Povodom 8 godina od otvaranja Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pravobraniteljica održala okrugli stol s predstavnicima saveza osoba s invaliditetom

ž 119. studenog 2008. službeno je u zgradi Zagrepčanke otvoren Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Nakon što je 1. srpnja 2008. stupila na dužnost prve pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak tražila je prostor koji bi bio pristupačan osobama s invaliditetom smanjene pokretljivosti. Te i druge aktivnosti oko formiranja nove državne institucije završene su u studenom kada je Ured službeno otvoren. 8 godišnjica Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom poklopila se i s početkom drugog osmogodišnjeg mandata Anke Slonjšak koja i sama dolazi iz pokreta osoba s invaliditetom pa joj je suradnja s udrugama i savezima osoba s invaliditetom od izuzetno velike važnosti u obavljanju dužnosti pravobraniteljice.

Na skupu koji je održan tim povodom okupilo se preko 30 predstavnika saveza osoba s invaliditetom. Razgovaralo se o mogućnostima daljnjeg unaprjeđenja dosadašnje uspješne suradnje posebice kroz osnivanje savjetodavnog tijela pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Marica Mirić iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske podsjetila je nazočne na  inicijativu pokreta osoba s invaliditetom da osobe s invaliditetom dobiju specijaliziranog pravobranitelja kako bi zagovaranje za njihova prava dobilo veću snagu i vidljivost. Istaknula je kako se Ured u proteklom osmogodišnjem razdoblju pod vodstvom Anke Slonjšak profilirao u instituciju koja je postala prepoznatljiva u zemlji i u inozemstvu.

Pravobraniteljicu su posebice zanimala viđenja predstavnika saveza osoba s invaliditetom vezana uz načine unaprjeđenja međusobne komunikacije i očekivanja koje savezi imaju od pravobraniteljice. Predstavnici saveza su u tom smislu istaknuli pružanje podrške inicijativa saveza i udruga osoba s invaliditetom te zajedničko usklađeno zagovaranje. Među gorućim problema koje treba zagovarati u sljedećem razdoblju istaknuto je pitanje sustavnog financiranja udruga i saveza, zagovaranje donošenja zakona o inkluzivnom dodatku, sustavno zakonsko uređenje osobne asistencije, rane intervencije, jedinstvenog tijela za vještačenje, položaja osoba s invaliditetom nakon 21. godine života, nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom i uključivanja osoba s invaliditetom u procese planiranja i donošenja politika i zakona. 

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

ne mrznja