20 godina Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije

20 godina Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije

28. rujna 2022.Kategorije: Novosti

20 godina Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije

U Mariji Bistrici su 26. rujna 2022. godine svečano obilježeni 20 godine Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije (DMSKZŽ) i Nacionalni dan multiple skleroze. Svečanost je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Programu je financijsku podršku dala kompanija Biogen, a program i tisak monografije pomogli su i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Krapinsko-zagorska županija, Vetropack Straža, općine Bedekovčina, Sveti Križ Začretje, Đurmanec, Lobor i Stubičke Toplice, gradovi Zabok i Donja Stubica te tvrtke Salvus i Ljekarne Švaljek, čiji je vlasnik Teodor Švaljek posebno istaknut kao stalni podupiratelj i dugogodišnji prijatelj DMSKZŽ. Na svečanosti je bio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je ovom prilikom Društvu dodijelio zahvalnicu koju je uručio predsjednici Društva Nadi Smrekar.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednice DMSKZŽ Nade Smrekar, pozdravne riječi uputili su načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički te zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić. O napretku i novostima u liječenju multiple skleroze govorio je dr. Ivan Adamec s Kliničko bolničkog centra Zagreb (KBC Zagreb), dok je o zakonskim i praktičnim odrednicama u zdravstvenoj zaštiti govorio je predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina. Kroz predstavljanje monografije Društva predstavljeno je i izuzetno bogatih 20 godina rada i djelovanja DMSKZŽ

Društvo multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije (DMSKZŽ) osnovano je 2002. godine kao Županijska sekcija Krapinsko-zagorske županije. DMSKZŽ je danas jedina udruga u Krapinsko-zagorskoj županiji koja okuplja osobe oboljele od multiple skleroze, čime omogućava njihovu informiranost o pravima, o vrstama usluga u zajednici, o vrstama pomagala, povlasticama na koje imaju pravo, te pružamo za njih mnoge socijalne usluge. Od razvojnih resursa trenutno imaju 35 zaposlenih osoba, 20 osobnih asistenata, dva psihologa, jednog fizioterapeut, 10 pomoćnika u nastavi, jednu koordinatoricu projekata i programa te jednu voditeljicu Društva. DMSKZŽ kontinuirano djeluje na promicanju invaliditeta kao ljudskog prava posebice kroz primjenu Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom, na stvaranju preduvjeta za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom i na unapređenju kvalitete življenja osoba s invaliditetom provođenjem brojnih aktivnosti u okviru projekata i programa.

Podijelite ovu objavu s drugima: