Stručni skup pod nazivom: „Dijagnoza ljudskih prava u zdravstvenom sustavu – postignuća i izazovi“

pucka-12-12U organizaciji Pučke pravobraniteljice, a povodom Međunarodnog dana ljudskih prava održan je stručni skup pod nazivom: „Dijagnoza ljudskih prava u zdravstvenom sustavu – postignuća i izazovi“ na kojem je u ime pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovao Fabijan Kraljević, savjetnik pravobraniteljice. Stručni skup otvorila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović koja je između ostalog istaknula da je jedno od osnovnih prava građana i pravo na pravovremenu i učinkovitu zdravstvenu zaštitu dostupnu svima bez diskriminacije, međutim u praksi je često situacija drugačija pa imamo primjer – „komunalnog redara koji općinskim autom vozi sumještane na pregled u bolnicu jer nemaju adekvatan javni prijevoz“. Ministar zdravstva Milan Kujundžić osvrnuo se na činjenicu da je sustav zdravstvene zaštite takav kakav jest na visokoj razini s obzirom na činjenicu da se po glavi stanovnika u zdravstveni sustav u našoj zemlji izdvaja 750 eura, u Sloveniji 1.500 eura, dok u Austriji i 3.000 eura. Sa ovim izdvajanjem u zdravstvenu zaštitu u RH teško će biti zadržati postojeći sustav zdravstvene zaštite na visokoj razini.  Od problema sa kojima se susreću su i poskupljenja i visoke  cijene novih lijekova. Nastojati će održati dostupnost zdravstvene zaštite na otocima te u dalmatinskoj zagori na način da će liječnici koji će tamo ordinirati dobiti dodatni poticaj. Već sada su poduzeli određene mjere kako bi se zaustavio odljev školovanog zdravstvenog kadra.

Više: Predsjednik Hrvatskog otočkog sabora Denis Barić istaknuo je da bi bilo dobro osigurati brod ili helikopter za sve hitne slučajeve koji se pojavljuju na otoku, te kao dobar primjer ističe Preko na otoku Ugljanu koji su u suradnji sa lokalnom samoupravom osigurali brod za hitne slučajeve koji za 15 minuta stigne u zadarsku bolnicu. Ističe potrebu za teritorijalnim djelovanjem liječnika, koji ne bi bili vezani samo uz ordinaciju kao što je to sada slučaj.

Kao primjer dobre prakse Marina Kovač, koordinatorica za zdravstvene projekte u Gradu Petrinji istaknula je projekt „Petrinjska kuća zdravlja“ kao nadogradnju zdravstvenog sustava koja uključuje i senzorske narukvice pomoću kojih stariji korisnici mogu pozvati pomoć, što je izuzetno važno za starije samce. Informaciju za pomoć koju aktivira narukvica odmah dobiva dežurna služba „Petrinjske kuće zdravlja“ koja tada može osigurati brzu intervenciju.

Predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb Stjepan Pleština ukazao je da je potrebno utvrditi tri bitne stvari: prvo na što osiguranik ima pravo preko HZZO-a (koja podrazumijeva bolju upotrebu postojećih sredstava, prilagođavanje mreže zdravstvenih ustanova), zatim što, gdje i u kojem roku će dobiti potrebnu zdravstvenu zaštitu.

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić naglasila je da postoji nedostatak zdravstvenog kadra zbog odlaska zdravstvenih djelatnika na rad u inozemstvo. Problem se može riješiti i na način da se povećaju kvote na Medicinskom fakultetu. Zdravstveni sustav ima manjak novca jer državna riznica ne uplaćuje u HZZO dovoljno novca, u čemu je naglasila da kada bi bilo više zaposlenih tada bi bilo i više uplata u zdravstveno osiguranje.

Na skupu su, između ostalih, sudjelovali i predstavnici institucija i ustanova iz sustava zdravstva te udruge koje promoviraju prava pacijenata.

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

ne mrznja