26. veljače 2010. godine održan je sastanak sa predstavnicima Hrvatskog saveza udruga mladih i studenata s invaliditetom SUMSI. 01. 03. 2010.

8Na sastanku održanom u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predstavnici Saveza izložili su aktivnosti za 2010. godinu. Sjedište Hrvatskog  saveza udruga mladih i studenata s invaliditetom je u Zagrebu, a čine ga udruge „Znam“ iz Rijeke, „Zamisli“ i „Sizif“ iz Zagreba te „Preokret“ iz Osijeka.

 

Uz predstavnike Saveza iz Ureda su nazočile sastanku pravobraniteljica i njezina savjetnica gđa. Meić. Među planovima Saveza za 2010. godinu ističe se organizacija nacionalne konferencije za studente s invaliditetom u Rijeci. Zamišljeno je da se svake godine konferencija održava u drugom sveučilišnom gradu. Planira se organizirati i ciklus radionica za mlade oštećena sluha kroz aktivnost „Glas gluhih osoba“. Najvažnija planirana aktivnost je osnivanje Hrvatskog centra podrške za studente s invaliditetom koji bi kako mu i samo ime govori pružao konkretnu podršku studentima s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

Iako su sveučilišta osnovala urede za studente s invaliditetom u Zagrebu, Rijeci i Osijeku koji bi im trebali pružati potrebnu podršku tijekom studiranja, ta podrška ponekad izostaje. Razne usluge koje su studentima s invaliditetom neizmjerno potrebne radi kvalitetnog obrazovanja često puta su proslijeđene od samih Ureda pri sveučilištima na udruge.

Studenti u svim dijelovima Republike Hrvatske i dalje imaju problema s pristupačnošću visokoškolskih ustanova. Iako su neka sveučilišta izradila elaborate kojima se arhitektonske barijere trebaju ukloniti, sve je zapelo na financiranju jer nije jasno tko bi trebao financirati prilagodbe: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, sveučilište ili netko treći. Osim toga, veliki je problem neznanje osoblja o tome kako pristupiti studentima s invaliditetom i stav da je dobro osloboditi studenta neke obaveze umjesto naći alternativni način na koji će on u skladu sa svojim mogućnostima ispuniti očekivanja. Problem je i nedostatak individualnog pristupa studentu s invaliditetom i neidentificirane poteškoće koja oni imaju. Pravo je svakog studenta da odluči hoće li govoriti o svom invaliditetu ili će to zadržati za sebe smatrajući da će mu tako biti lakše. Udruge barataju podacima samo o onim studentima koji su zatražili pomoć, s tim da raspolažu s konkretnim potrebama i rješenjima. Ukupan broj studenata s invaliditetom ne predstavlja realnu sliku, jer se potrebe i problemi studenata s invaliditetom razlikuju od osobnosti i okoline u kojoj se nalaze.

Kako udruge već sad provode programe pružanja konkretne pomoći studentima s invaliditetom i imaju razgranatu mrežu usluga s uglavnom osiguranim financiranjem, Centar podrške bi osigurao kontinuitet pružanja tih usluga i djelovao kao središnje tijelo preko kojeg bi se objedinjavale i koordinirale sve aktivnosti.

Savez je stoga od pravobraniteljice zatražio mišljenje i savjet o realizaciji  navedenog projekta, te su dogovorene zajedničke aktivnosti s Uredom u cilju unaprijeđenja kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom.

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

ne mrznja