PRIOPĆENJE ZA MEDIJE POVODOM SVJETSKOG DANA SVJESNOSTI O AUTIZMU

Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu pozivam Vladu i Sabor RH da ponovo razmotre Posebno izvješće o zaštiti prava osoba s autizmom i poremećajima iz autističnog spektra koje je u Saboru raspravljano u svibnju 2015.g.
Pozivam ih da započnu s provođenjem zaključaka koji su tada doneseni jer niti dvije godine nakon toga nema nikakvih pomaka u poboljšanju sustava podrške osobama s autizmom i djeci s autizmom u zadovoljavanju njihovih specifičnih potreba. Do sada se nije započelo s implementacijom Nacionalnog okvira za rani probir i dijagnostiku autizma, nije nastavljena niti dovršena reorganizacija Centra za autizam Zagreb u smislu odvajanja podružnica u Rijeci i Splitu, niti u smislu uspostave ustanove u sustavu socijalne skrbi, čime bi se zakonski regulirao status osoba starijih od 21 godine, ali i omogućilo provođenje stručnih rehabilitacijskih postupaka djece rane dobi i odraslih osoba. Ostaje vidjeti da li će Osijek konačno dobiti Centar za podršku djeci i odraslim osobama s autizmom, kako bi i ovo područje Hrvatske dobilo barem jednu središnju instituciju za podršku djeci i odraslim osobama s autizmom.
Nakon više desetljeća bezuspješnih nastojanja da se u Republici Hrvatskoj uspostavi cjeloviti sustav skrbi za djecu i odrasle osobe s autizmom, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom apelira da se uspostavi kvalitetan sustav usmjeren na odgojno-obrazovne, socijalno-zdravstvene i rehabilitacijske potrebe djece, mladih i odraslih s autizmom na cijelom prostoru RH.

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

ne mrznja