Zapošljavanje i rad osoba sa sindromom Down

20161118 162008U organizaciji Hrvatske zajednice za Down sindrom (HZDS) dana 18.11.2016. godine u Zagrebu je održana Edukativna tribina Zapošljavanje i rad osoba sa sindromom Down – izazovi i primjeri dobre prakse. Nakon uvodnog izlaganja predsjednice Udruge Dinke Vuković, koja je prisutnima pojasnila što je to Down sindrom i koje su poteškoće s kojima se te osobe susreću, ali i kako ih uspješno prevladavaju, posebno u području zapošljavanja, izlaganje su održale gošće iz inozemstva. Ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na tribini je sudjelovala Natalija Krajnović, savjetnica pravobraniteljice.

Anna Contardi, predsjednica EDSA (European Down Syndrome Association) i nacionalna koordinatorica udruge Associazione Italiana persone Down (AIPD) održala je izlaganje pod nazivom Zaposlenici sa sindromom Down: moguće je – iskustvo iz Italije. Osvrnula se na njihovu ulogu u društvu te pojasnila načine i metode pomoću kojih se osobe s Down sindromom u Italiji pripremaju za ulazak u svijet rada. Osim dobrog zakonskog okvira i načela ˝prava osoba na pravom mjestu˝, naglasila je važnost dobro definirane radne uloge s obzirom na sposobnosti zaposlenika. Istaknula je važnost promoviranja zapošljavanja osoba s invaliditetom npr. kroz  snimanje emisija i priloga o njihovom radu (poseban uspjeh na području rada u hotelima), ali i osmišljavanjem alata koji osobi s Down sindromom pomažu prilikom obavljanja radnih zadataka. Tako je osmišljena i razvijena aplikacija ˝Ja, samostalan na radnom mjestu˝koja se može koristiti bilo gdje u svijetu.

Cora Halder iz German Down-Syndrom Info Centar govorila je o temi ˝Razvoj tržišta rada za osobe sa sindromom Down u Njemačkoj – u potrazi za najboljim rješenjem˝. Uz pojašnjavanje kakva je situacija s zapošljavanjem osoba sa sindromom Down u Njemačkoj, istaknula je da poslodavci često ističu njihovu točnost i dobre manire, dok su bolovanja iznimno rijetka. Međutim, ponekad se javljaju problemi povezani sa specifičnim otklonima ponašanja, poglavito kad je riječ o fleksibilnosti, tempu rada, snalaženju u emocionalnim situacijama itd. Zbog toga je njemački DS InfoCentar pripremio informativnu knjižicu i film naziva˝Ja i moj posao˝, a namijenjen je poslodavcima koji zapošljavaju osobe sa Down sindromom. Izdanja su se pokazala iznimno korisna poslodavcima budući da im osiguravaju korisne informacije o osobama sa sindromom Down, otvarajući tako prostor za bolje razumijevanje te lakšu i učinkovitiju interakciju i komunikaciju.

Više na http://www.zajednica-down.hr/index.php

 

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

ne mrznja