3. međunarodna konferencija HAKOM-a „Pristupačna budućnost“

3. međunarodna konferencija HAKOM-a „Pristupačna budućnost“

14. lipnja 2024.Kategorije: Novosti

U Zagrebu je 12. lipnja održana 3. međunarodna konferencija HAKOM-a „Pristupačna budućnost“ u čijem su fokusu bile teme rješavanja izazova s kojima se u današnjem društvu svakodnevno susreću osobe s invaliditetom. Postavljeni cilj ove konferencije bio je povezivanje donositelja odluka i regulatora, industrije i medija te stručnjaka s korisnicima, osobama s invaliditetom.

Konferenciju HAKOM već drugu godinu za redom organizira u suradnji s Poslovnim dnevnikom kao partnerom u projektu, a u sklopu konferencije organizirano je i završno događanje projekta „Iskustvo zlata vrijedi“ kojeg Poslovni dnevnik provodi od 2013. godine u suradnji s glavnim partnerom Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI), udrugom Zamisli te pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, kojim se studentima s invaliditetom osigurava stjecanje radnog iskustva u vodećim hrvatskim tvrtkama.

U uvodnom dijelu konferencije predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen, koji ove godine predsjeda i Tijelom europskih regulatora za elektroničke komunikacije (BEREC), naglasio je važnost osiguranja pristupačnosti i ulozi HAKOM-a. HAKOM od 2017. radi na pitanjima pristupačnosti i širi djelovanje na sva područja kojima se bave.

Darijo Jurišić, pravobranitelj za osobe s invaliditetom, u svom je uvodnom govoru istaknuo kako danas u Republici Hrvatskoj 17% ukupnog stanovništva čine osobe s invaliditetom. Zbog njih je važno razvijati rješenja koja će osigurati da prostori, proizvodi i usluge budu dostupni na jednak način. Važna je komunikacijska pristupačnost, a digitalna rješenja poboljšavaju iskustvo svim korisnicima pa i osobama s invaliditetom. Neosporno je kako je digitalna pristupačnost mnogima jedini prozor u svijet. Pristupačna budućnost već dugo nije samo želja, već i naša obveza. Lani je donijet značajan broj propisa za osobe s invaliditetom, njihova realizacija je moguća upravo zbog brojnih postupaka digitalizacije.

Na konferenciji se govorilo o ulozi nadležnih tijela i akademske zajednice u implementaciji pristupačnih elektroničkih komunikacijskih usluga, prednostima i nedostatcima umjetne inteligencije, važnosti jednakih mogućnosti pristupa hitnim službama putem žurnih komunikacija, suradnji akademske zajednice, regulatora i industrije s ciljem razmjene iskustva i planova radi postizanja veće pristupačnosti, ali i uporabi umjetne inteligencije.

U završnom dijelu konferencije održana je i svečanost projekta Poslovnog dnevnika Iskustvo zlata vrijedi u okviru koje su dodijeljena priznanja i potvrde tvrtkama i institucijama te studentima odabranima za obavljanje prakse. Cilj ovog projekta je zapošljavanje te ravnopravno socijalno uključivanje u svakodnevni život mladih s invaliditetom iz perspektive institucija i poslodavaca. Projekt su predstavili Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika i Ivan Prgomet, ravnatelj ZOSI-a, koji ovaj projekt podržava od 2015. godine. Svečano su dodijeljena priznanja i potvrde poslodavcima i studentima, a osam studenata s invaliditetom dobit će prigodu i ove godine obavljati stručnu praksu u hrvatskim tvrtkama, a to su AD Plastik, Glovo Hrvatska, HAKOM, HT, INA, Končar, Roto dinamic i SAFU.

Podijelite ovu objavu s drugima: