2019.

2019.

Medijska konferencija HUPT-a: „Pristupačnost je preduvjet za uključivanje osoba s invaliditetom“

U prostorijama Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT-a) na zagrebačkoj Sloboštini, 20. prosinca 2019. godine je organizirana medijska konferencija „Pristupačnost je preduvjet za uključivanje osoba s invaliditetom“. Konferencija je bila završna aktivnost obilježavanja i proslave 20. godišnjice rada HUPT-a. Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom istaknuo je kako je fizička pristupačnost svima važna upravo zbog ostvarivanja prava i ravnopravnog pristupa dobrima i uslugama, ali i ostvarivanja svih sadržaja svakodnevnog života.

Treća konferencija za žene s invaliditetom

U organizaciji SOIH – a i SOIH –Mreža žena s invaliditetom održana je u Zagrebu, 18. prosinca treća konferencija za žene s invaliditetom „Nasilju- NE i NE“. Na Konferenciji su sudjelovale žene s invaliditetom, različitih oštećenja i dobi iz svih krajeva Hrvatske. U uvodnom dijelu nazočne su pozdravili predsjednik SOIH-a dr. Zorislav Bobuš, dopredsjednica Marica Mirić dok je Gordana Jurčević, predsjednica SOIH Mreže žena s invaliditetom predstavila rad Mreže. Izlaganje na temu Žene s invaliditetom – suzbijanje seksualnog nasilja održala je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

25. godina Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir

Povodom 25. godina postojanja i rada Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir u Zagrebu u Hotelu „I“ je 17. prosinca 2019. godine održana svečanost proslave ove velike i lijepe obljetnice. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom svečanosti je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Godišnje priznanje za poseban doprinos programu socijalizacije

Dana 16. prosinca u Centru za rehabilitaciju Silver dodijeljene suzahvalnice i nagrade volonterima. Nagrada „Godišnje priznanje za poseban doprinos programu socijalizacije“ koja je nazvana po Tatjani Krajač, nedavno preminuloj novinarki i urednici Dnevnika Nove TV. Nazočnima su se u uvodnom dijelu obratile Romana Galić, pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, koji su ujedno i osnivači Centra, Marija Pletikosa, državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Predavanje na Studiju Socijalnog rada Pravnog fakulteta Osijek

Na Studiju socijalnog rada Pravnog fakulteta Osijek u okviru kolegija „Socijalni rad s osobama s invaliditetom“ savjetnik pravobraniteljice održao je 16. prosinca 2019. godine predavanje o temi „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom“.

Prijem u Gradskoj skupštini Grada Zagreba povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Tradicionalno druženje s predstavnicima Grada Zagreba povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, održano je 16. prosinca 2019. godine u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Druženju su prisustvovali gradonačelnik Milan Bandić s pročelnicama nadležnih gradskih ureda, predstavnici Gradske skupštine i predstavnici organizacija, saveza i udruga osoba s invaliditetom. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prijemu je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Humanitarna akcija: „Uz nas niste sami: za osmijeh u srcu“

Hrvatska radiotelevizija u suradnji s udrugom Smiješak za sve i sa Savezom društava naša djeca Hrvatske organizirala je završnu emisiju humanitarnog projekta „Uz nas niste sami: za osmjeh u srcu“. Emisija je bila uživo emitirana na 1. program Hrvatske televizije 15. prosinca 2019. godine i posvećena djeci kojoj je potrebno osigurati dugotrajno liječenje u kliničko bolničkim centrima Osijek i Rijeka, te odraslima s invaliditetom koji borave u Centru za rehabilitaciju Stančić u Dugom Selu. U ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u pozivnom centru akcije javljajući se na pozive gledatelja sudjelovao je zamjenik pravobraniteljice.

Ranjive skupine u zatvorskom sustavu

Savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sudjelovala je na okruglom stolu na temu „Ranjive skupine u zatvorskom sustavu” u organizaciji Pučke pravobraniteljice koji je održan dana 11. prosinca na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Predstavljanje institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom članovima Udruge gluhoslijepih osoba grad Osijeka i Osječko-baranjske županije

Udruga gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije organizirala je predavanje na temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom“. Predavanje je dana 11. prosinca 2019. godine, u prostorijama Udruge u Osijeku održao savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Predavanje na Hrvatskim studijima

Na Hrvatskim studijima u Zagrebu u okviru izbornog kolegija „Uvod u psihologiju“ smjera „Psihologija“ zamjenik pravobraniteljice održao je 10. prosinca 2019. godine predavanje o temi: Osobe s invaliditetom – specifičnosti i načini ispravnog komuniciranja. Tijekom predavanja najviše pažnje je bilo posvećeno korištenju odgovarajuće terminologije, primjeni odgovarajućih modela prilikom komunikacije, te obvezama iz Konvencije o pravima osoba s invaliditetom kao najznačajnijeg međunarodno pravnog dokumenta za osobe s invaliditetom.

Okrugli stol na temu: „Govor mržnje na Internetu i mladi“

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, u organizaciji Pučke pravobraniteljice, na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, održan je 9. prosinca okrugli stol na temu „Govor mržnje na internetu i mladi“.  Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, okruglom stolu prisustvovala je savjetnica pravobraniteljice.

Stručni skup – Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnosti zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, 9. prosinca 2019. godine, stručni skup za studente Zdravstvenog veleučilišta. Na edukaciji se razgovaralo o načinima ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnostima zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom. Zamjenik pravobraniteljice održao je uvodno izlaganje predstavivši instituciju Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, važnosti Konvencije o pravima osobe s invaliditetom, relevantne odredbe Zakona o pravima pacijenata koje se odnose na osobe s invaliditetom, te pravilnu terminologiju vezanu za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

U Osijeku održana radionica za djelatnike i volontere GDCK Osijek i zaposlenice projekta OsnaŽENA na temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom“

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, u suradnji s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom organiziralo je za svoje djelatnike i volontere te za zaposlenice projekta OsnaŽENA, radionicu na temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom“. Radionica je održana 9. prosinca 2019. godine, kao jedan od oblika obilježavanja Dana ljudskih prava 10. prosinca, a voditelj je bio savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

U Osijeku održana Međunarodna umjetnička i znanstvena konferencija Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, zajedno sa suorganizatorima i partnerima, organizirala je 1. Međunarodnu umjetničku i znanstvenu konferenciju Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju. Konferencija je održana 5. i 6. prosinca u prostorijama Građevinskog i arhitektonskog fakulteta te u prostorijama Akademije u Osijeku. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji su sudjelovali zamjenik pravobraniteljice i savjetnik. Zamjenik pravobraniteljice u svom obraćanju prisutnima istaknuo je važnost ovakvih događanja, posebno zbog podizanja razine svijesti cijelog društva.

Preventivni projekt „Lily“ predstavljen i u Osijeku

Dana 06. prosinca 2019. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku predstavljen je nacionalni preventivni program „Lily“, usmjeren na sprječavanje svih oblika nasilja prema ženama. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na predstavljanju projekta prisustvovao je savjetnik pravobraniteljice

Obilježavanje 50 godina rada Udruge invalida rada Sisak

Dana 05. prosinca u Sisku je obilježeno 50 godina djelovanja Udruge invalida rada grada Siska. Tom prilikom istaknuta je važnost i prepoznatljivost rada Udruge invalida rada ne samo na lokalnoj već i na regionalnoj i nacionalnoj razini te je naglašeno njihovo djelovanje i aktivnosti koje doprinose boljitku položaja osoba s invaliditetom neovisno jesu li njihovi članovi ili ne.
Također je obilježeno i 10 godina kreativnih radionica kao najprepoznatljivije aktivnosti Udruge na lokalnoj razini.

Panel diskusija: Važnost međuresorne suradnje u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom

Područni ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Splitu organizirao je dana 5. prosinca panel diskusiju na temu „Važnost međuresorne suradnje u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom“ povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Panel diskusija održala se u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu. Savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, održala je uvodni govor u kojem je još jednom sudionike upoznala sa radom Područnog ureda, iznijela statističke podatke relevantne za rad ureda te se osvrnula na položaj osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, posebno ističući potrebu za međuresornom suradnjom svih institucija koje sudjeluju u ostvarivanju prava.

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom akcijom Volim život

Povjerenstvo za osobe s invaliditetom zajedno sa gradom Velika Gorica, obilježio je u sklopu svog programa akcije Volim život, Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici, tribinom na temu Nasilje nad ženama s invaliditetom i kako ga prevenirati održanoj u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici. Iz ureda pravobraniteljice kao gost panelist sudjelovala je savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Radionica: Pristupačnost za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti s primjerima iz prakse

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 4. prosinca 2019. godine u Zagrebu je održana Radionica: Pristupačnost za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti s primjerima iz prakse. Cilj radionice bio je ispunjavanje obveza iz Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije 2017.-2019. i jačanje kapaciteta koordinatora za nediskriminaciju. Zamjenik pravobraniteljice izlagao je temu o osiguravanju pristupačnosti osobama s invaliditetom – iskustva Pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

Radionica o anti diskriminaciji u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima

U Državnoj školi za javnu upravu u Zagrebu 3. prosinca 2019. godine održana Radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima (ESI fondovima). Temu o pravnom okviru zaštite prava osoba s invaliditetom i primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom izlagao je zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Dana 3. prosinca u organizaciji Zajednici saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) u Zagrebu je pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva održano svečano obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Iz Ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom nazočila je savjetnica pravobraniteljice.

U Osijeku obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Brojne ustanove, institucije i organizacije civilnog društva koje djeluju na području grada Osijeka organizirale su dana 3. prosinca događanja i aktivnosti kojima je obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na događanjima kojima je obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom prisustvovao je savjetnik pravobraniteljice.

Želim biti vidljiv i prisutan svaki dan

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, održana je 3. prosinca tribina na temu Želim biti vidljiv i prisutan svaki dan. Savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom iz Područnog ureda Split, predstavila je djelokrug rada i upoznala nazočne sa nadležnosti i radom ureda.

Osobe s invaliditetom – studiranje i zapošljavanje

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, Sveučilište u Zagrebu organiziralo je tribinu na temu osoba s invaliditetom uključenima u sustav visokog obrazovanja i njihovog zapošljavanja nakon završenoga fakulteta i razdoblja edukacije. Iz ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sudjelovala je njezina savjetnica.

Okrugli stol u Otočcu „Ja i Moj Grad“

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Udruga tjelesnih invalida „Svjetlost“ iz Otočca (UTI „Svjetlost“) organizirala je 2. prosinca u Otočcu okrugli stol pod nazivom „Ja i Moj grad – pristupačnost za sve“. Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Ličko-senjske županije, Grada Otočca, udruga s područja Otočca i Gospića, Crvenog križu iz Otočca, Doma zdravlja Otočac, Hrvatske gospodarske komore i Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac. Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održao je izlaganje predstavivši instituciju pravobranitelja, način rada i nadležnosti pravobranitelja, te elemente osiguravanja fizičke, komunikacijske i informacijske pristupačnosti.

U Varaždinu održana radionica „Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati“

Nakon održanih radionica u Zagrebu, Osijeku, Splitu iRijeci, u Varaždinu je 29. studenoga 2019. godine održana radionica “Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati”. Radionica u Varaždinu je 5. po redu koju je organizirao Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i Regionalnim uredima s ciljem informiranja poslodavaca o institucionalnom okviru podrške koji im je raspolaganju pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, ali i tijekom trajanja radnog odnosa, te o pravima osoba s invaliditetom u odnosu na rad. Prisutnima se obratila zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Sigurne kuće: jučer, danas, sutra

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, održana je 28.studenog 2019., sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora na temu Skloništa: jučer, danas, sutra. Naglasak je stavljen na ispunjavanje uvjeta iz čl.23 Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama (dalje:Istanbulska konvencija). Pravobraniteljica će preporučit Ministarstvu za demografiju, socijalnu politiku, obitelj i mlade da se u provedbu dužnosti propisanih čl.23. Istanbulske Konvencije, čl.16. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom kao i preporukama Odbora UN-a, rukovode prethodno opisanom problematikom, ali i specifičnostima koje proizlaze iz invaliditeta kako bi skloništa/savjetovališta bila pristupačna u punom smislu (arhitektonski i podrškom) za prihvat osobe s najtežim oblikom invaliditeta. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom tematskoj sjednici prisustvovala je savjetnica

U Osijeku svečano otvorena izložba „Osloni se na dječja prava“

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice UN-ove Konvencije o pravima djeteta, dana 28. studenoga 2019. godine u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek svečano je otvorena izložba radova učenika Škole, pod nazivom „Osloni se na dječja prava“.Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na svečanom otvaranju izložbe prisustvovao je savjetnik pravobraniteljice.

Predavanje na Hrvatskim studijima

Na Hrvatskim studijima u Zagrebu, 27. studenog, u okviru izbornog kolegija „Uvod u kulturologiju“ smjera „Filozofija i kultura“ zamjenik pravobraniteljice održao je predavanje s temom: Osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj – kultura i mediji.

Put do održivog zapošljavanja osoba s invaliditetom

Od 25. do 26. studenoga 2019. godine u Zagrebu je održana prva međunarodna konferencija na temu ˝Put do održivog zapošljavanja osoba s invaliditetom˝ u organizaciji Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) i Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), a pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Iz Ureda pravobraniteljice konferenciji su nazočili pravobraniteljica, njena zamjenica te dvoje savjetnika.

Ljubav nije nasilje

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25.studenog u suradnji Doma „Duga-Zagreb“ i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u zgradi gradske uprave u Zagrebu otvorena je izložba fotografija LJUBAV NIJE NASILJE autorice Anje Kukor. Motivi fotografija pokazuju skrivenu traumu i strah žrtava nasilja. .Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom otvorenju izložbe prisustvovala je savjetnica pravobraniteljice.

Radionica za volonterke i volontere Udruge „Smješak za sve“

Zamjenik pravobraniteljice održao je 21. i 22. studenoga u prostoru Gradske knjižnice „Augusta Cesarca“ u Zagrebu četiri radionice za volonterke i volontere Udruge „Smiješak za sve“ s temom “Komunikacije s osobama s invaliditetom i djecom s teškoćama u razvoju“. Na radionicama je bilo riječi o nadležnostima i djelokrugu Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, oblicima korištenja pravilne terminologije, posebnostima pojedinih vrsta invaliditeta, praktičnim primjerima i savjetima kako pristupiti i kako lakše i bolje komunicirati.

Preporuka Vijeća Europe CM/REC (2019)1 Sprječavanje i borba protiv seksizma

Povodom obilježavanja 25. studenoga – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske predstavio je 22. studenog 2019. godine hrvatsko izdanje publikacije: „Preporuka Vijeća Europe CM/Rec (2019)1 Sprječavanje i borba protiv seksizma“, a bile su predstavljene i mrežne stranice Vijeća Europe #StopSexism. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predstavljanju preporuke prisustvovala je savjetnica pravobraniteljice.

U Osijeku održana uvodna konferencija projekta „Osobna asistencija za osobe s invaliditetom UP.02.2.2.09.0049“

Dana 22. studenoga 2019., u Gradskoj četvrti „Gornji grad“ u Osijeku održana je Uvodna konferencija projekta „Osobna asistencija za osobe s invaliditetom UP.02.2.2.09.0049“. Nositelj projekta je Kršćanska humanitarna udruga „Putevi milosti“, a partner na projektu je „Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije“. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice. U svom obraćanju prisutnima savjetnik je istaknuo koliko cijelo društvo treba cijeniti i uvažavati trud, energiju, volju, ali i znanje koje ulažu osobe koje pripremaju i provode ovaj i slične projekte kojima se osobama s invaliditetom omogućava sudjelovanje u aktivnostima svakodnevnog življenja.

30. godina UN-ove Konvencije o pravima djeteta

Dana 20. studenog 2019. u Hrvatskom saboru održana je svečana sjednica djece, mladih i saborskih zastupnika povodom 30. godina UN-ove Konvencije o pravima djeteta i obilježavanja Međunarodnog dana djeteta. Sjednica je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i u organizaciji Saveza društava „Naša djeca” Hrvatske, Ureda pravobraniteljice za djecu i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Uz mnogobrojne uzvanike, sjednici je nazočila pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Svečano obilježavanje pokretanja pilot-projekta Probir rizika u mentalnom zdravlju školske djece

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim društvom za školsku i sveučilišnu medicinu HLZ-a svečano je obilježio pokretanje pilot-projekta Probir rizika u mentalnom zdravlju školske djece. Pilot projekt je predstavljen 20. studenoga 2019. u Ministarstvu zdravstva, apovodom Međunarodnog dana djece. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisutnima se obratila savjetnica pravobraniteljice.

Sastanak Radne grupe Equineta za istraživanje i obradu podataka

Zamjenik pravobraniteljice sudjelovao je u Bruxellesu 19. i 20. studenoga na sastanku Radne grupe Equineta za istraživanje i obradu podataka i na zajedničkom sastanku s Radnom grupom Equineta o formiranju politika.  Tijekom sastanka predstavljeni su primjeri praksi iz Slovačke, Portugala, Njemačke i Litve. Također, predstavljen je rad Equineta naistraživanju primjene umjetne inteligencije.

Radionica sa studentima Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta

Dana 19. studenog pravobraniteljica je održala radionicu sa studentima na obaveznom predmetu Uvod u inkluzivnu edukaciju i rehabilitaciju na prvoj godini preddiplomskog studija Rehabilitacija na Edukacijsko-rehabilitacijskog fakultetu. Gostovanje je bilo vezano uz temu „Zaokret u shvaćanju invaliditeta i položaja osoba s invaliditetom kroz rad Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom“ gdje je pravobraniteljica kroz iskustva u radu Ureda istaknula značenje Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, položaj osoba s invaliditetom te najčešća područja pritužbi.

U Osijeku održana premijera dokumentarnog filma „Susjedi“

Dana 19. studenoga 2019. godine u osječkom kinu Urania održana je premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Susjedi“ redatelja i producenta Tomislava Žaje.Film „Susjedi“ je promatrački dokumentarac o osobama s psihosocijalnim oštećenjima koji kroz proces deinstitucionalizacije i transformacije ustanove u kojoj su bili smješteni, napuštaju ustanovu i nakon desetljeća provedenih u izolaciji nastoje se uklopiti u svakodnevni život zajednice. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na premijeri filma i kasnijoj raspravi sudjelovao je savjetnik pravobraniteljice .

Obilježavanje 15 godina postojanja Udruge „Svitanje“

Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja „Svitanje“ obilježila je u Kući ljudskih prava 19. studenog, 15 godina svog postojanja i djelovanja na promicanju i zaštiti osoba s mentalnim oštećenjima. Predsjednica udruge, prof. Slađana Štrkalj-Ivezić,dr.med. spec. psihijatar, osvrnula se na rad udruge u proteklih 15 godina. Iz Ureda pravobraniteljice obilježavanju 15 godina postojanja Udruge „Svitanje“ prisustvovala je savjetnica pravobraniteljice.

Obilježavanje 140. obljetnice Klinike za psihijatriju Vrapče

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Gordana Jandrokovića, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja i gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Milana Bandića u petak, 15.studenog, obilježena je 140.obljetnica osnutka Klinike za psihijatriju Vrapče.  Ispred ureda pravobraniteljice obilježavanju je prisustvovala savjetnica pravobraniteljice.

Održan okrugli stol na temu „Pravo na djelotvornu pravnu zaštitu kroz sustav podrške žrtvama i svjedocima i primarnu pravnu pomoć“

Dana 15. studenoga 2019. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, u organizaciji Udruge za podršku žrtvama i svjedocima održan je okrugli stol na temu “Pravo na djelotvornu pravnu zaštitu kroz sustav podrške žrtvama i svjedocima i primarnu pravnu pomoć”. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na okruglom stolu sudjelovao je savjetnik pravobraniteljice.

Sjednica odbora za praćenje provedbe Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

8. sjednica Odbora za praćenje provedbe „Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.“ održana je 15. studenoga 2019. godine u Zagrebu. Ministarstvo poljoprivrede kao upravljačko tijelo i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kao provedbeno tijelo, prezentirali su podatke o statusu provedbe Programa ruralnog razvoja. S obzirom da institucija Pravobranitelja za osobe s invaliditetom sudjeluje u radu odbora za praćenje operativnih programa kao promatračko tijelu, na sjednici je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Obilježavanje 10. godišnjice Kuće ljudskih prava Zagreb i 25. godišnjice Mreže Human Rights House

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, 14. studenoga, proslavom su obilježene 10. godišnjica postojanja Kuće ljudskih prava Zagreb i 25. godišnjica postojanja i rada Kuće ljudskih prava Zagreb mreža (Mreže Human Rights House). Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom obilježavanju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Regulacija govora mržnje na društvenim mrežama – izazovi za ostvarivanje slobode izražavanja

Kuća ljudskih prava Zagreb u suradnji s Centrom za mirovne studije organizirala je u okrugli stol na temu “Regulacija govora mržnje na društvenim mrežama – izazovi za ostvarivanje slobode izražavanja” koji je održan u srijedu 13. studenog 2019. godine u prostorijama Novinarskog doma u Zagrebu. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, skupu je prisustvovala savjetnica pravobraniteljice.

U Osijeku otvorena manifestacija „Tjedan sporta i sportske rekreacije osoba s invaliditetom 2019.“

U razdoblju od 11. do 17. studenoga 2019. godine u Osijeku se održava tradicionalna manifestacija „Tjedan sporta i sportske rekreacije osoba s invaliditetom“, a centralni događajodržan je 13. studenoga na kuglani Pampas u organizaciji Saveza za sport i sportsku rekreaciju osoba s invaliditetom Osijek – „SPORIN“.Cilj održavanja manifestacije je promidžba paraolimpijskih i neparaolimpijskih sportova, promidžba sporta i rekreacije te popularizacija sporta osoba s invaliditetom. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na centralnom događanju je prisustvovao savjetnik pravobraniteljice.

Predavanje studentima na Hrvatskim studijima

Na Hrvatskim studijima u Zagrebu, a u okviru kolegija Osnove hrvatske jezične kulture smjera Kroatologije, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održao je 12. studenoga radionicu studentima 1. godine. Na radionici je sudjelovalo oko 50 studenata koji su pokazali zainteresiranost za teme koje se tiču položaja osoba s invaliditetom u društvu, praktična životna iskustva i izazove vezane za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

U Osijeku obilježena 1. godišnjica rada Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom

Povodom obilježavanja prve godišnjice rada Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom organizirala je radionicu za predstavnike medija na temu „ Stereotipi i predrasude o osobama s invaliditetom u hrvatskim medijima“. Radionica je održana 11. studenoga 2019. godine u Hotelu Osijek, a uz predstavnike medija sudjelovali su i predstavnici civilnog društva te djelatnici institucija koji su zaduženi za komuniciranje s javnošću. U uvodnom govoru pravobraniteljica predstavila je područja rada Ureda pravobraniteljice preko institucionalnih mehanizama, zakonodavnog okvira te nadležnosti i djelokruga rada. Savjetnik pravobraniteljice prisutne je upoznao sa najznačajnijim aktivnostima provedenim u prvoj godini rada Područnog ureda u Osijeku te se zahvalio na uspješno uspostavljenoj suradnji sa medijima i udrugama. Zamjenik pravobraniteljice održao je izlaganje kojim je podsjetio na važnost korištenja terminologije koja je u skladu sa odredbama Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Prava djece i što smo postigli od ratificiranja Konvencije o pravima djece u RH

Dana 8. studenoga 2019. godine u Staroj gradskoj vijećnici održana je Konferencija u povodu 30. godišnjice Konvencije o pravima djeteta pod nazivom „Prava djece i što smo postigli od ratificiranja Konvencije o pravima djece u RH, u organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež te Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Iz Ureda Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Konferenciji je prisustvovala savjetnica pravobraniteljice.

Sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice – vještačenje osoba s invaliditetom 

U Zagrebu je 8. studenog 2019. održan 4. sastanak 3. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe invaliditetom na temu vještačenja osoba s invaliditetom. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sastanku su prisustvovali pravobraniteljica, zamjenici pravobraniteljice te savjetnica pravobraniteljice.

Informirani pristanak – Znam zašto sam ovdje!

U organizaciji Pučke pravobraniteljice, 4. studenog 2019. godine u prostorima Ureda pučke pravobraniteljice, održan je okrugli stol pod nazivom „Informirani pristanak – Znam zašto sam ovdje!“ na kojem se govorilo o izazovima u zaštiti prava pacijenata s duševnim smetnjama prilikom njihove hospitalizacije. Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u svom se izlaganju osvrnula na zaprimljene pritužbe osoba s mentalnim oštećenjima kao i na zaključke nakon izvršenih redovitih obilazaka psihijatrijskih ustanova.

Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Od 28. do 30. listopada u Hrvatskoj je u posjeti izaslanstvo Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta (EMPL). U posjeti izaslanstva europarlamentarci susreli su se, među ostalima, sa pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom te njenom zamjenicom.

Predstavljanje hrvatskog predsjedavanja Vijećem Europske unije „Snažna Europa u svijetu punom izazova“

Na Konferenciji Vlade Republike Hrvatske u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 30. listopada, predstavljeni su politički prioriteti hrvatskog predsjedavanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Konferenciji je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

IV. Regionalna konferencija tijela za jednakost

IV Regionalna konferencija tijela za jednakost održana je u organizaciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore u Podgorici 28. i 29. listopada 2019. godine. Zamjenik pravobraniteljice sudjelovao je na konferenciji te izložio je temu o važnosti rane intervencije.

20 godina Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara

Dana 25. listopada 2019. u Zagrebu, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) obilježile su 20 godina rada. Ispred 150 članova, volontera, aktivista i gostiju, u pozdravnom dijelu nazočnima su se kratko obratili Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Ljubica Lukačić, saborska zastupnica, izaslanica predsjednika Sabora g. Jandrokovića i predsjednice RH gđe. Grabar-Kitarović te gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić. Od 26. do 27. listopada održan je u Zagrebu Radni vikend HUPT-a. Preko 100 članova/ica osoba sa spinalnim ozljedama koje se kreću uz pomoć inv. kolica i drugih pomagala imali su priliku čuti novitete u području zdravlja od vrsnih stručnjaka, postavljati im pitanja te razmjenjivati iskustva.

U Osijeku održan 15. Regionalni susret osoba s invaliditetom i njihovih obitelji osječke regije

U nedjelju 27. listopada, u Osijeku je održan je 15. Regionalni susret osoba sa invaliditetom i njihovih obitelji osječke regije te je tom prilikom Zajednica Vjera i svjetlo proslavila 20 godina djelovanja u Osijeku. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na susretu je prisustvovao savjetnik pravobraniteljice.

U Đakovu održan seminar za animatore i suradnike u radu s osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima

U organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije, održan je 26. listopada 2019. godine u Đakovu seminar na temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom“. Savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom okupljene je upoznao sa nadležnostima, djelokrugom i načinom rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te ulogom u zaštiti prava osoba s invaliditetom, a poseban naglasak stavljen je na rad Područnog ureda u Osijeku.

VI. Europski dan odvjetnika

U Hrvatskom odvjetničkom domu 25. listopada 2019. godine Hrvatska odvjetnička komora je okruglim stolom na temu „Pravo na besplatnu pravnu pomoć u kaznenim predmetima i pristup branitelju osobama lišenim slobode“ obilježila VI. Europski dan odvjetnika. Uz predstavnike zakonodavne, sudske i izvršne vlasti Republike Hrvatske, te mnogobrojne odvjetnice i odvjetnike, iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom okruglom stolu je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Svjetski dan borbe protiv dječje paralize

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom se pridružuje obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv dječje paralize Hrvatskom savezu udruga cerebralne i dječje paralize i udruga članica.
Ovaj važan dan obilježava se svake godine 24. listopada kako bi se skrenula pažnja na bolest poliomijelitis/dječju paralizu, naglasila važnost ispunjavanja uvjeta za održivost proglašenja država slobodnih od dječje paralize i naglasila važnost održavanja visokog cijenjenog obuhvata na nacionalnoj razini.

11. Festival prava djece

U okviru 11. Festivala prava djece u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, 24. listopada 2019. godine održan je stručni panel na temu “Pristup i dostupnost kulturi – Kako omogućiti dostupnost audiovizualnih sadržaja djeci i odraslima sa senzornim oštećenjima”. Iz ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovala je zamjenica pravobraniteljice koja je ujedno sudjelovala u panel diskusije.

Konferencija: EqualityBodiesTacklingSexualHarassmentintheWorkplace

Europska mreža tijela za jednakost – Equinet i Regionalni ured UN-a za ljudska prava za Europu, organizirali su u Bruxellesu 24. listopada 2019. godine Konferenciju o postupanjima tijela za jednakost u slučajevima seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu. Konferencija je za svoj prvenstveni cilj imala ukazati na važnost tijela za jednakost u postupcima učinkovitog osmišljavanja i provođenje zakona i politika u borbu protiv seksualnog uznemiravanja. Na konferenciji je u ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sudjelovao zamjenik pravobraniteljice.

Okrugli stol #MeToo – kako dalje?

Dvije godina nakon pojave međunarodnog pokreta #MeToo koji je omogućio otkrivanje mnogobrojnih priča, svjedočanstava i slučajeva seksualnog uznemiravanja, Equinet i Regionalni ured UN-a za ljudska prava za Europu, zajedno su u Bruxellesu organizirali 23. listopada 2019. godine okrugli stol s temom #MeToo- kako dalje? Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom okruglom stolu je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Opća godišnja skupština Equinet-a

U Bruxellesu je 23. listopada 2019. godine održana Opća godišnja izborna skupština Equinet-a. Equinet je Europska mreža tijela za jednakost čiji je član od 2015. godine i institucija Pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na skupštini je predstavljao zamjenik pravobraniteljice.

Održana Međunarodna konferencija o primjerima dobrih praksi suzbijanja zločina iz mržnje i govora mržnje

U organizaciji Kuće ljudskih prava Zagreb i Centra za mirovne studije, održana je 21.listopada 2019. u Novinarskom domu u Zagrebu Međunarodna konferencija o primjerima dobrih praksi suzbijanja zločina iz mržnje i govora mržnje. Konferencija je organizirana u sklopu projekta „AgainstHate-Protiv mržnje“ koji provode Centar za mirovne studije, Kuća ljudskih prava Zagreb i Gong zajedno sa Ministarstvom pravosuđa Republike Finske i finskom udrugom za podršku žrtvama. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom konferenciji je prisustvovala savjetnica.

U Rijeci održana radionica „Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati“

Nakon održanih radionica u Zagrebu, Osijeku i Splitu, u Rijeci je 17. listopada 2019. godine u prostorijama Centra za tehničku kulturu održana radionica “Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati”. Radionica u Rijeci je 4. po redu koju organizira Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i Regionalnim uredima. Prisutnima su se uvodnim riječima obratili direktor Regionalnog ureda Rijeka g. Nenad Seifert i zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. U svojim uvodnim izlaganjima istaknuli su važnost radionica namijenjenih poslodavcima s ciljem upoznavanja s mogućnostima koje su im na raspolaganju pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, ali i tijekom radnog vijeka.

Svečanost predaje donacije veleposlanstva SAD-A Centru „Slava Raškaj“ Zagreb

U sjedištu Centra za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ u Zagrebu 17. listopada upriličena je svečanost primopredaje donacije Veleposlanstva Sjedinjenih Američki Država u Republici Hrvatskoj. Veleposlanstvo SAD-a je prepoznalo značaj i potrebe Centra te je prikupilo i doniralo 100.000 kuna. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom svečanosti je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Tribina integrativne i zaštitne radionice

Dana 16. listopada 2019. godine u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je tribina naziva „Integrativne i zaštitne radionice“, kao prvog koraka prema osnivanju zaštitnih i integrativnih radionica kao posebnog oblika zapošljavanja osoba s invaliditetom. Iz Ureda Pravobraniteljice tribini su nazočile zamjenica i savjetnica pravobraniteljice.

Međunarodni dan bijelog štapa

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, 15. listopada, u Zagrebu je u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih održan cjelodnevni program. U Osijeku je u organizaciji Športske udruge Svjetlost Osijek i Volonterskog Centra-Tenja provedena akcija „Prošetajmo zajedno“. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Zagrebu je na događajima obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa sudjelovao zamjenik pravobraniteljice.

25 godina rada Kuće „Bl. Alojzija Stepinca“ u Brezovici

U nazočnosti brojnih domaćih i međunarodnih gostiju, 15. listopada obilježeno je 25 godina rada Caritasove Kuće u Brezovici. Pokrovitelji su bili Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i Gradska skupština Grada Zagreba. Iz Ureda su nazočile pravobraniteljica i zamjenica pravobraniteljice.

Konferencija Mentalno zdravlje! Modeli oporavka u zajednici. Gdje smo?

U organizaciji Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Udruge za psihosocijalnu pomoć Susret i Udruge Ludruga, 10. listopada 2019. u Zagrebu je održana konferencija kojom je obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja. U pozdravnom govoru prisutnima među ostalima, obratila se i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu

Dana 10. listopada 2019. godine, u Osijeku je u organizaciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) održan treći skup na temu „Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu“. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na skupu je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice, koji je u pozdravnom govoru okupljenima ukazao na važnost i obvezu uklanjanja prepreka za pristup osoba s invaliditetom digitalnim sadržajima.

EquinetWorking Group – Equalitylaw

Od 8. – 9.10.2019. u Nicosiji, Cipar u organizaciji EQUINET–a održan je drugi po redu sastanak EquinetWorking Group – Equalitylaw u sklopu čijeg projekta je sudjelovanje u parnicama pred Europskim sudom za ljudska prava, podnošenje zahtjeva za intervencije treće strane u nekoliko odabranih slučajeva koji se tiču diskriminacije. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nazočio je savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Pravobraniteljica održala predavanje na Hrvatskim studijima

Na Hrvatskim studijima u Zagrebu, smjer Komunikologija, kolegij Osnove komunikologije Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom održala je 9. listopada radionicu studentima 1. godine.

Međunarodna konferencija protiv seksualnog nasilja

Od 27. do 29. rujna 2019. godine, u Beogradu, održana je Međunarodna konferencija protiv seksualnog nasilja. Organizatori su bili Incest trauma centra Beograd i Europska ženska mreža protiv seksualnog nasilja. Ispred 60 stručnjaka, žrtava nasilja kao i drugih međunarodnih sudionika izlagala je i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe sa invaliditetom.

Odgovornost i suradnički odnos za provedbu tretmana u ustanovi socijalne skrbi

Dana 04. listopada 2019. godine, u okviru obilježavanja 149 godina rada i djelovanja Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek, u Osijeku je održan Okrugli stol na temu „Odgovornost i suradnički odnos za provedbu tretmana u ustanovi socijalne skrbi“. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na Okruglom stolu sudjelovao je savjetnik pravobraniteljice.

Obilježavanje Dana njemačkog jedinstva

Povodom njemačkog nacionalnog praznika – Dana njemačkog jedinstva, Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke organiziralo je 4. listopada svečani prijam u zagrebačkom hotelu Esplanade. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom svečanosti je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Radionica o antidiskriminaciji u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima

U Državnoj školi za javnu upravu, 4. listopada 2019. godine je održana Radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima (ESI fondovima). Temu o pravnom okviru zaštite prava osoba s invaliditetom i primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom izlagao je zamjenik pravobraniteljice. To je četvrta radionica ove godine u čijoj realizaciji je sudjelovao Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Otvorenje Područnog ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Splitu

Povodom otvorenja i početka rada Područnog ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Splitu, 2. listopada u splitskom hotelu „Park“ održana je svečanost otvorenja. Pravobraniteljica je u svom uvodnom obraćanju rekla kako će ovaj područni ured, nakon ureda u Zagrebu i Područnog ureda u Osijeku, svojim radom pokrivati područja Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije.

XII. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze

U Đurđevcu u Hotelu „Picok“ je od 27. do 29. rujna u organizaciji Saveza društava multiple skleroze Hrvatske održan XII. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze. Na simpoziju su sudjelovale osobe s multiplom sklerozom iz županijskih udruga iz cijele Hrvatske, stručnjaci i predstavnici različitih institucija, a posebna pažnja ove je godine posvećena pravu na palijativnu skrb, novostima u liječenju i po prvi put pedijatrijskoj skrbi oboljelih od MS-a. Svečanom otvorenju u ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovao je i sudjelovao zamjenik pravobraniteljice istaknuvši kako se osobe oboljele od MS-a Uredu pravobraniteljice najčešće obraćaju s pitanjima i predstavkama vezanim za područje rada.

Međunarodni tjedan gluhih, od 23. do 29. rujna 2019. godine

Hrvatski savez gluhi i nagluhih je 28. rujna 2019. godine povodom održavanja Međunarodnog tjedna gluhih na Europskom trgu u Zagrebu organizirao događanje na kojem su se građani mogli upoznati s hrvatskim znakovnim jezikom, naučiti neke od znakova, upoznati članove Foruma mladih Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, kao i Miss gluhih Europe i Mistera gluhih, te pogledati film o kulturi gluhih osoba. Iz ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom događanju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

11. Međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih BIT

U Zagrebu je 27. rujna u kazalištu Vidra svečano otvoren 11. Međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih BIT (Blind In Theatre/Slijepi u kazalištu). To je jedini festival slijepih i slabovidnih kazalištaraca koji se održava svake druge godine, a kojeg po jedanaesti put u Zagrebu organizira Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život. Svečanom otvorenju u ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovao je zamjenik pravobraniteljice.

U Osijeku održan stručni sastanak pravobraniteljice i suradnika sa predstavnicima centara za socijalnu skrb

Na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, u Osijeku je održan stručni sastanak pravobraniteljice i suradnika sa predstavnicima centara za socijalnu skrb sa područja Slavonije, Baranje i Srijema s ciljem unapređenja rada i međusobne suradnje. Sastanak je održan 26. rujna 2019. godine u hotelu Osijek. Uz pravobraniteljicu, na sastanku su sudjelovali zamjenica pravobraniteljice, savjetnici, stručna suradnica te predstavnici 22 centra s područja pet županija.

O nasilju i hrabrosti: psihološka podrška u sigurnoj kući

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Dom „DUGA“ Zagreb, organizirao je promociju stručnog priručnika O NASILJU I HRABROSTI: psihološka podrška u sigurnoj kući autorice Silvije Vuković. Tema priručnika je psihološka podrška žrtvama obiteljskog nasilja u sigurnoj kući. Iz Ureda pravobraniteljice promociji priručnika prisustvovala je savjetnica.

Kampanja za pristupačnost mrežnih stranica

U organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, a u suradnji s Uredom povjerenika za informiranje, 22. rujna 2019. godine na Cvjetnom trgu u Zagrebu, održan je događaj pokretanja Kampanje „Za pokret..“, kampanje za promicanje i primjenu Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora. Okupljenim građanima i predstavnicama organizacija i udruga osoba s invaliditetom obratili su se saborska zastupnica Ljubica Lukačić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Europski tjedan sporta 2019.

Na Europskom trgu u Zagrebu, 21. rujna 2019. godine, svečano je otvoren Europski tjedan sporta, ove godine organiziran pod motom #BeActive. Europski tjedan sporta organizira u Hrvatskoj po peti put Središnji državni ured za šport s glavnim ciljem poticanja što većeg broja ljudi bavljenjem nekim oblikom tjelesne aktivnosti. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom svečanom otvorenju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Posjet suradnika pravobraniteljice gradu Virovitici

U svrhu unaprjeđenja položaja osoba s invaliditetom na području Virovitičko-podravske županije, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom inicirala je održavanje sastanaka sa predstavnicima Grada Virovitice te udrugama i poslodavcima s područja cijele županije. Dana 18. rujna 2019. godine održan je u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima Grada na temu „Položaj osoba s invaliditetom u Virovitici“, a istog dana održani su i sastanak sa predstavnicima udruga u prostorijama Sportske zajednice grada Virovitice te sastanak sa predstavnicima tvrtke Tvin d.o.o. koji je održan u sjedištu tvrtke. Iz Ureda pravobraniteljice na sastancima su prisustvovali zamjenica pravobraniteljice i savjetnici pravobraniteljice.

Inkluzivna izložba „Gledam dodirom“

Gradski muzej Karlovac u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ organizirao je inkluzivnu izložbu pod naslovom „Gledam dodirom“, koja je svečano otvorena 18. rujna u Galeriji „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu. Svečanom je otvorenju je prisustvovao i sudjelovao pozdravnom riječju zamjenik pravobraniteljice.

Poslovna sposobnost osoba s invaliditetom

U organizaciji Academyof European Law u njemačkom gradu Trieru, održan je 16. i 17.rujna 2019.g. seminar na temu poslovne sposobnosti osoba s invaliditetom. Raspravljalo se o sudskoj praksi, nacionalnom zakonodavstvu pojedinih država te su održane 3 radionice gdje se radilo na primjerima iz prakse. Seminaru je iz ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovala savjetnica pravobraniteljice.

Prosvjed „Škola za sve“

Na Europskom trgu u Zagrebu 14. rujna je održan prosvjed inicijative „Škola za sve“ koja je zatražila od Vlade Republike Hrvatske i resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja, osiguravanje ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za svu djecu s teškoćama u odgojno-obrazovnom sustavu, a sve zbog neriješenih zahtjeva za pomoćnike u nastavi. U ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prosvjedu je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Održan sastanak s gradonačelnikom Požege i udrugama

U svrhu unaprjeđenja položaja osoba s invaliditetom na području Požeško-slavonske županije, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom inicirala je održavanje sastanaka sa predstavnicima Grada Požege te udrugama s područja cijele županije. Sastanak sa gradonačelnikom Grada Požege i njegovim suradnicima na temu „Položaj osoba s invaliditetom u Požegi“ održan je 12. rujna 2019. u Uredu gradonačelnika, dok je sastanak sa predstavnicima udruga održan isti dan u Gradskoj vijećnici. Iz Ureda pravobraniteljice na sastancima su prisustvovali zamjenik pravobraniteljice i savjetnik pravobraniteljice.

Radionica o antidiskriminaciji u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima

U Zagrebu je u Državnoj školi za javnu upravu 11. rujna 2019. godine održana radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima (ESI fondovima). Temu o pravnom okviru zaštite prava osoba s invaliditetom i primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom izlagao je zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Orijentacijski tjedan za brucoše s invaliditetom Udruge „ZAMISLI“

U organizaciji Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „ZAMISLI“ u Zagrebu je u ponedjeljak, 9. rujna, započeo Orijentacijski tjedan za brucoše s invaliditetom u sklopu projekta „Od mature do studentske avanture“ financiranog od strane Zaklade Hrvatska za djecu. Nakon upoznavanja s osnovnim pojmovima vezanim za studiranje, drugog dana orijentacijskog tjedna, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održao je radionicu i s budućim studenticama i studentima Sveučilišta u Zagrebu razgovarao o studiranju, pravima studenata s invaliditetom, izazovima u njihovom studiranju, obvezi ispunjavanja akademskih kriterija i načinu ostvarivanja svojih prava.

Mliječna staza 2019.

U organizaciji UNICEF-a i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba, 8. rujna u Zagrebu je održana humanitarna utrka Mliječna staza 2019. Oko 2.300 sudionika, malih i velikih trkača, trčali su ove godine za opremanje rodilišta i edukaciju zdravstvenog osoblja, a sve to u cilju ostvarivanja bolje skrbi o mamama i bebama u svim rodilištima u Hrvatskoj. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na utrci su aktivno sudjelovali zamjenici pravobraniteljice.

Utrka RunofHeart, Jaškovo 2019.

U organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj u Jaškovu je 7. rujna 2019. godine po treći put održana tradicionalna međunarodna i humanitarna utrka RunofHeart. RunofHeart je jedinstvena inkluzivna utrka koja želi uključiti sve skupine trkača, svih dobnih skupina i bez obzira na postojanje nekog oblika teškoće/invaliditeta. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na utrci je sudjelovao zamjenik pravobraniteljice koji je ujedno i sudjelovao u završnoj podjeli medalja i nagrada onima koji su ove godine ostvarili najbolje rezultate.

Obilasci parkova i perivoja Slavonije i Baranje

Dana 6. rujna, u Perivoju kralja Petra Krešimira IV u Osijeku održano je prvo u nizu događanja u parkovima i perivojima Slavonije i Baranje u organizaciji Udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika ”JA KA” Osijek. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom druženju je prisustvovao savjetnik pravobraniteljice.

U Splitu održana radionica „Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati“

U Splitu je 4. rujna 2019. godine održana radionica “Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati”. Radionica u Splitu je 3. po redu koju organizira Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i Regionalnim uredima.
Prisutnima su se uvodnim riječima obratile direktorica Regionalnog ureda Split i zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. U svojim uvodnim izlaganjima istaknuli su važnost radionica namijenjenih poslodavcima s ciljem upoznavanja s mogućnostima koje su im na raspolaganju pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, ali i tijekom radnog vijeka.

Posjeta albanske pravobraniteljice

U okviru studijske posjete Republici Hrvatskoj, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 3. rujna posjetila jepravobraniteljica Republike Albanije sa svojim suradnicama i povjerenicama. Gošće iz Albanije su primili zamjenik pravobraniteljice i savjetnica pravobraniteljice.

Održan sastanak sa Nadbiskupijskim povjerenikom za pastoral osoba s invaliditetom

Dana 28. kolovoza 2019. godine, u prostorijama župe sv. Ćirila i Metoda u Osijeku održan je sastanak s ciljem uključivanja Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u aktivnosti koje provodi Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na sastanku je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice. Tijekom sastanka savjetnik pravobraniteljice predstavio je djelokrug rada i aktivnosti koje provodi Ured pravobraniteljice, s posebnim naglaskom na Područni ured u Osijeku.

Sastanak i obilazak Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu

Na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Zagrebu je 27. kolovoza na Glavnom željezničkom kolodvoru održan sastanak i obilazak kolodvora na temu pristupačnosti njegove infrastrukture i pratećih sadržaja osobama s invaliditetom. Sastanku i obilasku su prisustvovali predstavnici tvrtki HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i HŽ infrastruktura d.o.o., Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Hrvatskog saveza gluhih, Hrvatskog saveza slijepih, Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara i Putničke agencije TravAbled. Iz Ureda pravobraniteljice sastanak i obilazak je vodio zamjenik pravobraniteljice.

Javno izlaganje Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu

U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu je u prostorima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 22. kolovoza održano javno izlaganjeNacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom izlaganju su prisustvovali i u raspravama sudjelovali pravobraniteljica Anka Slonjšak i zamjenik pravobraniteljice.

Pravobraniteljica se sastala s novom predstavnicom UNICEFa gđom. Castillo

Dana 12. srpnja 2019. pravobraniteljica za osobe s invaliditetom održala je sastanak s predstojnicom Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), Ureda u Hrvatskoj, Reginom Castillo i suradnicama. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom istaknula je neka područja kršenja dječjih prava i diskriminacije koja zahtijevaju brže djelovanje državnih institucija, suradnju stručnih institucija, kao i podizanje svijesti o odgovornosti koju imamo prema djeci i u zaštiti njihovih prava.

Održan stručno savjetodavni sastanak u Uredu državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji

Dana 10. srpnja u Uredu državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji održan je stručno savjetodavni sastanak sa svrhom osnaživanja stručnih kompetencija te razmjene mišljenja sudionika uključenih u obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju i postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na sastanku je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice.

Održana 27. tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora

U Saboru je 4. srpnja 2019. godine održana 27. tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora na kojoj se raspravljalo o problematici zaštite žrtava nasilja u obitelji s naglaskom na potrebu financiranja provedbe Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulske konvencije). Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sjednici Odbora je prisustvovao i u raspravi sudjelovao zamjenik pravobraniteljice.

Obilježavanje Dana neovisnosti SAD-a u Zagrebu

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj obilježilo je 3. srpnja 2019. godine Dan neovisnosti. Ove godine već tradicionalna zabava održana je u Tvornici Kulture u Zagrebu s temom „Nevjerojatne 50-te“. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom događanju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice. 

How do wetackleAgeisamand Age DiscriminationagainstOlderPeople

U organizaciji Equineta-Europske mreže tijela za promicanje jednakosti, održan je u Berlinu, 27. – 28.lipnja 2019. seminar na temu starenja i diskriminacije s osnova dobi. Na seminaru su prisustvovali predstavnici neovisnih tijela koja se bave pitanjima jednakosti i nediskriminacije te neprofitne organizacije koje štite prava i interese starijih osoba. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom seminaru je prisustvovala savjetnica pravobraniteljice.

Dan državnosti

25. lipnja 2019. održano je svečano primanje u prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske. U organizaciji predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović primanje je održano u Uredu predsjednice na Pantovčaku u Zagrebu. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovala je pravobraniteljica.

Panel rasprava „Sustav besplatne pravne pomoći– problemi i izazovi“

Dana 19. lipnja 2019. godine u Knjižari Nova u Osijeku održana je Panel rasprava Sustav besplatne pravne pomoći – problemi i izazovi“ u organizaciji Centra za mir – Osijek i Centra za mirovne studije. U raspravi su sudjelovali predstavnici udruga pružatelja besplatne pravne pomoći, odvjetnici, voditelj Pravne klinike Pravnog fakulteta u Osijeku, predstavnice Ministarstva pravosuđa i Ureda državne uprave te predstavnici područnih pravobraniteljskih ureda. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na panel raspravi sudjelovao je savjetnik pravobraniteljice.

Održana završna konferencija projekta „Moj kvadrat u zajednici“

Dana 14. lipnja 2019. godine u prostorijama Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek – „Ja kao i Ti“, na adresi Martina Divalta 2 u Osijeku,održana je završna konferencija u okviru projekta „Moj kvadrat u zajednici“. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji su sudjelovali savjetnik pravobraniteljice i stručna suradnica.

Okrugli stol o položaju slijepih i slabovidnih osoba u RH

12. lipnja održan je u Hrvatskom saboru Okrugli stol povodom Dana Hrvatskog saveza slijepih i slabovidnih osoba koji se obilježava 16. lipnja. Tema Okruglog stola bila je položaj slijepih i slabovidnih osoba. Okruglim stolom moderirala je saborska zastupnica Ljubica Lukačić. U svom izlaganju Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom tijekom diskusije je navela, među ostalim i sljedeće: „Povodom obilježavanja Dana hrvatskog saveza slijepih, možemo reći da su slijepe i slabovidne osobe primjer uspješne borbe za svoje mjesto u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugim građanima“.

Sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice – zapošljavanje osoba s invaliditetom

10. lipnja u Zagrebu je održan 3. sastanak 3. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe invaliditetom o temi zapošljavanje osoba s invaliditetom. Sastanku su prisustvovali članovi Stručnog savjeta, predstavnici Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) i predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sastanku su prisustvovali pravobraniteljica, zamjenici pravobraniteljice, te savjetnica pravobraniteljice.Tema o zapošljavanju osoba s invaliditetom pokazala se važnom i posebno zanimljivom pa je zbog velikog interesa sastanak održan u Maloj kući dječjih prava.

Ciklus višeosjetilnih izložbi – Otok Rava

U Tiflološkom muzeju u Zagrebu je 10. lipnja izložbom – Otok Rava započeo ciklus višeosjetilnih izložbi s četverogodišnjom temom Netaknuta priroda. Ovu je izložbu Tiflološki muzej pripremio u suradnji s Udrugom za održivi razvoj otoka Rave. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, svečanom otvorenju izložbe je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Druga utrka SMACroatiaRun 2019.

Savez društava distrofičara Hrvatske i Društvo distrofičara Zagreb organizirali su u Zagrebu, 9. lipnja, humanitarnu manifestaciju pod nazivom „Druga utrka SMACroatiaRun“. Cilj manifestacije i same utrke bilo je podizanje svijesti o oboljelima od spinalne mišićne distrofije – SMA i prikupljanje sredstava na nabavku prilagođenog vozila za Društvo distrofičara Zagreb – „Vozilo koje život znači“. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na utrci je sudjelovao zamjenik pravobraniteljice osvojivši i 3. mjesto u muškoj kategoriji trkača.

Otvoren RES park Marin u Antunovcu

Dana 7.lipnja u Antunovcu je otvoren Rekreacijsko – edukativni – senzorički (RES) park Marin.
Humanitarna Udruga “Od mene za tebe”, poznata po brojnim humanitarnim akcijama i projektima usmjerenim na poboljšanje položaja djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji, uspješno je privela kraju još jedan veliki projekt. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na svečanom otvaranju RES parka Marin u Antunovcu prisustvovao je savjetnik pravobraniteljice.

Dan prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj

Dana 6. lipnja 2019. u velikoj dvorani Edukacijskog centra Klinike za psihijatriju Vrapče te u njihovoj organizaciji održan je Simpozij „Procjena poslovne sposobnosti u kontekstu prava osoba s duševnim smetnjama“.  Pozdravnu riječ držala je v.d. ravnateljice Klinike za psihijatru Vrapče, PetranaBrečić. Nakon nje izlaganja su održale Slađana Štrkalj Ivezić i Nadica Buzina iz Klinike za psihijatriju Vrapče, predsjednica Općinskog građanskog suda u Zagrebu Jadranka Liović Merkeš, ravnateljica CZSS Zagreb Tatjana Brozić Perić te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak čija prezentacija je bila na temu: „Poslovna sposobnost u duhu Konvencije o pravima osoba s invaliditetom“. Uz pravobraniteljicu simpoziju su nazočile dvije savjetnice.

Devetnaesti nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji

U subotu 1. lipnja, u Slavonskom Brodu, održan je Devetnaesti nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji. U organizaciji Nadbiskupijskog povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je Devetnaesti nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji. Susret se održao na području Župe sv. Nikole Tavelića, u dvorani Osnovne škole„ Hugo Badalić“ u Slavonskom Brodu, pod geslom: „Što godzaištete u Oca, dat će vam u moje ime“ (Iv 16,23). Iz ureda pravobraniteljice prisustvovao je njezin savjetnik. Tijekom predavanja za roditelje savjetnik je održao kratko izlaganje kojim je prisutne upoznao s djelokrugom i načinom rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te ulogom u zaštiti prava osoba s invaliditetom s posebnim naglaskom na Područni ured u Osijeku.

Devetnaesti nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji

U subotu 1. lipnja, u Slavonskom Brodu, održan je Devetnaesti nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji. U organizaciji Nadbiskupijskog povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je Devetnaesti nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji. Susret se održao na području Župe sv. Nikole Tavelića, u dvorani Osnovne škole„ Hugo Badalić“ u Slavonskom Brodu, pod geslom: „Što godzaištete u Oca, dat će vam u moje ime“ (Iv 16,23). Iz Ureda pravobraniteljice prisustvovao je njezin savjetnik. Tijekom predavanja za roditelje savjetnik je održao kratko izlaganje kojim je prisutne upoznao s djelokrugom i načinom rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te ulogom u zaštiti prava osoba s invaliditetom s posebnim naglaskom na Područni ured u Osijeku.

Samozastupanje za život bez nasilja

Udruga za samozastupanje i Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj održali su dana 31. svibnja 2019. godine javnu tribinu pod nazivom Samozastupanje za život bez nasilja. Samozastupnici su podijelili svoja životna iskustva i stavove o samozastupanju te nasilju nad ženama i osobama s intelektualnim teškoćama te o tome kako udruge i grupe za samozastupanje mogu biti kvalitetna potpora u prepoznavanju, suočavanju i prevenciji nasilja. Tribinu je iz Ureda Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pratila savjetnica pravobraniteljice.

Dan Centra za autizam Osijek

Dana 31. svibnja obilježen je prvi dan Centra za autizam Osijek  prigodnim kulturno-umjetničkim i zabavnim programom koji su pripremili korisnici Centra uz pomoć djelatnika. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na obilježavanju je prisustvovao savjetnik pravobraniteljice.

30. svibanj – Dan Hrvatskog sabora

U povodu obilježavanja Dana Hrvatskog sabora, 30. svibnja održano je u Hrvatskom saboru svečano primanje. Ovom svečanosti obilježen je dan konstituiranja prvoga demokratski izabranog višestranačkog Hrvatskog sabora 30. svibnja 1990. godine i podsjećanje na njegovu značajnu ulogu u očuvanju hrvatske državnosti tijekom povijesti. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom svečanom primanju prisustvovao je zamjenik pravobraniteljice.

Konzultacije o diplomskom studiju Socijalnog rada na Pravnom fakultetu Osijek

U okviru izrade Elaborata za sveučilišni diplomski studij socijalnog rada Pravnog fakulteta Osijek, dana 29. svibnja 2019. godine održane su konzultacije o predloženim ishodima učenja i strukturi predmeta za diplomski studij socijalnog rada. Konzultacije su održane na Pravnom fakultetu u Osijeku, a uz članove Povjerenstva za izradu Elaborata sudjelovali su i predstavnici ustanova, institucija i organizacija civilnog društva. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konzultacijama je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice.

V-START-Podrška žrtvama kroz podizanje svijesti i umrežavanja

U sklopu projekta V- START- Podrška žrtvama kroz podizanje svijesti i umrežavanja u Zagrebu je 28. svibnja 2019. održana konferencija. Konferencija je organizirana u suradnji s partnerskim organizacijama iz Njemačke, Austrije i Italije s ciljem razmjene iskustva u području prepoznavanja, procesuiranja i postupanja u slučajevima zločina iz mržnje kao i dostupnoj podršci žrtvama zločina iz mržnje. Na konferenciji je sudjelovala savjetnica pravobraniteljice.

Radionica „Kultura, sudioništvo i socijalna integracija – do boljeg zadovoljenja kulturnih potreba“

U Puli je 28. svibnja 2019. godine započeo trodnevni edukacijski ciklus europskog projekta „MI plus“ pod nazivom „Kultura, sudioništvo i socijalna integracija – do boljeg zadovoljenja kulturnih potreba”. Organizatori edukacije i radionice su neformalna platforma za razvoj suvremene medijske umjetnosti Istre koju čine Labin Art Express XXI, Sonitus, Faro 11, javna ustanova Muzej – MuseoLapidarium, Društvo arhitekata Istre (DAI-SAI), Istarska kulturna agencija (IKA-ACI) i udruga Metamedij. Prvog dana radionice zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održao je uvodno izlaganje i predavanje o „Izazovima i potrebama osoba s invaliditetom u području kulture“.

Položaj osoba s invaliditetom u gradu Belom Manastiru

S ciljem upoznavanja sa mjerama i aktivnostima koje provodi Grad Beli Manastir radi poboljšanja položaja osoba s invaliditetom na svom području, te s ciljem uspostavljanja suradnje u provođenju daljnjih aktivnosti, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom inicirala je održavanje sastanka sa predstavnicima Grada. Sastanak na temu „Položaj osoba s invaliditetom na području Belog Manastira“ održan je 28. svibnja 2019. u službenim prostorijama Grada Belog Manastira. Iz Ureda pravobraniteljice na sastanku su prisustvovali zamjenica pravobraniteljice te dvoje savjetnika pravobraniteljice.

Samostalna izložba slika Marije Glavičić Počuć

Hrvatski savez udruga invalida rada organizirao je 27.5. otvaranje 28. izložbe likovnih radova osoba s invaliditetom u svom prostoru u sklopu programa Unapređenje mogućnosti ravnopravnog uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada financiranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na kojoj su izložena likovna djela gospođe Marije Glavičić Počuć kojoj je to 4. samostalna izložba slika pod nazivom „Radost života“. Četvrtu samostalnu izložbu otvorila je pravobraniteljica Anka Slonjšak.

Likovna kolonija – 40. svibanjski susreti

U sjedištu Centra za rehabilitaciju Zagreb na Orlovcu svečano je u petak 24. svibnja otvorena likovna kolonija – 40. svibanjski susreti. Program otvorenja izvrsno su vodili sami korisnici Centra, koji su se uz profesionalne plesače i glazbenike brojnim okupljenima predstavili i s vlastitom plesno-instrumentalnom i pjevačkom točkom. U nastavku programa priređena je i izložba brojnih radova korisnika i umjetnika sudionika kolonije. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom svečanom otvorenju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Savjetovanje studenata s invaliditetom u Studentskom domu Stjepan Radić

Dana 24. svibnja 2019. savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sastala se sa studentima s invaliditetom u Studentskom domu Stjepan Radić. Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu preko kojeg se ostvaruje usluga 24-satne asistencije za 20 studenata s invaliditetom smještenih u studentskom domu Stjepan Radić redovito održava sastanke sa studentima kako bi se informirali o njihovim potrebama i zadovoljstvu uslugom.

18. Festival jednakih mogućnosti

U Zagrebu je 21. svibnja 2019. godine u organizaciji Društva tjelesnih invalida otvoren 18. Festival jednakih mogućnosti (F=M) na prostoru Trga bana Josipa Jelačića u zagrebu. Ovaj Festival predstavlja osobe s invaliditetom koje zajedno s drugim umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu, te edukacijskim-rekreacijskim i sportskim igrama. Upravo je svrha Festivala javno pokazati stvaralačke mogućnosti izvođača programa, šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana. Na otvorenju festivala s pozornice glavnog zagrebačkog trga nazočnima se u ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom uvodno obratio zamjenik pravobraniteljice.

Sastanak o željezničkom putničkom prijevozu osoba s invaliditetom

U Zagrebu je 21. svibnja održan sastanak o osobama s invaliditetom u željezničkom prijevozu. Sastanak je organiziran s predstavnicima tvrtki HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i HŽ Infrastruktura d.o.o. kao nastavak suradnje i zajedničkih nastojanja da se željeznički prijevoz učini pristupačnijim osobama s invaliditetom.  Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pravobraniteljica i njezin zamjenik. Zajednički je zaključeno kako postoji evidentna potreba nastavka započete aktivne suradnje, ali i potreba poduzimanja konkretnih aktivnosti kao što su analize postojećeg stanja.

Poslodavac godine za osobe s invaliditetom za 2019. godinu

21. svibnja u Zagrebu održana je svečana dodjela nagrade „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ za 2018. godinu. Nagradu „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ dodjeljuje Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Institutom za razvoj tržišta rada, Portalom Moj Posao i SOIH-om – Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.  Iz Ureda pravobraniteljice prisustvovala je savjetnica pravobraniteljice.

Sastanak Organizacijskog savjeta i Organizacijskog odbora 1. međunarodne konferencije „Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti te odgoju i obrazovanju“

Dana 21. svibnja u Svečanoj dvorani Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku održan je sastanak Organizacijskog savjeta i Organizacijskog odbora 1. međunarodne konferencije Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti te odgoju i obrazovanju. Na sastanku, kao član Organizacijskog odbora sudjelovao je savjetnik pravobraniteljice. Sastanak je održan u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koja zajedno sa partnerima, među kojima je i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, priprema održavanje 1. međunarodne konferencije Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti te odgoju i obrazovanju.

Nacionalna konferencija: „Važnost umrežavanja i standardizacije u postupanju svih pružatelja podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja“

U organizaciji VictimSupport Europe i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima uz podršku Ministarstva pravosuđa i Europske komisije, 20. svibnja 2019. godine, u prostorijama Ministarstva pravosuđa održana je Nacionalna konferencija pod nazivom: „Važnost umrežavanja i standardizacije u postupanju svih pružatelja podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja“.  Iz Ureda pravobraniteljice konferenciji je prisustvovala savjetnica pravobraniteljice.

Okrugli stol: Zapošljavanje osoba s invaliditetom u ruralnim područjima

U Gospiću je 20. svibnja 2019. godine u organizaciji Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ iz Gospića i u suradnji s Udrugom Zamisli i Centrom Up2Date održan okrugli stol s temom „Zapošljavanje osoba s invaliditetom u ruralnim područjima.“ Okrugli stol organizirao je Karlo Pavletić iz udruge Pčelica, moderirala je Gordana Glibo iz Centra Up2Date. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sudjelovao je i izlagao zamjenik pravobraniteljice.

Početna konferencija projekta Društveni putokaz

Dana 15. svibnja u prostoru Obiteljskog centra – podružnice Centra za socijalnu skrb u Osijeku, na adresi Jägerova 12, održana je početna konferencija infrastrukturnog projekta Društveni putokaz. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice.

Konferencija „Društveno-ekonomska dobrobit zapošljavanja osoba s invaliditetom u Calzedonia Hrvatska“

U Varaždinu je 15. svibnja 2019. godine održana konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati znanstvenog projekta „Društveno ekonomska dobrobit zapošljavanja osoba s invaliditetom u trgovačkim društvima Grupe Calzedonia u Hrvatskoj“, koje je proveo projektni tim Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom konferenciji je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Radionica o antidiskriminaciji

U Državnoj školi za javnu upravu 10. svibnja 2019. godine je održana Radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u europskim i investicijskim fondovima (ESI fondovima). To je edukacija koja se održava u sklopu programa godišnje izobrazbe Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u 2019. godini za sve zaposlenike koji rade u sustavu upravljanja i kontrole europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Temu o pravnom okviru zaštite prava osoba s invaliditetom, primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom s brojnim konkretnim primjerima iz prakse, izlagao je zamjenik pravobraniteljice.

15 .Međunarodni stručni skup o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, 9. – 10. svibnja, Zadar

Od 9. do 10. svibnja 2019. godine već tradicionalno u Zadru održan je 15. Međunarodni stručni skup o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom sa temom koja je ove godine glasila: „Naš pogled u budućnost“. Skup su organizirali Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i OSVIT, Udruga ustanova, drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom Hrvatske. Ovogodišnji stručni skup također je okupio brojne stručnjake s područja profesionalne rehabilitacije iz Hrvatske i Europe, gdje je naglasak bio na unapređenju i održivom razvoju sustava profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, uz poseban osvrt na proteklih 15 godina održavanja ovog skupa. Iz ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nazočio je savjetnik pravobraniteljice.

Hrvatski sabor jednoglasno prihvatio Godišnje izvješće o radu pravobranitelja za osobe s invaliditetom za 2018. godinu

Nakon što je o izvješću raspravljao matični saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku https://www.sabor.hr/radna-tijela/odbori-i-povjerenstva/izvjesce-odbora-za-zdravstvo-i-socijalnu-politiku-s-rasprave-16, i provedena rasprava 8. svibnja, izvješće je prihvaćeno na 12. sjednici Sabora 9. svibnja 2019. (jednoglasno, 122 glasa “za”). U svom obraćanju Saboru pravobraniteljica je istaknula kako se u 2018. godini obratio 1.951 građanin što je za 10 %  više u odnosu na 2017. godinu. Zastupnici su se u raspravi osvrnuli na nepoštivanje kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom u ministarstvima, zastoj u provođenju procesa deinstitucionalizacije  dok je zastupnica Vesna Pusić posebnu pozornost skrenula na podatke o niskoj razini obrazovanja osoba s invaliditetom koja je daleko ispod one opće populacije što je pravi pokazatelj nejednakosti.

U Osijeku obilježen Svjetski dan borbe protiv karcinoma jajnika

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv karcinoma jajnika, 8. svibnja – ”Tirkizni dan”,Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika “JA KA” Osijek organizirala jebrojne aktivnosti.Program obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv karcinoma jajnika započeo je 6. svibnja javnom tribinom o ženskom genitalnom zdravlju održanom u Volonterskom centru Osijek, a nastavio se7. svibnja tiskovnom konferencijom u prostorijama Udruge.Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na obilježavanjusu prisustvovali savjetnik pravobraniteljice i stručna suradnica.

Utrka Wings for Life World Run 2019.

U Zadru je 5. svibnja održana utrka Wings for Life World Run. Zadar je tako po šesti put kao domaćin bio dio globalne utrka koja se 2019. godine trčala na 323 lokacije u 72 države, a ukupno je prijeđeno 1.203.276 kilometara.

Ove je godine Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nastupio kao POSI TEAM 2019. Iz Ureda pravobraniteljice na utrci su sudjelovali pravobraniteljica Anka Slonjšak, zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić, savjetnice pravobraniteljice Natalija Krajnović i Ana Bahunek, viši stručni referent Toni Jelinić, a članovi tima bili su i Arijana Milin, Svjetlana Bobinac, Lucija Španja, Lovro Španja i Dragutin Barić. Bio je to jedan dan i devet tisuće ljudi, tisuće kilometara i jedan cilj – malim doprinosom učiniti svijet boljim. Dogodine još jači, još veći, čineći dobro.

Obilježeno 10 godina primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije u Hrvatskoj

Povodom ove obljetnice Pučki pravobranitelj kao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije u Republici Hrvatskoj u suradnji s Kućom ljudskih prava organizirao je 25. travnja nacionalnu konferenciju „Deset godina primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije u Hrvatskoj.“ Na konferenciji je izlagala i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom kao tijelo nadležno za suzbijanje diskriminacije na osnovi invaliditeta. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom izlagala je u dijelu konferencije koji se bavio ulogom pravobraniteljskih institucija u suzbijanju diskriminacije. Kao jedno od postignuća istaknula je što je načelo razumne prilagodbe definirano i u drugim područjima izvan Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Podrška pravobraniteljice za osobe s invaliditetom projektu ADOBE – pristupačna turistička odredišta i usluge u pograničnim područjima

Dana 25. travnja u Pečuhu (Mađarska), u službenim prostorijama Županije Baranja održan je radni sastanak s ciljem utvrđivanja konačnog prijedloga prijave EU projekta “ADOBE” – ACCESSIBLE TOURISM DESTINATIONS AND SERVICES IN BORDER AREAS.Na sastanku je uz predstavnike projektnih partnera – Osječko-baranjske županije i Županije Baranja, sudjelovao i savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. 

EquinetWorking Group on EqualityLaw

Dana 24. travnja 2019. godine u Briselu je održana radna grupa Equineta na temu jednakosti. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovala je savjetnica pravobraniteljice. Cilj radne grupe bio je pronaći slučajeve diskriminacije koji se pojave pred Europskim sudom za ljudska prava, a koji bi bili od interesa da Equinet intervenira.

Radionica za novinare i urednike na Hrvatskoj radio televiziji

12. travnja održana je radionica za novinare i urednike na HRT na inicijativu HRT Akademije. Tom prilikom, pravobraniteljica je predstavila područja rada Ureda pravobraniteljice preko institucionalnih mehanizmima, zakonodavnog okvira te nadležnosti i aktualnih aktivnosti institucije pravobraniteljice dok je savjetnica pravobraniteljice govorila o stereotipima i predrasudama o osobama s invaliditetom u hrvatskim medijima.

We are inthistogether

U okviru Erasmus+ projekta We are inthistogether Udruga za samozastupanje je od 08.04. do 10.04. 2019. godine u Kući ljudskih prava u Zagrebu ugostila pedesetak samozastupnika i asistenata iz Austrije, Češke, Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva. Razgovaralo se o životu osoba s invaliditetom u različitim zemljama. Samozastupnici su kroz zajednički rad u radionicama podijelili svoja iskustva i usporedili kvalitetu života osoba s invaliditetom iz različitih europskih zemalja. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom samozastupnike je prvi dan prilikom njihovih izlaganja podržala savjetnica pravobraniteljice.

Radionica o antidiskriminaciji

U Državnoj školi za javnu upravu 10. travnja 2019. godine je održana druga ovogodišnja radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u europskim i investicijskim fondovima (ESI fondovima). Temu o pravnom okviru zaštite prava osoba s invaliditetom, primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, drugim aktualnostima s brojnim primjerima iz prakse, izlagao je zamjenik pravobraniteljice.

Edukacija jačanja kapaciteta za rad s gluhoslijepim osobama

U organizaciji Ženske udruge „IZVOR“ i Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije održana je 08. i 09. travnja 2019. godine u Osijeku edukacija jačanja kapaciteta za rad s gluhoslijepim osobama. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na edukaciji je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice te je održao je izlaganje kojim je prisutne upoznao sa djelokrugom i načinom rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te ulogom u zaštiti prava osoba s invaliditetom, s posebnim naglaskom na Područni ured u Osijeku.

Obilasci udruga osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u gradu Osijeku

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, Svjetskog dana osoba s Down sindromom i Međunarodnog dana invalida rada, suradnici pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovali su svečanostima i događanjima koje su organizirale udruge osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju na području grada Osijeka. Također, uz sudjelovanje na navedenim događanjima, savjetnik pravobraniteljice tijekom ožujka i travnja obišao je prostorije u kojima svoje aktivnosti provode Udruga obitelji djece s autizmom ”DAR”, Udruga za Down sindrom Osječko-baranjske županije i grada Osijeka te Udruga invalida rada grada Osijeka.

Međunarodna konferencija nagluhih „Understanding Accessibility“

Hrvatski savez gluhih i nagluhih u suradnji s Europskom Federacijom nagluhih bio je organizator Međunarodne konferencije nagluhih “Understanding Accessibility” koja se od 4. do 6. travnja održala u Zagrebu. Drugog dana konferencije iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom izlaganje je održao zamjenik pravobraniteljice. Tijekom izlaganja predstavljeni su institucija i rad Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, pregled stanja ostvarivanja prava nagluhih osoba u Hrvatskoj, te međunarodni i nacionalni okvir kojim se uređuju prava osoba s invaliditetom.

Predavanje na Policijskoj akademiji

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održao je na Policijskoj akademiji 5. travnja predavanje polaznicima/cama Specijalističkog tečaja za maloljetničku delikvenciju i kriminalitet na štetu mladeži i obitelji Ministarstva unutarnjih poslova na temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom i suradnja s policijom“.

33. temeljni tečaj za službenike odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima

U Zagrebu je 3. travnja 2019. godine zamjenik pravobraniteljice u Zatvoru u Zagrebu održao predavanje i radionicu polaznicima 33. temeljnog tečaja za službenike odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa. Polaznici tečaja bili su djelatnici iz Zatvorske bolnice u Zagrebu, Zatvora u Zagrebu, Zatvora u Zadru, Zatvora u Bjelovaru, Zatvora u Puli i Odgojnog zavoda u Turopolju.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

U organizaciji Udruge za autizam u Zagrebu 3. travnja 2019. godine obilježen je Svjetski dan svjesnosti o autizmu pod motom 40 godina sustavnog zanemarivanja obitelji s autizmom. Na događaju je prisustvovala Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom te njena zamjenica.

Specijalizirana edukacija za OCD koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela

Od 1. do 2. travnja 2019. u Zagrebu se održavala specijalizirana edukacija za organizacije civilnoga društva koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela. Na edukaciji je, uz druge predavače, izlagala i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, na temu Pružanje podrške osobama sa invaliditetom – problemi u sustavu podrške žrtvama kaznenih djela.

Godišnja konferencija o ljudskim pravima: Pregled stanja u 2018. godini

U Novinarskom domu u Zagrebu, 26. ožujka 2019. godine u organizaciji Kuće ljudskih prava Zagreb, održana je Godišnja konferenciju o ljudskim pravima: Pregled stanja u 2018. godini. U dvjema panel raspravama raspravljalo se o stanju ljudskih prava te najvećim problemima i izazovima koji su obilježili 2018. godinu u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Konferenciji je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Stručni skup: „Što se postiglo ratifikacijom Istanbulske konvencije“

U organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, organiziran je 26. ožujka 2019.g. skup na temu: „Što se postiglo ratifikacijom Istanbulske konvencije?“. Skupom je moderirala Lana Peto Kujundžić, predsjednica Udruge i sutkinja Županijskog suda u Zagrebu te su predavači na temu bili predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, sutkinja Visokog prekršajnog suda, predstavnica Ženske sobe i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Ispred Ureda pravobraniteljice stručnom skupu prisustvovala je savjetnica.

Sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

U Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 25. ožujka 2019. godine održan je 2. sastanak 3. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice. Teme ovog sastanka su bile participacija osoba s invaliditetom u donošenju pravnih propisa i primjena Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima. Planirana je bila i tema roditeljstvo osoba s invaliditetom, koja je zbog trajanja rasprava o participaciji i pomoćnicima u nastavi, odgođena za sljedeći sastanak. Sastanku su prisustvovali članice i članovi Stručnog savjeta iz Zagreba, Čakovca, Karlovca, Osijeka i Dubrovnika. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sastanku su prisustvovali pravobraniteljica i njeni zamjenici.

Ulaganje u jednake mogućnosti za sve: Analiza rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj

U Europskom domu, 22. ožujka 2019., održano je javno predstavljanje izvještaja Svjetske banke „Investiranje u jednake mogućnosti za sve: Analiza rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj“. Skup je održan pod pokroviteljstvom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, predstavljanju izvještaja prisustvovala je savjetnica pravobraniteljice.

Pravobraniteljica pozvana na svečanu večeru povodom službenog posjeta Republici Hrvatskoj predsjednika SR Njemačke

Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj boravio je predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank-Walter Steinmeier. Tom prigodom, 21. ožujka 2019. pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je pozvana na svečanu večeru koja je održana u prostorijama Predsjednice Republike Hrvatske na Pantovčaku.

Svjetski dan osoba s Down sindromom i 20 godina Udruge za sindrom Down-Zagreb

21. ožujka u prostorijama Udruge za sindrom Down-Zagreb na zagrebačkom Jarunu obilježen je Međunarodni dan sindroma Down te 20 godina postojanja i rada Udruge za sindrom Down-Zagreb. Obilježavanju su prisustvovali brojni najmlađi članovi udruge, roditelji, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i brojni drugi predstavnici državnih institucija i gosti. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom događanju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Nacionalni dan invalida rada

U organizaciji udruge invalida rada Zagreba obilježen je Nacionalni dan invalida rada 21. ožujka. Iz Ureda pravobraniteljice događaju je prisustvovao njen zamjenik.

Stručni skup: „Promicanje važnosti ljudskih odnosa“

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada, Hrvatska udruga socijalnih radnika organizirala je 19. ožujka 2019. stručni skup na temu: “Promicanje važnosti ljudskih odnosa“. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom stručnom skupu prisustvovale su zamjenica pravobraniteljice te savjetnice pravobraniteljice.

Tjedan otvorenih vrata Udruge za sindrom Down Zagreb

U tjednu od 18. ožujka do 22. ožujka održalo se obilježavanje Međunarodnog dana Down sindroma te dvadeseti rođendan Udruge sa sindrom Down Zagreb. Iz Ureda pravobraniteljice, 18. ožujka predavanje i radionicu za roditelje održala je zamjenica pravobraniteljice.

Završna konferencija projekta AsistentOS UP.02.2.2.02.0027

Dana 16. ožujka u Zoo hotelu u Osijeku održana je završna konferencija projekta AsistentOS, a provodila ga je Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije zajedno sa Udrugom distrofičara grada Osijeka i Udrugom djece i mladih s poteškoćama Zvono iz Belišća u razdoblju od studenog 2016. do ožujka 2019. godine. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice.  svom obraćanju prisutnima podsjetio je da pravobraniteljica za osobe s invaliditetom godinama upozorava Hrvatski sabor, nadležna ministarstva i javnost na potrebu zakonskog uređenja usluge osobne asistencije, a zbog svih poteškoća i prepreka s kojima se susreću svi koji sudjeluju u pružanju te usluge kroz projektno financiranje.

Posjet studenata Veleučilišta u Požegi Područnom uredu Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku

Studenti treće godine Veleučilišta u Požegi, Preddiplomski stručni studij Upravni studij, dana 15. ožujka posjetili su Područni ured institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku. Djelatnici Područnog ureda održali su predavanje kojim su upoznali studente i njihove profesore sa institutom pravobranitelja za osobe s invaliditetom, djelokrugom, ovlastima i načinom rada te ulogom u zaštiti prava osoba s invaliditetom.

Koncert Zagrebačke filharmonije – Musorgski rocks

U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog je 15. ožujka održan koncert pod nazivom „Musorgski rocks“. Na koncertu se filharmoniji pridružio i „Orkestar dobre vibracije“, projekt NVO kluba Dobre Vibracije kojim se mladima s teškoćama u razvoju osigurava bavljenje kulturno-umjetničkim aktivnostima. Iz Ureda pravobraniteljice koncertu je prisustvovala zamjenica pravobraniteljice.

Okrugli stol: „Odvjetnici i tehnologija današnjice“

U Zagrebu, u Hrvatskoj odvjetničkoj komori, 15. ožujka u sklopu obilježavanja XXXVII. Dana hrvatskih odvjetnika, održan je okrugli stol pod nazivom „Odvjetnici i tehnologija današnjice“. Cilj okruglog stola bio je dobiti i razmotriti razmišljanja odvjetnika iz zemalja kontinentalnog prava vezana uz recentna tehnološka postignuća i njihovu implementaciju kako u sudske postupke, tako i u ubrzavanje opće pravosudne prakse. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom okruglom stolu je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Okrugli stol: „Želiš li se mijenjati za mjesto?“

U Hrvatskom saboru 14. ožujka održan je okrugli stol pod nazivom “Želiš li se mijenjati za mjesto?“ pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića na inicijativu građanske inicijative za pristupačni Split i tvrtke Split parking, a uz podršku saborske zastupnice Ljubice Lukačić koja je ujedno i moderirala raspravu. z Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom događaju su prisustvovali pravobraniteljica i njezin zamjenik. Pravobraniteljica ukazala je kako Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom svojim preporukama od 2013. godine stalno ukazuje na višestruku problematiku ostvarivanja prava na znak pristupačnosti, a da od tada do danas pomaka gotovo da i nema. Na kraju okruglog stola zaključeno je kako se neće dozvoliti da sve ostane samo na ovom događaju, nego se kroz desetak dana očekuju zaključci s ovog okruglog stola koji će biti upućeni Hrvatskom saboru i resornim tijelima kao preporuke i smjernice za donošenje novog Pravilnika o znaku pristupačnosti.

Okrugli stol: „Proces deinstitucionalizacije u RH i europski stup socijalnih prava“

Dana 13. ožujka održan je Okrugli stol na temu procesa deinstitucionalizacije u RH i europskog stupa socijalnih prava organiziran od strane Europske mreže za neovisno življenje (ENIL) i Udruge za samozastupanje uz podršku Europskog parlamenta Ureda u RH čiji je cilj bio potaknuti raspravu na temu procesa deinstitucionalizacije i njegove usklađenosti s europskim stupom socijalnih prava. U raspravi su sudjelovali predstavnici više institucija i ustanova.  Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom izlagala je zamjenica pravobraniteljice, koja je tom prigodom istaknula iskustva ureda u ovom području, a također je na okruglom stolu sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice.

Okrugli stol: „Put do sveučilišta“

Znanstveni zavod Hrvatskih studija u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Knjižnicom Hrvatskih studija organizirali su okrugli stol na temu „Put do sveučilišta“ koji je održan 12. ožujka 2019. Okrugli stol bio je edukativno-informativnog sadržaja na temu teškoća i iskustva osoba s invaliditetom u sustavu visokog obrazovanja. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom o osobnom primjeru te iskustvima u radu u području visokog obrazovanja za studente s invaliditetom govorila je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Održan sastanak u Ministarstvu unutarnjih poslova

Dana 11. ožujka 2019. na inicijativu Ministarstva unutarnjih poslova održan je sastanak s ministrom Davorom Božinovićem, Nikolom Milinom, glavnim ravnateljem policije i suradnicima/ama vezano uz donošenje Pravilnika o načinu provedbe zaštitnih mjera zabrane približavanja, uznemiravanja ili uhođenja žrtve nasilja u obitelji te mjere udaljenja iz zajedničkog kućanstva i vezano uz suzbijanje nasilja . Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sudjelovale su u raspravi pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i zamjenica pravobraniteljice.

Obilježavanje Međunarodnog dana žena – 8. ožujka

U okviru Kampanje „Aktivne i uključene“ Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske u partnerstvu s Pravobraniteljem za osobe s invaliditetom organizirala je skup povodom obilježavanja 8. ožujka – Međunarodnog dana žena pod nazivom „Razumna prilagodba u sustavu zdravstva“. U nazočnosti preko 60 sudionica/ka na skupu su se obratili Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Marica Mirić, koordinatorica SOIH Mreže žena s invaliditetom, Gordana Jurčević, predsjednica SOIH Mreže žena s invaliditetom, Lorena Vovk, stručna suradnica SOIH-a, a posebno smo zahvalni ženama s invaliditetom koje su podijelila svoja iskustva u ostvarivanju zdravstvenih usluga.

Predstavljanje Medijskog kodeksa

Obilježavajući Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2019., u Novinarskom domu održano je predstavljanje Medijskog kodeksa, vodiča za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama i slučajevima femicida. Predstavljanju medijskog kodeksa, iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovala je savjetnica pravobraniteljice.

Konferencija „Zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama na otvorenom tržištu rada“

Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama organizirao je konferenciju pod nazivom „Zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama na otvorenom tržištu rada“ koja se održala 7. ožujka 2019. u Domu invalida Domovinskog rata u Zagrebu. Predavači na konferenciji bili su stručnjaci koji se bave zapošljavanjem osoba s invaliditetom kroz različita područja djelovanja te su prezentirali vrste podrške, usluge i zakonodavni okvir zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama. Iz Ureda pravobraniteljice konferenciji su prisustvovale zamjenica pravobraniteljice koja je održala izlaganje na temu ˝Izazovi i mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom ˝ i savjetnica pravobraniteljice.

Radni sastanak na temu: „Nepropisno parkiranje na označenim parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom“

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom izdala je preporuku svim gradovima i policijskim upravama s predloženim mjerama i aktivnostima koje je potrebno provoditi kako bi se spriječilo i onemogućilo nepropisno parkiranje na mjesta označena za osobe s invaliditetom od strane osoba koje na to nemaju pravo. Slijedom navedene preporuke Policijska uprava osječko-baranjska inicirala je održavanje sastanka s ciljem utvrđivanja poteškoća s kojima se susreću osobe s invaliditetom vezano za ovu temu i donošenja zaključaka o konkretnim mjerama i aktivnostima koje će se poduzimati. Navedeni sastanak održan je 6. ožujka 2019. godine u prostorijama Policijske uprave osječko-baranjske u Osijeku. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na sastanku je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice koji je upoznao prisutne da se iz obraćanja Uredu pravobraniteljice može zaključiti kako osim parkiranja na označena mjesta od strane osoba i vozila koja nemaju znak pristupačnosti, posebno veliki problem predstavlja zlouporaba znaka, odnosno korištenje istog od strane članova obitelji osobe s invaliditetom u vrijeme kada nositelj znaka ne upravlja ili nije u vozilu.

Otvoren Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Osijeku

Dana 5. ožujka na adresi Vinkovačka 3 u Osijeku svečano je otvoren Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju. Uz ravnateljicu Centra Sandu Zlatarić prilikom svečanog otvaranja okupljenima su se obratili gradonačelnik Ivan Vrkić, župan Ivan Anušić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić blagoslovom je završio svečanost otvaranja Centra.  Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na svečanom otvaranju Centra prisustvovao je savjetnik pravobraniteljice.

Javna prezentacija projekta „Unapređenje sustava podrške iz perspektive žrtava kaznenih djela“

U Zagrebu je 27. veljače na Pravnom fakultetu održana javna prezentacija rezultata međunarodnog projekta „Unapređenje sustava podrške iz perspektive žrtava kaznenih djela – VICATIS“ financiranom iz programa za pravosuđe Europske unije, usmjerenog na unapređenje implementacije Direktive 2012/29/EU. Koordinator projekta je bio Hrvatski pravni centar, a partneri: Ministarstvo pravosuđa i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Patent Asssociation (iz Mađarske), Centre for Legal Research (iz Rumunjske), te Association for Nonviolent Communication i Peace Institute (iz Slovenije). Predstavljanju rezultata projekta prisustvovao je zamjenik pravobraniteljice.

Ravnopravno roditeljstvo – stvarnost ili mit?

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo organizirala je dana 27. veljače 2019. godine Okrugli stol pod nazivom Ravnopravno roditeljstvo-stvarnost ili mit? O problemima manipuliranja djetetom kao oblikom nasilja nad muškarcima govorila je prof. dr. sc. Jasminka Zloković, dok je predstavnica Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba mr. Ella Selak Bagarić naglasak stavila na privrženost i otuđenje djece u brakorazvodima. Među panelistima našli su se još dipl.iur. Bojana Olić, predstavnica Centra za socijalnu skrb, odvjetnik Hrvoje Jukić i psiholog Bojan Klapčić. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom panel raspravu pratila je savjetnica pravobraniteljice.

Održana radionica Strategije za borbu protiv segregacije, isključivanja te sputavanja osoba

U Klinici za psihijatriju Vrapče 26. i 27. veljače održana je radionica na temu „Strategije za borbu protiv segregacije, isključivanja te sputavanja osoba“. Na edukaciji su uz predstavnike 22 psihijatrijske ustanove iz cijele Hrvatske sudjelovale i savjetnice pravobraniteljice. Organizatori edukacije bili su Svjetska zdravstvena organizacija, Klinika za psihijatriju Vrapče, Hrvatsko društvo za kliničku psihijatriju i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Zero Project Conference 2019

Od 20. do 22. veljače 2019. godine, u organizaciji Zero Project održana je trodnevna konferencija na kojoj su predstavnici iz 41 države svijeta predstavili ukupno 66 inovativnih praksi i 10 inovativnih politika. Tema ovogodišnje konferencije je bila deinstitucionalizacija, samozastupanje, sudjelovanje u javnom životu, ostvarivanje biračkog prava odnosno primjena čl. 19. Neovisno življenje i uključenost u zajednicu i članak 29. Sudjelovanje u političkom i javnom životu, Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.  Iz Ureda pravobraniteljice konferenciji je prisustvovala savjetnica pravobraniteljice.

Otvorenje Kreativnog kutka Centra „Ja kao i Ti“ u Osijeku

Dana 22. veljače na adresi Strossmayerova 1A u Osijeku otvoren je Kreativni kutak Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek – „Ja kao i Ti“. Kreativni kutak predstavlja izložbeni prostor u kojem će posjetitelji moći vidjeti radove koje su izradili korisnici Centra na svojim radionicama i tijekom radno-okupacijsko-kreativne terapije. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na otvorenju sudjelovao je savjetnik pravobraniteljice koji je u obraćanju nazočnima istaknuo kako je uvjeren da će Kreativni kutak doprinijeti uključivanju korisnika Centra u život zajednice kao i senzibiliziranje javnosti za osobe s mentalnim oštećenjima te rušenje predrasuda i barijera.

Položaj osoba s invaliditetom u gradu Slavonskom Brodu

Sastanak na temu „Položaj osoba s invaliditetom u Slavonskom Brodu“ održan je 21. veljače 2019. u službenim prostorijama Grada Slavonskog Broda. Iz Ureda pravobraniteljice na sastanku su prisustvovali zamjenica pravobraniteljice te savjetnici pravobraniteljice. Zamjenica pravobraniteljice podsjetila je predstavnike Grada na činjenicu da je u Osijeku otvoren Područni ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koji pokriva i područje Slavonskog Broda, te je iznijela prijedlog za daljnju suradnju Grada, udruga s područja Slavonskog Broda i Ureda pravobraniteljice. Također predstavila je primjere dobre prakse iz drugih područja koji i odgovornima u Gradu Slavonskom Brodu mogu pomoći u što učinkovitijem provođenju aktivnosti i ostvarivanju ciljeva zacrtanih Strategijom.

Seminar za odgojno-obrazovne djelatnike

Dana 20. veljače 2019. godine u Srednjoj Graditeljskoj i tehničkoj školi, u Zagrebu, održan je seminar za odgojno obrazovne djelatnike. Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je seminar potaknut svakodnevnim situacijama nasilja u školama kao i prosvjedom nastavnika, kako bi educirala djelatnike vezano za prevenciju te odgojnu komponentu rada u školama. Iz Ureda je izlagala zamjenica pravobraniteljice koja je sudionike informirala o članku 24 Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, o njegovoj primjeni u odgoju i obrazovanju te istaknula važnost osiguravanja različitih oblika podrški djeci s teškoćama u tom kao i u drugim područjima.

Okrugli stol povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta oboljelog i liječenog od malignih bolesti

U hotelu Laguna 15. veljače 2019. organiziran je okrugli u sklopu programa „Rehabilitacija i psihološka podrška djeci oboljeloj i liječenoj od malignih bolesti i njihovim obiteljima“. Okrugli stol je bio u organizaciji Kluba roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti „Sanus“ Split, a iz Ureda pravobraniteljice je sudjelovala njena zamjenica.

Konferencija za medije povodom objave podataka o prikupljenim pred prijava za ugradnju dizala

U Zagrebu je 11. veljače u „Kući Europe“ održana konferencija za medije povodom objave podataka o prikupljenim pred prijavama građana za ugradnju dizala u više etažne stambene građevine. Konferenciju su zajedno organizirali Koordinacijski odbor društava i udruga Hrvatske pošte i Hrvatskih telekomunikacija Zagreb i Hrvatska gospodarska komora. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom konferenciji je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Završna konferencija projekta „VISITUS – obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe“

Dana 8. veljače 2019. godine u Dalju je održana Završna konferencija projekta „VISITUS – Obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe“ financiranog iz programa prekogranične suradnje „Interreg IPA CBC Hrvatska – Srbija 2014.-2020.“ Na kraju konferencije iznesena su iskustva sudionika u provedbi projekta VISITUS kao i iskustva u radu sa slijepim i slabovidnim osobama tijekom rada na projektu. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice.

Pripreme za otvorenje područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Splitu

U Zagrebu je 8. veljače 2019. godine potpisan Ugovor o dodjeli državnog prostora za otvorenje područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Splitu. Ministarstvo državne imovine dodijelilo je Uredu pravobraniteljice na korištenje poslovni prostor koji se nalazi u Splitu u Ulici Domovinskog rata broj 55. U ime Ministarstva državne imovine potpisivanju Ugovora prisustvovali su pomoćnica ministra Ivana Pintar i viši savjetnik specijalist Vedran Sović, a u ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, pravobraniteljica i njezin zamjenik.

Svečana promocija mentora i savjetnika

8. veljače 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je Svečana promocija odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u zvanju mentora i savjetnika. Organizator promocije su Agencija za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Na događanju je prisustvovala zamjenica pravobraniteljice.

Završna konferencija pilot projekta Ministarstva pravosuđa „Implementacija Zajednica UZOR u hrvatski zatvorski sustav“

U Ministarstvu pravosuđa 8. veljače je održana Završna konferencija pilot projekta „Implementacija Zajednica UZOR (U-uspjeh, Z-zajedništvo, O-odgovornost i R-rad)u hrvatski zatvorski sustav“. Pilot projekt Zajednica UZOR je zapravo onemogućio zatvorenicima „izležavanje“ zatvorske kazne. Umjesto toga zatvorenicima koji su postali članovi Zajednica UZOR (za što su morali ispunjavati prethodno utvrđene kriterije) se tijekom njihovog vremena izdržavanja kazne organizirao proaktivan život. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom konferenciji je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Konferencija o usluzi osobne asistencije

Dana 5. veljače u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održana je „Konferencija o usluzi osobne asistencije“. Cilj Konferencije bio je prikazati dosadašnja iskustva u provođenju usluge osobne asistencije i utvrditi preduvjete za pravni okvir prilikom izrade nacrta Zakona o usluzi osobne asistencije koji je najavljen na 3. sjednici Povjerenstva Vlade RH. Iz Ureda pravobraniteljice sudjelovale su osim pravobraniteljice, zamjenica pravobraniteljice i savjetnica pravobraniteljice.

Dan Hrvatskog paraolimpijskog odbora i proglašenje najuspješnijih u 2018.godini

U Zagrebu je 31. siječnja svečano obilježen Dan Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) i održano je 22. proglašenje najuspješnijih sportaša s invaliditetom. Cjelokupni događaj je u izravnom prijenosu prenosila Hrvatska radiotelevizija. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetu svečanosti je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Edukativna radionica na temu „TURIZAM ZA SVE – Turizam pristupačan osobama s invaliditetom“

Dana 31. siječnja u prostorijama HGK – Županijske komore u Osijeku održana je edukativna radionica na temu „TURIZAM ZA SVE – Turizam pristupačan osobama s invaliditetom“. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na radionici je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice. Savjetnik pravobraniteljice održao je izlaganje na temu „Značaj osiguranja pristupačnosti turizma osobama s invaliditetom“. Tijekom svog izlaganja upoznao je nazočne predstavnike turističkih zajednica i pružatelje usluga u turizmu sa obvezom osiguranja pristupačnosti turističkih usluga osobama s invaliditetom, ukazao je na poteškoće i prepreke na koje osobe s invaliditetom nailaze kao turisti, te predstavio primjere dobre prakse i prijedloge kako se postupajući po načelima razumne prilagodbe i univerzalnog dizajna te prepreke mogu ukloniti.

Sjednica Odbora za ljudska prava i prava manjina Hrvatskog sabora

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora održao je 31. siječnja 2019. godine svoju 29. sjednicu. Na sjednici je raspravljano o Konačnom prijedlogu Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, te je predstavljeno Među-izvješće Ministarstva vanjskih i europskih poslova o preporukama za Vijeće za ljudska prava prema mehanizmu Univerzalnog periodičkog pregleda (UPR). Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sjednici je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Tradicionalni domjenak Hrvatske odvjetničke komore

Dana 30. siječnja 2019. godine održan je tradicionalni domjenak Hrvatske odvjetničke komore za najviše predstavnike državne vlasti, pravosudnih tijela i strukovnih udruga Republike Hrvatske. Domjenak se odvijao pod organizacijom Hrvatske odvjetničke komore u Zagrebu, a događaju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Prevencija nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja u sportu

Dana 29. siječnja 2019. održan je okrugli stol „Prevencija nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja u sportu“. Događanje je organizirano od strane pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i za djecu, Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Iz Ureda pravobraniteljice nazočila je zamjenica pravobraniteljice.

Održana edukacija studenata Zdravstvenog veleučilišta

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 28. siječnja održan je stručni skup: „Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnosti zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom“. Na edukaciji je bilo prisutno oko 30 sudionika. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u uvodnom dijelu izlagala je zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Pilot projekt Nacionalni okvir za probir i dijagnostiku poremećaja  iz spektra autizma djece u dobi 0-7 godina u Republici Hrvatskoj

Dana 24. siječnja u Područnom uredu pravobraniteljice za djecu u Osijeku održan je sastanak predstavnika Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i savjetnika iz područnih ureda pravobraniteljice za djecu i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Uz predstavljanje samog projekta, sudionici sastanka analizirali su situaciju vezano za dijagnostiku i ranu intervenciju djece s poremećajima iz spektra autizma, te dijagnostiku i ranu intervenciju djece s drugim teškoćama. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na sastanku je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice.

Sastanak o željezničkom putničkom prijevozu putnika s invaliditetom

U Zagrebu je 21. siječnja održan sastanak o željezničkom putničkom prijevozu. Sastanak je organizirala pravobraniteljica za osobe s invaliditetom s predstavnicima tvrtki HŽ Putnički prijevoz d.o.o., HŽ Infrastruktura d.o.o., članovima Stručnog savjeta pravobraniteljice i osobama s invaliditetom koji često koriste usluge željezničkog putničkog prijevoza. Tijekom sastanka analizirani su konkretni primjeri i izneseni prijedlozi kako treba raditi na kontinuiraj edukaciji vlakopratećeg osoblja, već sada koristiti dostupna privremena tehnička rješenja na najfrekventnijim željezničkim kolodvorima i stajalištima, te u postupke izrade projekata obnove željezničke infrastrukture i nabave novih vlakova uključiti i uključivati osobe s invaliditetom i njihove predstavnike. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sastanku su prisustvovali pravobraniteljica i njezin zamjenik.

Osnivački sastanak III. Saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

U Zagrebu je u Maloj kući dječjih prava 21. siječnja održan osnivački sastanak III. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Tijekom sastanka novo izabrane i ponovno izabrane članice i članovi, odnosno njihove zamjenice i zamjenici, imali su se prilike upoznati s planom i programom rada Stručnog savjeta za 2019. godinu, predstaviti sebe i svoje motive za prijavu i sudjelovanje u radu Stručnog savjeta, te sudjelovati u raspravi o temama važnim za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj. Iz Ureda pravobraniteljice sastanku su prisustvovali pravobraniteljica za osobe s invaliditetom  i njeni zamjenici.

Svjetski kup u skijanju za osobe s invaliditetom, Sljeme 2019.

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) bio je organizator dviju utrka slaloma Svjetskog kupa u skijanju za osobe s invaliditetom (Worl Para Alpine Skiing – WPSA) koje su 16. i 17. siječnja 2019. godine održane na sljemenskom Crvenom spustu. Utrke ovogodišnjeg natjecanja organizirane su u suradnji s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim skijaškim savezom. Prvog dana Svjetskog kupa natjecanju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Okrugli stol: Para taekwondo sport

U Zagrebu je 7. siječnja 2019. godine u organizaciji Hrvatskog para taekwondo saveza (HPTS) održan okrugli stol o para taekwondo sportu i njegovim pravnim, birokratskim, sportskim i društvenim aspektima. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na okruglom stolu je sudjelovao zamjenik pravobraniteljice. Tijekom okruglog stola prezentirani su ostvareni rezultati HPTS-a, rad i aktivnosti, integrativna i inkluzivna komponenta ovog sporta, njegovi terapijski aspekti, ali i veliki izazovi s kojima se susreću para taekwondo sportaši s invaliditetom, a koji se prvenstveno odnose na nemogućnost odlaska i sudjelovanja na međunarodnim sportskim natjecanjima.

Prilagodba