21. ožujka 2010. obilježen Nacionalni dan invalida rada i Međunarodni dan osoba s Down sindromom

11Svim invalidima rada, osobama s sindromom Down, članovima njihovih obitelji i udrugama čestitamo 21. ožujak.

 

U nedjelju 21. ožujka 2010. obilježen je Nacionalni dan invalida rada. Hrvatski savez udruga invalida rada ove godine je Nacionalni dan obilježio kampanjom pod naslovom 'I dalje s ružom'. Kampanja je održana u 35 hrvatskih gradova gdje su udruge invalida rada na prigodnim info-štadovima prikazale svoj rad, promovirale prava osoba s invaliditetom te ukazale na potrebu borbe protiv stereotipa i predrasuda s kojima se susreću u svim područjima života, kako je rekao predsjednik Saveza Josip Petrač. Namjera kampanje bila je senzibilizirati javnost na prava i probleme s kojima se susreće oko 250, 000 invalida rada u Hrvatskoj.

Središnjem obilježavanju održanom na Cvjetnom trgu u Zagrebu uz predsjednicu Vlade Republike Hrvatske gđe. Jadranke Kosor, pridružila se i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Pravobraniteljica je druženje s predstavnicima Saveza iskoristila za daljnju razmjenu informacija i razmatranje načina daljnje suradnje.

Na isti dan povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s Down sindromom u mnogim gradovima diljem Hrvatske održalo se okupljanje osoba s Down sindromom, obitelji i udruga, s ciljem senzibiliziranja građana  o svojim specifičnostima, ali i potrebom za prepoznavanjem i prihvaćanjem u životu zajednice.

Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom. Taj poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta. Down sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta. Prvi put je Međunarodni dan Downovog sindroma obilježen 2006. godine.

 

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

ne mrznja