13. i 14. studenog 2018. u Zagrebu je održan 23. simpozij osoba s invaliditetom u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske

13. i 14. studenog 2018. u Zagrebu je održan 23. simpozij osoba s invaliditetom u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske

Na simpoziju je ujedno obilježeno 10 godina od stupanja na snagu UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Uz upoznavanje predstavnika ministarstava sa situacijom na terenu u području inkluzivnog obrazovanja i rada i zapošljavanja, tema ovogodišnjeg simpozija bilo je praćenje Konvencije o pravima osoba s invaliditetom sukladno članku 33. Konvencije. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšaki njezina savjetnica Branka Meić Salie govorile su o praćenju Konvencije s pozicije nezavisnog tijela za praćenje kao i trenutnom stanju ispunjavanja preporuka koje je Hrvatskoj uputio UN-ov Odbor za prava osoba s invaliditetom nakon razmatranja inicijalnog izvješća o provedbi Konvencije 2015. godine.
Sljedeće objedinjeno drugo, treće i četvrto izvješće o provedbi Konvencije Republika Hrvatska podnosit će 2021. godine. Odbor za prava osoba s invaliditetom će Vladi Republike Hrvatske uputiti listu pitanja, a odgovor Vlade na ta pitanja predstavljat će izvješće Vlade. Odbor će listu pitanja sastaviti na temelju podnesaka udruga osoba s invaliditetom i nezavisnog mehanizma za praćenje što je u Hrvatskoj Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.
Predstavnici udruga osoba s invaliditetom izrazili su nezadovoljstvo zbog nedostatka suradnje s Ministarstvom za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku. Upozorili su i na ponovljene probleme u osiguravanju usluge osobne asistencije. Zbog neusklađenosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Ministarstva dolazi do kašnjenja isplate plaća asistentima ili osobe ostaju zbog asistenata zbog kašnjenja u potpisivanju ugovora. Veliko nezadovoljstvo osoba s invaliditetom izaziva odobravanje različitih sati asistencije ovisno o izvoru financiranju.
Na skupu se govorilo i o zagovaranju, neovisnom življenju osoba s invaliditetom kao i ženama s invaliditetom.