Pravobraniteljica održala u Osijeku savjetovanje s poslodavcima

web-strucni skup ZK Osijek

Dana 15. prosinca 2016. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Županijskom komorom Osijek održala stručni skup na temu Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet.
Tom prilikom nazočnim poslodavcima te predstavnicima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Osječko baranjskoj županiji u uvodnom djelu su se obratili Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom te Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje, Hrvatska gospodarska komora. izlaganja su održali Natalija Krajnović, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Antonio Matković, Institut za razvoj tržišta rada, Marijana Grgin, Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Zagreb te Ana-Marija Ravnjak iz tvrtke Žito d.o.o. Osijek. Poslodavcima su podijeljene upute gdje se mogu obratiti za detaljnije informacije o mogućnostima poticaja te drugih oblika prilagodbi za osobe s invaliditetom.

„U pozdravnom govoru, Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom istaknula je da se stručni skupovi održavaju diljem Hrvatske s ciljem poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom i razjašnjavanja svih pitanja koje imaju poduzetnici pri zapošljavanje ove kategorije osoba. Budući da zapošljavanje osoba s invaliditetom za poduzetnike predviđa niz pogodnosti, ono im je prilika da time ojačaju svoju konkurentnost.
Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori istaknuo je da je veliki dio osoba s invaliditetom nezaposlen i oni čine golemi ljudski potencijal koji treba iskoristiti, posebice sada kada Ministarstvo rada i mirovinskog sustava zbog nedostatka kadrova treba pristupiti izradi odluke o kvotama za uvoz stranih radnika. Bitno je da se u Hrvatskoj iskoristiti sva raspoloživa radna snaga koja nam se nudi na tržištu rada, umjesto da uvozimo radnike, zaključio je Vidović u uvodnom obraćanju.
Nakon toga, Natalija Krajnović iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom govorila je o kvotama i poticajima koje poduzetnici mogu dobiti pri zapošljavanju osobe s invaliditetom. Osim novčanog poticaja za zapošljavanje, poduzetnicima se subvencioniraju i troškovi obrazovanja, prilagodbe radnog okruženja i samog radnog mjesta. Predviđene su i nagrade za poduzetnike koji zapošljavaju osobe s invaliditetom izvan propisane kvote, kao i male poduzetnike (do 20 zaposlenih) koji nisu prema zakonu obveznici zapošljavanja osoba s invaliditetom, za slučaj kada ipak zaposle invalidnu osobu. Gđa. Krajnović istaknula je da poduzetnici pri dvojbama da li je osoba koju žele zaposliti osoba s invaliditetom, trebaju kontaktirati Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a pri dvojbi da li njihov već zaposleni radnik, koji ima zdravstvene tegobe, može imati status osobe s invaliditetom, trebaju kontaktirati Centar za profesionalnu rehabilitaciju.
Antonio Matković iz Instituta za razvoj tržišta rada govorio je o konkurentnosti i utjecaju zapošljavanja osoba s invaliditetom za konkurentnost poduzetnika. Također, predstavio je web stranicu i projekt www.zaposliosi.hr na kojoj svaki poduzetnik može testirati svoju spremnost i moguću korist od zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz tri koraka: samoprocjena poslodavaca, kalkulator potpora te primjeri i vodiči.
O iskustvu pri zapošljavanju osoba s invaliditetom i problemima koji se pri tome javljaju govorila je Marijana Grgin, savjetnica za zapošljavanje osoba s invaliditetom iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zagreb. Pri tome je iznesen podatak da je Osječko-baranjska županija na drugom mjestu po broju osoba s invaliditetom prijavljenih na HZZ i istovremeno na drugom mjestu po zapošljavanju osoba s invaliditetom u 2015. godini. Naglasila je da poduzetnici pri odabiru osobe s invaliditetom koju bi zaposlili trebaju koristiti usluge HZZ-a, koji može izvršiti uvid u uvjete rada i vrstu poslova kod svakog pojedinog poduzetnika, a savjetnik za osobe s invaliditetom dati preporuku koja je od osoba s invaliditetom prijavljenih na Zavodu za zapošljavanje najbolja za toga poduzetnika.
O problemima koje imaju poduzetnici pri pronalasku osoba s invaliditetom za zapošljavanje, kao i pri detektiranju postojanja invaliditeta kod postojećih zaposlenih radnika govorila je Ana-Marija Ravnjak iz tvrtke Žito d.o.o. Osijek. Kao veliki problem istaknula je činjenicu da već zaposlene osobe kao i osobe koje se javljaju ne natječaje, ako i imaju neki zdravstveni problem koji bi se mogao klasificirati kao invaliditet to najčešće skrivaju, tako da sam poduzetnik često niti ne zna da li zapošljava osobu s invaliditetom, kao ni da li već takvu osobu ima zaposlenu.“

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

ne mrznja