70. obljetnica Ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju DES iz Splita

70. obljetnica Ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju DES iz Splita

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović i Vlade Republike Hrvatske, u četvrtak, 28. studenoga, uz prigodni kulturno umjetnički program obilježena je 70. obljetnica Ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju DES.

Ustanova DES je zaštitna radionica, jedna od pet takvihi druga po veličini u Republici Hrvatskoj, koja zapošljava 222 radnika od kojih su 53% osobe s invaliditetom.Najveći broj djelatnika imaju intelektualne teškoće, oštećenja sluha te druge oblike invaliditeta. U ustanovi djeluje pet proizvodnih radnih jedinica -tiskara, konfekcija, sitotisak, kartonaža i fleksografija te sektor prehrane.

Osnivači i suvlasnici DES su Grad Split (sa 65%) i Splitsko-dalmatinska županija (sa 35%), a osim njih u djelomičnom financiranju ustanove sudjeluje i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI).

U pozdravnim govorima kao i kratkom filmu o povijesti razvoja DES-a posebno je naglašen podatak da DES prvi put nakon 10 godina bilježi pozitivan poslovni rezultat, a bilo je zanimljivo čuti i o širokoj uporabi DES-ovih proizvoda u svakodnevnom životu Splićana (od hrvatskog barjaka na Marjanu, papirnatih vrećica za kruh, odjećeradnica i radnika u trgovinama, zaštitnih odjela itd.).

Svečanost su glazbenim i plesnim točkama uveličali KUD Jedinstvo iz Splita i štićenici Udruge osoba s cerebralnom paralizom Srce.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom obilježavanju su prisustvovali zamjenik Darijo Jurišić i savjetnica Maja Karaman Grbavac.