rada Kuće ljudskih prava Zagreb mreža.

13
Stu
Regulacija govora mržnje na društvenim mrežama-izazovi za ostvarivanje slobode izražavanja

Kuća ljudskih prava Zagreb u suradnji s Centrom za mirovne studije organizirala je u okrugli stol na temu “Regulacija govora mržnje na društvenim mrežama – izazovi za ostvarivanje slobode izražavanja”

13
Stu
U Osijeku otvorena manifestacija„Tjedan sporta i sportske rekreacije osoba s invaliditetom 2019.“

U razdoblju od 11. do 17. studenoga 2019. godine u Osijeku se održava tradicionalna manifestacija „Tjedan sporta i sportske rekreacije osoba s invaliditetom“

12
Stu
Predavanje studentima na Hrvatskim studijima

Na Hrvatskim studijima u Zagrebu, a u okviru kolegija Osnove hrvatske jezične kulture smjera Kroatologije, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je 12. studenoga radionicu studentima 1. godine.

11
Stu
U Osijeku obilježena 1. godišnjica rada Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom

Povodom obilježavanja prve godišnjice rada Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom organizirala je radionicu za predstavnike medija na temu „ Stereotipi i predrasude o osobama s invaliditetom u hrvatskim medijima“.

08
Stu
Prava djece i što smo postigli od ratificiranja Konvencije o pravima djece u RH

Dana 8. studenoga 2019. godine u Staroj gradskoj vijećnici održana je Konferencija u povodu 30. godišnjice Konvencije o pravima djeteta pod nazivom „Prava djece i što smo postigli od ratificiranja Konvencije o pravima djece u RH…

08
Stu
Sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice – vještačenje osoba s invaliditetom

U Zagrebu je 8. studenog 2019. održan 4. sastanak 3. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe invaliditetom na temu vještačenja osoba s invaliditetom.

04
Stu
Informirani pristanak-Znam zašto sam ovdje!

U organizaciji Pučke pravobraniteljice, 4. studenog 2019. godine u prostorima Ureda pučke pravobraniteljice, održan je okrugli stol pod nazivom „Informirani pristanak – Znam zašto sam ovdje!“…

01
Stu
Obavijest o postavljanju novih podiznih platformi na željezničkim kolodvorima

Tvrtka HŽ Putnički prijevoz d.o.o. izvijestila je kako je tvrtka HŽ Infrastruktura d.o.o. dovršila postupak nabave, te da su tijekom listopada na deset željezničkih kolodvora na području Hrvatske postavljane nove podizne platforme koje su u funkciji…

30
Lis
Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Od 28. do 30. listopada u Hrvatskoj je u posjeti izaslanstvo Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta (EMPL).

30
Lis
Predstavljanje hrvatskog predsjedavanja Vijećem Europske unije “Snažna Europa u svijetu punom izazova”

Na Konferenciji Vlade Republike Hrvatske u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 30. listopada, predstavljeni su politički prioriteti hrvatskog predsjedavanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

29
Lis
IV. Regionalna konferencija tijela za jednakost

IV Regionalna konferencija tijela za jednakost održana je u organizaciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore u Podgorici 28. i 29. listopada 2019. godine. Sudionici su bili predstavnici 11 pravobraniteljskih institucija i tijela za jednakost…

27
Lis
20 godina Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara

Dana 25. listopada 2019. u Zagrebu, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) obilježile su 20 godina rada.

27
Lis
U Osijeku održan 15. Regionalni susret osoba sa invaliditetom i njihovih obitelji osječke regije

U nedjelju 27. listopada, u Osijeku je održan je 15. Regionalni susret osoba sa invaliditetom i njihovih obitelji osječke regije te je tom prilikom Zajednica Vjera i svjetlo proslavila 20 godina djelovanja u Osijeku.

26
Lis
U Đakovu održan seminar za animatore i suradnike u radu s osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima

U organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije, održan je 26. listopada 2019. godine u Đakovu seminar na temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom“.

25
Lis
VI. Europski dan odvjetnika

U Hrvatskom odvjetničkom domu 25. listopada 2019. godine Hrvatska odvjetnička komora je okruglim stolom na temu „Pravo na besplatnu pravnu pomoć u kaznenim predmetima i pristup branitelju osobama lišenim slobode“ obilježila VI. Europski dan odvjetnika.

24
Lis
Svjetski dan borbe protiv dječje paralize

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom se pridružuje obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv dječje paralize Hrvatskom savezu udruga cerebralne i dječje paralize i udruga članica.

24
Lis
11. Festival prava djece

U okviru 11. Festivala prava djece u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, 24. listopada 2019. godine održan je stručni panel…

24
Lis
Konferencija: Equality Bodies Tackling Sexual Harassment in the Workplace

Europska mreža tijela za jednakost – Equinet i Regionalni ured UN-a za ljudska prava za Europu, organizirali su u Bruxellesu 24. listopada 2019. godine Konferenciju o postupanjima tijela za jednakost u slučajevima seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu.

23
Lis
Okrugli stol #MeToo – kako dalje?

Dvije godina nakon pojave međunarodnog pokreta #MeToo koji je omogućio otkrivanje mnogobrojnih priča, svjedočanstava i slučajeva seksualnog uznemiravanja, Equinet i Regionalni ured UN-a za ljudska prava za Europu, zajedno su u Bruxellesu…

23
Lis
Opća godišnja skupština Equinet-a

U Bruxellesu je 23. listopada 2019. godine održanaOpća godišnjaizborna skupština Equinet-a. Equinet je Europska mreža tijela za jednakost čiji je član od 2015. godine i institucija Pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

21
Lis
Održana Međunarodna konferencija o primjerima dobrih praksi suzbijanja zločina iz mržnje i govora mržnje

U organizaciji Kuće ljudskih prava Zagreb i Centra za mirovne studije, održana je 21.listopada 2019. u Novinarskom domu u Zagrebu Međunarodna konferencija o primjerima dobrih praksi suzbijanja zločina iz mržnje i govora mržnje

17
Lis
U Rijeci održana radionica “Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati”

Nakon održanih radionica u Zagrebu, Osijeku i Splitu, u Rijeci je 17. listopada 2019. godine u prostorijama Centra za tehničku kulturu održana radionica “Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati”.

17
Lis
Svečanost predaje donacije Veleposlanstva SAD Centru „Slava Raškaj“ Zagreb

U sjedištu Centra za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ u Zagrebu 17. listopada upriličena je svečanost primopredaje donacije Veleposlanstva Sjedinjenih Američki Država u Republici Hrvatskoj.

16
Lis
Tribina „Integrativne i zaštitne radionice“

Dana 16. listopada 2019. godine u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je tribina naziva „Integrativne i zaštitne radionice“, kao prvog koraka prema osnivanju zaštitnih i integrativnih radionica kao posebnog oblika zapošljavanja osoba s invaliditetom.

15
Lis
Međunarodni dan bijelog štapa

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, 15. listopada, u Zagrebu je u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih održan cjelodnevni program.

15
Lis
25 godina rada Kuće „Bl. Alojzija Stepinca“ u Brezovici

U nazočnosti brojnih domaćih i međunarodnih gostiju, 15. listopada obilježeno je 25 godina rada Caritasove Kuće u Brezovici.

10
Lis
Konferencija Mentalno zdravlje! Modeli oporavka u zajednici. Gdje smo?

U organizaciji Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Udruge za psihosocijalnu pomoć Susret i Udruge Ludruga, 10. listopada 2019. u Zagrebu je održana konferencija kojom je obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja.

10
Lis
Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu

Dana 10. listopada 2019. godine, u Osijeku je u organizaciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) održan treći skup na temu „Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu“.

09
Lis
Equinet Working Group – Equality law

Od 8. – 9.10.2019. u Nicosiji, Cipar u organizaciji EQUINET–a održan je drugi po redu sastanak Equinet Working Group – Equality law u sklopu čijeg projekta je sudjelovanje u parnicama pred Europskim sudom za ljudska prava…

08
Lis
Pravobraniteljica održala predavanje na Hrvatskim studijima

Na Hrvatskim studijima u Zagrebu, smjer Komunikologija, kolegij Osnove komunikologije Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom održala je radionicu studentima 1. godine.

07
Lis
Reakcija na prosvjed 4.10. vezano uz prava na status roditelja njegovatelja/njegovatelja

Višegodišnje nezadovoljstvo zbog nagomilanih problema koje uz sebe vežu ostvarivanje prava na status roditelja njegovatelja/njegovatelja, rezultiralo je opravdanim zahtjevima…

06
Lis
Međunarodna konferencija protiv seksualnog nasilja

Od 27. do 29. rujna 2019. godine, u Beogradu, održana je Međunarodna konferencija protiv seksualnog nasilja.

04
Lis
Odgovornost i suradnički odnos za provedbu tretmana u ustanovi socijalne skrbi

Dana 04. listopada 2019. godine, u okviru obilježavanja 149 godina rada i djelovanja Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek…

04
Lis
Obilježavanje Dana njemačkog jedinstva

Povodom njemačkog nacionalnog praznika – Dana njemačkog jedinstva, Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke organiziralo je 4. listopada svečani prijam u zagrebačkom hotelu Esplanade.

04
Lis
Radionica o antidiskriminaciji u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima

U Državnoj školi za javnu upravu, 4. listopada 2019. godine je održana Radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima (ESI fondovima).

02
Lis
10. listopada 2019. započinje radom Područni ured Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Splitu

Povodom otvorenja i početka rada Područnog ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Splitu, 2. listopada u splitskom hotelu „Park“ održana je svečanost otvorenja.

30
Ruj
Završna konferencija projekta „ Priprema za posvojenje-podrška posvojiteljskim obiteljima“

Udruga „Na drugi način“ nositelj je projekta „Priprema za posvojenje-podrška posvojiteljskim obiteljima“, koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

29
Ruj
XII. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze

U Đurđevcu u Hotelu „Picok“ je od 27. do 29. rujna u organizaciji Saveza društava multiple skleroze Hrvatske održan XII. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze.

29
Ruj
Međunarodni tjedan Gluhih, od 23. do 29. rujna 2019. godine

Hrvatski savez gluhi i nagluhih je 28. rujna 2019. godine povodom održavanja Međunarodnog tjedna Gluhih na Europskom trgu u Zagrebu organizirao događanje…

27
Ruj
11. međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih BIT

U Zagrebu je 27. rujna u Kazalištu Vidra svečano otvoren 11. međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih BIT (Blind In Theatre/Slijepi u kazalištu).

26
Ruj
U Osijeku održan stručni sastanak pravobraniteljice i suradnika sa predstavnicima centara za socijalnu skrb

Na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, u Osijeku je održan stručni sastanak pravobraniteljice i suradnika sa predstavnicima centara za socijalnu skrb sa područja Slavonije, Baranje i Srijema…

25
Ruj
O nasilju i hrabrosti: psihološka podrška u sigurnoj kući

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Dom „DUGA“ Zagreb, organizirao je promociju stručnog priručnika O NASILJU I HRABROSTI: psihološka podrška u sigurnoj kući autorice Silvije Vuković.

22
Ruj
Kampanja za pristupačnost mrežnih stranica

U organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, a u suradnji s Uredom povjerenika za informiranje, 22. rujna 2019. godine na Cvjetnom trgu u Zagrebu, održan je događaj pokretanja Kampanje „Za pokret..“

21
Ruj
Europski tjedan sporta 2019.

Na Europskom trgu u Zagrebu, 21. rujna 2019. godine, svečano je otvoren Europski tjedan sporta, ove godine organiziran pod motom #BeActive.

18
Ruj
Posjet suradnika pravobraniteljice gradu Virovitici

U svrhu unaprjeđenja položaja osoba s invaliditetom na području Virovitičko-podravske županije, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom inicirala je održavanje sastanaka sa predstavnicima Grada Virovitice te udrugama i poslodavcima s područja cijele županije.

18
Ruj
Inkluzivna izložba „Gledam dodirom“ (Napokon izložba na kojoj se sve smije dodirivati)

Gradski muzej Karlovac u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ organizirao je inkluzivnu izložbu pod naslovom „Gledam dodirom“, koja je svečano otvorena 18. rujna u Galeriji „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu.

17
Ruj
Poslovna sposobnost osoba s invaliditetom

U organizaciji Academyof European Law u njemačkom gradu Trieru, održan je 16. i 17.rujna 2019.g. seminar na temu poslovne sposobnosti osoba s invaliditetom.

14
Ruj
Prosvjed „ŠKOLA ZA SVE“

Na Europskom trgu u Zagrebu 14. rujna je održan prosvjed inicijative „Škola za sve“ koja je zatražila od Vlade Republike Hrvatske i resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja, osiguravanje ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za svu djecu s teškoćama…

13
Ruj
Održan sastanak s gradonačelnikom Požege i udrugama

U svrhu unaprjeđenja položaja osoba s invaliditetom na području Požeško-slavonske županije, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom inicirala je održavanje sastanaka sa predstavnicima Grada Požege te udrugama s područja cijele županije.

11
Ruj
Radionica o antidiskriminaciji u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima

U Zagrebu je u Državnoj školi za javnu upravu 11. rujna 2019. godine održana Radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima (ESI fondovima).

11
Ruj
Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika

Donošenjem Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima definirani su kriteriji za odobravanje pomoćnika, te je njegovo donošenje trebalo doprinijeti podizanju kvalitete uključivog obrazovanja.

09
Ruj
Orijentacijski tjedan za brucoše s invaliditetom Udruge „ZAMISLI“

U organizaciji Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „ZAMISLI“ u Zagrebu je u ponedjeljak, 9. rujna, započeo Orijentacijski tjedan za brucoše s invaliditetom u sklopu projekta „Od mature do studentske avanture“…

08
Ruj
Mliječna staza 2019.

U organizaciji UNICEF-a i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba, 8. rujna u Zagrebu je održana humanitarna utrka Mliječna staza 2019.

07
Ruj
Utrka Run of Heart, Jaškovo 2019.

U organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj u Jaškovu je 7. rujna 2019. godine po treći put održana tradicionalna međunarodna i humanitarna utrka Runo of Heart.

06
Ruj
Obilasci parkova i perivoja Slavonije i Baranje

Dana 6. rujna, u Perivoju kralja Petra Krešimira IV u Osijeku održano je prvo u nizu događanja u parkovima i perivojima Slavonije i Baranje u organizaciji Udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika ”JA KA” Osijek.

04
Ruj
U Splitu održana radionica “Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati”

Nakon održanih radionica u Zagrebu i Osijeku, u Splitu je 4. rujna 2019. godine održanaradionica “Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati”.

03
Ruj
Posjeta albanske pravobraniteljice

U okviru studijske posjete Republici Hrvatskoj, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 3. rujna posjetila je Erinda Ballanca, pravobraniteljica Republike Albanije sa svojim suradnicama…

29
Kol
Osnovano Povjerenstvo za ranu intervenciju u djetinjstvu

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 29. kolovoza 2019. godine osnovano je Povjerenstvo za ranu intervenciju u djetinjstvu.

28
Kol
Održan sastanak sa Nadbiskupijskim povjerenikom za pastoral osoba s invaliditetom

Dana 28. kolovoza 2019. godine, u prostorijama župe sv. Ćirila i Metoda u Osijeku održan je sastanak s ciljem uključivanja Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u aktivnosti koje provodi Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom…

28
Kol
Reakcija na medijske objave povodom dopisa PU OBŽ

Slijedom medijskih objava koje su uslijedile nakon dopisa Policijske uprave osječko-baranjske upućenog Ravnateljstvu Doma zdravlja Osijek, a vezano za „radikalizaciju osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj“

27
Kol
Sastanak i obilazak Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu

Na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Zagrebu je 27. kolovoza na Glavnom željezničkom kolodvoru održan sastanak i obilazak kolodvora na temu pristupačnosti njegove infrastrukture i pratećih sadržaja osobama s invaliditetom.

26
Kol
Javno izlaganje Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu

U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu je u prostorima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 22. kolovoza održano javno izlaganje Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

17
Srp
Obveza pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja tijela javnog sektora

U rujnu ove godine za javna tijela čije su mrežne stranice izrađene poslije 23. rujna 2018. stupa na snagu Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora.

12
Srp
Pravobraniteljica se sastala s novom predstavnicom UNICEFa gđom. Castillo

Dana 12. srpnja 2019. pravobraniteljica za osobe s invaliditetom održala je sastanak s predstojnicom Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), Ureda u Hrvatskoj, Reginom Castillo i suradnicama.

10
Srp
Održan stručno savjetodavni sastanak u Uredu državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji

Dana 10. srpnja u Uredu državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji održan je stručno savjetodavni sastanak sa svrhom osnaživanja stručnih kompetencija te razmjene mišljenja sudionika uključenih u obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju i postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika.

04
Srp
Održana 27. tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora

U Saboru je 4. srpnja 2019. godine održana 27. tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora na kojoj se raspravljalo o problematici zaštite žrtava nasilja u obitelji s naglaskom na potrebu financiranja provedbe Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji…

03
Srp
Obilježavanje Dana neovisnosti SAD-a u Zagrebu

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj obilježilo je 3. srpnja 2019. godine Dan neovisnosti.

01
Srp
Reagiranje na odluku odbacivanja prijedloga izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u linijskom i obalnom pomorskom prometu

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prijevozu ulinijskom i obalnom pomorskom prometu prema kojemu bi se djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima i osobama s invaliditetom stanovnicima otoka RH..

28
Lip
How do we tackle Ageisam and Age Discrimination against Older People

U organizaciji Equineta-Europske mreže tijela za promicanje jednakosti, održan je u Berlinu, 27. – 28.lipnja 2019. seminar na temu starenja i diskriminacije s osnova dobi.

25
Lip
Dan državnosti

25.lipnja 2019. održano je svečano primanje u prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske. U organizaciji predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović

19
Lip
Panel rasprava „Sustav besplatne pravne pomoći – problemi i izazovi“

Dana 19. lipnja 2019. godine u Knjižari Nova u Osijeku održana je Panel rasprava „Sustav besplatne pravne pomoći – problemi i izazovi“ u organizaciji Centra za mir – Osijek i Centra za mirovne studije.

14
Lip
Održana završna konferencija projekta „Moj kvadrat u zajednici“

Dana 14. lipnja 2019. godine u prostorijama Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek – „Ja kao i Ti“, na adresi Martina Divalta 2 u Osijeku,održana je završna konferencija u okviru projekta „Moj kvadrat u zajednici“.

12
Lip
Okrugli stol o položaju slijepih i slabovidnih osoba u RH

12. lipnja održan je u Hrvatskom saboru Okrugli stol povodom Dana Hrvatskog saveza slijepih i slabovidnih osoba koji se obilježava 16. lipnja. Tema Okruglog stola bila je položaj slijepih i slabovidnih osoba.

10
Lip
Sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice – zapošljavanje osoba s invaliditetom

10. lipnja u Zagrebu je održan 3. sastanak 3. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe invaliditetom o temi zapošljavanje osoba s invaliditetom.

10
Lip
Ciklus višeosjetilnih izložbi – Otok Rava

U Tiflološkom muzeju u Zagrebu je 10. lipnja izložbom – Otok Rava započeo ciklus višeosjetilnih izložbi s četverogodišnjom temom Netaknuta priroda.

09
Lip
Druga utrka SMA CroatiaRun 2019.

Savez društava distrofičara Hrvatske i Društvo distrofičara Zagreb organizirali su u Zagrebu, 9. lipnja, humanitarnu manifestaciju pod nazivom „Druga utrka SMA CroatiaRun“.

08
Lip
Izvješće HZJZ-a o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) na svojim je mrežnim stranicama objavio Izvješće o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj sa stanjem u mjesecu svibnju 2019. godine.

07
Lip
Otvoren RES park Marin u Antunovcu

Dana 07.lipnjau Antunovcu jeotvoren Rekreacijsko – edukativni – senzorički (RES) park Marin.

06
Lip
Povodom Dana prava osoba s duševnim smetnjama pravobraniteljica je sudjelovala na skupu o Procjeni poslovne sposobnosti u kontekstu prava osoba s duševnim smetnjama

Dan prava osoba s duševnim smetnjama u Hrvatskoj se obilježava 6. lipnja od 2012. godine. Povodom ovogodišnjeg dana Klinika za psihijatriju Vrapče organizirala je skup o procjeni poslovne sposobnosti u kontekstu prava osoba s invaliditetom.

01
Lip
Devetnaesti nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji

U subotu 1. lipnja, u Slavonskom Brodu, održan je Devetnaesti nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji.

31
Svibanj
Samozastupanje za život bez nasilja

Udruga za samozastupanje i Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj održali su dana 31. svibnja 2019. godine javnu tribinu pod nazivom Samozastupanje za život bez nasilja.

31
Svibanj
Dan Centra za autizam Osijek

Dana 31. svibnja obilježen je prvi dan Centra za autizam Osijek.

30
Svibanj
30. svibanj – Dan Hrvatskog sabora

U povodu obilježavanja Dana Hrvatskog sabora, 30. svibnja održano je u Hrvatskom saboru svečano primanje.

29
Svibanj
Konzultacije o diplomskom studiju Socijalnog rada na Pravnom fakultetu Osijek

U okviru izrade Elaborata za sveučilišni diplomski studij socijalnog rada Pravnog fakulteta Osijek, dana 29. svibnja 2019. godine održane su konzultacije o predloženim ishodima učenja i strukturi predmeta za diplomski studij socijalnog rada.

29
Svibanj
Šetnja osoba s invaliditetom Donjim gradom

Plavi telefon, prva i najstarija Linija pomoći u gradu Zagrebu i RH, uz 10-ak edukativnih i preventivnih programa i projekata, već 20 godina provodi i projekt za djecu s invaliditetom, Plavi servis

29
Svibanj
Druga utrka SMA CroatiaRun

Savez društava distrofičara Hrvatske i Društvo distrofičara Zagreb organiziraju humanitarnu manifestaciju Drugu utrku SMA CroatiaRun.

28
Svibanj
V- START- Podrška žrtvama kroz podizanje svijesti i umrežavanja

U sklopu projekta V- START- Podrška žrtvama kroz podizanje svijesti i umrežavanja u Zagrebu je 28. svibnja 2019. održana konferencija.

28
Svibanj
Radionica „Kultura, sudioništvo i socijalna integracija – do boljeg zadovoljenja kulturnih potreba”

U Puli je 28. svibnja 2019. godine započeo trodnevni edukacijski ciklus europskog projekta „MI plus“ pod nazivom „Kultura, sudioništvo i socijalna integracija – do boljeg zadovoljenja kulturnih potreba”.

28
Svibanj
Položaj osoba s invaliditetom u graduBelom Manastiru

S ciljem upoznavanja sa mjerama i aktivnostima koje provodi Grad Beli Manastir radi poboljšanja položaja osoba s invaliditetom na svom području, te s ciljem uspostavljanja suradnje u provođenju daljnjih aktivnosti…

27
Svibanj
Samostalna izložba slika Marije Glavičić Počuć

Hrvatski savez udruga invalida rada organizirao je 27.5. otvaranje 28. izložbe likovnih radova osoba s invaliditetom u svom prostoru u sklopu programa…

24
Svibanj
Likovna kolonija – 40. svibanjski susreti

U sjedištu Centra za rehabilitaciju Zagreb na Orlovcu svečano je u petak 24. svibnja otvorena likovna kolonija – 40. svibanjski susreti.

24
Svibanj
Savjetovanje studenata s invaliditetom u Studentskom domu Stjepan Radić

Dana 24. svibnja 2019. savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sastala se sa studentima s invaliditetom u Studentskom domu Stjepan Radić.

21
Svibanj
18. Festival jednakih mogućnosti

U Zagrebu je 21. svibnja 2019. godine u organizaciji Društva tjelesnih invalida otvoren 18. Festival jednakih mogućnosti (F=M).

21
Svibanj
Sastanak o željezničkom putničkom prijevozu osoba s invaliditetom

U Zagrebu je 21. svibnja održan sastanak o osobama s invaliditetom u željezničkom prijevozu. Sastanak je organiziran s predstavnicima tvrtki HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i HŽ Infrastruktura d.o.o. kao nastavak suradnje…

21
Svibanj
Poslodavac godine za osobe s invaliditetom za 2019. godinu

21. svibnja u Zagrebu održana je svečana dodjela nagrade „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ za 2018. godinu.

21
Svibanj
Sastanak Organizacijskog savjeta i Organizacijskog odbora 1. međunarodnekonferencije Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti te odgoju i obrazovanju

Dana 21. svibnja u Svečanoj dvorani Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku održan je sastanak Organizacijskog savjeta i Organizacijskog odbora 1. međunarodne konferencije Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti te odgoju i obrazovanju.

20
Svibanj
Održana Nacionalna konferencija: „Važnost umrežavanja i standardizacije u postupanju svih pružatelja podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja“

U organizaciji Victim Support Europe i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima uz podršku Ministarstva pravosuđa i Europske komisije, 20. svibnja 2019. godine, u prostorijama Ministarstva pravosuđa održana je Nacionalna konferencija…

20
Svibanj
Okrugli stol: Zapošljavanje osoba s invaliditetom u ruralnim područjima

U Gospiću je 20. svibnja 2019. godine u organizaciji Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ iz Gospića i u suradnji s Udrugom Zamisli i Centrom Up2Date održan okrugli stol s temom „Zapošljavanje osoba s invaliditetom u ruralnim područjima“.

15
Svibanj
Početna konferencija projekta Društveni putokaz

Dana 15.svibnja u prostoru Obiteljskog centra – podružnice Centra za socijalnu skrb u Osijeku, na adresi Jägerova 12,održana je Početna konferencija infrastrukturnog projekta Društveni putokaz.

15
Svibanj
Konferencija „Društveno-ekonomska dobrobit zapošljavanja osoba s invaliditetom u Calzedonia Hrvatska“

U Varaždinu je 15. svibnja 2019. godine održana konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati znanstvenog projekta „Društveno ekonomska dobrobit zapošljavanja osoba s invaliditetom u trgovačkim društvima Grupe Calzedonia u Hrvatskoj“

14
Svibanj
14. svibnja u Bruxellesu održan godišnji sastanak radne grupe za Konvenciju o pravima osobe s invaliditetom pri Europskoj mreži tijela nacionalnih institucija za ljudska prava

Uz redoviti godišnjih prikaz aktivnosti članova grupe na području zaštite prava osoba s invaliidetom, održan je i tematski seminar o inkluzivnom obrazovanju.

13
Svibanj
13. svibnja u Bruxellesu održan Radni forum o provedbi UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u EU i zemljama članicama

Teme ovogodišnjeg radnog forumabile su sudjelovanje u političkom životu s obzirom na nadolazeće izbore za Europski parlament, mehanizmi za zaštitu prava iz Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i međuodnos između KPOSI i drugih međunarodnih konvencija.

10
Svibanj
Radionica o antidiskriminaciji

U Državnoj školi za javnu upravu 10. svibnja 2019. godine je održana Radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u europskim i investicijskim fondovima (ESI fondovima)

10
Svibanj
Međunarodni stručni skup o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom

Od 9. do 10. svibnja 2019. godine već tradicionalno u Zadru održan je 15. Međunarodni stručni skup o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom sa temom koja je ove godine glasila: „Naš pogled u budućnost“.

09
Svibanj
Utrka Wings for Life World Run 2019.

U Zadru je 5. svibnja održana utrka Wings for Life World Run. Zadar je tako po šesti put kao domaćin bio dio globalne utrka koja se 2019. godine trčala na 323 lokacije u 72 države, a ukupno je prijeđeno 1.203.276 kilometara.

09
Svibanj
Hrvatski sabor jednoglasno prihvatio Godišnje izvješće o radu pravobranitelja za osobe s invaliditetom za 2018. godinu

U svom obraćanju Saboru pravobraniteljica je istaknula kako se u 2018. godini obratio 1.951 građanin što je za 10 % više u odnosu na 2017. godinu

08
Svibanj
U Osijeku obilježen Svjetski dan borbe protiv karcinoma jajnika

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv karcinoma jajnika, 8. svibnja – ”Tirkizni dan”,Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika “JA KA” Osijek organizirala jebrojne aktivnosti.

30
Tra
Invaliditet nije zapreka za rad

Danas kada promičemo vrijednost rada, važnost pravednih i povoljnih uvjeta rada te zagovaranje radničkih prava s ciljem ostvarenja što boljeg standarda, ne smijemo zaboraviti da ova prava moraju biti dostupna svima.

26
Tra
Wings for Life World Run – POSI TEAM 2019.

Bliži se dan održavanja utrke Wings for Life World Run koja se po šesti put održava u Zadru 5. svibnja 2019. godine.

25
Tra
Obilježeno 10 godina primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije u Hrvatskoj

Povodom ove obljetnice Pučki pravobranitelj kao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije u Republici Hrvatskoj u suradnji s Kućom ljudskih prava organizirao je 25. travnja nacionalnu konferenciju Deset godina primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije u Hrvatskoj.

25
Tra
Podrška pravobraniteljice za osobe s invaliditetom projektu ADOBE – pristupačna turistička odredišta i usluge u pograničnim područjima

Dana 25. travnja u Pečuhu (Mađarska), u službenim prostorijama Županije Baranja održan je radni sastanak s ciljem utvrđivanja konačnog prijedloga prijave EU projekta “ADOBE” – ACCESSIBLE TOURISM DESTINATIONS AND SERVICES IN BORDER AREAS.

24
Tra
Equinet Working Group on Equality Law

Dana 24. travnja 2019. godine u Briselu je održana radna grupa Equineta na temu jednakosti. Iz ureda Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovala je Ana Bahunek. Predstavnici država Albanije, Finske i Slovenije izložili su…

12
Tra
Radionica za novinare i urednike na Hrvatskoj radio televiziji

12. travnja održana je radionica za novinare i urednike na HRT na inicijativu HRT Akademije.

10
Tra
We are in this together!

U okviru Erasmus+ projekta We are in this together Udruga za samozastupanje je od 08.04. do 10.04. 2019. godine u Kući ljudskih prava u Zagrebu ugostila pedesetak samozastupnika i asistenata iz Austrije…

10
Tra
Radionica o antidiskriminaciji

U Državnoj školi za javnu upravu 10. travnja 2019. godine je održana druga ovogodišnja Radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u europskim i investicijskim fondovima (ESI fondovima).

09
Tra
Edukacija jačanja kapaciteta za rad s gluhoslijepim osobama

Edukacija jačanja kapaciteta za rad s gluhoslijepim osobama u organizaciji Ženske udruge „IZVOR“ i Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije održana je 08. i 09. travnja 2019. godineu Osijeku.

08
Tra
Obilasci udruga osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u gradu Osijeku

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, Svjetskog dana osoba s Down sindromom i Međunarodnog dana invalida rada, suradnici pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovali su svečanostima i događanjima…

06
Tra
Međunarodne konferencije nagluhih “Understanding Accessibility”

Hrvatski savez gluhih u nagluhih u suradnji s Europskom Federacijom nagluhih organizator je Međunarodne konferencije nagluhih “Understanding Accessibility” koja se od 4. do 6. travnja održala u Zagrebu.

05
Tra
“Unapređenje mogućnosti ravnopravnog uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada“

U Centru za mlade Zagor u Zaboku, 5. travnja održan je stručni skup pod nazivom “Unapređenje mogućnosti ravnopravnog uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada“…

05
Tra
Predavanje na Policijskoj akademiji

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je na Policijskoj akademiji 5. travnja predavanje polaznicima/cama Specijalističkog tečaja za maloljetničku delikvenciju…

03
Tra
Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Svake godine povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu šalju se poruke iza kojih ponovo nema konkretnih poteza na uspostavi sustava skrbi za djecu i odrasle osobe s autizmom.

03
Tra
33. temeljni tečaj za službenike odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima

U Zagrebu je 3. travnja 2019. godine zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić u Zatvoru u Zagrebu održao predavanje i radionicu polaznicima 33. temeljnog tečaja za službenike odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima…

02
Tra
Specijalizirana edukacija za OCD koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela

Od 1. do 2. travnja 2019. u Zagrebu se održava specijalizirana edukacija za organizacije civilnoga društva koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela.

01
Tra
Hrvatskom saboru podneseno Godišnje izvješće o radu pravobranitelja za osobe s invaliditetom za 2018. godinu

Kroz prikaz rada institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom na zaštiti, praćenju i promicanju prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju odražava se jasna slika njihova položaja u hrvatskom društvu…

26
Ožu
Godišnja konferencija o ljudskim pravima: Pregled stanja u 2018. godini

U Novinarskom domu u Zagrebu, 26. ožujka 2019. godine u organizaciji Kuće ljudskih prava Zagreb, održana je Godišnja konferenciju o ljudskim pravima: Pregled stanja u 2018. godini.

26
Ožu
Što smo dobili ratifikacijom Istanbulske konvencije?

U organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, organiziran je 26. ožujka 2019.g. skup na temu: „Što se postiglo ratifikacijom Istanbulske konvencije?“.

25
Ožu
Sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

U Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 25. ožujka 2019. godine održan je 2. sastanak 3. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice.

22
Ožu
Ulaganje u jednake mogućnosti za sve: Analiza rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj

U Europskom domu, 22.ožujka 2019.g., održano je javno predstavljanje izvještaja Svjetske banke „Investiranje u jednake mogućnosti za sve:Analiza rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj“.

21
Ožu
Svjetski dan osoba s Down sindromom i 20 godina Udruge za sindrom Down – Zagreb

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se 21. ožujka. Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.

19
Ožu
Stručni skup: „Promicanje važnosti ljudskih odnosa“

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada, Hrvatska udruga socijalnih radnika organizirala je 19. ožujka 2019. stručni skup na temu: “Promicanje važnosti ljudskih odnosa“.

18
Ožu
Tjedan otvorenih vrata Udruge za sindrom Down Zagreb

U tjednu od 18. ožujka do 22. ožujka održava se obilježavanje Međunarodnog dana Down sindroma te dvadeseti rođendan Udruge sa sindrom Down Zagreb.

16
Ožu
Završna konferencija projekta AsistentOS UP.02.2.2.02.0027

Dana 16. ožujka u Zoo hotelu u Osijeku održana jeZavršna konferencija projektaAsistentOS. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

15
Ožu
Posjet studenata Veleučilišta u Požegi Područnom uredu Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku

Studenti treće godine Veleučilišta u Požegi, Preddiplomski stručni studij Upravni studij, dana 15. ožujka posjetili su Područni ured institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku.

15
Ožu
Okrugli stol: „Odvjetnici i tehnologija današnjice“

U Zagrebu, u Hrvatskoj odvjetničkoj komori, 15. ožujka u sklopu obilježavanja XXXVII. Dana hrvatskih odvjetnika, održan je okrugli stol pod nazivom „Odvjetnici i tehnologija današnjice“.

14
Ožu
Zadar – Wings for Life World Run 2019.

Po šesti put u Zadru se 5. svibnja održava utrka Wings for Life World Run. Jedan dan i očekuje se 9.000 trkačica i trkača, a svi samo s jednim ciljem – malim doprinosom učiniti svijet boljim i trčati za one koji to ne mogu.

14
Ožu
Okrugli stol „Želiš li se mijenjati za mjesto?“

U Hrvatskom saboru 14. ožujka održan je okrugli stol pod nazivom “Želiš li se mijenjati za mjesto?“ pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića…

13
Ožu
Održan Okrugli stol „Proces deinstitucionalizacije u RH i europski stup socijalnih prava“

Dana 13. ožujka održan je Okrugli stol na temu procesa deinstitucionalizacije u RH i europskog stupa socijalnih prava organiziran od strane Europske mreže za neovisno življenje (ENIL)…

12
Ožu
Okrugli stol „Put do sveučilišta“

Znanstveni zavod Hrvatskih studija u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Knjižnicom Hrvatskih studija organizirali su okrugli stol na temu „Put do sveučilišta“

11
Ožu
Održan sastanak u Ministarstvu unutarnjih poslova

Dana 11. ožujka 2019. na inicijativu Ministarstva unutarnjih poslova održan je sastanak s ministrom Davorom Božinovićem, Nikolom Milinom, glavnim ravnateljem policije i suradnicima/ama vezano uz donošenje Pravilnika…

08
Ožu
Obilježavanje Međunarodnog dana žena – 8. ožujka

U okviru Kampanje „Aktivne i uključene“ Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske u partnerstvu s Pravobraniteljem za osobe s invaliditetom organizirala je skup povodom obilježavanja 8. ožujka…

08
Ožu
Predstavljanje Medijskog kodeksa

Obilježavajući Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2019., u Novinarskom domu održano je predstavljanje Medijskog kodeksa, vodiča za profesionalno i senzibiliziano izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama i slučajevima femicida.

07
Ožu
Konferencija „Zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama na otvorenom tržištu rada“

Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćamaorganizirao je konferenciju pod nazivom „Zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama na otvorenom tržištu rada“…

07
Ožu
Najava skupa: Razumna prilagodba u sustavu zdravstva

Povodom Međunarodnog dana žena 08. ožujka, a u okviru Kampanje „I dalje aktivne i uključene“…

06
Ožu
U Osijeku održan radni sastanak na temu „Nepropisno parkiranje na označenim parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom“

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom izdala je preporuku svim gradovima i policijskim upravama s predloženim mjerama i aktivnostima koje je potrebno provoditi kako bi se spriječilo i onemogućilo nepropisno parkiranje na mjesta označena za osobe s invaliditetom…

05
Ožu
Otvoren Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Osijeku

Dana 05.ožujkana adresi Vinkovačka 3 u Osijeku svečano je otvoren Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju.

01
Ožu
Informacije za umirovljenike sa beneficiranim radnim stažem

Obavještavamo umirovljenike sa beneficiranim radnim stažem o mogućnosti ostvarivanja povoljnije mirovine za sve osobe s invaliditetom koji su ostvarili beneficirani radni staž…

27
Velj
Javna prezentacija projekta „Unapređenje sustava podrške iz perspektive žrtava kaznenih djela“

U Zagrebu je 27. veljače na Pravnom fakultetu održana javna prezentacija rezultata međunarodnog projekta „Unapređenje sustava podrške iz perspektive žrtava kaznenih djela – VICATIS“

27
Velj
Ravnopravno roditeljstvo- stvarnost ili mit?

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo organizirala je dana 27. veljače 2019. godine Okrugli stol pod nazivom Ravnopravno roditeljstvo-stvarnost ili mit?

26
Velj
Održana radionica Strategije za borbu protiv segregacije, isključivanja te sputavanja osoba

U Klinici za psihijatriju Vrapče 26. i 27. veljače održana je radionica na temu „Strategije za borbu protiv segregacije, isključivanja te sputavanja osoba“.

22
Velj
Zero Project Conference 2019

Od 20.do 22. veljače 2019.godine, u organizaciji Zero Project održana je trodnevna konferencija na kojoj su predstavnici iz 41 države svijeta predstavili ukupno 66 inovativnih praksi i 10 inovativnih politika.

22
Velj
Otvorenje Kreativnog kutka Centra „Ja kao i Ti“ u Osijeku

Dana 22. veljačena adresi Strossmayerova 1A u Osijeku otvoren je Kreativni kutak Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek – „Ja kao i Ti“.

21
Velj
Položaj osoba s invaliditetom u gradu Slavonskom Brodu

S ciljem upoznavanja sa mjerama i aktivnostima koje provodi Grad Slavonski Brod radi poboljšanja položaja osoba s invaliditetom na svom području, te s ciljem uspostavljanja suradnje u provođenju daljnjih aktivnosti…

20
Velj
Seminar za odgojno-obrazovne djelatnike

Dana 20. veljače 2019. godine u Srednjoj Graditeljskoj i tehničkoj školi, u Zagrebu, održan je seminar za odgojno obrazovne djelatnike.

11
Velj
Konferencija za medije povodom objave podataka o prikupljenim predprijavama za ugradnju dizala

U Zagrebu je 11. veljače u „Kući Europe“ održana konferencija za medije povodom objave podataka o prikupljenim predprijavama građana za ugradnju dizala u višeetažne stambene građevine.

08
Velj
Završna konferencija projekta „VISITUS – obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe“

Dana 8. veljače 2019. godine u Dalju je održana Završna konferencija projekta „VISITUS – Obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe“ financiranog iz programa prekogranične suradnje „Interreg IPA CBC Hrvatska – Srbija 2014.-2020.“

08
Velj
Pripreme za otvorenje područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Splitu

U Zagrebu je 8. veljače 2019. godine potpisan Ugovor o dodjeli državnog prostora za otvorenje područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Splitu.

08
Velj
Završna konferenciju pilot projektaMinistarstva pravosuđa „Implementacija Zajednica UZOR u hrvatski zatvorski sustav“

U Ministarstvu pravosuđa 8. veljače je održana Završna konferenciju pilot projekta „Implementacija Zajednica UZOR (U-uspjeh, Z-zajedništvo, O-odgovornost i R-rad)u hrvatski zatvorski sustav“.

05
Velj
Konferencija o usluzi osobne asistencije

Dana 5. veljače u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održana je „Konferencija o usluzi osobne asistencije“.

31
Sij
Dan Hrvatskog paraolimpijskog odbora i proglašenje najuspješnijih u 2018. godini

: U Zagrebu je 31. siječnja svečano obilježen Dan Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) i održano je 22. proglašenje najuspješnijih sportaša s invaliditetom. Cjelokupni događaj je u izravnom prijenosu prenosila Hrvatska radiotelevizija.

31
Sij
Edukativna radionica na temu „TURIZAM ZA SVE – Turizam pristupačan osobama s invaliditetom“

Dana 31. siječnja u prostorijama HGK – Županijske komore u Osijeku održana je edukativna radionica na temu „TURIZAM ZA SVE – Turizam pristupačan osobama s invaliditetom“.

31
Sij
Sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora održao je 31. siječnja 2019. godine svoju 29. sjednicu.

29
Sij
Prevencija nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja u sportu

Dana 29. siječnja 2019. održan je okrugli stol „Prevencija nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja u sportu“. Događanje je organizirano od strane pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i za djecu…

28
Sij
Održana edukacija studenata Zdravstvenog veleučilišta

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 28. siječnja održan je stručni skup: „Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnosti zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom“.

24
Sij
Pilot projekt Nacionalni okvir za probir i dijagnostiku poremećaja iz spektra autizma u djece dobi 0-7 godina u Republici Hrvatskoj

Dana 24. siječnja u Područnom uredu pravobraniteljice za djecu u Osijeku održan je sastanak predstavnika Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i savjetnika iz područnih ureda pravobraniteljice za djecu i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

23
Sij
Lijenost nije invalidnost, misli gdje parkiraš

Potaknuti kampanjom Split parkinga i aktivnostima Inicijative za pristupačan Split, kojima dajemo punu podršku te slijedom kontinuiranih upozorenja pravobraniteljice za osobe s invaliditetom…

21
Sij
Sastanak o željezničkom putničkom prijevozu putnika s invaliditetom

U Zagrebu je 21. siječnja održan sastanak o željezničkom putničkom prijevozu. Sastanak je organizirala pravobraniteljica za osobe s invaliditetom s predstavnicima tvrtki HŽ Putnički prijevoz d.o.o., HŽ Infrastruktura d.o.o…

21
Sij
Osnivački sastanak III. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

U Zagrebu je u Maloj kući dječjih prava 21. siječnja održan osnivački sastanak III. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

17
Sij
Svjetski kup u skijanju za osobe s invaliditetom, Sljeme 2019.

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) organizator je dviju utrka slaloma Svjetskog kupa u skijanju za osobe s invaliditetom (Worl Para Alpine Skiing – WPSA) koje su 16. i 17. siječnja 2019. godine održane na sljemenskom Crvenom spustu.

07
Sij
Okrugli stol: Para taekwondo sport

U Zagrebu je 7. siječnja 2019. godine u organizaciji Hrvatskog para taekwando saveza (HPTS) održan okrugli stol o para taekwondo sportu i njegovim pravnim, birokratskim, sportskim i društvenim aspektima.

03
Sij
Rezultati Javnog poziva za izbor članova trećeg saziva Stručnog savjeta

Slijedom Javnog poziva za izbor članova trećeg saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koji je objavljen 13. prosinca 2018. godine, objavljujemo rezultate izbora prispjelih prijava.

28
Pro
Odluka o obustavi postupka prijma u državnu službu na određeno vrijeme

28.12.2018. – Odluka o obustavi postupka prijma u državnu službu na određeno vrijeme u Ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom,

16
Pro
Istanbul, Međunarodna konferencija o pristupu pravosuđu osobama s invaliditetom

U organizaciji Saveza za praćenje jednakosti prava i Delegacije Europske unije za Tursku, u Istanbulu je 15. i 16. prosinca 2018. godine održana Međunarodna konferencija o pristupu pravosuđu osobama s invaliditetom.

15
Pro
Kako uključiti osobe s invaliditetom na kulturna događanja?

Dana 15. prosinca u Rijeci, održan je edukativni skup „Kako uključiti osobe s invaliditetom na kulturna događanja?“ u organizaciji Društva Rijeka 2020.

14
Pro
Edukacijski skup Znanjem do uključenosti 5 o temi „Pristupačnost kao ljudsko pravo“

Dana 14. prosinca u Kući Europe održana je jednodnevna radionica u organizaciji Zajednice saveza osoba sa invaliditetom Hrvatske, Saveza društava distrofičara Hrvatske…

14
Pro
SOI OBŽ obilježio Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Savez organizacija invalida Osječko-baranjske županije organizirao je 14. prosinca 2018. godine svečani program u prostorijama Gradske četvrti Tvrđa u Osijeku.

14
Pro
Okrugli stol ”Strategija razvoja studija Socijalnog rada na Pravnom fakultetu Osijek za razdoblje 2019. – 2024.”.

U okviru razvoja studija Socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Osijeku 14. prosinca 2018. godine održan je Okrugli stol «Strategija razvoja studija Socijalnog rada na Pravnom fakultetu Osijek za razdoblje 2019. – 2024.”.

14
Pro
Dodjela nagrada HUPDOP za društveno odgovorno poslovanje

Dana 14. prosinca 2018. godine u Kristalnoj dvorani hotela Westin održana je svečana dodjela nagrada Hrvatske udruge poslodavaca tvrtkama za društveno odgovorno poslovanje (HUP DOP).

12
Pro
Okrugli stol Bez slobode, ali ne i ljudskih prava – važnost suradnje u zaštiti osoba lišenih slobode

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava i 70 godina od usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima, dana 12. prosinca na Pravnom fakultetu u Osijeku…

12
Pro
16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Povodom obilježavanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama dana 12. prosinca održan je okrugli stol pod nazivom “Progovorile smo o nasilju, ne čuju nas”.

12
Pro
5. sastanak II. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice

U Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 12. prosinca 2018. godine održan je 5. sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice, kao posljednji sastanak u 2018. godini i posljednji sastanak u ovom II. sazivu.

11
Pro
Tradicionalno druženje s predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, 11. prosinca je održano tradicionalno druženje predstavnika organizacija i udruga osoba s invaliditetom s predstavnicima Grada Zagreba i Gradske skupštine.

10
Pro
Međunarodni dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava

07
Pro
7. prosinca pravobraniteljica za osobe s invaliditetom održala je radionicu za predstavnikemedijanatemumedijskogizvještavanja o osobama s invaliditetom

Kako bi obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom, Međunarodni dan ljudskih prava i 70 godina donošenja Deklaracije o ljudskim pravima, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom organizirala je radionicu…

07
Pro
28. sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora, održao je dana 7. prosinca 2018., 28. sjednicu posvećenu 70-toj godišnjici usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima, a uoči obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca.

06
Pro
Tribina „Zajedničkom podrškom do veće dobrobiti osoba s invaliditetom“

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić sudjelovao je na javnoj tribini koju je u Čakovcu 6. prosinca 2018. godine organizirao Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije.

05
Pro
„7. VUFIS – Vukovarski festival igre i smijeha“ i Festival volontiranja

Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar u suradnji sa Hrvatskim domom Vukovar obilježila je Međunarodni dan osoba s invaliditetom i Međunarodni dan volontera projektom „7. VUFIS – Vukovarski festival igre i smijeha“…

05
Pro
Otvorenje prvog dijela budućeg Veteranskog centra Osijek

Dana 5. prosinca obilježavanju dana obrane Grada Osijeka pridružilo se Ministarstvo hrvatskih branitelja otvorenjem novih ureda Područne jedinice Osijek i Centra za psihosocijalnu pomoć Osječko-baranjske županije na lokaciji Bartola Kašića 2a u Osijeku.

05
Pro
Međunarodni dan volontera

Međunarodni dan volontera

04
Pro
U Osijeku održan sastanak o pristupačnosti turizma na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Dana ljudskih prava, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom inicirala je održavanje sastanka na temu pristupačnosti turizma na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

04
Pro
Održana edukacija djelatnika ZOSI – a

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 4. prosinca održan je stručni skup: „Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnosti zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom“.

03
Pro
Priručnik s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta

3. prosinca 2018. godine u dvorani tvrtke Ericsson Nikola Tesla predstavljeni su Priručnik s preporukamaza razumnu prilagodbu radnog mjesta Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i aplikacija EVA – Ericsson Nikola Tesla VoiceAssistant.

03
Pro
Činimo li dovoljno da bi se osobe s invaliditetom osjećale kao ravnopravni članovi društva?

Obaveze države prema osobama s invaliditetom traže da se poštuje njihovo pravo da žive kao ravnopravni građani. Za to im treba osigurati uvjete kako bi se mogli uključivati u vrtiće i škole, studirati bez obzira iz kojeg dijela Hrvatske dolazili.

03
Pro
Radionica o antidiskriminaciji u europskim i investicijskim fondovima (ESI fondovima)

U Državnoj školi za javnu upravu održana je 3. prosinca četvrta i posljednja ovogodišnja Radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u europskim i investicijskim fondovima (ESI fondovima).

03
Pro
Konferencija: Pametni gradovi 2018.

Poslovni dnevnik i Večernji list organizirali su u prostoru Zračne luke „Franjo Tuđman“ 30. studenoga 2018. godine konferenciju pod nazivom ”Pametni gradovi”.

03
Pro
Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

30
Stu
Govor mržnje u Hrvatskoj-kako naprijed?

U organizaciji Pučke pravobraniteljice održan je 30. studenoga okrugli stol na temu:„Govor mržnje u Hrvatskoj-kako naprijed?“.

29
Stu
Održan stručni skup Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu

Dana 29. studenog u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) drugu godinu za redom održan je stručni skup Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu.

29
Stu
OGLAS za prijam u državnu službu na određeno vrijeme – mjesto rada Zagreb

OGLAS za prijam u državnu službu na određeno vrijeme, u Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Služba za opće poslove za radno mjesto: – administrativni tajnik/ca pravobranitelja za osobe s invaliditetom – …

29
Stu
Posjet učenika Centra za odgoj i obrazovanje ”Ivan Štark” Osijek Područnom uredu Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku

Učenici sedmog i osmog razreda Centra za odgoj i obrazovanje ”Ivan Štark” Osijek, kao dio nastave u sklopu predmeta Građanski odgoj, dana 29. studenoga posjetili su Područni ured institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku.

29
Stu
POZIV NA TESTIRANJE

Pozivamo kandidate/kinje koji su podnijeli pravodobne i potpune prijave te ispunjavaju formalne uvjete iz oglasa za prijam u državnu službu u Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, na određeno vrijeme, za rad…

28
Stu
Jadranska konferencija „Prava gluhih i nagluhih osoba u pojedinim zemljama – što se promijenilo od 2016. godine“

U organizaciji Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih u Zagrebu je 28. studenog održana Jadranska konferencija na temu „Prava gluhih i nagluhih osoba u pojedinim zemljama – što se promijenilo od 2016. godine“.

28
Stu
Održana radionica na Pravnom fakultetu u Osijeku

Dana 28. studenog zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević na inicijativu prof. Mire Lulić sa Katedre kolegija za ljudska prava Pravnog fakulteta u Osijeku…

28
Stu
Prijedlog Zakona o udomiteljstvu, mišljenje pravobraniteljice

S obzirom na aktualnu raspravu o Prijedlogu Zakona o udomiteljstvu, upoznajemo vas s mišljenjem pravobraniteljice za osobe s invaliditetom o onom dijelu Zakona koji se odnosi na udomiteljstvo odraslih osoba s invaliditetom.

27
Stu
Obilježavanje 10 godina rada Centra za rehabilitaciju Silver

Povodom obilježavanja 10. godišnjice rada Centra za rehabilitaciju Silver, uz podršku Grada Zagreba, Centar Silver zajedno s Akademijom za razvojnu rehabilitaciju…

27
Stu
Radionica: Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati

Nakon održane radionice u Zagrebu, a na traženje članova HUP-a, HUP Regionalni ured Osijek organizirao je,u suradnji s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom…

26
Stu
Održan sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja na temu inkluzivnog obrazovanja

26.11.2018. pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšaki njezine suradnice održale su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja sastanak s pomoćnicom ministrice obrazovanja Lidijom Kralj…

25
Stu
Međunarodni dan borbe protiv nasilja na ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja na ženama

24
Stu
OdržanoPrvo para taekwondo prvenstvo Hrvatske i Međunarodni prijateljski kup u para taekwondou

24. studenog 2018. savjetnica pravobraniteljice Branka Meić Salie sudjelovala je na otvaranju Prvog para taekwando prvenstva čime je ujedno obilježena druga obljetnica…

23
Stu
Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Dana 23. studenog u prostorima Vlade RH potpisan je Sporazum o suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

23
Stu
Svečano obilježeno 60 godina rada i postojanja udruga za osobe s intelektualnim teškoćama u Zagrebu i Osijeku

Dana 20. i 23. studenoga, u Zagrebu i Osijeku održane su svečanosti kojima je 60 godina rada i postojanja Udruge za podršku osobama s intelektualnim teškoćama…

23
Stu
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije održana je 23. studenog, 33. tematska sjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova…

23
Stu
Predstavljanje Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja Vlade Republike Hrvatske i Opće preporuke broj 35

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 23. studenoga, u Zagrebu je u organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova…

20
Stu
Otpor prema napuštanju prisilnih postupanja u psihijatrijskim ustanovama

UN-ov Odbor za prava osoba s invaliditetom je 2015. Republici Hrvatskoj uputio hitne preporuke da zaustavi nedobrovoljna postupanja…

20
Stu
3. radionica o antidiskriminaciji u europskim i investicijskim fondovima (ESI fondovima)

U Državnoj školi za javnu upravu održana je 20. studenoga 3. radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom…

20
Stu
Šesta sjednica Odbora za praćenje provedbe Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020.

U Zagrebu je 20. studenoga 2018. godine održana šesta sjednica Odbora za praćenje provedbe Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. -2020.

20
Stu
Izložba Poznajem i poštujem dječja prava – razmišljam, govorim, sudjelujem

Povodom obilježavanja 15. obljetnice postojanja i rada institucije Pravobranitelja za djecu, 20. studenoga na Međunarodni dan prava djeteta…

20
Stu
Svjetski dan djece

Svjetski dan djece

19
Stu
Održan trodnevni seminar na temu govora mržnje-NOT ON OUR WATCH!

Od 19. do 21. studenog, u organizaciji Europske mreže tijela za jednakost (Equinet), u Rimu je održan seminar na temu govora mržnje.

17
Stu
U Osijeku održan Okrugli stol na temu „Osobe s invaliditetom u prometu“

U sklopu Konferencije ”Automatizacija u prometu 2018.” organizirane od strane Koreme, Hrvatskog društva za komunikacije, računarstvo, elektroniku, mjerenja i automatiku…

16
Stu
Primjena potpomognute komunikacije kao metode rane intervencije za najmlađu djecu

Dana 16. studenog održana je stručna konferencija na temu „Primjena potpomognute komunikacije kao metode rane intervencije za najmlađu djecu“ kojom je obilježen završetak programa…

16
Stu
Konferencija pravobranitelja za osobe s invaliditetom Europske unije

U Beču je 15. i 16. studenoga na inicijativu austrijskog pravobranitelja za osobe s invaliditetom kao dio aktivnosti austrijskog predsjedavanja Vijećem Europske unije…

14
Stu
13. i 14. studenog 2018. u Zagrebu je održan 23. simpozij osoba s invaliditetom u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske

Na simpoziju je ujedno obilježeno 10 godina od stupanja na snagu UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

14
Stu
Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom posjetile predstavnice institucije Ombudsmanaza ljudska prava Bosne i Hercegovine

14. studenog 2018. godine zamjenica i savjetnice pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sastale su se s Amrom Kazić, savjetnicom Ombudsmana…

14
Stu
Projekt interaktivne karte „Make inVALID people VALID“

U sklopu projekta „Make inVALID people VALID“ studenti geografije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu izradili su interaktivnu kartu koja prikazuje infrastrukturu i pomagala u javnom prostoru…

14
Stu
Svjetski dan šećerne bolesti

Svjetski dan šećerne bolesti

05
Stu
Otvoren Područni ured Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku, ulica Hrvatske Republike 5

Područni ured institucije pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku započinje s radom 5. studenog 2018. godine.

05
Stu
Priopćenje za medije – Otvorenje područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku

Područni ured institucije pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku započinje s radom 5. studenog 2018. godine.

30
Lis
Pravobraniteljica održala predavanja na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu

Na osnovu dugogodišnje suradnje Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i ove godine je pozdravila studente 1. godine te je u sklopu kolegija Uvod u inkluzivnu edukaciju i rehabilitaciju, na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu…

29
Lis
3. regionalna konferencija mreže tijela za ravnopravnost Jugoistočne Europe

U Tirani je 29. listopada 2018. godine održana treća po redu regionalna konferencija mreže tijela za ravnopravnost Jugoistočne Europe, pod nazivom „Neovisnost tijela za jednakost“.

25
Lis
Priopćenje povodom objavljenog javnog poziva za prijavu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom za radoblje 2019.-2021.

Povodom objavljenog javnog Poziva za prijavu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2019. – 2021., zaprimili smo podneske u kojima osobe s invaliditetom …

23
Lis
Povjerenica za informiranje predstavila rezultate projekta Jačanje kapaciteta tijela javne vlasti, udruga, građana i medija za provedbu zakona o pravu na pristup informacijama

23. listopada održano je zatvaranje projekta kojim je ujedno obilježeno pet godina rada Ureda povjerenika za informiranje.

22
Lis
Međunarodni dan pažnje posvećene mucanju i govornim manama

Međunarodni dan pažnje posvećene mucanju i govornim manama

20
Lis
Održana završna radionica „Pomozi nam da zajedno pokrenemo promjene“

20. listopada 2018. u sklopu projekta Djeca s teškoćama kao zagovaratelji svojih prava koji provodi Centar za razvoj vrijednosti, održana je završna radionica pod nazivom: “Pomozi nam da zajedno pokrenemo promjene”.

20
Lis
Međunarodni dan djece

Međunarodni dan djece

19
Lis
Okrugli stol na temu „3-PIP-Podrška, informiranje, pravna pomoć usmjerena zaštiti starijih osoba“ – stariji i nemoćni danas – žrtve kaznenih djela – sustav podrške u Osječko-baranjskoj županiji

: Agencija za obalni linijski pomorski promet obavještava korisnike da je Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet na svojoj 35. sjednici održanoj…

19
Lis
Obavijest o povlastici za vozila u vlasništvu osoba s invaliditetom

: Agencija za obalni linijski pomorski promet obavještava korisnike da je Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet na svojoj 35. sjednici održanoj…

17
Lis
Završna prezentacija projekta ˝Healthyfoodchoices for a sustainable future˝

Dana 17. listopada u Centru za odgoj i obrazovanje ˝Slava Raškaj˝ u Zagrebu održana je završna prezentacija projekta ˝Healthyfoodchoices for a sustainable future˝.

15
Lis
Radionica o antidiskriminaciji

U Državnoj školi za javnu upravu u Zagrebu održana je 15. listopada radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom u europskim i investicijskim fondovima (ESI fondovima).

15
Lis
Javna tribina povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa

Dana 15. listopada, u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih, u zgradi Saveza (u prostoru Tiflološkog muzeja) u Zagrebu održana je javna tribina kojom je obilježen Međunarodni dan bijelog štapa.

15
Lis
Međunarodni dan bijelog štapa (Svjetski dan slijepih)

Međunarodni dan bijelog štapa (Svjetski dan slijepih)

10
Lis
Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. listopada) u Edukacijskom centru Klinike za psihijatriju Vrapče, u organizaciji Klinike za psihijatriju Vrapče i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, održana je prezentacija rezultata projekta …

10
Lis
Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetski dan mentalnog zdravlja

09
Lis
10. Festival prava djece

Dana 09. listopada 2018. godine u suradnji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Ureda pravobranitelja za djecu, Hrvatskog filmskog saveza i Kina Cinestar, svečano je otvoren 10. Festival prava djece.

08
Lis
Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Dan neovisnosti Republike Hrvatske

07
Lis
Priopćenje pravobraniteljice uoči Tjedna mentalnog zdravlja, a povodom objave izvješća Odbora Vijeća Europe za prevenciju mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja o uvjetima liječenja u psihijatrijskim bolnicama u RH

Uvjeti liječenja u psihijatrijskim bolnicama opisani u izvješću Odbora VE, nažalost, podudarni su zaključnimzapažanjima i preporukama upućenim RH 2015. godine UN Odbora za prava osoba s invaliditetom koji prati primjenu Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, kada je…

07
Lis
Održan radni vikend Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara

5. – 7. listopada 2018. u Tuheljskim Toplicama održan jeradni vikend Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara na temu:Pristupačnost kulturnih objekata i sadržaja.

04
Lis
Održan seminar Europske mreže tijela za ravnopravnost i Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava od 2. do 4. listopada 2018. u Rigi

Od 2. do 4. listopada 2018. savjetnica pravobraniteljice Branka Meić Salie sudjelovala je u Rigi na sastanku Radne grupe za Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom Europske mreže nezavisnih tijela za ljudska prava i seminaru o suradnju s UN-ovim Odborom za prava osoba s invaliditetom…

04
Lis
Sastanak s veleposlanikom SAD-a

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić zajedno s pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović, pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević i pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova Višnjom Ljubičić, sudjelovao je 4. listopada na…

03
Lis
Okrugli stol o Nacrtu prijedloga Zakona o korištenju psa pomagača

U organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 3. listopada u Zagrebu je održan Okrugli stol o Nacrtu prijedloga Zakona o korištenju psa pomagača.

02
Lis
Radionica – Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati

02. listopada, se u Zagrebu u prostorijama HUP-a, Radnička cesta 52/1, u organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Hrvatske udruge poslodavaca, održava radionica pod nazivom „Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati“.

01
Lis
Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba

01
Lis
Prvi tjedan u listopadu dječji tjedan

Prvi tjedan u listopadu dječji tjedan

01
Lis
Početak mjeseca borbe protiv raka dojke

Početak mjeseca borbe protiv raka dojke

30
Ruj
XI. hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze

Od 28. do 30. rujna u Varaždinskim Toplicama u organizaciji Saveza društava multiple skleroze Hrvatske održan je XI. hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze pod nazivom „Informacijom do zdravlja 2018.“.

28
Ruj
15. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom

Dana 28. rujna u Zagrebu, tradicionalno petnaesti put održan je Okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom na temu: “Knjižnične usluge za osobe s intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama”.

28
Ruj
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom održala je sastanak s članovima radne skupine za praćenje zločina iz mržnje

28. rujna 2018. godine članovi radne skupine za praćenje zločina iz mržnje sastali su se na poziv pravobraniteljice u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

28
Ruj
Okrugli stol „Dostupnost do stana“

Povodom Svjetskog dana starijih osoba (1. listopada) u prostorijama Kuće Europe, 28. rujna 2018. godine u organizaciji Koordinacijskog odbora društava i udruga umirovljenika Hrvatske pošte i Hrvatskih telekomunikacija i eurozastupnice Biljane Borzan, održan je Okrugli stol i konferencija za medije pod nazivom „Dostupnost do stana“.

28
Ruj
Održan redoviti sastanak pravobraniteljskih institucija

Dana 28. rujna na inicijativu pučke pravobraniteljice Lore Vidović, održan je sastanak pravobraniteljica – pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić i pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević.

27
Ruj
Nacionalni dan multiple skleroze i Međunarodni dan gluhih osoba

Nacionalni dan multiple skleroze i Međunarodni dan gluhih osoba

22
Ruj
5.Nacionalna konferencija i simpozij o rijetkim bolestima

U suradnji Hrvatskog društva za rijetke bolesti pri Hrvatskom liječničkom zboru i Hrvatskog saveza za rijetke bolesti održana je 21. i 22.rujna 2018.godine u Hotelu Panorama u Zagrebu, 5.Nacionalna konferencija i simpozij o rijetkim bolestima s međunarodnim sudjelovanjem.

22
Ruj
Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

21
Ruj
Svjetski dan Alzheimerove bolesti

Svjetski dan Alzheimerove bolesti

21
Ruj
Međunarodni dan mira

Međunarodni dan mira

20
Ruj
Panel rasprava povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku organiziralo je dana 20. rujna 2018. godine, panel diskusiju „Unapređenje zaštite žrtava i međuresorne suradnje iz perspektive Ureda Pravobranitelja“.

20
Ruj
Posjet Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšakje tijekom posjeta gradu Velikoj Gorici 20. rujna obišla Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, koji se nalazi na dvije lokacije: Zagrebačka 90

20
Ruj
Tribina o važnosti donošenja Velikogoričke strategije za osobe s invaliditetom 2019. – 2023.

U Pučkom učilištu Velika Gorica 20. rujna održana je tribina i sastanci radnih skupina za izradu Velikogoričke strategije za osobe s invaliditetom za razdoblje 2019.-2023.

19
Ruj
Igre mobilnosti u Zagrebu

okviru Europskog tjedna mobilnosti 19. rujna su na zagrebačkom Cvjetnom trgu održane Igre mobilnosti pod sloganom “Preko upoznavanja do boljeg razumijevanja” …

19
Ruj
Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

ove godine, kao i proteklih 19 godina obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kada je 1999. počinjen zločin…

16
Ruj
Europski tjedan mobilnosti 16.09. – 22.09.

Europski tjedan mobilnosti 16.09. – 22.09.

15
Ruj
Run of Heart, Jaškovo 2018.

Drugo izdanje inkluzivnog međunarodnog sportskog događaja Run of Heart održano je 15. rujna u Jaškovu (nedaleko Ozlja).

14
Ruj
U Zagrebu održan peerreview (istorazinski pregled) na temu Socijalno uključivanje, zdravstvo i izjednačavanje mogućnosti za mlade s invaliditetom

Dvodnevna međunarodna radionica u organizaciji Europske komisije održana je 13. i 14. rujna u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Predstavnici ministarstava iz Nizozemske, Finske, Slovenije, Malte, Cipra i Europske komisije razmjenjivali …

14
Ruj
Program GIZ-a za razmjenu stručnjaka

Od 3. do 14. rujna u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, u okviru programa razmjene stručnjaka Deutsche Gesellschaftfür Internationale Zusammenarbeit (GIZ)…

14
Ruj
4. sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice

U Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 14. rujna održan je 4. sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice s temom pristupačnost građevinama.

14
Ruj
Savjetnica pravobraniteljice posjetila Komisiju za zaštitu od diskriminacije Republike Makedonije

Organizacija Deutsche Gesellschaftfür Internationale Zusammenarbeit (GIZ) provodi projekt razmjene zaposlenika koji rade u institucijama koje se bave zaštitom temeljnih ljudskih prava na području regije…

09
Ruj
UNICEF utrka – Mliječna staza 2018. Zagreb

U Zagrebu su 9. rujna u organizaciji UNICEF-a održane humanitarne utrke Mliječna staza. Utrke su dio kampanje “Svako dijete treba obitelj” …

08
Ruj
SMA CroatiaRun – Atletska utrka za oboljele od spinalne mišićne atrofije

U organizaciji Saveza društava distrofičara Hrvatske (SDDH) i Društva distrofičara Zagreb (DDZ) u Zagrebu je na prostoru športskog centra Jarun 8. rujna održana prva atletska utrka „SMA CroatiaRun“.

07
Ruj
18. susret osoba s invaliditetom „Križevci 2018“

U organizaciji Saveza društava distrofičara Hrvatske (SDDH) i Društva distrofičara Zagreb (DDZ) u Zagrebu je na prostoru športskog centra Jarun 8. rujna održana prva atletska utrka „SMA CroatiaRun“.

05
Ruj
U Slavonskom Brodu 5. rujna obilježen je četvrti rođendan radija zajednice 92 FM +

Prvi hrvatski radio zajednice započeo je s radom 5. rujna 2014. godine. Radio je osnovalo Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije.

04
Ruj
Predstavljanje nacrta projekta „Spinalni centar Junona“

Dana 4. rujna 2018. godine u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je sastanaku svrhu predstavljanja nacrta projekta budućeg Rehabilitacijskog centra „Junona“ kao Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i povredama kralježnične moždine u Varaždinskim toplicama.

04
Ruj
Svjetski dan cerebralne paralize

Svjetski dan cerebralne paralize

30
Kol
Posjet delegacije Narodnog pravobranitelja Republike Makedonije

U službenoj posjeti Uredu pravobranitelja za osobe s invaliditetom, 30. i 31. kolovoza boravili su predstavnici Narodnog pravobranitelja Republike Makedonije. Makedonsku delegaciju predvodila je gospođa Vaska Bajramovska-Mustafa, zamjenica narodnog pravobranitelja Republike Makedonije.

27
Kol
Konferencija o predstavljanju mogućnosti zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba Udruge slijepih Zagreb

U organizaciji tvrtke Apriori World na tiskovnoj konferenciji 27. kolovoza u Zagrebu predstavljene su mogućnosti zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba Udruge slijepih Zagreb u sklopu provedbe Direktive o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora …

12
Kol
Međunarodni dan mladeži

Međunarodni dan mladeži

05
Kol
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

19
Srp
Pravobraniteljica održala sastanak sa savjetnicom predsjednice RH za društvene djelatnosti i mlade i predstojnicom Ureda UNICEF-a Hrvatska

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i njezine suradnice sastale su se 19. srpnja sa savjetnicom predsjednice Republike Hrvatske za društvene djelatnosti i mlade Renatom Margaretić Urić, predstavnicom Ureda UNICEF-a Hrvatska Valentinom Otmačić i programskom savjetnicom UNICEF-a Melani Marković.

06
Srp
Antidiskriminacija, ravnopravnost spolova i primjena Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom u ESI fondovima

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je 6. srpnja u Ministarstvu uprave izlaganje u sklopu programa „Antidiskriminacija, ravnopravnost spolova i primjena Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom u ESI fondovima“ s temom „Prava osoba s invaliditetom“.

02
Srp
Zločin iz mržnje zbog invaliditeta – jedna od tema na treningu CEPOL-a

Savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Branka Meić Salie izlagala je o zločinu iz mržnje zbog invaliditeta na treningu Agencije Europske unije za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva (CEPO…

02
Srp
10 godina institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom

1. srpnja 2008. godine jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora na dužnost je stupila prva pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Time su osobe s invaliditetom u Hrvatskoj dobile specijaliziranu instituciju za zaštitu i praćenje ljudskih prava…

01
Srp
Početak rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Početak rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

29
Lip
Okrugli stol Erasmus+ projekta, CPwellbeing Hrvatske udruge radnih terapeuta

29.lipnja u Zagrebu je održana završna radionica projekta čiji tim čine stručnjaci poput logopeda, radnih terapeuta, fizioterapeuta, nutricionista i kineziologa.

29
Lip
Okrugli stol Boli me, a ne znam što me boli

U Zagrebu je 27. lipnja održan okrugli stol Boli me, a ne znam što me boli. Uvodna izlaganja održali su prof. dr.sc. Andrea Cvitković Roić na temu problematike neurogenog mjehura i prim. dr. Zvonimir Kejla na temu boli i…

25
Lip
Dan državnosti

Dan državnosti

21
Lip
Nacrt prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u kući

Dana 21. lipnja 2018. godine na inicijativu Anke Slonjšak, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, u Uredu pravobraniteljice održan je sastanak s ravnateljem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje

20
Lip
Sportski dan za osobe s invaliditetom u Brežicama

Radna skupina za osobe s invaliditetom pri Komisiji za vodiče Hrvatskog planinarskog saveza ostvarila je suradnju s Društvom za cerebralnu paralizu Sonček iz Posavja u Sloveniji. Društvo Sonček u sklopu projekta Osjeti s…

19
Lip
Predavanje na Policijskoj akademiji

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je na Policijskoj akademiji 19. lipnja predavanje polaznicima/cama Specijalističkog tečaja za maloljetničku delikvenciju i kriminalitet…

15
Lip
Obilježavanje dana Hrvatskog saveza slijepih

Dana 15. lipnja u Zagrebu obilježena je 72. godina djelovanja Hrvatskog saveza slijepih.Tim povodom predstavljeni su rezultati istraživanja o kvaliteti života slijepih osoba kojeg je proveo…

13
Lip
Stručni skup „Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnost zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom“

Medicinskom fakultetu u Zagrebu 13. lipnja u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održan je za djelatnike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje stručni skup „Načini ostvarivanja primjerenog…

13
Lip
Okrugli stol na temu deinstitucionalizacije

U organizaciji Svjetske banke i Europske komisije u Hrvatskoj, 11. lipnja 2018. godine održan je okrugli stol na temu Deinstitucionalizacije socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj. Nakon uvodnih izlaganja koje su održali pred…

11
Lip
8. Hair Smile Vrgorac – Frizure s osmijehom

Udruženje obrtnika Vrgorac je i ove godine u suradnji s partnerima organizirao frizersko-humanitarni događaj pod nazivom 8. Hair Smile – Frizure s osmijehom te su tradicionalni susret frizera i humanitarna revija modnih…

06
Lip
Dan prava osoba s duševnim smetnjama

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom sudjelovala je na okruglom stolu organiziranom u Klinici za psihijatriju Vrapče 06. lipnja 2018. godine, povodom Dana osoba s duševnim smetnjama.

06
Lip
Dan prava osoba s duševnim smetnjama

Dan prava osoba s duševnim smetnjama

04
Lip
Predstavnice Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održale edukaciju na Veleučilištu u Požegi

Na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održana je 4. lipnja na Veleučilištu u Požegidvosatna radionica na kojoj je sudjelovalo 28 djelatnika Veleučilišta, nastavnog i administrativnog osoblja.

04
Lip
Međunarodni dan djece žrtava nasilja

Međunarodni dan djece žrtava nasilja

02
Lip
Predstavljanje Strategije za ravnopravnost spolova Vijeća Europe od 2018. do 2023.

Povodom predsjedanja Republike Hrvatske Odborom ministara Vijeća Europe, Ured za ravnopravnost spolova predstavio je 2. lipnja u Hrvatskome saboru hrvatsko izdanje Strategije za ravnopravnost spolova…

30
Svibanj
Obilježavanje Svjetskog dana multiple skleroze 2018.

Svjetski dan multiple skleroze, 30. svibnja 2018.obilježen je kroz više događanja. Na konferenciji za novinare koja je održana u Zagrebu pod nazivom „Je li liječenje MS-a i dalje lutrija?“

30
Svibanj
Posjet učenika Uredu pravobraniteljice

U sklopu nastave izbornog predmeta Građanski odgoj, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 30. svibnja posjetili su učenici osmog razreda Osnovne škole „Matija Gubec“ iz Zagreba.

30
Svibanj
Sastanak sa županom Osječko-baranjske županije

U Osijeku je 24. svibnja održan sastanak sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem i pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije Ivanom Stanić. Sastanku su iz U…

Sastanak sa predstavnicima Grada Osijeka_featured
30
Svibanj
Sastanak sa predstavnicima Grada Osijeka

U Osijeku je 24. svibnja održan sastanak s predstavnicima Grada Osijeka, pročelnikom Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romanom Kristićem, pomoćnicom pročelnika Gordanom Stojanović, v…

29
Svibanj
Zajednica za sve

U organizaciji Udruge za samozastupanje, 29. svibnja 2018. u Kući ljudskih prava održana je javna tribina pod nazivom: “Zajednica za sve”.

Sastanak-Stručnog-savjeta-pravobraniteljice_featured
29
Svibanj
Sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice

U Zagrebu, 28. svibnja održan je 3. sastanak 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Tema sastanka je bila donošenje Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku r…

Stručni-skup-o-zapošljavanju-osoba-s-invaliditetom_featured
29
Svibanj
Stručni skup o zapošljavanju osoba s invaliditetom

Hrvatski savez udruga invalida rada organizirao je 29. svibnja stručni skup na temu zapošljavanja osoba s invaliditetom. U uvodnom dijelu, osim izvršnog direktora g. Leke Sokolaja, izlaganja su održale Anka Slonjšak, prav…

27
Svibanj
Međunarodni dan multiple skleroze

Međunarodni dan multiple skleroze

22
Svibanj
17. Festival jednakih mogućnosti

U Zagrebu 22. svibnja 2018. godine, u organizaciji Društva tjelesnih invalida počinje 17. Festival jednakih mogućnosti.

Dan Poliklinike Suvag_featured
22
Svibanj
Dan Poliklinike Suvag

Povodom obilježavanja Dana Poliklinike SUVAG i u sklopu programa Dani Petra Guberine, dana 18. svibnja u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu održana je svečana promocija knjiga. Riječ je o znanstveno-stručnoj monogr…

21
Svibanj
Nacionalni dan osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti

Nacionalni dan osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti

18
Svibanj
Seminar ERA-e„Financijski instrumenti koje se odnose na invaliditet“, Trier

Zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić sudjelovao je 17. i 18. svibnja 2018. godine u njemačkom Trieru na seminaru Europske pravne akademije (ERA)…

18
Svibanj
Otvorenje ugostiteljskog praktikuma

Povodom Dana otvorenih vrata škole 18. svibnja 2018. Srednja škola – Centar za odgoj i obrazovanje Zagreb, svečano je otvorila ugostiteljski praktikum za učenike u zanimanjima pomoćni kuhar, slastičar i konobar.

18
Svibanj
Change your mindset – Sport 4 Everyone

Dana 18.05.2018. u Zagrebu na Atletskom stadionu Mladost, održano je završno događanje, Festival sporta osoba s invaliditetom u sklopu projekta „Change your mindset – Sport 4 Everyone“…

16
Svibanj
Život je vrednota

Dana 16. svibnja 2018. godine, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, u KD Vatroslav Lisinskog, slovenska plesna skupina Katja Dance Company predstavila je dobrotvornu kazališnu multimedijalnu plesnu predstavu…

16
Svibanj
Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

15
Svibanj
Međunarodni dan obitelji

Međunarodni dan obitelji

12
Svibanj
Obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva koji se obilježava 12. svibnja, Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS) pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravstva te Grada Zagreba…

Konferencija EU projekta Ukusna dijetetika_featured
11
Svibanj
Konferencija EU projekta Ukusna dijetetika

Po peti put u Zadru je 6. svibnja održana utrka Wings for Life World Run. Jedan dan i 8.500 trkačica i trkača, najviše do sada u Zadru, iz više od 30 zemalja, a svi samo s jednim ciljem – malim doprinosom učiniti svijet bolji…

10
Svibanj
Hrvatski sabor raspravljao o Izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2017. godinu

10. svibnja 2018. godine zastupnici u Hrvatskom saboru raspravljali su o Izvješću o radu koje je podnijela pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Izvješće je izlagala Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

10
Svibanj
Savjetnica pravobraniteljice pozdravila sudionike međunarodnog stručnog savjetovanja o Ugovoru iz Marakeša

Stručno savjetovanje je održano u organizaciji Hrvatske knjižnica za slijepe, Hrvatskog saveza slijepih i Hrvatskog knjižničarskog društva 10. svibnja u Gradskoj knjižnici Zagreb.

09
Svibanj
Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2017. raspravljao je Saborski odbor za zdravstvo i socijalnu politiku

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora na 44. sjednici održanoj 9. svibnja 2018. godine, raspravljao je o Izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2017. godinu

09
Svibanj
Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo raspravljao o Izvješću o radu za 2017. godinu

U Hrvatskom saboru je 18. travnja održana 43. sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Na dnevnom redu bio je Konačan prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošlj…

Wings for life world run_featured
09
Svibanj
Zadar – Wings for Life World Run

Po peti put u Zadru je 6. svibnja održana utrka Wings for Life World Run. Jedan dan i 8.500 trkačica i trkača, najviše do sada u Zadru, iz više od 30 zemalja, a svi samo s jednim ciljem – malim doprinosom učiniti svijet bolji…

08
Svibanj
Promocija 9. broja biltena „Pro bono“

U Zagrebu, 8. svibnja,održana je promocija 9. broja biltena „Pro bono“, službenog glasila Pravne klinike Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

07
Svibanj
Okrugli stol Kako unaprijediti sustav minimalnog dohotka u Hrvatskoj i borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti

7. svibnja je u Zagreb stigao EMIN2 autobus unutar projekta kojeg provodi Europska mreža protiv siromaštva. Autobus je krenuo iz Bruxellesa 24. travnja i obići će 32 grada…

05
Svibanj
Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

CeDePe Zagreb_featured
04
Svibanj
Povodom Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom pravobraniteljica je nazočila otvaranju podružnice udruge CeDePe Zagreb

Dana 4. svibnja u Novom Jelkovcu u Zagrebu svečano je otvoren prostor nove podružnice CeDePe Zagreb. U prostoru koji je Udruzi dodijelio Grad Zagreb pružat će se usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka uz niz…

Maroko konferencija_fetured
04
Svibanj
Pravobraniteljica sudjelovala u radu konferencije o ljudskim pravima u Maroku

Konferenciju je organiziralo Veleposlanstvo Kraljevine Maroko u Hrvatskoj u partnerstvu s Uredom pučke pravobraniteljice i Hrvatskim helsinškim odborom. Posebni gost na konferenciji bio je predsjednik Nacionalnog vij…

Pravobraniteljica primila veleposlanicu Kraljevine Maroko
02
Svibanj
Pravobraniteljica primila veleposlanicu Kraljevine Maroko i predsjednika Nacionalnog vijeća za ljudska prava Kraljevine Maroko

U sklopu posjete Republici Hrvatskoj kako bi se upoznao sa sustavom zaštite ljudskih prava predsjednik Nacionalnog vijeća za ljudska prava Kraljevine Maroko, gospodin Driss El Yazami u pratnji veleposlanice Kraljevine…

02
Svibanj
Dodjela nagrada “Poslodavac godine za osobe s invaliditetom”

Dana 02. svibnja 2018. godine na svečanoj ceremoniji dodijeljene su nagrade “Poslodavac godine za osobe s invaliditetom” najboljim poslodavcima javnog i privatnog sektora u 6 kategorija: javni sektor, mikro poslodava…

02
Svibanj
Svjetski dan astme

Svjetski dan astme

01
Svibanj
Međunarodni praznik rada – Osvrt na zapošljavanje osoba s invaliditetom

Obilježavanje Međunarodnog praznika rada je povod iznova ukazati da je, uz određene pomake u području zapošljavanja i rada i primjere koji su pozitivni odraz odredbe čl. 27. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom…

30
Tra
Obilježavanje nacionalnog praznika Nizozemske

Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj upriličilo je 26. travnja na Tuškancu u Zagrebu obilježavanje „Kraljevog dana“. Koningsdag ili King’s Day nacionalni je praznik u Nizozemskoj koji se slavi povodom rođen…

26
Tra
„Ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada“

25. travnja 2018. održan je Okrugli stol Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog Sabora „Ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada“ koji je organiziran u suradnji s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova,…

20
Tra
Izložba „Tate iz Švedske i Hrvatske“

U sklopu Festivala tata 20. travnja u Galeriji Forum u Zagrebu (Ulica Nikole Tesle br. 16) otvorena je izložba „Tate iz Švedske i Hrvatske“. Izložba je dio projekta Swedish Dads Švedskog instituta i švedskog fotografa Johana…

19
Tra
Podrška projektu „Zajedno možemo bolje“

Dana 19. travnja 2018. godine, u organizaciji Doma za starije osobe Sanatorij Ćorluka, Zagreb, te u suradnji s lokalnom zajednicom započeta je još jedna u nizu aktivnosti projekta „Zajedno možemo bolje“, sufinanciranog…

18
Tra
Sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora

U Hrvatskom saboru je 18. travnja održana 43. sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Na dnevnom redu bio je Konačan prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošlj…

18
Tra
Održan sastanak na otoku Braču na temu uključivanja djece s teškoćama u razvoju u vrtiće

Zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević i savjetnica Vesna Mužina sudjelovale su 18. travnja 2018. na stručnoj raspravi na temu osiguravanja potpore uključivanju djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustan…

18
Tra
Održan sastanak sa predstavnicama Građanske inicijative vezano uz probleme osoba s oštećenjem kralježnice

Dana 19. travnja 2018., u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je sastanak sa predstavnicama Građanske inicijative Natalijom Vuković, Sanelom Lobor i Natašom Šmer, povodom Otvorenog pisma upuć…

17
Tra
Okrugli stol o angažiranom roditeljstvu i aktivnoj ulozi očeva u odgoj u djece

U Hrvatskom saboru je 17. travnja u organizaciji Veleposlanstva Švedske i u suradnji s Odborom za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, a u okviru Festivala tata, održan Okrugli stol o angažiranom roditeljstvu i aktiv…

17
Tra
Okrugli stol na temu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom

17. travnja je u Hotelu Laguna u Zagrebu u organizaciji Hrvatske stranke umirovljenika održan okrugli stol na temu Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Prisutnima se uvodnim riječim…

16
Tra
56 godina Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Svečanom sjednicom fakultetskog vijeća, 16. travnja, obilježen je Dan Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Ovom svečanosti ujedno je obilježeno 56 godina postojanja i 20 godina današnjeg naziva Edukacijs…

13
Tra
Državna smotra radova učenika strukovnih zanimanja

13. travnja 2018. u Koprivnici na Zrinskom trgu je održana 17. Državna smotra radova učenika s teškoćama u razvoju. Domaćini smotre bili su Obrtnička škola Koprivnica i Agencija za strukovno obrazovanje. Učenici iz 28…

11
Tra
Sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

U Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je 11. travnja 2018. sastanak 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice na koji su se odazvali gotovo svi članovi. Aktivno sudjelujući, članovi su svojim mišljenjim…

11
Tra
Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Svjetski dan Parkinsonove bolesti

10
Tra
V. Simpozij za voditelje udruga osoba s invaliditetom

U organizaciji Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom (HSUTI-a) u Zadru je 6. travnja održan V. simpozij za voditelje udruga osoba s invaliditetom. Simpozij su uvodnim govorima otvorili gospođa Ljubica…

07
Tra
Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja

04
Tra
Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2017

U 2017. godini obratilo nam se 1 827 građana, što je za 31% više u odnosu na 2016. godinu. Uz navedeno, postupali smo i po 266 iz prethodnih razdoblja, što je ukupno 2 093 razmatranih zahtjeva građana. U zaštiti i afir…

03
Tra
Priopćenje povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu upozoravamo nadležne institucije da protekle godine od posljednjeg obilježavanja nije došlo do bilo kakvog pomaka u poboljšanju sustava i zadovoljavanju specifičnih potreba osoba s autizmom i poremećajima iz autističnog spektra…

02
Tra
Svjetski dan autizma

Svjetski dan autizma

29
Ožu
Izložba „RROMENGO DROM – Tisuću godina migracije Roma“

Povodom Svjetskog dana Roma Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji sa Savezom Roma u RH “KALI SARA” pripremio je izložbu “Rromengo drom – Tisuću godina migracija Roma”, koja je svečana otvorena 28. ožujka…

21
Ožu
Svjetski dan osoba s Down sindromom

Svjetski dan osoba s Down sindromom

21
Ožu
Nacionalni dan invalida rada

Nacionalni dan invalida rada

20
Ožu
Okrugli stol Zajednica za sve ili samo za odabrane

Pravobraniteljica je sudjelovala na okruglom stolu pod nazivom Zajednica za sve ili samo za odabrane, održanom 16. ožujka 2018. g. u Hrvatskom saboru, u organizaciji Platforme 112, pod pokroviteljstvom Saborskog od…

16
Ožu
Pripreme za otvorenje Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku

U Zagrebu je 14. ožujka potpisan Ugovor o dodjeli na korištenje prostora za otvorenje Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku. Ministarstvo državne imovine dodijelilo je pravobraniteljici na…

12
Ožu
Stručni skup: Obiteljski sudovi

12. ožujka, u organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež u Kući Europe u Zagrebu održana je javna tribina, stručni skup na temu: Obiteljski sudovi. Naime, u prijedlogu Nacional…

09
Ožu
Održan sastanak o pristupačnosti pravosudnih tijela

U Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 9. ožujka održan je sastanak na temupristupačnosti pravosudnih tijela osobama s invaliditetom. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Ministarstva pravosuđa, Uprave z…

09
Ožu
Održana tribina „Žene i mediji u Hrvatskoj“

U Novinarskom domu u Zagrebu,9.ožujka 2018.godine održana je tribina „Žene i mediji u Hrvatskoj“koja je nastala kao rezultat suradnje Europskog Parlamenta u RH, Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i HND-a…

09
Ožu
Stručni skup na temu Oslobađanje učenika od pohađanja nastave Tjelesne i zdravstvene kulture

Dana 09. ožujka 2018. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, održan je državni stručni skup za voditelje županijskih stručnih vijeća tjelesne i zdravstvene kulture Re…

08
Ožu
Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena

07
Ožu
Priopćenje povodom Međunarodnog dana žena

Invaliditet je od velikog utjecaja na samo doživljavanje osobe odnosno što bi ona s obzirom na invaliditet trebala raditi, kako bi se trebala ponašati, što bi trebala očekivati, do kojih bi granica trebala ići i tako u svim podr…

06
Ožu
Odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiju i osnivanje Hrvatskog saveza za nogomet u elektromotornim kolicima

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom zaprimio je inicijativu g. Siniše Kekića iz Turističke agencije TravAbled, agencije koja radi na pripremi organizacije i koordinacije odlaska navijača koji su osobe s invaliditeto…

05
Ožu
Održan sastanak s ministrom hrvatskih branitelja

Dana 5. ožujka 2018. godine u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je sastanak s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i njegovim suradnicima, državnom tajnicom Nevenkom Benić i načel…

02
Ožu
Predstavljena hrvatska paraolimpijska reprezentacija za PyeongChang 2018

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) predstavio je 2. ožujka u Zagrebu hrvatsku reprezentaciju koja će nastupiti na 12. zimskim paraolimpijskim igrama (ZPOI) koje se održavaju od 9. do 18. ožujka u južno korejskom Pjye…

01
Ožu
Edukacije stručnih djelatnika u osnovnim školama u Zagrebu, Kutini, Varaždinu i Čakovcu

U sklopu edukacije stručnih djelatnika u osnovnim školama koju je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje od 20. listopada do 17. studenoga, Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice,

01
Ožu
Nacionalni simpozij „Danas za sutra – kroz intersektorsku suradnju do integriranih usluga u ranoj intervenciji u djetinjstvu“

Dana 12. i 13. prosinca u organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Ureda pravobranitelja za djecu, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID)

01
Ožu
Stručni skupovi Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet

Nastavno na 2016., i tijekom 2017. godine u organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i županijskim komorama organizirano je niz stručnih skupova pod nazivom Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet. Navedena suradnja provodila se u županijama kroz organizirane edukacije poslodavaca na temu zapošljavanja osoba s invaliditetom kako bi se doprinijelo porastu broja zaposlenih osoba s invaliditetom.

01
Ožu
Kaznena djela počinjena zbog predrasuda prema osobama s invaliditetom (zločin iz mržnje)

Osobe s invaliditetom su suprotno očekivanom izložene učestalom nasilju koje najčešće ne poprima obilježje kaznenih djela, ali znatno narušava njihovu kvalitetu života pa je potrebno prijaviti i reagirati i na te blaže oblike nasilja kao što su verbalni napadi, ruganje, ismijavanje, blaži oblici fizičkog nasilja ili uništavanje imovine.

28
Velj
Dan rijetkih bolesti

Dan rijetkih bolesti

26
Velj
Reagiranje na članak Jutarnjeg lista od 25.2.2018. pod nazivom „Krah ideje premještanja ljudi u stanove ili krah politike odgovorne za ostvarivanje ljudska prava?“

Život osoba s invaliditetom u zajednici nije nečija „ideja“ već njihovo pravo. To pravo dužna im je osigurati država jer se na to obvezala potpisivanjem Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Konvencija je obvezujući…

26
Velj
Zero Project Conference 2018-Accessability

U organizaciji Zero Projecta održana je u Beču trodnevna konferencija na temu pristupačnosti. U razdoblju od 21. veljače do 23. veljače 2018. godine predstavnici iz 105 zemalja svijeta predstavljali su inovativne prakse, p…

25
Velj
Savjetovanje članova Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i zagrebačke županije (UAZ)

22. veljače 2018. godine u prostorima Kliničkog zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala, u sjedištu udruge održano je predavanje i savjetovanje članova, ali i osoba iz svih krajeva RH koje trenutno provode rehabi…

23
Velj
Okrugli stol „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke – izazovi, ciljevi i smjernice u radu“

U organizaciji Ministarstva pravosuđa 22. veljače u Zagrebu je povodom Europskog dana žrtava kaznenih djela održan Okrugli stol na temu „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke – izazovi, ciljevi i smjernice u radu“…

19
Velj
Svečanost 25. obljetnice utemeljenja Hrvatskog helsinškoga odbora

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, 16. veljače održana je svečanost 25. obljetnice utemeljenja Hrvatskog helsinškoga odbora (HHO-a) i obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Tijekom svečanosti uručene su …

15
Velj
Međunarodni dan osoba oboljelih od malignih bolesti

Međunarodni dan osoba oboljelih od malignih bolesti

14
Velj
Zajedničkim koracima do cilja

Povodom Međunarodnog dana djeteta oboljelog i liječenog od maligne bolesti koji se obilježava 15.veljače svake godine, SANUS-klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti, organizirao je Okrugli stol na t…

13
Velj
U partnerstvu s hotelom Hilton Double Tree održana gala večera

Dana 13. veljače održana je u restoranu Oxbo Hotela Hilton Double Tree jedinstvena večera koju je u partnerstvu s hotelom organizirala Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja – UNUO. Predsjednik u…

11
Velj
Svjetski dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika

10
Velj
Reakcija na članke iz Jutarnjeg lista od 9. i 10. veljače 2018.

Pravo na život u zajednici i uključenost u društvo ljudsko je pravo svakog čovjeka pa tako i svih osoba s invaliditetom, bez obzira na vrstu ili težinu njihovog oštećenja. Izdvajanje osoba u izolirane, zatvorene institucije, gd…

10
Velj
Okrugli stol “Razvoj društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj”

U Zagrebu je 07. veljače održan okrugli stol pod nazivom ‘Razvoj društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj’, kao jedna od aktivnosti inovativnog projekta RePlast 3D, kojeg provodi Udruga VISOKI JABLANI iz Rovinj…

09
Velj
Svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta iproglašenje najuspješnijih sportaša za 2017. godinu

U Zagrebu je 8. veljače u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO-a) održana svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta i proglašenje najuspješnijih sportaša za 2017. godinu. Bilo je to 21. put da se izabiru i…

07
Velj
Posjeta predstavnika ureda ukrajinske pravobraniteljice

U okviru studijske posjete Republici Hrvatskoj u suradnji s Uredom pučke pravobraniteljice, predstavnici ukrajinske pravobraniteljicei predstavnica litvanskog pravobranitelja posjetili su 6. veljače Ured pravobraniteljice za…

07
Velj
Održan sastanak sa predstavnicima Saveza društava multiple skleroze Hrvatska

U Uredu pravobraniteljice za osobe sinvaliditetom održan je 06. veljače 2018. godine sastanak sa predstavnicima Saveza društava multiple skleroze Hrvatska. U Savezu često zaprimaju pritužbe oboljelih od multiple sklero…

01
Velj
Sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora

Dana 1. veljače održana je 17. sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora. Na sjednici je razmatrano izvješće ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih poslova u 2015. i 2016. …

31
Sij
Tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora o dostupnosti posebno skupih lijekova

U uvodnim izlaganjima predstavnice Saveza društava distrofičara Hrvatske, Udruge Kolibrići, Hrvatskog saveza za rijetke bolesti i Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, govorile su o specifičnostima određene skupin…

konferencija
31
Sij
Znanstvena konferencija „ Osobe s duševnim smetnjama u suvremenom društvu“

Katedra za kazneno pravo Pravnog fakulteta U Rijeci organizirala je 31. siječnja 2018. godine znanstvenu konferenciju pod nazivom „Osobe s duševnim smetnjama u suvremenom društvu“. Tijekom Konferencije bili su pre…

25
Sij
Osnivački sastanak 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

U Zagrebu je 25. siječnja održan osnivački sastanak 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Članovi 2. saziva Stručnog savjeta kao predstavnici akademske zajednice i predstavnici organizacija,…

08
Sij
Svjetski kup u skijanju za osobe s invaliditetom, Sljeme 2018.

Na Sljemenu se 8 i  9. siječnja održava Svjetski kup u skijanju za osobe s invaliditetom (World Para Alpine Skiing – WPSA). Crveni spust ugostiti će tako najbolje skijašice i skijaše s invaliditetom s četiri kontinenta. Prvog da…

21
Pro
Dr. Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske primio nagradu za životno djelo

Dana 20. prosinca 2017. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dodijelilo je državne nagrade za humanitarni rad u 2017. godini kao priznanja za iznimna postignuća i doprinos razvoju humanitarno…

20
Pro
Završna konferencija EU projekta “Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života”

U Hrvatskom saboru, 19. prosinca održana je završna konferencija projekta Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog ži…

20
Pro
Izložba kiparice Sanje Fališevac „Zaustavljeni pokret“

U Tiflološkom muzeju u Zagrebu, 19. prosinca, otvorena je izložba „Zaustavljeni pokret“, gluhoslijepe kiparice Sanje Fališevac. Ovom osamnaestom kiparičinom izložbom obilježena je ujedno i 40. obljetnica Taktilne galerij…

20
Pro
Nasilje u obitelji

U organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, održana je 19. prosinca 2017. godine javna tribina na temu Nasilje u obitelji (prepoznati, definirati i adekvatno reagirati).  Tribina j…

15
Pro
Otvorenje Choco bara u Križevcima

14. prosinca u Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima svečano je otvoren Choco bar društvenog poduzeća Hedona koji proizvode čokolade, praline i kolače od čokolade. Socijalno poduzeće Hedona d.o.o. o…

14
Pro
Projekt „Vodič za podršku osobama s invaliditetom tijekom opasnosti, kriznih situacija i katastrofa”

14. prosinca 2017. u Zagrebu je održan okrugli stol u organizaciji Zajednice saveza udruga osoba s invaliditetom Hrvatske. Na skupu su prezentirani načini podrške osobama s invaliditetom tijekom opasnosti, kriznih situa…

12
Pro
Nacionalni simpozij „Danas za sutra – kroz intersektorsku suradnju do integriranih usluga u ranoj intervenciji u djetinjstvu“

Dana 12. i 13. prosinca u organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Ureda pravobranitelja za djecu, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID) te u suradnji…

12
Pro
„Jaslice od ljubavi“

U Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu, 11. prosinca je otvorena božićna izložba „Jaslice od ljubavi“, kojom je predstavljen cjelogodišnji rad korisnika udruge i dnevnog centra za rehabilitaciju i radne aktivnosti „OZANA“. Ud…

12
Pro
Edukacija zdravstvenih djelatnika u Zagrebu

Na sestrinskom studiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu 11. prosinca 2017.g. održana je edukacija zdravstvenih djelatnika o načinu ophođenja i komunikaciji zdravstvenih djelatnika sa osobama s različitim vrstama ošteće…

12
Pro
Tradicionalni razgovor i prijem u Gradskoj skupštini Grada Zagreba

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 11. prosinca u Zagrebu je održan tradicionalni susret, razgovor i prijem, gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića i predsjednika Gradske skupštine Grada Zagr…

08
Pro
Ljudska prava nemaju rok trajanja: Život u domu za starije i nemoćne

Ususret Međunarodnom danu ljudskih prava koji se diljem svijeta obilježava 10. prosinca, pučka pravobraniteljica Lora Vidović organizirala je u prostorijama Doma za starije osobe Centar u Zagrebu konferenciju na kojoj …

08
Pro
Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske tradicionalno obilježava 10. prosinca, Međunarodni dan ljudskih prava, proglašen u sjećanje na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudski…

06
Pro
Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb raspravljao o Zakonu o socijalnoj skrbi

Dana 6. prosinca 2017. dopunjen je dnevni red na sjednici saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb točkom: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, s Konačnim prijedlogom Zakona koj…

06
Pro
Održana edukacija zdravstvenih djelatnika u Rijeci

Na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 5. prosinca održan je stručni skup: „Kako ostvariti primjereni kontakt sa osobama s invaliditetom te specifičnosti zdravstvenih …

05
Pro
Okrugli stol Pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici

Uz pokroviteljstvo predsjednika Sabora pravobraniteljica za osobe s invaliditetom organizirala je okrugli stol kako bi upozorila na kršenje prava gotovo 7 000 osoba s invaliditetom koje žive segregirane u ustanovama. U …

05
Pro
Promocija časopisa Phralipen

U knjižnici Božidara Ogrizovića u Zagrebu, 5. prosinca je održana promocija 2. broja časopisa Phralipen (što u prijevodu s romskog na hrvatski jezik znači „bratstvo“). Časopis je projekt istoimenog internetskog portala Sav…

05
Pro
U Hrvatskom saboru održan okrugli stol Pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici

Uz pokroviteljstvo predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića pravobraniteljica za osobe s invaliditetom organizirala je okrugli stol kako bi upozorila na kršenje prava gotovo 7 000 osoba s invaliditetom koje žive segregir…

05
Pro
Delegacija iz Litve posjetila Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Dana 5. prosinca Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u okviru studijskog posjeta Republici Hrvatskoj, posjetila je delegacija Ureda pravobranitelja za jednake mogućnosti (Office of the Equal Opportunities Om…

29
Stu
Priopćenje pravobraniteljice za osobe s invaliditetom povodom međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom upozorava na povrede prava gotovo 7 000 osoba s invaliditetom koji i dalje žive segregirani u…

28
Stu
Međunarodni filmski festival UHVATI FILM u Tiflološkom muzeju

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 27. studenoga u Tiflološkom muzeju u Zagrebu održana je projekcija kratkih filmova s filmskog festivala UHVATI FILM. Festival, u organizaciji udruge Spirit iz Rijeke, v…

28
Stu
Radionica: Promicanje prava osoba s invaliditetom u ESI fondovima

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a u suradnji s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, 1. prosinca u prostorima Ministarstva uprave, održana je druga od ukupno tri radionice za jač…

28
Stu
Prijam predsjednika Vlade g. Plenkovića i osoba s invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković održao je sastanak s predstavnicima Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, pravobran…

28
Stu
Prva povijesna rukometna utakmica osoba u invalidskim kolicima

U dvorani „Kutija šibica“ u Zagrebu, pred velikim brojem gledatelja, odigrana je povijesna, prva rukometna utakmica osoba u invalidskim kolicima (Wheelchair handball) između reprezentacija Hrvatske i Italije. Događaj je …

28
Stu
Okrugli stol „Diskriminacija osoba s invaliditetom na tržištu rada“

Dana 29. studenoga 2017. godine u prostoru Hrvatskog saveza udruga invalida rada u Zagrebu održan je okrugli stol „Diskriminacija osoba s invaliditetom na tržištu rada“. Predavači na okruglom stolu bili su Marijana Se…

28
Stu
Okrugli stol: “Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu”

Na Fakultetu elektrotehnike i računalstva u Zagrebu, 29. studenoga, u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Fakultetu elektrotehnike i računalstva Sveučilišta u Zagrebu, održan je okr…

26
Stu
Jarunska Duga

Dana 24. studenoga u Galeriji Kristofora Stankovića u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu, povodom 40. godišnjice Društva distrofičara Zagreb i povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (3. prosinca), otvorena je izložba slika „Jarunska duga na Gornjem gradu“.

26
Stu
Edukacije stručnih djelatnika u osnovnim školama u Zagrebu, Kutini, Varaždinu i Čakovcu

U sklopu edukacije stručnih djelatnika u osnovnim školama koju je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje od 20. listopada do 17. studenoga, Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice, održala je predavanja na temu „Važnost prilagodbe redovnog obrazovnog sustava djeci i mladima“ za preko 200 stručnih djelatnika-pedagoga, rehabilitatora i logopeda.

26
Stu
Inovacije u protetici i rehabilitacija osoba s amputacijama

Dana 25. studenog 2017. Udruga Amputiranih Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ) održala je skup na temu „Inovacije u protetici i rehabilitacija osoba s amputacijama“.

21
Stu
U Zagrebu održan stručni skup ˝ Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝

20. studenog 2017. u prostorijama Županijske komore Zagreb održan je 20. po redu završni stručni skup ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝.

20
Stu
Predstavljanje knjige „Uvod u para taekwondo“

18. studenoga u Zagrebu je uz obilježavanje prve obljetnice osnivanja Hrvatskog para taekwondo saveza predstavljena knjiga Uvod u para taekwondo, autorice Martine Peranović.

17
Stu
U Tallinnu održan seminar na temu Breaking the glass ceiling: career progress for women

U organizaciji Equineta, održan je u Tallinnu, Estoniji, 13-14.studenoga 2017.godine seminar na temu Breaking the glass ceiling: career progress for women.

17
Stu
Tematska sjednica: Aktivnosti i mogućnosti za jačanje kapaciteta Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama

U organizaciji Odbora za ravnopravnost spolova dana 15. studenog 2017. održana je sjednica pod nazivom Aktivnosti i mogućnosti za jačanje kapaciteta Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama na kojoj je sudjelovala i Mira Pekeč-Knežević,zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

17
Stu
10. godina Doma Duga-Zagreb

Dana 15. studenog 2017. obilježeno je 10 godina djelovanja skloništa za žrtve obiteljskog nasilja, kao jedne od djelatnosti Doma Duga-Zagreb.

13
Stu
10. Rodina Konferencija na temu „Majčinstvo i žene s invaliditetom“

Dana 10. studenoga 2017. po prvi puta u Hrvatskoj održana je Konferencija s međunarodnim sudjelovanjem o pružanju zdravstvene skrbi ženama s tjelesnim i senzornim invaliditetom.

09
Stu
U Bjelovaru i Koprivnici održani stručni skupovi ˝ Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝

U srijedu, 8. studenog 2017. u Bjelovaru i Koprivnici održani su stručni skupovi ˝ Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝ čime je nastavljena uspješna suradnja Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Hrvatske gospodarske komore te županijskih komora.

06
Stu
Delegacija iz Makedonije posjetila Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Od 6. do 10.11. u Hrvatskoj boravi delegacija iz Makedonije kako bi se upoznali s procesom deinstitucionalizacije i osiguravanja usluga u zajednici.

04
Stu
U Vukovaru održan stručni skup ˝ Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝

U četvrtak, 2. studenog 2017. u prostorijama Gradske knjižnice Vukovarodržan je stručni skup ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝.

01
Stu
II. Konferencija tijela za ravnopravnost Jugoistočne Europe

U Hrvatskom saboru je 30. listopada održana II. Konferencija regionalnih tijela za ravnopravnost Jugoistočne Europe pod nazivom „Izazovi prikupljanja statistike po diskriminacijskim osnovama“.

27
Lis
Stručni skup ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝ u Rijeci

25. listopada u prostorijama Centra za rehabilitaciju Rijeka na Kozali održan je 16. po redu stručni skup Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet, u organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Županijskom komorom Rijeka.

26
Lis
Konferencija „Integracija djece i mladih sa sindromom Down u obrazovni sustav“

Hrvatska zajednica za sindrom Down povodom 10 godina integracije djece i mladih sa sindromom Down u obrazovni sustav Republike Hrvatske organizirala je jednodnevnu konferenciju „Integracija djece i mladih sa sindromom Down u obrazovni sustav“ dana 25.10.2017. u Zagrebu. Ispred Ureda pravobraniteljice skupu je nazočila Vesna Mužina, savjetnica pravobraniteljice.

24
Lis
Okrugli stol „Inkluzivno obrazovanje – škola za sve“

24. listopada u Zagrebu je održan, u organizaciji Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba DODIR, Okrugli stol pod nazivom „Inkluzivno obrazovanje za sve“.

24
Lis
Izazov invaliditeta u obitelji

23. listopada 2017. u Zagrebu, održan je okrugli stol u sklopu projekta „Izazov invaliditeta u obitelji“.

23
Lis
Radionica o konstruktivnom dijalogu s UN Odborom za prava osoba s invaliditetom
var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=".hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}"; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv = document.createElement("div"); htmlDiv.innerHTML = "" + htmlDivCss + ""; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(htmlDiv.childNodes[0]); } var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=""; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv [...]
16
Lis
Reakcija na izjavu gradonačelnika grada Vukovara

Oštro osuđujem izjavu gradonačelnika Vukovara kao diskriminatornu ocjenu utemeljenu na predrasudama prema osobama s invaliditetom.

15
Lis
XXII. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH i ove godine je organizirala “XXII. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem”, na temu Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom – obrazovanje, zapošljavanje i položaj osoba s teškim invaliditetom“.

15
Lis
Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Dana 16. listopada 2017. održana je u Tifološkom muzeju u Zagrebu, javna tribina povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa koju je Hrvatski savez slijepih organizirao u partnerstvu s temeljnim udrugama Članicama.

15
Lis
10. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze

U Varaždinskim Toplicama je od 13. do 15. listopada održan 10. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze u organizaciji Saveza društava multiple skleroze Hrvatske.

15
Lis
46. godišnja skupština EAMDA-e održana u Zagrebu

Savez društava distrofičara Hrvatske – SDDH u suradnji s EAMDA-om – European Allianceof Muscular Disorders Associations (Europskog saveza udruga neuromuskularnihbolesti) organizirao je 46. godišnju skupštinu EAMDA-e u Zagrebu 14.10.2017.

13
Lis
Godišnji opći sastanak EQUINET-a 2017.

U Bruxellesu je 11. listopada održan Godišnji opći sastanak EQUINET-a, Europske mreže tijela za jednakost, čiji je član Pravobranitelj za osobe s invaliditetom RH, a Mreža se sastoji od 46 institucija i organizacija za suzbijanje diskriminacije iz 34 zemlje Europe.

13
Lis
Obilježavanje 10 godina postojanja EQUINET-a

Konferencijom „Zajedno za jednaku Europu“, 10. listopada u Bruxellesu je obilježeno 10 godina postojanja EQUINET-a.

10
Lis
Obilježeno 50 godina Hrvatskog saveza udruga invalida rada

Hrvatski savez udruga invalida rada dana 10. listopada 2017. godine obilježio je 50 godina uspješnog rada i djelovanja.

10
Lis
Hrvatski sabor raspravljao o Izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2016. godinu

05. listopada 2017. godine zastupnici u Hrvatskom saboru raspravljali su o Izvješću o radu koje je podnijela pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

09
Lis
U Otočcu održan stručni skup ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝

U četvrtak, 5. listopada 2017. u prostorijama Županijske komore Otočacodržan je stručni skup ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝.

07
Lis
Održan okrugli stol Nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom “I ja želim čitati!”: postignuća i izazovi

Okrugli stol održan je u Gradskoj knjižnici naStarčevićevom trgu 06.10.2017. u organizaciji HKD – Komisije za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama, HKD – Komisije za čitanje, HKD – Komisije za autorsko pravo i otvoreni pristup HKD – Komisije za narodne knjižnice i suorganizatorstvoKnjižnica grada.

04
Lis
Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2016. raspravljao je saborski odbor za ravnopravnost spolova

Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora na 15. sjednici održanoj 4. listopada 2017. godine, raspravljao je o Izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2016. godinu, koje je predsjedniku Hrvatskog

03
Lis
Inicijativa ugradnje dizala u stambene zgrade

Eurozastupnica Biljana Borzan i predsjednik Koordinacijskog odbora društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske, Želimir Manenica održali su konferenciju za medije na kojoj je predstavljena inicijativa da se iz EU fondova sufinancira ugradnja dizala u zgrade u kojima žive slabo pokretne osobe poput umirovljenika, osoba s invaliditetom i obitelji s malom djecom.

28
Ruj
U Požegi i Slavonskom Brodu održani stručni skupovi „Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“

Dana 27. rujna 2017. godine održani su stručni skupovi ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝ u Požegi i Slavonskom Brodu. Prisutnim poslodavcima i predstavnicima udruga uvodnim su se riječima obratiliDavorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske gospodarske komore i Mira Pekeč- Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

27
Ruj
Tribina „Socijalno poduzetništvo“, Udruga invalida rada Zagreb

Povodom 51. obljetnice Udruge invalida rada Zagreb i 10. obljetnice rada i djelovanja u prostorijama u Novoj cesti, 27. rujna 2017. godine u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održana je tribina „Socijalno poduzetništvo“

25
Ruj
Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo raspravljao o Izvješću o radu za 2016. godinu

ana 22. rujna 2017. saborski odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo na 20. sjednici kao drugoj točci dnevnog reda raspravljalo se o Izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2016. godinu, koje je predsjedniku Hrvatskoga sabora dostavila pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, aktom od 31. ožujka 2017.

21
Ruj
Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama i ove se godine obilježava 22. rujna u znak sjećanja na smrtno stradavanje i teško ranjavanje žena na Općinskom sudu u Zagrebu 22. rujna 1999.

21
Ruj
Okrugli stol projekta ParkirOS

U organizaciji Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije (UPIT), u Osijeku je 20. rujna 2017. godine, u sklopu projekta ParkirOS, održan Okrugli stol s temom zlouporabe parkirnih mjesta i znaka pristupačnosti.

21
Ruj
Šibensko kninska županija, po mjeri čovjeka – da ili ne?

U organizaciji udruge osoba s invaliditetom „Sv. Bartolomej“ iz Knina, a uz podršku Šibensko–kninske županije i grada Šibenika, u Šibeniku je dana 20. rujna 2017.g. održan okrugli stol pod nazivom „Šibensko kninska županija, po mjeri čovjeka – da ili ne?“.

21
Ruj
Tematska sjednica o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom

Dana 20. rujna 2017. u Hrvatskom saboru je u organizaciji Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku održana tematska sjednica vezanoza Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom koji se nalazi u Saboru na dnevnom redu.

18
Ruj
Javne politike i osobe s invaliditetom

Od 15. do 17. rujna 2017. godine Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT), po 18. puta u Umagu su za svoje članove organizirali Radni vikend.

18
Ruj
Posjet udruzi Pružam ti ruku, Umag

Tijekom boravka u Umagu, pravobraniteljica Anka Slonjšak i zamjenica Mira Pekeč Knežević održale su savjetovanje u udruzi Pružam ti ruku iz Umaga.

13
Ruj
Konferencija – Asistivna tehnologija (AT) i augmentativna i alternativna komunikacija (AAC) u Zagrebu

Od 13. do 15. rujna 2017. u organizaciji Tehničkog fakulteta Rijeka, Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Zagreb i tvrtke E-glas te uz podršku brojnih partnera i sponzora održava se međunarodna konferencija o asistivnoj tehnologiji (AT) te augmentativnoj i alternativnoj komunikaciji (AAC) u Zagrebu.

13
Ruj
Istraživanje o stavovima i razini svijesti o diskriminaciji i pojavnim oblicima diskriminacije

U Kući Europe, 11. rujna 2017. godine, Ured pučkog pravobranitelja predstavio je rezultate „Istraživanja o stavovima i razini svijesti o diskriminaciji i pojavnim oblicima diskriminacije“. Istraživanje je provedeno tijekom 2016. godine u suradnji s agencijom Ipsos, kao dio projekta Mjerenje (ne)jednakosti u Hrvatskoj, u okviru Programa o pravima, jednakosti i građanstvu Europske komisije, Glavne uprave za pravosuđe i potrošače.

11
Ruj
Posjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Metkoviću i otoku Korčuli

Dana 07.09.2017. pravobraniteljica i zamjenica održale su u Metkoviću sastanak s gradonačelnicima Metkovića i Ploča, predstavnikom Županije, institucija, obrazovnih ustanova i predsjednicima udruga osoba s invaliditetom.

11
Ruj
Posjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Dubrovniku i okolici

Dana 06.09.2017.Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak sa suradnicama posjetila je Centar za rehabilitaciju Josipovac, Mlini,Opću bolnicu Dubrovnik i Hrvatski zavod za zapošljavanje Dubrovnik, izvršila uvid, porazgovarala s korisnicima i zaposlenicima te se upoznala s izazovima i iskustvom pojedinih ustanova. Istoga dana, u Dubrovniku je održan Stručni skup:

11
Ruj
Posjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Gradu Makarskoj
var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=".hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}"; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv = document.createElement("div"); htmlDiv.innerHTML = "" + htmlDivCss + ""; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(htmlDiv.childNodes[0]); } var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=""; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv [...]
10
Ruj
8. rujan – Svjetski dan fizikalne terapije

U organizaciji Hrvatske komore fizioterapeuta, Svjetski dan fizikalne terapije obilježen je 8. rujna 2017. godine na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu s manifestacijom „Pokretom do zdravlja“ je „Tjelesna aktivnost za život“.

10
Ruj
Međunarodni dan svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji (DMD)

U organizaciji Saveza društava distrofičara Hrvatske i 28 udruga članica, 7. rujna 2017. godine, obilježen je Međunarodni dan svjesnosti o DMD-u („Duchenne mišićna distrofija“).

31
Kol
Obilazak zaštitne radne jedinice tvrtke Hrast-Export-Puklavec

Dana 24. kolovoza 2017. godine zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević i savjetnica Natalija Krajnović posjetile su tvrtku Hrast-Export-Puklavec d.o.o. za obradu, otkup i trgovanje drvetom i drvenim prerađevinama, u sklopu koje je osnovana i zaštitna radna jedinica.

25
Kol
Održan sastanak s udrugom Alternator

Dana 24. kolovoza 2017. pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je održala sastanak s Tatjanom Aćimović, predsjednicom udruge Alternator – udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti koja je ujedno i umjetnička direktorica Festivala prava djece te Katarinom Ivče Farnell, izvršnom direktoricom i voditeljicom programskih aktivnosti udruge Alternator.

21
Kol
Održan sastanak s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu

Na inicijativu Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je 21. kolovoza sastanak s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu prim. dr. sc. Marijom Zavalić, dr. med. spec. med. rada.

07
Kol
Održan sastanak s Ministarstvom zdravstva i HZZO-om – tema: liječenje dekubitalnih rana

Na inicijativu Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara održan je sastanak 4. kolovoza sa zamjenikom ministra zdravstva g. Plazonićem i suradnicom te predstavnicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

04
Kol
Povodom simpozija „Danas za sutra – kroz intersektorsku suradnju do integriranih usluga u ranoj intervenciji u djetinjstvu“ održan sastanak s tri ministra
var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=".hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}"; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv = document.createElement("div"); htmlDiv.innerHTML = "" + htmlDivCss + ""; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(htmlDiv.childNodes[0]); } var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=""; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv [...]
29
Srp
Seminar SOIH mreže žena s invaliditetom
var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=".hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}"; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv = document.createElement("div"); htmlDiv.innerHTML = "" + htmlDivCss + ""; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(htmlDiv.childNodes[0]); } var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=""; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv [...]
23
Srp
Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge

17. srpnja 2017. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku organiziralo je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli financijskih sredstava za provedbu prve godine trogodišnjih programa “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge”.

14
Srp
Projekt „Podrška ravnopravnosti spolova“

Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH je u suradnji s twinning partnerom Institutom za zdravstvo i socijalnu skrb Republike Finske u svibnju 2016.g.počeo provedbu Twinning projekta pod nazivom „Podrška ravnopravnosti spolova“.

11
Srp
Inkluzivno obrazovanje u osnovnim i srednjim školama Ličko senjske županije

Na inicijativu udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju ”Pčelice” iz Gospića, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je dana 10.07.2017. održala sastanak u Gospiću na temu inkluzivnog obrazovanja za učenike s teškoćama u razvoju.

04
Srp
Održan osnivački sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

1. srpnja 2008. godine osnovana je i započela radom institucija Pravobranitelja za osobe s invaliditetom.Povodom te obljetnice pravobraniteljica je osnovala Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom čiji su članovi osobe raznih profila koji su aktivno uključeni u zalaganje za prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

28
Lip
Okrugli stol: ˝Zapošljavanje osoba s invaliditetom – izazovi i nove prilike˝

Dana 28. lipnja 2017. godine u Zagrebu je održan Okrugli stol: ˝Zapošljavanje osoba s invaliditetom – izazovi i nove prilike˝. Okrugli stol je organiziran u sklopu programa Projektor koji provode Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara u partnerstvu s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu i Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanjeosoba s invaliditetom. Sredstva za provedbu programa osiguralo je Ministarstvo zademografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program financiranja Centara znanja

28
Lip
Međunarodni tjedan svjesnosti o gluhosljepoći

U tradicionalnoj Šetnji Helen Keller u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba „Dodir“, a koja se, u sklopu Međunarodnog tjedna svjesnosti o gluhosljepoći, održala u srijedu 28. lipnja 2017., s početkom u 18 sati, sudjelovala je pravobraniteljica Anka Slonjšak.

22
Lip
Predstavljanje programa poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za osobe s intelektualnim oštećenjem

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb od 1. siječnja ove godine licencirani je pružatelj usluge poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za osobe s intelektualnim oštećenjem.

21
Lip
21. lipnja – Međunarodni dan ALS-a

Savez društava distrofičara Hrvatske informirao je javnost o provođenju globalne kampanje povodom obilježavanja Međunarodnog dana ALS-a 21. lipnja.

18
Lip
Posjet delegacije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore

U sklopu projekta „Podrška nacionalnim institucijama u prevenciji diskriminacije“, a čiji korisnici su institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo za ljudska prava i manjinska prava, Centar za edukaciju sudaca i državnih tužitelja Crne Gore, delegacija je posjetila instituciju Pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

09
Lip
U Varaždinu i Krapini održani stručni skupovi„Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“

Suradnja Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Hrvatske gospodarske komore tijekom 2016. i prve polovice 2017. godine vezano za održavanje stručnih skupova na ovu temu imala je pozitivan odjek među poslodavcima i osobama s invaliditetom, te vjerujemo da smo zajedničkim dijalogom i razmjenom iskustava uspjeli rasvijetliti izazove zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz primjere dobre prakse i pomoći poslodavcima da osobe s invaliditetom prestanu doživljavati kao uteg svom poslovanju.

09
Lip
Javna rasprava o prijedlogu programskih obveza Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 2018. do 2022. godine

U okviru javne rasprave o prijedlogu programskih obveza Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 2018. do 2022. godine tijekom lipnja se organizira niz specijaliziranih radijskih, televizijskih i mrežnih sadržaja kojima je cilj uključiti javnost te sve korisnike javnoga medijskog servisa u raspravu o obvezama Hrvatske radiotelevizije u predstojećemu petogodišnjem razdoblju. Radi toga održana je 8. lipnja 2017. godine na Hrvatskoj radioteleviziji javna tribina na kojoj je uz mnoge druge zainteresirane sudionike sudjelovala i pravobraniteljica Anka Slonjšak.

07
Lip
Demonstracija kulinarskih vještina pobjednice američkog MasterChefa Christine Ha

Američko veleposlanstvo u Zagrebu organiziralo je 7. lipnja 2017. prijam na kojem je Christina Ha, pobjednica američkog MasterChefa 2012., osoba s oštećenjem vida, demonstrirala svoje kulinarske vještine.

05
Lip
06.06. DAN PRAVA OSOBA S DUŠEVNIM SMETNJAMA

„Ko’ životinja sam tamo živjela. Tamo si morao jesti u sobi sam, nisi mogao van, što je najgore bilo , imali su jednu peć u boravku, a meni nisu dali da otvorim vrata da mi uđe toplina…“
„Uglavnom, to mi je najgore što ne smijem razgovarati na svoj vlastiti telefon koji nisu ni lipe dali za njega“
„U prošlom udomiteljstvu mi smo morali štopati koliko nam minuta treba da se istuširamo. Znači, u određenom vremenu, da ne trošimo previše vode“
„Možda hrana da se popravi, jer hrana je jako štedljiva…valjda i ta kriza i to sve, da…Sve ja to shvaćam, sve mi je jasno…prije smo mogli pojesti nešto između ručka i večere , sad više ne.“

04
Lip
Tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora o položaju žena s invaliditetom
var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=".hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}"; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv = document.createElement("div"); htmlDiv.innerHTML = "" + htmlDivCss + ""; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(htmlDiv.childNodes[0]); } var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=""; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv [...]
30
Svibanj
Druga konferencija SOIH mreže žena s invaliditetom

Od 30. do 31. svibnja u organizaciji SOIH mreže žena s invaliditetom održava se u Zagrebu u hotelu Hollidaydruga konferencija pod nazivom Izgradnja inkluzivnih ženskih mreža za budućnost.

25
Svibanj
Održan stručni skup o zapošljavanju i radu u Sisku

U suradnji sa Županijskom komorom Sisak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i dalje nastavlja održavanje stručnih skupova na temu Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet

25
Svibanj
Završna konferencija projekta “Održimo neovisnost” Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba DODIR

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR održao je 25. svibnja 2017. godine u Zagrebu završnu konferenciju projekta “Održimo neovisnost” pod nazivom “Otvorimo crveno-bijela vrata”.

24
Svibanj
16. Festival jednakih mogućnosti

U Zagrebu je 23. svibnja 2017. godine u organizaciji Društva tjelesnih invalida započeo 16. Festival jednakih mogućnosti.

24
Svibanj
6. sjednica Odbora za praćenje Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. PDFIspisE-mail Srijeda, 24. svibnja 2017.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kao Upravljačko tijelo za Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. organiziralo je 6. sjednicu Odbora za praćenje Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. koja je održana 22. svibnja 2017. godine u Poreču.

24
Svibanj
U Bruxellesu održan Radni forum o provođenju UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Europskoj uniji i zemljama članicama

Uz predstavnice Ministarstva demografije, obitelji, socijalne politike i mladih i Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske na Radnom formu su Hrvatsku predstavljali zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić i savjetnica Branka Meić Salie.

22
Svibanj
Obilježavanje 25 godina primanja Hrvatske u članstvo UN-a

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je proslava 25. obljetnice primanja Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda.

21
Svibanj
Pravobraniteljica gostovala kao predavačica u Školi za medicinske sestre Vrapče

Škola za medicinske sestre Vrapče je petogodišnja strukovna škola koja obrazuje za zanimanje medicinska sestra opće njege / medicinski tehničar opće njege.

20
Svibanj
Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

Na sjednici Hrvatskog sabora održanoj 31. ožujka 2017. godine jednoglasno je donesena odluka o proglašenju Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama koji će se svake godine obilježavati 16. svibnja.

18
Svibanj
Projekt kosine ”Slopey” se nastavlja

Započet kao pilot–projekt u Tkalčićevoj ulici 2015. godine, projekt „Slopey“ dana 16.05.2017.g. nastavljen je postavljanjem novih 25 živopisnih, prijenosnih kosina u Ilici koje će osobama s invaliditetom i svim osobama otežane pokretljivosti omogućiti ulazak u dosad nedostupne ugostiteljske objekte s jednom do dvije stepenice.

16
Svibanj
U Zadru i Karlovcu održani stručni skupovi„Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“

S obzirom na pozitivne povratne informacije sa šest stručnih skupova održanih tijekom 2016. godine i ove je godine dogovoren nastavak suradnje Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Hrvatske gospodarske komore vezano za održavanje stručnih skupova na temu „Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“.

16
Svibanj
Obilježavanje 55. obljetnice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Na znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj, 15. svibnja 2017. godine, održana je Svečana sjednica Fakultetskog vijeća Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta kojom je obilježena 55. obljetnica postojanja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, 20. godišnjica Centra za rehabilitaciju i 10 godina djelovanja na kampusu Borongaj.

14
Svibanj
Međunarodni dan obitelji

Unatoč željama i potrebi, osobama s invaliditetom teško je ostvarivo pravo na roditeljstvo, dom i obitelj bez šire društvene podrške. Majčinstvo, roditeljstvo, usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza za žene s invaliditetom u današnjem vremenu predstavlja poseban izazov.

12
Svibanj
Obilježavanje 25 godina Zakona o pučkom pravobranitelju

11. svibnja pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora u organizaciji institucije Pučkog pravobranitelja svečano je otvorena dvodnevna Međunarodna konferencija pod nazivom „Zaštita ljudskih prava i jačanje demokracije u Europi – suzbijanje terorizma – sloboda govora – živjeti zajedno“.

11
Svibanj
Održana radionica za edukacijske rehabilitatore koji rade u posebnim ustanovama

Savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom izlagala je na Županijskom stručnom vijeću edukacijskih rehabilitatora Grada Zagreba i Zagrebačke županije koje je održano 8. svibnja 2017.

08
Svibanj
Wings for life

Od Zadra do Primoštena održana je po četvrti put globalna sportska utrka humanitarnog karaktera “Wings for Life World Run” čiji je moto “Trčimo za one koji ne mogu”.

07
Svibanj
Redovna godišnja skupština i Vijeće uprave Autism Europe (AE)

Savez udruga za autizam Hrvatske od 5. do 7. svibnja 2017. po prvi je puta bio domaćin Redovne godišnje skupštine i Vijeća uprave Autism Europe (AE) na kojem je nazočilo oko 60 predstavnika članica organizacije AE iz cijele Europe i svijeta.

06
Svibanj
Okrugli stol i predstavljanje studije o participaciji djece u RH

5. svibnja 2017. u prostoru Europskog doma u Zagrebu, a u organizaciji UNICEFa,održan je Okrugli stol „Poštujmo, uključimo, uvažimo“i predstavljana je studija o participaciji djece u RH koju je, u konzultaciji sa samom djecom i brojim stručnjacima i znanstvenicima koji se bave participacijom, proveo tim znanstvenica predvođen doc. dr. sc. Ivanom Jeđud Borić.

05
Svibanj
Nacionalni dana osoba s cerebralnom paralizom
var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=".hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}"; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv = document.createElement("div"); htmlDiv.innerHTML = "" + htmlDivCss + ""; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(htmlDiv.childNodes[0]); } var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=""; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv [...]
02
Svibanj
Obilježen Svjetski dan multiple skleroze

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski svečano je obilježen Svjetski dan multiple skleroze

02
Svibanj
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom svim nadbiskupijama i biskupijama poslala upozorenje zbog diskriminacije osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju

Povodom slučaja u Gradištu u kojem je svećenik najavio kako dijete sa sindromom Down i drugu djecu s teškoćama u razvoju neće pričestiti zajedno s ostalom djecom jer su „bolesni’ i ‘onako ništa ne znaju’ pravobraniteljica za osobe s invaliditetom upozorila je nadbiskupije na izravno kršenje temeljnih ljudskih prava djece i njihovu diskriminaciju na osnovi invaliditeta.

01
Svibanj
Međunarodni praznik rada

Kada se govori o pravima osoba s invaliditetom uvijek je važno iznova ukazivati na njihovo pravo na rad, vrijednost radnog potencijala koji posjeduju i zašto je važno radi konkurentnosti na tržištu rada zapošljavati osobe s invaliditetom.

28
Tra
Obilježavanje Nacionalnog blagdana Kraljevine Nizozemske

Povodom rođendana kralja Willem-Alexandera, što je Nacionalni blagdan Kraljevine Nizozemske

28
Tra
Iako Kazneni zakon definira zločin iz mržnje zbog invaliditeta, kaznena djela nad osobama s invaliditetom počinjena zbog predrasuda prema invaliditetu ne procesuiraju se kao zločini iz mržnje

Hrvatska se često navodi kao primjer dobre prakse kad se radi o zakonodavnom uređenju zločina iz mržnje zbog predrasuda prema invaliditetu.

28
Tra
Završna konferencija projekta „New methods for inclusion“

U Zagrebu je 26. travnja 2017. godine održana završna konferencija projekta „New methods for inclusion“, čiji je nositelj Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba uz partnere Baltic Regional Fund iz Latvije i CRRES Buzãu iz Rumunjske.

28
Tra
Održan sastanak sa predstavnicima Saveza društava multiple skleroze Hrvatske

U Uredupravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je 24. travnja 2017. godine sastanak sa predstavnicima Saveza društava multiple skleroze Hrvatske.

22
Tra
13. STRUČNI SKUP VATROGASACA

U organizaciji Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije i suorganizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice, u Opatiji je 20. i 21. travnja 2017. godine održan 13. stručni skup vatrogasaca.

21
Tra
Konferencija “Radnopravnost 2017. – Radno okruženje ponosno na raznolikost”
var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=".hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}"; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv = document.createElement("div"); htmlDiv.innerHTML = "" + htmlDivCss + ""; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(htmlDiv.childNodes[0]); } var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=""; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv [...]
20
Tra
Indikatori dobrobiti djece

20. travnja 2017. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku predstavilo je dokument “Indikatori dobrobiti djece”.

19
Tra
Promocija “Pro bono” Pravne klinike

U organizaciji Pravne klinike Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održano je predstavljanje biltena „Pro bono“

11
Tra
Pružanje usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika za gluhe i nagluhe osobe
var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=".hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}"; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv = document.createElement("div"); htmlDiv.innerHTML = "" + htmlDivCss + ""; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(htmlDiv.childNodes[0]); } var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=""; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv [...]
10
Tra
Svečanost zatvaranja Twinning projekta: Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s poremećajima mentalnog zdravlja“
var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=".hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}"; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv = document.createElement("div"); htmlDiv.innerHTML = "" + htmlDivCss + ""; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(htmlDiv.childNodes[0]); } var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=""; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv [...]
04
Tra
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom podnijela je Godišnje izvješće o radu za 2016. godinu
var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=".hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}"; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv = document.createElement("div"); htmlDiv.innerHTML = "" + htmlDivCss + ""; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(htmlDiv.childNodes[0]); } var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=""; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv [...]
31
Ožu
PRIOPĆENJE ZA MEDIJE POVODOM SVJETSKOG DANA SVJESNOSTI O AUTIZMU
var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=".hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:before{color:rgba(255,255,255,1) !important}.hades.tparrows:hover:before{color:rgba(0,0,0,0.5) !important;background:rgba(255,255,255,1) !important}"; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv = document.createElement("div"); htmlDiv.innerHTML = "" + htmlDivCss + ""; document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(htmlDiv.childNodes[0]); } var htmlDiv = document.getElementById("rs-plugin-settings-inline-css"); var htmlDivCss=""; if(htmlDiv) { htmlDiv.innerHTML = htmlDiv.innerHTML + htmlDivCss; }else{ var htmlDiv [...]
29
Ožu
Teološki četvrtak na temu Pastoral i invaliditet

Dana 30. ožujka u organizaciji Kršćanske sadašnjosti u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu održana je tribina s temom „Pastoral i invaliditet”.

20
Ožu
Edukacija podizanja svijesti o invaliditetu za policijske djelatnike

Dana 17. ožujka 2017. održano je javno predstavljanje projekta „Edukacija podizanja svijesti o invaliditetu za policijske djelatnike“.