U Splitu održan stručni skup s poslodavcima na temu Zapošljavanja i rada osoba s invaliditetom

strucni-skup-12-12Dana 06. prosinca 2016. održan je peti po redu stručni skup u organizaciji Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Županijskom komorom Split, na temu Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet.

U uvodnom izlaganju nazočnima se obratila Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom naglasivši da je u Registru osoba s invaliditetom na dan 28.11.2016., 511 906 osoba s invaliditetom. Što se tiče broja zaposlenih osoba, u Očevidniku zaposlenih osoba s invaliditetom su podaci za 12 738 osoba s invaliditetom koje zadovoljavaju kriterije Pravilnika o očevidniku (NN, br. 97/14) i mogu se računati poslodavcu u kvotu, dok je 7006 osoba s invaliditetom koje te kriterije ne zadovoljavaju i ne mogu se računati poslodavcu u kvotu.

U odnosu na 31.12.2015. za 900 osoba s invaliditetom više upisano je u Očevidnik.

Prema podacima HZZ sa 31.10. nezaposleno je  6.836 osoba s invaliditetom. Da osobe s invaliditetom nisu uteg nositeljima gospodarstva, već prilika poslodavcima za nove poslovne izazove povećanje konkurentnosti govore brojna pozitivna iskustva s kojima su predavači upoznali poslodavce, ali im i ponudili lako primjenjive i dostupne alate u prilagodbi gotovo svakog radnog mjesta osoba s invaliditetom te opipljivim poticajima koji poslodavcima stoje na raspolaganju i načinima kako te poticaje ostvariti. Svaka osoba uz invaliditet pa i onaj najtežeg stupnja, ima očuvane preostale  radne sposobnosti. Ispred Hrvatske gospodarske komore nazočne je pozdravio i Davorko Vidović koji je istaknuo da je zabluda da svi možemo obavljati svaki posao što nije točno kao što postoji predrasuda da osobe s invaliditetom ne mogu ništa raditi što također nije točno. Podsjetio je da u osobama s invaliditetom trebamo gledati ogroman ljudski kapital koji dobiva na važnosti u uvjetima  pomanjkanja radnika  na hrvatskom tržištu rada.

Više: Natalija Krajnović, savjetnica pravobraniteljice u svom izlaganju govorila je o poticajima, nagradama i utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom te je predstavila proces i metode profesionalne rehabilitacije kao i usluge Centra za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb.

O aktivnostima koje provodi HZZ te iskustvima  pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, ali i važnosti osiguravanja stručne potpore poslodavcima govorila je stručna savjetnica regionalnog ureda Split Aleksandra Hajdić. Dajana Šunjić iz Maestro Projekta d.o.o. predstavila je pozitivna iskustva u zapošljavanja osoba s invaliditetom te istaknula izrazito zadovoljstvo mogućnošću rada s osobama s invaliditetom.

Na kraju predavanja o projektu Instituta za razvoj tržišta rada te alatima kojima se potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i povećava konkurentnost poslodavaca govorila je pravobraniteljica Anka Slonjšak posebno istaknuvši mrežnu stranicu www.zaposliosi.hr.

Tijekom rasprave ravnatelj ustanove DES Split, s kojim je pravobraniteljica imala dan ranije sastanak, istaknuo je izazove s kojima se susreće ustanova posebno vezano uz neusklađenost pojedinih zakona koji reguliraju prava iz zapošljavanja i rada, dok je predstavnica tvrtke Galeb iz Omiša koja zapošljava sedam osoba s invaliditetom istaknula problem nedostatka adekvatnog stručnog kadra na zavodu za zapošljavanje. Poslodavcima su podijeljene upute gdje se mogu obratiti za detaljnije informacije o mogućnostima poticaja te drugih oblika prilagodbi za osobe s invaliditetom.

 

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

ne mrznja