8. travnja 2010. godine pravobraniteljica se sastala s pravobraniteljem za osobe s invaliditetom austrijske pokrajine Burgenland (Gradišće)

120x904Sastanak s gospodinom Hansom-Juergenom Grossom, pravobraniteljem za osobe s invaliditetom austrijske pokrajine Burgenland (Gradišće) održan je u sklopu njegovog dvodnevnog posjeta Hrvatskoj tijekom kojeg je obišao pogone ustanove URIHO u kojima rade osobe s invaliditetom. Pravobraniteljica je s austrijskim gostom izmijenila detalje o raznim područjima zaštite prava osoba s invaliditetom u dvije države i načinima na koji su zakonski regulirana određena prava.


Gospodin Gross je ujedno i predsjednik Društva civilnih invalida Gradišća, potpredsjednik Austrijskog društva civilnih invalida, član predsjedništva Austrijske radne zajednice za profesionalnu rehabilitaciju, Vijeća osoba s invaliditetom, Etičke komisije te predsjednik Gradišćanske skijaške momčadi športa za osobe s invaliditetom.

Uz pravobraniteljicu, njezinu zamjenicu i savjetnicu sastanku koji je održan u prostorijama Galerije Sunce nazočili su i g. Gero Stuller, izaslanik za socijalna pitanja pri Veleposlanstvu Republike Austrije, g. Lucijan Orlić, predsjednik Skupštine udruge OSVIT, dr. Slavko Leban, izvršni dopresjednik udruge OSVIT i ravnatelj Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, g. Ante Vučić.

Kako je hrvatski sustav profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom oduvijek bio blizak austrijskom, neobično je korisno i dalje pratiti austrijska iskustva na tom području. Preofesionalna rehabilitacija je tim važnija ako se zna da je odlazak u invalidsku mirovinu umjesto osposobljavanja za neko drugo zvanje loš izbor kako za državu tako i za pojedinca i to ne samo iz financijskih razloga. Gost iz Austrije iznio je svoje dojmove iz obilaska ustanove URIHO i Centra za rehabilitaciju Zagreb, Sloboština. Njegov dojam je da se radi o modernom centru koji odgovara potrebama korisnika i pruža im mogućnost integracije u društvo i samorealizacije.

Gospodin Gross pozvao je pravobraniteljicu na obilježavanje 30.-te godišnjice Društva kojem predsjeda što će biti prigoda za razmjenu iskustava i s brojnim drugim predstavnicama institucija koje skrbe o osobama s invaliditetom u Austriji. Zajedno su obišli višeosjetilni park na Jarunskom jezeru i plažu prilagođenu osobama s invaliidtetom.

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

ne mrznja