23
Srp
Izložba povodom sto godina organiziranog postojanja HSGN-a

U Zagrebu je 22. srpnja 2021. godine u Galeriji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske otvorena izložba „100 – povodom sto godina organiziranog postojanja Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih (HSGN)“.

23
Srp
Priopćenje Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom povodom premlaćivanja slijepe osobe tijekom privođenja od strane policije

Najoštrije osuđujemo počinjenje nasilja nad osobom s invaliditetom i očekujemo da se počinitelji primjereno kazne kao i da se povodom ovog slučaja poduzmu preventivne mjere u vidu sveobuhvatne edukacije policijskih službenika kako se ovakav slučaj ne bi više ponovio.

22
Srp
Priopćenje povodom medijskih natpisa o napadu na komunalnog redara u Primoštenu

Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom neugodno je iznenadila vijest o fizičkom napadu na komunalnog redara u Primoštenu nakon što je nesavjesnog vozača upozorio da je bez ovlaštenja parkirao na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom.

19
Srp
Nastup članova Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka „Druga strana pogleda“ u sklopu 16. Ljeta na Gradini

Kako bi predstavili rad svojih članova ostvaren putem radionica koje se održavaju u Udruzi CDP Rijeka (plesna grupa „Magija“, likovna radionica, glazbena, dramska…) organiziran je svečani nastup članova Udruge CDP Rijeka u sklopu 16. Ljeta na Gradini 15. srpnja 2021. godine.

19
Srp
Hrvatski sabor jednoglasno prihvatio Izvješće o radu pravobranitelja za osobe s invaliditetom za 2020. godinu

Hrvatski sabor je 15. srpnja 2021. godine proljetno zasjedanje završio glasovanjem o raspravljenim temama s dnevnog reda. Između ostalog, jednoglasno je s 119 glasova prihvaćeno Izvješće o radu pravobranitelja za osobe s invaliditetom za 2020. godinu.

19
Srp
U Osijeku održana radionica na temu „Pravni položaj i prava osoba s invaliditetom“

Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika „JA KA“ Osijek, u suradnji s Područnim uredom Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Osijek, organizirala je radionicu na temu „Pravni položaj i prava osoba s invaliditetom“.

16
Srp
Priopćenje povodom početka rada Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Rijeci

Područni ured institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Rijeci započinje i službeno s radom 15. srpnja 2021. godine.

15
Srp
Predavanje o temi „Univerzalni dizajn“

U organizaciji Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci u sklopu YUFE (eng. Young Universities for the Future of Europe) Akademije održano je 13. srpnja 2021. godine online predavanje pod nazivom “Univerzalni dizajn”.

07
Srp
Priopćenje povodom neprihvatljivog i uvredljivog izražavanja na javnom okupljanju

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom najoštrije osuđuje događaj u Puli, 4. srpnja, kada je mlađa ženska osoba za vrijeme održavanja javnog okupljanja u organizaciji Inicijative za prava i slobode u svrhu izražavanja podrške prof.dr.sc. Krešimiru Paveliću održala krajnje neprimjeren govor…

07
Srp
COO Juraj Bonači, Split provodi projekt „Za bolji život – povećanje kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama kroz socijalnu uključenost“

U organizaciji Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači u Splitu od 6. do 7. srpnja 2021. predstavljena je provedba projekta „Za bolji život – povećanje kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama kroz socijalnu uključenost“, financiranog iz ESF-a.

07
Srp
Okrugli stol na temu položaja osobnih asistenata

Inicijativa “Osobni asistenti zajedno” koja u posljednjih godinu dana radi na okupljanju osobnih asistenata osobama s invaliditetom, organizirala je u Zagrebu okrugli stol na temu položaja radnika i korisnika sustava osobne asistencije.

05
Srp
Sastanak s udrugama DICIDP i BKOIOO iz Osijeka

Predstavnici Društva invalida cerebralne i dječje paralize Osijek i Boćarskog kluba osoba s invaliditetom “Osječki osmijeh” predložili su Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održavanje zajedničkog sastanka…

02
Srp
Poslodavac godine za osobe s invaliditetom 2020.

U organizaciji Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom 2. srpnja u Zagrebu, održana je dodjela priznanja Poslodavac godine za osobe s invaliditetom.

28
Lip
Laboratorij za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju pri Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva

28. lipnja 2021. savjetnice pravobraniteljice posjetile su Fakultet elektrotehnike i računarstva gdje su se upoznale s radom Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju koji vodi prof. dr. sc. Željka Car uz doktorantice Mateu Žilak, Ivanu Rašan i Ivu Topolovac.

Prilagodba