2. međunarodna umjetnička i znanstvena konferencija“ Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju“

Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku organizirala je dana 2. i 3. prosinca 2021. godine 2. međunarodnu umjetničku i znanstvenu konferenciju „Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju“. Cilj održavanja konferencije bio je potaknuti znanstvenike i umjetnike različitih područja na razmišljanje o inkluziji osoba s invaliditetom u umjetničkom, kulturološkom, znanstvenom, odgojno-obrazovnom, ali i svim drugim područjima i životnim situacijama prije svega ukazujući im kroz primjere i istraživanja na sposobnosti i mogućnosti osoba s invaliditetom te koliko značajnije napreduju kada su uključeni u redovne vrtiće i škole, kada im se omogući da studiraju ili se bave aktivnošću u slobodno vrijeme koju vole i za koju imaju talent. Zaokružili su sve naravno i osvrtom na temu Osobe s invaliditetom i pravno-socijalna tematika gdje su se dotaknuli teme zapošljavanja osoba s invaliditetom, prilagodbe na radnom mjestu, zstupanja u sudskim posstupcima i sl. koja je naravno kao i uvijek otvorila opsežnu raspravu.
Kako sam organizator naglašava želja im je stvoriti platformu za zajedničko sukreiranje ideja, proaktivno djelovati u poboljšanju statusa, uključivosti i izjednačavanju prava svih članova društva pod jednakim uvjetima. Konferencija je u tom dijelu trebala, što svakako i je prikazati znanstvene spoznaje i odgovore, primjere dobre prakse, konkretne prijedloge za buduće podržavajuće politike koje će i snažno utjecati na prakse s ciljem veće uključivosti osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u suvremeno društvo te tako pridonositi boljoj perspektivi, oblikovanju i organiziranju visoko inkluzivnog društva.

U konferenciji su sudjelovali znanstvenici, stručnjaci i umjetnici iz 12 zemalja i 14 sveučilišta i brojnih ustanova prezentirajući 87 radova na teme iz područja Inkluzivnih politika i praksi u umjetnostima, znanosti, kulturi, umjetničkom i općem odgoju i obrazovanju, te drugim aspektima života. Osim plenarnih izlaganja u kojima su predstavljena istraživanja, iskustva, teoretski okviri i prikazi dobre prakse, dio konferencije su i poster prezentacije u okviru Poster sekcije – Politike i prakse inkluzije u različitim aspektima društva.

Program konferencije kao i sažetak radova i poster prezentacije nalaze se na poveznici:
http://www.uaos.unios.hr/2-medunarodna-umjetnicka-i-znanstvena-konferencija-osobe-s-invaliditetom-u-umjetnosti-znanosti-odgoju-i-obrazovanju/

U uvodnom dijelu svečanog otvaranja konferencije sudionike su pozdravili: prorektor prof. art. Robert Raponja u ime Sveučilišta u Osijeku, prodekan prof. dr. Sc. Krešimir Purgar u ime Akademije za umjetnost i kulturu, prof. dr. sc. Anica Bilić u ime suorganizatora, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Centra za znanstveni rad u Vinkovcima, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr.sc Dubravka Brezak Stamać, župan Osječko-baranjske županije gosp. Ivan Anušić, Nevena Tudor Perković ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstvo kulture i medija te predsjednica Organizacijskoga odbora dr. sc. Mirna Sabljar.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak u uvodnom obraćanju (video snimkom) istaknula je značaj pružanja mogućnosti i potpore osobama s invaliditetom kako bi jednakopravno sudjelovali i u području odgoja i obrazovanja te kulturi i umjetnosti. Naime, kao i za sve ljude tako i za osobe s invaliditetom obrazovanje predstavlja ključni faktor ulaska na tržište rada i aktivnog sudjelovanja u društvu, a kultura i umjetnost izričaj unutarnjih emocija razvoj i pokazivanje talenata i sposobnosti, trenutke opuštanja u slobodno vrijeme te terapijskog učinka.

Konferenciju su iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pratile savjetnice pravobraniteljice Tea Rubeša i Lidija Pongrac Vincelj te stručne suradnice Tatjana Kukec i Klara Senčanin.

Prilagodba